Mazare cu zahar ars?
#1
Postat 07 February 2012 - 02:47 PM
Multumesc anticipat!
#2
Postat 07 February 2012 - 04:51 PM
La noi mazarea se face cam asa :
Caramelizezi 1-2 lingurite de zahar in unt .
Stingi cu apa sau lapte .Putin, lichid .Cat sa temperezi zaharul .
Pui apoi mazarea din conserva sau congelata ,sare , piper,boia dulce ,usturoi pisat.
Separat faci un Pep(sos la rece) din :
- Amidon (Faina)si lapte.
Acuma nu pot sa-ti dau cantitati.E in functie de cata mazare faci.
Cam o lingura cu farf de faina la jumatate de litru de lapte .Socotesti si apa cu care ai temperat zaharul .
Adaugi si pepul .El are rol de a ingrosa mancarica .Lasi sa fiarba .
La final ,dupa ce mancarica a fiert si s-a ingrosat putin ,mai pui o lingura de smantana groasa , ( min 30 % grasime) si marar verde .
Daca ti se pare prea gos,mai pui putin lapte .
Daca e prea subtire lasi sa se raceasca ,ca se mai ingroasa .
Daca iti place poti sa pui si putin praf de nucsoara .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#3
Postat 07 February 2012 - 05:46 PM
Olguta, la 07 February 2012 - 02:47 PM, a spus:
Multumesc anticipat!
Mama o facea asa. Dar nu stiu exact cum o facea. O sa caut in caietul ei de retete.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#4
Postat 07 February 2012 - 06:52 PM
Cînd caramelul are culoarea alunei, stingi cu apa calda (atentie sa nu sara stropi).
Torni sosul acesta peste mazare, dregi de sare si piper si mai adaugi înainte de a servi o bucatica de unt si ceva marar proaspat tocat.
Îti recomand sa acompaniezi soteul cu friganele si o salata verde.
De preferinta cauta sa folosesti mazare congelata, în afara sezonului. Cea la borcan/cutie este cîh!
#5
Postat 07 February 2012 - 11:46 PM
Piscotel, la 07 February 2012 - 04:51 PM, a spus:
La noi mazarea se face cam asa :
Caramelizezi 1-2 lingurite de zahar in unt .
Stingi cu apa sau lapte .Putin, lichid .Cat sa temperezi zaharul .
Pui apoi mazarea din conserva sau congelata ,sare , piper,boia dulce ,usturoi pisat.
Separat faci un Pep(sos la rece) din :
- Amidon (Faina)si lapte.
Acuma nu pot sa-ti dau cantitati.E in functie de cata mazare faci.
Cam o lingura cu farf de faina la jumatate de litru de lapte .Socotesti si apa cu care ai temperat zaharul .
Adaugi si pepul .El are rol de a ingrosa mancarica .Lasi sa fiarba .
La final ,dupa ce mancarica a fiert si s-a ingrosat putin ,mai pui o lingura de smantana groasa , ( min 30 % grasime) si marar verde .
Daca ti se pare prea gos,mai pui putin lapte .
Daca e prea subtire lasi sa se raceasca ,ca se mai ingroasa .
Daca iti place poti sa pui si putin praf de nucsoara .
Suna tare bine, Pisco.. cred ca maine o sa o incerc.. Saru-mana de reteta si explicatii
Alexandru, la 07 February 2012 - 06:52 PM, a spus:
Cînd caramelul are culoarea alunei, stingi cu apa calda (atentie sa nu sara stropi).
Torni sosul acesta peste mazare, dregi de sare si piper si mai adaugi înainte de a servi o bucatica de unt si ceva marar proaspat tocat.
Îti recomand sa acompaniezi soteul cu friganele si o salata verde.
De preferinta cauta sa folosesti mazare congelata, în afara sezonului. Cea la borcan/cutie este cîh!
Alexandru, mai pui si o ceapa sau doar inabusi mazarea in putin unt?
Multumesc
Dragos, astept, astept ...am vreo 4 pungi de mazare in congelator asa ca sunt pusa pe experimente
#6
Postat 08 February 2012 - 10:42 AM
Olguta, la 07 February 2012 - 11:46 PM, a spus:
Multumesc
Nu e musai sa pui ceapa, dar nici nu are ce sa strice.
Daca hotarasti sa pui, trage-o în unt, cu un praf de sare, pîna devine translucida. Numai atunci adaugi mazarea (daca e congelata, o pui ca atare).
#7
Postat 28 April 2012 - 09:15 PM
am sotat 2 cepe verzi tocate + 1 morcov taiat cubulete + 1 piept mare de pui, taiat cuburi, am adaugat 1 dl cidru de mere + 1 lg plina cu miere, sare/piper dupa gust si am lasat sa fiarba 5'.
apoi am turnat 2 dl suc de rosii + 3 dl supa de pui lasind totul sa fiarba 10' la foc potrivit, timp in care am pregatit friganele , iar in ultimele 6' am scapat in cratita 300 g de mazare congelata (cine vrea un sos mai gros, dizolva 1 Lg amidon de porumb in putina apa si toarna amestecul peste mazare cu 2' inainte de a fi gata soteul) si la final se adauga marar tocat
ma declar fericita ca in sfirsit am mincat si eu ceva ca oamenii ! ca la mama acasa
#8
Postat 29 April 2012 - 09:33 AM
Vazusem nu de mult la cireasa de pe tort ca si orezul cu prune uscate se face si cu zahar ars,mi s-a parut f. interesant cred ca mie mi-ar place
#9
Postat 29 April 2012 - 11:43 AM
#10
Postat 29 April 2012 - 02:10 PM
#11
Postat 29 April 2012 - 08:31 PM
Geany, la 29 April 2012 - 09:33 AM, a spus:
Vazusem nu de mult la cireasa de pe tort ca si orezul cu prune uscate se face si cu zahar ars,mi s-a parut f. interesant cred ca mie mi-ar place
Geany, poate incerci sa reproduci reteta de orez vazuta la emisiune si ne-o impartasesti.
ca nu-mi prea imi dau seama: era o garnitura la o friptura sau un fel de mincare simpla ?
#12
Postat 29 April 2012 - 08:39 PM
Adriana, la 29 April 2012 - 11:43 AM, a spus:
Adriana, cu caramel nu stiu, ca n-am incercat. dar cu 1 lingurita de miere pusa in sosul de rosii, nu o face mai dulce si nici nu ii diminueaza gustul natural de mazare. desigur, cu conditia sa n-o fierbi pina isi pierde toata clorofila.
#14
Postat 29 April 2012 - 09:51 PM
uptown girl, la 29 April 2012 - 08:31 PM, a spus:
Geany, la 29 April 2012 - 09:33 AM, a spus:
Vazusem nu de mult la cireasa de pe tort ca si orezul cu prune uscate se face si cu zahar ars,mi s-a parut f. interesant cred ca mie mi-ar place
Geany, poate incerci sa reproduci reteta de orez vazuta la emisiune si ne-o impartasesti.
ca nu-mi prea imi dau seama: era o garnitura la o friptura sau un fel de mincare simpla ?
Mancare simpla,cred ca e un fel de mancare ce se preteaza bine la retete de post,cum e si orezul cu masline sau ciupercute ,nici eu nu mai auzisem dar m-a intrigat se face spuneau cu zahar caramelizat orez si prune uscate eu cred ca mi-ar place ,la fel si mazarea cu zahar ars cred ca mi-ar place
Doar cat ma uit la poza ta cu mazare ma mananca gherutele' sa o reproduc