Revelion si alte sarbatori acasa la Ellani
#1
Postat 01 January 2012 - 11:45 PM
Sa-ncep cu inceputul:
Pe platoul din dreapta am avut saratelele Petuniei,struguri cu brie si nuci,omuleti de zapada,inspirata de Bristena(care nicidecum nu se dadeau lipiti si pana la urma unul a si cazut pe burta,de-am zis ca s-ambatat deja ) iar pe 'farfuria' din taco am avut salata cu surimi si fasole rosie.
Aici salata cu scrumbie
Iar aici tortul aperitiv luat de pe arta,foarte bun ,de altfel.
Ca fel II am avut platou cald cu praz umplut,muschi de porc umplut si copt cu bere,la care s-a 'lipit' niste varza de bruxelles sotata cu brie si data la cuptor,acompaniate toate de un sos de iaurt cu castraveti.
Iar la desert am avut braduti din prune umplute cu nuci,chiar daca nu prea se vede,a fost verde
si un tort-explozie de gusturi, debordand de nuci,la care a trebuit sa topesc zahar pentru caramel de 2 ori,pentru ca nu mi-a iesit din prima,asa ca am mai incercat a doua zi si iata-l,asa cum m-a dus capul la ornat la repezeala
Evident ca nu s-a mancat tot,asa ca mai avem de luptat azi si maine,cred,iar tortul poate si mai mult(adica sper eu,nu de alta,dar e o bomba de calorii)
#2
Postat 02 January 2012 - 01:12 PM
Ellani, la 01 January 2012 - 11:45 PM, a spus:
apoi, sa-ti de-a mama un tip: scobitoarea ii de mare ajutor, am pus 2 bilute una peste alta, am luat o scobitoare in care am infipt "caciula" din ardei si am fixat bilele, ai inteles ceva din explicatia mea stiintifica?
un an nou cu bucurie si sanatate sa aveti
#3
Postat 02 January 2012 - 01:32 PM
Dai detalii la salata de scrumbie si la tarta de peste (l-ai ornat cu creveti, icre rosii si negre)?
nu cred ca ar mai putea sa reziste cumnata sa nu manance nimic ... la asa prezentare ... eu as gusta din toate
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#4
Postat 02 January 2012 - 07:31 PM
Oricum,multumesc mult pentru aprecieri si tie, si Daniellei
Cat despre cumnata si nepoti,n-ar manca,pentru ca mesele la care i-am avut, tot au fost aranjate,dichisite,coafate si nu i-a interesat nimic,deci e caz serios,nu asa,de gluma.
Si ca sa raspund la intrebari..
Omuletii au avut scobitori,doar ca amestecul de branza a fost prea moale si nici nuci(stiu o astfel de combinatie) nu vroiam sa pun multe ca sa nu le stric aspectul 'zapezii'.Problema a fost si ca mi-a venit ideea pe ultimul metru asa ca n-am avut timp sa ma uit mai bine ce si cum si-am incropit bilele cu ce-aveam in casa,tinand minte doar ca vazusem ideea la tine.Next time poate-mi vor iesi mai bine.
Daniella,tortul aperitiv e de-aici,atat doar ca eu nu am pus masline verzi si nici ceapa multa.
http://artaculinara....-tort-aperitiv/
Icrele sunt negre si rosii doar ca sunt foarte marunte si cuo calitate mult inferioara celor scumpe.Sunt comestibile,au gust de icre,dar nu se ridica la nivelul celor de elita,ca sa zic asa.
Iar salata cu scrumbie,am facut-o asa cum o stiu de la cineva,care o are si ea de la altcineva din Rusia,unde e o salata traditionala deja.
Contine:
strat 1-scrumbie maruntita
strat 2-cartof fiert razuit
strat 3 maioneza
strat 4-morcov fiert razuit
strat 5-maioneza
strat 6-sfecla rosie fiarta,razuita si ea.
Nu pun maioneza deasupra(desi am vazut si astfel de varianta)pentru ca se cam face o mazga roza si nici ou,pentru ca iarasi,eu o stiu fara.Unii mai pun si ceapa intre scrumbie si cartof,si ulei peste cartof.Eu nu pun.
Un An Nou fericit tuturor!
#5
Postat 02 January 2012 - 08:12 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#6
Postat 02 January 2012 - 08:41 PM
Cu ce ai umplut prazul si cum? cu posul? iar tortul, ce fel de creme?
Felicitari si astept mai des poze de la tine! iar la anul...poate veti fi mai multi
#8
Postat 02 January 2012 - 11:09 PM
icre de alea mici colorate cumpar si eu cateodata, rar, cand vreau sa-mi fac pofta si nu dau de altceva. Acum am luat de la Ikea si cand am citit pe ele zice ca sunt din alge (85%). De alea de la galantar, care se vand la kg, ma tem sa iau... de unde stiu daca sunt proaspete?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#9
Postat 03 January 2012 - 10:32 AM
Şi da,confirm calificativul Mayei,se vede că ai multă experienţă.
#12
Postat 03 January 2012 - 11:24 PM
Si sper c-ati inceput anul cu bine si asa sa-l si sfarsiti.
No si acum le iau pe rand:
Maya, la 02 January 2012 - 08:12 PM, a spus:
Experienta mea se cam numara pe doua degete,adica ani.Pana atunci o ajutam pe mama la bucatarie,dar de foarte putine ori am riscat sa fac o mancare mai elaborata de la inceput pana la capat,pentru ca ma gandeam ca mereu o voi da in bara,sau prea sarat,piparat sau necopt,sau prea fiert etc.Nu mi-ar fi luat nimeni capul daca nu mi-ar fi iesit,evident,dar eu oricum aveam teama bine ascunsa(desi poate si acum unele nu-mi ies,dar acum nu ma afecteaza).
Ce mancam eu in studentie nu va spun ca n-o sa ma credeti.Nu,nici cartofi prajiti nu faceam,ca aia ingrasa,asa ca era de obicei ceva super usor de pregatit si de digerat,pentru ca nu aveam dorinta si nici necesitate sa gatesc in miniportii.Daca chiar ma loveau poftele,salvarea erau cofetariile,unde puteam sa-mi cumpar pana si nano-portii.
E,de cand a aparut Mr. cu stampila si act,s-au schimbat unele lucruri si a aparut bineinteles si motivatia
Acum mancam aproape totul home-made,dar nu gatesc mereu in fiecare zi si nici cate 3 oale de mancare precum soacra Daniellei.
Dar,recunosc e o pasiune sa gatesc si am si zis-o pe undeva pe aici,uneori e cel mai bun antidepresant pentru mine sa ma duc in lumea oalelor.Iar atunci cand am ceva timp liber si pentru internet,sotul deja stie ce pagina web vede la monitorul meu ,pentru ca-mi place sa vad ce minuni mai scoateti cu manutele voastre,ce-ati mai inventat,ce-ati mai descoperit,ce-ati mai vazut samd.
#13
Postat 03 January 2012 - 11:39 PM
moatza, la 02 January 2012 - 08:41 PM, a spus:
Cu ce ai umplut prazul si cum? cu posul? iar tortul, ce fel de creme?
Felicitari si astept mai des poze de la tine! iar la anul...poate veti fi mai multi
Trebuie sa dichisesc,ca altfel nu mananca sotul Glumesc,slava dommnului ca are cine sa se delecteze cu toate experientele mele culinare,chiar daca unele mai putin reusite si ca nu trebuie sa le pun pe mine.
Prazul a fost umplut cu orez,morcov,ceapa si pui.Aproape ca umplutura de sarmale,atat ca e mai migalos pana scoti 'tuburile' de pe praz.Le-am umplut impingand cate un pic de umplutura de la un capat la altul.Bineinteles ca unele tuburi s-au mai si rupt si au iesit fasii,pe care le-am facut tuburi si asezat cu taietura in jos.S-au mai desfacut unele,da' na' mai inchid ochii la cat e o boacana.
Vedem cu pozele cum stam ca uneori mi-e si rusine sa le pun,stiind ce poze profesioniste vad aici,chiar daca uneori fac si cate 15 'impuscaturi' la un fel de mancare.Cu rablele nu te pui
Cat despre mai multi,noi teoretic suntem deschisi deja catre varianta revelion in 3,dar sa mai vedem cum s-or pozitiona stelele,planetele,soarele ,luna, altele
Voi reveni cu un nou post cu reteta deplina de tort,pentru ca nu am vazut sa fie aici si chiar merita incercat.
#14
Postat 03 January 2012 - 11:48 PM
Daniella, la 02 January 2012 - 11:09 PM, a spus:
icre de alea mici colorate cumpar si eu cateodata, rar, cand vreau sa-mi fac pofta si nu dau de altceva. Acum am luat de la Ikea si cand am citit pe ele zice ca sunt din alge (85%). De alea de la galantar, care se vand la kg, ma tem sa iau... de unde stiu daca sunt proaspete?
Tortul aperitiv trebuie incercat si el,pe noi ne-a cucerit din prima.Adevarat ca e o bomba de calorii,dar e si economic in acelasi timp-mananci o felie,nu stiu daca-ti mai trebuie altceva
Salata e pentru iubitori as zice eu,cu siguranta nu cred ca-l convingi pe sot dar poti sa-ti faci o mini-portie si intelegi imediat unde s-o plasezi in lista preferintelor.Scrumbia e sarata,n-am facut-o niciodata cu cea afumata,iar icrele sunt din peste,cu siguranta,doar ca-s si ieftine,cu siguranta
#15
Postat 04 January 2012 - 12:06 AM
koral, la 03 January 2012 - 10:32 AM, a spus:
Şi da,confirm calificativul Mayei,se vede că ai multă experienţă.
Multumesc,incercam si noi cum putem si cat ne tine imaginatia...
Cum sa nu invit,cu mare drag,dar te asigur si eu c-ar trebui obligatoriu sa vii cu familia.Nu poate trece fara sa primesc eu voie sa dau macar un pupic pe obrajorii leutului tau si cine o mai vrea.Nu sotul tau,evident,dar nici n-ar avea de ce sa vrea,la ce are acasa..... Dar la copii nu rezist,la cati copii minunati am vazut eu in Tara Artei Culinare....
Cumnata cred c-o las altora s-o multumeasca.Sotul meu e bine-mersi dupa toate,de altfel ca si altii care au mancat pe la mine si le-a placut(ma gandesc ca poate sotul,stii cum,din poate fi mai subiectiv)si n-au nici un motiv s-arunce laude in vant ,din ce ati scris,parca tot m-am convins un pic ca n-o fi ea mancare de hotel de 5 stele,dar nici de trezit dezgust nu e.Eu am incercat,acu' daca ei nu si nu,vorba aia, dragoste si mancare cu forta nu se poate.
#16
Postat 05 January 2012 - 10:40 PM
Asadar reteta (modificata)
Pentru blat avem nevoie de:
4albusuri,3 linguri zahar,3linguri faina(rase),80gr alune,nuci,migdale,(orice nucifere aveti si va priesc)Albusurile se bat bine de tot impreuna cu zaharul,dupa care se adauga celelalte ingrediente.Se tapeteaza o tava cu diametrul de 26,cu hartie de copt, care se unge foarte bine cu ulei,se rastoarna aluatul din albusuri si se niveleaza.Se coace in jur de 15-20 min in cuptor la 160 grade.Nu trebuie sa fie decat usor bronzat blatul si, evident, sa treaca testul scobitorii.Se rastoarna si se scoate imediat hartia de copt.
Avand in vedere ca ne trebuiesc 3 foi,cantitatea ingredientelor e si ea inmultita la 3.Ca sa aveti foi egale,reusite,dar fara multa bataie de cap,eu recomand sa bateti cate 4 oua,pe care le rasturnati in alt vas si le amestecati cu celelalte ingrediente,dupa care puteti sa bateti celelalte 8 oua pe rand,repetand procedura amestecatului cu ingredientele in celalalt vas.
Crema galbena:
12 galbenusuri,5linguri zahar,350ml lapte,2 linguri amidon(sau faina),200 gr unt(moale,la temperatura camerei),vanilie.
Galbenusurile se pun la foc mic si se adauga vanilia, amidonul si zaharul,iar cand ultimul se topeste,se adauga in fir laptele.Se amesteca mereu pana obtinem o crema de consistenta unui sos mai dens si se lasa sa se raceasca complet,amestecand din cand in cand ca sa nu prinda pojghita.Untul se amesteca putin,apoi se toarna putin cate putin din crema racita si se obtine o crema pufoasa.
Crema alba:
200ml frisca,120gr nuci zdrobite ,150gr zahar.
Inepem cu topirea zaharului pana se face maroniu,dupa care se intinde pe un fund de tava unsa bine cu ulei in prealabil.Se obtine astfel o 'placa'de caramel care se lasa la rece cam 30 min ,dupa care se dezlipeste de tava si se pune intr-o punga,zdrobindu-se in bucatele mai mici.Frisca se bate,dupa care se adauga nucile si cristalele de caramel.
Cele 3 blaturi se ung pe rand cu crema galbena,inclusiv deasupra,iar crema alba o impartim doar pe primele 2 blaturi,deasupra cremei galbene,pentru ca ultimul blat se cere uns cu frisca simpla,pentru aspect si infrumusetata dupa plac.
E un pic de munca,dar nu extraordinar de dificil,insa merita cu siguranta(daca sunteti amatori de nuci),mai ales ca a doua zi devine si mai gustos,asta daca va mai ramane,pentru ca,cu toate ca e satios,tot mai vrei macar o bucatica in plus la prima.Eu am facut foile cu 2 zile inainte(dar nu le-am pus una peste alta),iar galbenusurile le-am pastrat in frigider intr-un borcan cu capac.
Pofta buna,daca va hotarati sa-l faceti.Mie mi-a parut rau c-am ezitat atata timp sa-l fac,dar ma bucur ca nu am ezitat de tot.Ne-a cucerit definitiv!
#17
Postat 06 January 2012 - 08:21 AM
reteta ai putea-o posta si la dulciuri, eventual cu o poza de final, chiar merita incercat.
felicitari inca o data!
#18
Postat 06 January 2012 - 06:55 PM
Eu m-am gandit ca urmatorul tort pe care sa-l fac in viitor apropiat sa fie tot asta,ca parca prea repede s-a terminat.Apoi m-am razgandit,las' ca nu intra zilele in sac si mai bine sa ni se faca dor.Cu atat mai mult, ca au mai ramas ceva biscuiti,si-apoi mai trebuie sa facem si pauza de la dulce,deci repede nu-l fac.
Daca merge sa fie doar c-o poza,il pun si la retete.Altfel,n-am mai avut timp sa fac poze pas cu pas printre celelalte facute,pentru ca mie desi nu-mi place,dar nu-mi reuseste sa termin mai intai un fel si sa ma apuc de-un altul(cat fierbe un ingredient,eu prajesc altul de la cu totul altceva,mai bat o crema de la un desert si mai curat si niste legume,pe de-asupra.Si-asa am boala spalatului pe maini-Ex,cand sparg oua,daca-s mai multe, nu ma suport cu lipici pe maini si bag mainile inconstient sub jet de apa,dapoi sa mai fac si poze dupa fiecare pas,cu spalat,uscat mainile,poza ,iar facut,iar spalat iar poza,ma apuca zorile),si cum repede,cel putin, am zis ca nu-l fac...
Multumesc inca o data!