Ciulama de oua? cine-a auzit de asa ceva?
#1
Postat 22 January 2012 - 09:14 PM
a mai facut cineva asa ceva? ceva indicii in plus?
"ia vezi nepoate.. ce facu ma-ta mare la tortu asta... miroase a ceapaa... " restu e istorie!
#2
Postat 22 January 2012 - 11:38 PM
Tigaita, la 22 January 2012 - 09:14 PM, a spus:
a mai facut cineva asa ceva? ceva indicii in plus?
Altfel spus, scrob. Doar ca faina prajita cu ceapa, adica rîntas, cade cam greu la stomac. Mai bine bati ouale cu un pic de smîntîna si le amesteci la foc moale pîna devin cremoase.
Vezi reteta Mayei : http://artaculinara....-gordon-ramsay/
#3
Postat 23 January 2012 - 12:12 AM
Alexandru, la 22 January 2012 - 11:38 PM, a spus:
Tigaita, la 22 January 2012 - 09:14 PM, a spus:
a mai facut cineva asa ceva? ceva indicii in plus?
Altfel spus, scrob. Doar ca faina prajita cu ceapa, adica rîntas, cade cam greu la stomac. Mai bine bati ouale cu un pic de smîntîna si le amesteci la foc moale pîna devin cremoase.
Vezi reteta Mayei : http://artaculinara....-gordon-ramsay/
hmm... arata la fel dar ce iesea de obicei era ca un piureu.. ciulama. nu cu cocoloase... si cred ca mamaie nu citise de Ramsay in 80 si putin cand eram eu mic..
am o varianta sa merg pe la ea sa ma instruiasca..
"ia vezi nepoate.. ce facu ma-ta mare la tortu asta... miroase a ceapaa... " restu e istorie!
#4
Postat 23 January 2012 - 12:43 AM
Tigaita, la 23 January 2012 - 12:12 AM, a spus:
Alexandru, la 22 January 2012 - 11:38 PM, a spus:
Tigaita, la 22 January 2012 - 09:14 PM, a spus:
a mai facut cineva asa ceva? ceva indicii in plus?
Altfel spus, scrob. Doar ca faina prajita cu ceapa, adica rîntas, cade cam greu la stomac. Mai bine bati ouale cu un pic de smîntîna si le amesteci la foc moale pîna devin cremoase.
Vezi reteta Mayei : http://artaculinara....-gordon-ramsay/
hmm... arata la fel dar ce iesea de obicei era ca un piureu.. ciulama. nu cu cocoloase... si cred ca mamaie nu citise de Ramsay in 80 si putin cand eram eu mic..
am o varianta sa merg pe la ea sa ma instruiasca..
Nu cred ca Ramsay are pretentia ca ar fi inventat scrobul.
#5
Postat 23 January 2012 - 11:58 AM
Let me see...
1. Daca e ciulama, musai sa aiba usturoi IMHO
2. dar si smantana.
3. De oua ai vorbit deja
4. untul e de folos
As incepe cu un bechamel clasic. Cratita incinsa, o lingurita de untdelemn sa nu se arza untul care urmeaza a fi topit, faina, lapte rece. In proportiile stiute. Dar lasat mai gros
Usturoiul 4 catei (dupa gusturile mele plebee) l-as face alifie prin frecare cu sare, apoi l-as inmulti cu smantana dulce groasa si l-as incorpora cu grija in ouale batute lejer. Compozitia as pune-o la unduit cateva minute (putine) peste bechamelul de mai la deal si as fi foarte atent cu temperatura sa nu se cocarteasca, ci doar sa se ingroase.
Mirosenii ?
Nuscoara proaspat rasa, (sau fleur de macis macinate fin la locul faptei), piper alb proaspat rasnit. Sare daca mai trebuie. Eu am pus "deja" la usturoi. Virtual vorbind.
Daca as renunta la usturoi, as pune poate si cateva picaturi de ulei alb de trufe, sau cei mai potenti financiar sa felieze micrometric adevaraciunea.
Cred ca ar iesi un fel de sos,
depinde de fiecare cat de gros.
Nu poate sa fie rau din cale afara.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#6
Postat 23 January 2012 - 01:46 PM
Tigaita, la 22 January 2012 - 09:14 PM, a spus:
daca scoti ceapa din reteta bunicii, si bagi zahar in loc, iti iese o crema de vanilie ; iar daca inlocuiesti laptele cu apa, umpli choux-urile/eclerele obtinute cu crema anterioara.
sa nu ma spui bunicii ca te invat sa faci desert din reteta ei !
#7
Postat 23 January 2012 - 01:52 PM
#8
Postat 23 January 2012 - 02:25 PM
#9
Postat 23 January 2012 - 02:38 PM
moatza, la 23 January 2012 - 01:52 PM, a spus:
Off topic:
Love and Death, Woody Allen, 1975
Citeaza
Boris (Woody Allen) : - Exersez mult cînd sînt singur...
#11
Postat 23 January 2012 - 05:07 PM
tot ea facea cand eram mic crantz, krantz sau cum ii zice (acu se vaita ca nu mai e zeamil in magazine, sau amidon - pretexte!!), torturi, scovergi, pateuri/saleuri cu chimen pe exterior si branza/magiun la interior, etc. de restul mancarilor, irelevant! dulciurile-s baza acu cat se poate, ca daca e dupa cum am calculat, ea are diabet, unchimiu are diabet.. deci si pe la mine o sa ajunga ceva ceva
asadar... luati de judecati sau testati:
o jumate de ceapa calita in ulei la foc, asa cat sa nu se arda,
in castron 2 linguri cu varf de faina + 500ml-1litru de lapte + 2 oua amestecate ca pentru clatite
se pun peste ceapa si se amesteca de parca vine sfarsitul lumii, ca face cocoloase.
merge servita langa ceva carne de pasare a se vedea copane prajite la tigaie, la rotisor, + ceva verdeata, + ceva berica, fiecare cu ce-i place.
astept laptele , restul am. pe seara cred ca pun si poze
"ia vezi nepoate.. ce facu ma-ta mare la tortu asta... miroase a ceapaa... " restu e istorie!
#12
Postat 23 January 2012 - 05:31 PM
#13
Postat 23 January 2012 - 06:06 PM
s-a comis!
poze mai jos..
in ordine... faina cu ou batut... ceapa taiata cu maaare dificultate.. (data viitoare o bat in cuie pe masa!! mama ei de ceapa! ) chestiile amestecate.. cu si fara blitz... normal arata galbui, cu blitz pare roscat .. si la final.. locul perfect de mancat: langa calculator cu coltul de paine.. sa ma iubeasca soacra pe care n-o am!
timp de preparare: mai repede decat prevede legea!
astept variatiuni pe tema data. de exemplu bunica-mea zice ca ea face ciulamaua numai joia
Imagini atasate
"ia vezi nepoate.. ce facu ma-ta mare la tortu asta... miroase a ceapaa... " restu e istorie!
#14
Postat 23 January 2012 - 07:02 PM
Tigaita, la 23 January 2012 - 06:06 PM, a spus:
s-a comis!
poze mai jos..
in ordine... faina cu ou batut... ceapa taiata cu maaare dificultate.. (data viitoare o bat in cuie pe masa!! mama ei de ceapa! ) chestiile amestecate.. cu si fara blitz... normal arata galbui, cu blitz pare roscat .. si la final.. locul perfect de mancat: langa calculator cu coltul de paine.. sa ma iubeasca soacra pe care n-o am!
timp de preparare: mai repede decat prevede legea!
astept variatiuni pe tema data. de exemplu bunica-mea zice ca ea face ciulamaua numai joia
Nu arata rau de loc! Bravo!
Doar ca nu i-as zice ciulama ci tot scrob.
#15
Postat 23 January 2012 - 08:50 PM
Alexandru, la 23 January 2012 - 02:38 PM, a spus:
moatza, la 23 January 2012 - 01:52 PM, a spus:
Off topic:
Love and Death, Woody Allen, 1975
Citeaza
Boris (Woody Allen) : - Exersez mult cînd sînt singur...
Tigaita, la 23 January 2012 - 06:06 PM, a spus:
s-a comis!
practice, practice!
#16
Postat 23 January 2012 - 11:47 PM
#17
Postat 24 January 2012 - 02:28 AM
Citeaza
Io as face-o sambata. In cel mai rau caz duminica. Am dezlegare?
eu v-am avertizat... voi faceti cum vreti!
stateam si ma gandeam, ca-s mic copil daca ma chinui sa sectionez cubulete o ceapa amarata... si unii deja fac tuning pe retete!!
"ia vezi nepoate.. ce facu ma-ta mare la tortu asta... miroase a ceapaa... " restu e istorie!
#18
Postat 24 January 2012 - 03:21 PM
Eu cred c-o sa adaptez reteta pentru ciulama de ciuperci si inlocuiesc laptele cu zeama de la fiertul ciupercilor. Imi place cum arata asa cremoasa
#19
Postat 24 January 2012 - 03:50 PM
Carmella, la 24 January 2012 - 03:21 PM, a spus:
Eu cred c-o sa adaptez reteta pentru ciulama de ciuperci si inlocuiesc laptele cu zeama de la fiertul ciupercilor. Imi place cum arata asa cremoasa
cam jumate de cutie de lapte... deci~500ml
"ia vezi nepoate.. ce facu ma-ta mare la tortu asta... miroase a ceapaa... " restu e istorie!
#20
Postat 24 January 2012 - 06:21 PM
Carneturile rumenite in unt, scoase , pusa ceapa, deglasat cu vin alb sec, carnea intoarsa in oala, completat cu apa (fons, supa), un praf de piper alb, o lecuta de sare si la unduit sub capac una bucata de ora.
La dres, am ciulamalit-o
4 catei de usturoi zdrobiti si frecati cu sare in mojar pana au ajuns alifie, o cana de smantana dulce si doua oua intregi (asa a comandat azi socrella, eu deobicei puneam doar galbenusele) batute.
...era sa uit. In dresatura am avut si o lingura de amidon desfacuta in lapte.
A iesit un sos matasos, alb-galbui ca fildesul si gustul ....
Langa a fost o double-cooked polenta.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare