1. Prajitura racoritoare cu zmeura
Contine per portie :
Grasime: 10g
Colesterol : 36mg
Calorii : 240
Ingrediente pentru o tava cu dimensiunile 7x11 inches (in carte zic ca ies 10 portii, dar eu am taiat bucatile mai mici si mi-au iesit 15 portii, deci la portia mea cantitatea de grasime e de 6.7g)
Pentru blat :
- 200g faina
- 50g zahar farin
- 1 galbenus de ou
- un praf de sare
- 50g branza quark 0-1% grasime (poate fi inlocuita cu smantana 1% grasime sau cu iaurt strecurat 0-1% grasime)
- 100g margarina dietetica (poate fi inlocuita cu 125ml de ulei de floarea soarelui)
- ½ lingurita ulei si putina faina pentru tapetat tava
Pentru crema:
- 300g zmeura (congelata sau proaspata – eu am folosit jumi-juma ca asta am avut in casa)
- 2 plicuri de gelatina granule (a cate 7g plicul)
- 1/2 lingurita zeama de lamaie
- esenta de vanilie
- 500g branza quark sau iaurt 0-1% grasime (poate fi folosit si kefir 0-1%)
- 3 linguri zahar tos (eu am pus vreo 5 ca-mi place mai dulce)
- 2 albuse de ou
- fistic taiat sau menta pentru ornat (facultativ)
Pentru jeleu :
- 200 g zmeura (preferabil decongelata)
- 5 linguri zahar tos
- 1-2 plicuri de gelatina granule
Se amesteca faina cu zaharul farin, cu sarea, galbenusul de ou si margarina. Se framanta o coca care se baga la frigider pentru cel putin 30 minute.
Se incalzeste cuptorul la 180C (350F).
Se intinde o foaie pe o suprafata infainata. Se pune in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se inteapa cu furculita ca sa nu se umfle la copt si se da la cuptor pentru 15 minute (eu am lasat-o cam 25 minute ca tot mi se parea ca nu e coapta. Aluatul pare moale cand il scoateti de la cuptor, dar se va intari la racit). Lasati blatul sa se raceasca.
Se mixeaza bine branza (sau iaurtul) cu zaharul si cu vanilia. Zeama de lamaie se amesteca cu putina apa si se incalzeste la microunde atat cat sa permita dizolvarea gelatinei. Se torna in fir subtire si mixand continuu peste crema de branza.
Separat se bat spuma cele 2 albuse care se incorporeaza cu grija in crema.
Se intinde crema peste blat si se infige zmeura in crema din loc in loc (astfel incat sa fie acoperita de crema). Daca folositi zmeura decongelata, puteti turna si putin suc din care si-a lasat zmeura si apoi puteti amesteca in crema cu o scobitoare pentru a crea un efect marmorat alb cu rosu. Se da la frigider pana facem jeleul.
Se pune zmeura decongelata pe foc cu zahar si se lasa la fiert cca 5-7 minute. Se strecoara prin sita ca sa se separe zeama de samburi si se pune iar pe foc sa mai fiarba putin. Se lasa putin la racit, cat sa putem dizolva gelatina in sirop. Se intinde jeleul peste prajitura si se da la rece pana a doua zi (ca sa se inmoaie si blatul de la crema).
Se orneaza cu fistic taiat grosier sau cu frunze de menta sau dupa preferintele fiecaruia.