Forum Culinar: Pandispan clasic - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Pandispan clasic

#1 Useril este offline   LauraA 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 37
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 14 December 2009 - 11:06 AM

Pentru pandispanul clasic folosim 30 gr faina, 30 gr zahar pentru 1 ou ( un ou standard are 60 gr).

NU se foloseste praf de copt niciodata deoarece riscam sa obtinem un pandispan crescut cu cocoasa si cu un usor gust de praf de copt.

Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, la fel faina si zaharul, asa ca cel mai bine le lasam in bucatarie 1-2 ore inainte de a ne apuca de pandispan.

Reusita pandispanului consta in mixarea indelungata a zaharului cu ouale la temperatura camerei. Cu un robot performant mixam 20 minute (niciodata mai putin de 20 minute) iar cu un mixer normal 25-30 minute. Cu cat mixam mai mult, cu atat pandispanul nostru va creste mai mult si va fi mai pufos.

Faina trebuie intotdeauna cernuta, adaugata putin cate putin, si amestecata de jos in sus in compozitia de oua cu foarte mare grija astfel incat dupa ce adaugam toata faina, aluatul sa se prezinte pufos si teapan.

Este indicat sa folosim o lingura de lemn sau plastic pentru incorporarea fainii in compozitia de oua.

Cuptorul nu se deschide absolut deloc in timpul coacerii (nici macar dupa 15 minute cum facem la prajiturile obisnuite) iar pandispanul se lasa sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa. Astfel il ferim de un soc termic care ar putea transforma pandispanul nostru frumos crescut intr-o fasiuta de aluat din care nu vom putea scoate nici macar 2 foi.

Pandispanul este gata cand il vedem ca se desprinde singur de pe marginea formei si este auriu.

Cam acestea sunt regulile de baza ale pandispanului clasic.




    Ingrediente pt un pandispan de 26 cm:

    7 oua

    210 gr faina

    210 gr zahar

    un varf sare


Imagine postata

Mixam ouale cu zaharul si un varf de sare pana ce isi tripleaza volumul si se deschid la culoare. Cu o lingura sau cu paleta mixerului, lasam sa cada putin aluat pe intreaga suprafata a compozitiei de oua si zahar si daca acesta lasa urme vizibile (sau “scrie”) atunci compozitia noastra este gata.

Imagine postata

Adaugam putin cate putin faina cernuta si amestecam cu mare grija de jos in sus, dinspre centru spre exterior. Dupa ce faina este incorporata perfect in compozitia de oua, adaugam alta faina si tot asa pana ce terminam toata faina.

Imagine postata

Asezam aluatul intr-o forma tapetata cu unt si faina si nivelam cu foarte mare grija suprafata.

Eu am pozat aluatul inainte de a-l nivela ca sa se vada consistenta compozitiei finale. NU turnam aluatul in acelasi loc pentru ca riscam sa obtinem un pandispan cu bolta sau cocoasa. Dupa ce l-am nivelat, lovim forma de masa de cateva ori ca sa eliminam excesul de aer acumulat de aluat. Vor aparea la suprafata cativa bulbucei.

Introducem pandispanul in cuptorul preincalzit la 170 grade pentru 20 –25 minute. Cand pandispanul este auriu si se desprinde singur de pe marginea formei atunci este gata. Stingem cuptorul, intredeschidem usa si il lasam sa se raceasca inauntru. Nu trebuie sa il lasam neaparat sa se raceasca complet ci doar sa se racoreasca si sa se obisnuiasca cu temperatura bucatariei.

Imagine postata



Il rasturnam cu grija pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet dupa care il taiem in foi.

Noi l-am servit ca atare pentru ca nu aveam timp sa il transform in tort si oricum am hotarat sa o lasam mai usor cu dulciurile pana de sarbatori.

Imagine postata

#2 Useril este offline   mona 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 417
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 14 December 2009 - 11:15 AM

Laura,ce pandispan perfect ai facut :?: .
Mie ,nu-mi ies de obicei foarte reusite. Dar nici n-am stiut ca trebuie mixat atata.
Si mai obsev ca n-ai mixat albusurile separat.
Multumesc pentru tips-uri :porc:


#3 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 14 December 2009 - 06:16 PM

Oauu Laura eu n-am obtinut niciodata asa ceva ,tre' sa-mi notez tot cu acuratete''
Da' cuptorul meu e cam naspa :love7:

#4 Useril este offline   Georgy-Anna 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 143
  • Inregistrat: 11-December 09

Postat 15 December 2009 - 12:18 PM

Laura, e perfect pandispanul tau! :D :D

#5 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 15 December 2009 - 12:27 PM

Foarte frumos ai explicat Laura, iar rezultatul e excelent :D !

#6 Useril este offline   anasia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 197
  • Inregistrat: 01-December 09

Postat 15 December 2009 - 02:33 PM

foarte frumos pandispanul....cum se comporta ca si blat de tort? trebuie insiropat?...of, daca as lasa 25 min mixerul meu sa mearga, ar lua foc :pupic:

#7 Useril este offline   Doriana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 377
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationOradea

Postat 17 December 2009 - 08:38 PM

Ce pandispan perfect ! :pupic: multumim de explicatii . {SMILIES_PATH}/6.gif:(<" title="arms" /> Interesant , cum ai batut ouale fara a le separa , deci iese pandispanul si asa ... Si fara praf de copt , eu puneam intotdeauna , sa fiu sigura ca se coace . O sa incerc si asa cum l-ai facut tu . Se poate pune cacao ?
mama de fete cucuiete Imagine postata

#8 Useril este offline   LauraA 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 37
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 23 December 2009 - 09:26 AM

mona a spus:

Laura,ce pandispan perfect ai facut =)) .
Mie ,nu-mi ies de obicei foarte reusite. Dar nici n-am stiut ca trebuie mixat atata.
Si mai obsev ca n-ai mixat albusurile separat.
Multumesc pentru tips-uri :scratch:


Mama mea face pandispanul cu albusurile si galbenusurile separate numai ca mie mi se pare mult mai simplu asa. De cate ori l-am facut cu albusurile separat nu mi-a iesit foarte inalt.
Te pupic si cu placere!! {SMILIES_PATH}/6.gif:o<" title="arms" />

#9 Useril este offline   LauraA 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 37
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 23 December 2009 - 09:28 AM

Geany a spus:

Oauu Laura eu n-am obtinut niciodata asa ceva ,tre' sa-mi notez tot cu acuratete''
Da' cuptorul meu e cam naspa :scratch:


Geany daca mixezi ouale 20 de minute cel putin e imposibil sa nu iasa inalt si aerisit, indiferent de performantele cuptorului.
Te pup!! =))

#10 Useril este offline   LauraA 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 37
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 23 December 2009 - 09:29 AM

Georgy-Anna a spus:

Laura, e perfect pandispanul tau! :scratch: :o


Multumesc mult Georgy ca iti place!! Pupicei! =))

#11 Useril este offline   LauraA 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 37
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 23 December 2009 - 09:30 AM

any_annette a spus:

Foarte frumos ai explicat Laura, iar rezultatul e excelent =)) !

Any draga mea tare ma bucur ca iti place!! Pup! :scratch:

#12 Useril este offline   LauraA 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 37
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 23 December 2009 - 09:32 AM

anasia a spus:

foarte frumos pandispanul....cum se comporta ca si blat de tort? trebuie insiropat?...of, daca as lasa 25 min mixerul meu sa mearga, ar lua foc :scratch:


Anasia e un pandispan normal asa ca eu zic ca trebuie insiropat ca sa obtinem un tort savuros. Daca ai un mixer normal poti face pauze de 1-2 minute ca sa nu cumva sa ti se strice. Te pup!! =))

#13 Useril este offline   LauraA 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 37
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 23 December 2009 - 09:35 AM

Doriana a spus:

Ce pandispan perfect ! :scratch: multumim de explicatii . {SMILIES_PATH}/6.gif:o<" title="arms" /> Interesant , cum ai batut ouale fara a le separa , deci iese pandispanul si asa ... Si fara praf de copt , eu puneam intotdeauna , sa fiu sigura ca se coace . O sa incerc si asa cum l-ai facut tu . Se poate pune cacao ?


Doriana se poate face si cu albusurile mixate separat numai ca e mai multa bataie de cap. Praf de copt am tot pus si eu o buna bucata de timp dar crestea cu cocoasa si avea un usor gust de praf de copt la final. Daca vrei sa il faci cu cacao, inlocuiesti 30 de gr faina cu 30 gr cacao.
te pup!! =))

#14 Useril este offline   Ursuleatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 141
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 23 December 2009 - 01:35 PM

Laura, de cand nu te-am mai vazut! :D Un pic offtopic: azi am la cuptor cozonacul dupa reteta ta de pe celelalt site. Multumiri si pe aceasta cale si si anul asta! :)
Pandispanul e superb! Sper sa nu uit sa-l incerc dupa Sarbatori ca imi place tare mult. Adaug si cacao intr-o parte de coca ca am vazut mai sus ca se poate. :D

#15 Useril este offline   vrabiuta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 686
  • Inregistrat: 05-December 09
  • Locationunde se agata harta-n cui

Postat 09 January 2010 - 06:59 PM

Sper ca Laura in primul rind sa nu se supere ca intervin,este foarte reusit pandispanul facut de ea, dar eu il fac putin altfel si iese foarte bine si dureaza mai putin !
Deci,in mare reteta este la fel ca a Laurei, nici eu nu folosesc praf de copt, dar ZAHARUL IL FIERB CU 3-4 LINGURI DE APA SI IL PUN FIERBINTE PESTE ALBUSURILE BATUTE SPUMA ! Apoi pun galbenusurile,dupa care pale-pale cu o lingura sau cu un tel ,faina si gata !
Rezultatul este foarte bun,nu trebuie mixat atit de mult !

#16 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,251
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 09 January 2010 - 07:44 PM

Laura, e superb! =))

Si eu vad in toate retetele vechi adica pe care le stiu din carnetelul mamei :) ca se bat separat albusurile si galbenusurile de multe ori, in orice reteta de acel gen eu bat ouale intregi cu zaharul in Ken exact ca Laura, isi tripleaza volumul foarte bine si isi pot primi restul ingredientelor. E mult mai simplu, n-am de pus albusurile intr-un castron ca sa bat apoi galbensurile (desi acu problema asta am rezolvat-o de cind mi-am luat bolul pentru inghetata si le pot folosi pe amindoua).

#17 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 14 January 2010 - 06:28 PM

vrabiuta a spus:

Sper ca Laura in primul rind sa nu se supere ca intervin,este foarte reusit pandispanul facut de ea, dar eu il fac putin altfel si iese foarte bine si dureaza mai putin !
Deci,in mare reteta este la fel ca a Laurei, nici eu nu folosesc praf de copt, dar ZAHARUL IL FIERB CU 3-4 LINGURI DE APA SI IL PUN FIERBINTE PESTE ALBUSURILE BATUTE SPUMA ! Apoi pun galbenusurile,dupa care pale-pale cu o lingura sau cu un tel ,faina si gata !
Rezultatul este foarte bun,nu trebuie mixat atit de mult !

Da vrabiuto chiar imi amintesc ca am vazut pe ''euforia cuisin'' zilele astea pe Ana olson,procedand asa si m-a mirat
Iaca eu chiar nu stiam de tipsul asta,tre sa-ncerc :notworthy:

#18 Useril este offline   gabrenia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 492
  • Inregistrat: 08-December 09
  • Locationmalul Dunarii

Postat 25 February 2010 - 08:48 PM

Laura arata minunat pandispanul tau! Am facut dupa reteta ta acest pandispan si mi-a iesit bine de tot.am notat cu majuscule toate regulile si le respect intocmai.Multumim ca ai pus aceasta reteta de mare ajutor!Pupici!
Gabrenia "ce pot face doua maini dibace"

#19 Useril este offline   Reny 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 114
  • Inregistrat: 09-August 11
  • LocationCLUJ-NAPOCA

Postat 07 September 2011 - 03:24 PM

Pandispanul pe care il fac eu e o reteta pe care o am de la bunica mea din Iasi:
Ingrediente:
5 oua, 10 lg zahar, 10 lg faina, 3 lg apa, 1 praf de copt, 1 zahar vanilinat
Bati albusul tare si tot adaugi cate o lingura de zahar si plicul de zahar vanilinat. Galbenusul il mesteci cu 3 linguri de apa si il torni peste albus si mesteci cu mixerul pana se omogenizeaza. La sfarsit pui faina pe care o mesteci in prealabil cu praful de copt.
Eu il tin in cuptorul preincalzit la 180 de grade 40 de minute...

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_09_2011/post-1257-1315462915144.jpg


#20 Useril este offline   GinaP 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 14
  • Inregistrat: 12-March 13

Postat 17 March 2013 - 02:12 PM

Deeeci, am facut si eu ieri un tort cu pandispanul clasic...big mistake ca nu l-am insiropat, ca a iesit uscaaaat rau. Si nici nu mi-a crescut cat cel al Laurei, chiar daca am folosit aceleasi ingrediente. :love7: Cum putem face un blat care sa nu necesite insiropare? Si cum pot face un pandispan cu cacao care sa si creasca?

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi