NU se foloseste praf de copt niciodata deoarece riscam sa obtinem un pandispan crescut cu cocoasa si cu un usor gust de praf de copt.
Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, la fel faina si zaharul, asa ca cel mai bine le lasam in bucatarie 1-2 ore inainte de a ne apuca de pandispan.
Reusita pandispanului consta in mixarea indelungata a zaharului cu ouale la temperatura camerei. Cu un robot performant mixam 20 minute (niciodata mai putin de 20 minute) iar cu un mixer normal 25-30 minute. Cu cat mixam mai mult, cu atat pandispanul nostru va creste mai mult si va fi mai pufos.
Faina trebuie intotdeauna cernuta, adaugata putin cate putin, si amestecata de jos in sus in compozitia de oua cu foarte mare grija astfel incat dupa ce adaugam toata faina, aluatul sa se prezinte pufos si teapan.
Este indicat sa folosim o lingura de lemn sau plastic pentru incorporarea fainii in compozitia de oua.
Cuptorul nu se deschide absolut deloc in timpul coacerii (nici macar dupa 15 minute cum facem la prajiturile obisnuite) iar pandispanul se lasa sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa. Astfel il ferim de un soc termic care ar putea transforma pandispanul nostru frumos crescut intr-o fasiuta de aluat din care nu vom putea scoate nici macar 2 foi.
Pandispanul este gata cand il vedem ca se desprinde singur de pe marginea formei si este auriu.
Cam acestea sunt regulile de baza ale pandispanului clasic.
- Ingrediente pt un pandispan de 26 cm:
7 oua
210 gr faina
210 gr zahar
un varf sare
Mixam ouale cu zaharul si un varf de sare pana ce isi tripleaza volumul si se deschid la culoare. Cu o lingura sau cu paleta mixerului, lasam sa cada putin aluat pe intreaga suprafata a compozitiei de oua si zahar si daca acesta lasa urme vizibile (sau “scrie”) atunci compozitia noastra este gata.
Adaugam putin cate putin faina cernuta si amestecam cu mare grija de jos in sus, dinspre centru spre exterior. Dupa ce faina este incorporata perfect in compozitia de oua, adaugam alta faina si tot asa pana ce terminam toata faina.
Asezam aluatul intr-o forma tapetata cu unt si faina si nivelam cu foarte mare grija suprafata.
Eu am pozat aluatul inainte de a-l nivela ca sa se vada consistenta compozitiei finale. NU turnam aluatul in acelasi loc pentru ca riscam sa obtinem un pandispan cu bolta sau cocoasa. Dupa ce l-am nivelat, lovim forma de masa de cateva ori ca sa eliminam excesul de aer acumulat de aluat. Vor aparea la suprafata cativa bulbucei.
Introducem pandispanul in cuptorul preincalzit la 170 grade pentru 20 –25 minute. Cand pandispanul este auriu si se desprinde singur de pe marginea formei atunci este gata. Stingem cuptorul, intredeschidem usa si il lasam sa se raceasca inauntru. Nu trebuie sa il lasam neaparat sa se raceasca complet ci doar sa se racoreasca si sa se obisnuiasca cu temperatura bucatariei.
Il rasturnam cu grija pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet dupa care il taiem in foi.
Noi l-am servit ca atare pentru ca nu aveam timp sa il transform in tort si oricum am hotarat sa o lasam mai usor cu dulciurile pana de sarbatori.