Piscotel, la 07 February 2012 - 04:51 PM, a spus:
Olguta ,
La noi mazarea se face cam asa :
Caramelizezi 1-2 lingurite de zahar in unt .
Stingi cu apa sau lapte .Putin, lichid .Cat sa temperezi zaharul .
Pui apoi mazarea din conserva sau congelata ,sare , piper,boia dulce ,usturoi pisat.
Separat faci un Pep(sos la rece) din :
- Amidon (Faina)si lapte.
Acuma nu pot sa-ti dau cantitati.E in functie de cata mazare faci.
Cam o lingura cu farf de faina la jumatate de litru de lapte .Socotesti si apa cu care ai temperat zaharul .
Adaugi si pepul .El are rol de a ingrosa mancarica .Lasi sa fiarba .
La final ,dupa ce mancarica a fiert si s-a ingrosat putin ,mai pui o lingura de smantana groasa , ( min 30 % grasime) si marar verde .
Daca ti se pare prea gos,mai pui putin lapte .
Daca e prea subtire lasi sa se raceasca ,ca se mai ingroasa .
Daca iti place poti sa pui si putin praf de nucsoara .
Suna tare bine, Pisco.. cred ca maine o sa o incerc.. Saru-mana de reteta si explicatii
Alexandru, la 07 February 2012 - 06:52 PM, a spus:
Olguta, în timp ce înabusi mazarea cu unt si un praf de sare, caramelizezi separat o lingura de zahar (fara sa amesteci prin el, ca se face piatra) într-o craticioara cu pereti înalti.
Cînd caramelul are culoarea alunei, stingi cu apa calda (atentie sa nu sara stropi).
Torni sosul acesta peste mazare, dregi de sare si piper si mai adaugi înainte de a servi o bucatica de unt si ceva marar proaspat tocat.
Îti recomand sa acompaniezi soteul cu friganele si o salata verde.
De preferinta cauta sa folosesti mazare congelata, în afara sezonului. Cea la borcan/cutie este cîh!
Alexandru, mai pui si o ceapa sau doar inabusi mazarea in putin unt?
Multumesc
Dragos, astept, astept

...am vreo 4 pungi de mazare in congelator asa ca sunt pusa pe experimente