de toate pentru toti...din aluatul fin si fraged al Laurei Laurentiu
#1 Guest_Gelutza_*
Postat 18 February 2012 - 06:27 PM
Reteta am luat-o de pe blogul Laurei Laurentiu, si o fac regulat. Atunci cand imi lipseste din frigider acest aluat, ma simt in nesiguranta in caz de musafiri neanuntati, iar daca il am in casa, ma descurc de minune, pregatind din el tot felul fe produse patisere.
La rugamintea lui lili si a sorinei, (carora le-am dat sursa), am pozat cateva etape si postez si aici reteta, multumindu-i inca o data Laurei pentru ca ne-a impartasit-o si noua.
Deci, sa purcedem la fapte...
Pregatim ingredinetele:
Ingrediente scrise sunt pentru doua foi de aluat, ( o portie)eu am lucrat trei portii (6 foi)cand am pozat pasii, voi preparati cat credeti de cuviinta , daca vreti sa il incercati.
Ingrediente pentru foi:
400 /450de grame de faina de patiserie
2 galbenusuri mari
½ lingurita sare
100 ml apa minerala carbogazoasa
125 ml iaurt gras
Pentru impachetat( uns foile pentru fragezire)
175 grame de unt (sau margarina )
30 de grame de faina
Preparare:
Se face un aluat suplu din galbenusuri, apa minerala, sare, iaurt si faina se framanta bine pana devine neted si elastic (daca e nevoie se mai aduga adauga faina).
Se imparte in doua( la mine in sase, ca e triplu)
Acest aluat si se lasa la odihnit pana se pregateste maglavaisul pentru unsul foilor din cele 30 de grame faina si unt, la mine e triplat( eu il amestec bine cu lingura de lemn)
Si maglavaisul se imparte in 2( sase) ca sa ajunga la ungerea /impachetarea tuturor foilor.
Luam apoi fiecare foaie, o intindem pe planseta de lucru in forma dreptunghiulara, cam asa le-am facut eu si am uns-o cu maglavaisul cu unt/faina incepand din centru spre margini;
Apoi le taiem in 8, aproximativ asa si incepem plierea, se poate si mai bine, eu aveam multe de intins si m-am grabit foarte!
Trebuie sa tinem cont la pliere sa fie partile opuse, se vede in imagini cum.
Dupa pliere se da la frigider un sfert de ora si se procedeaza la fel si cu celelalte foi, daca pregatim mai mult.
Tinem cont sa asezam aluatul cu partea pe care se vad plierile in jos.
Dupa ce au trecut cele 15 minute, luam fiecare bucata, o asezam cu partea pliata in sus, o intindem la fel ca prima data, o ungem cu putin ulei, taiem si pliem la fel ca prima data si dam la rece o jumatate de ora de data asta.
Dupa trcerea acestui timp putem folosi aluatul dupa cum ne este pofta.
Iata, eu am croit niste cornulete cu dulceata de visine!
Merele de aici http://artaculinara....i-aluat-fraged/ sunt facute facute din acelasi aluat;
Voi reveni intr-o noua postare cu diverse poze bunatatilor duoci/sarate facute de mine cu ajutorul acestui aluat minunat.
Pofta buna!
#2 Guest_Gelutza_*
Postat 18 February 2012 - 06:46 PM
Tarta cu mere,
Rulouri cu pere si zmeura,
Placinta cu branza,
Saratele,
Rulouri cu scortisoara si zahar,
Cornuri umplute cu ciocolata... sau branza
Mai am poze, dar cred ca sunt suficiente ca sa intelegeti ca il folosesc des si asta pentru ca imi place acest aluat la nebunie!
Sunt absolut sigura ca si voua o sa va placa, daca il veti incerca, succes!
#3
Postat 18 February 2012 - 06:56 PM
iti multumesc si eu
luni ma apuc de treaba, ai dreptate, cand ai asa ceva la indemana e foarte usor sa iesi din impas
spune-mi, te rog, aluatul il congelezi intins in foaie? si in caz de musafiri neasteptati, cum il dezgheti rapid? la MO? sau ai alta metoda?
#4 Guest_Gelutza_*
Postat 19 February 2012 - 03:07 PM
bristena, la 18 February 2012 - 06:56 PM, a spus:
iti multumesc si eu
luni ma apuc de treaba, ai dreptate, cand ai asa ceva la indemana e foarte usor sa iesi din impas
spune-mi, te rog, aluatul il congelezi intins in foaie? si in caz de musafiri neasteptati, cum il dezgheti rapid? la MO? sau ai alta metoda?
Cu multa placere, bristena!
Referitor la congelatul foilor, depinde de timpul pe care il am la dispozitie atunci cand pregatesc si cat de multe portii fac;cand faceam doua compozitii, le si intindeam foi dupa modelul foietajului cumparat...e foarte bine asa, dar in ultimul timp am facut mai mereu6/8 foi si dupa ce le iau la mana de cate doua ori, imi cam piere cheful sa le mai iau la mana iarasi, congelez fiecare gramajoara intr-o punguta.
Referitor la dezghetat, eu am un fix cu asta...dezghet mai tot in frigider, in voie...in permanenta scot din congelator si tin la frigider chiar si cate trei zile, nu se intampla nimic cu aluatul.Iar cand sunt presata rau, asez un tocator pe calorifer si pun pe el punga cu aluatul.
Abia astept sa-l faci, sa nu te sperii ca ai mult de intins, foaia se intinde groasa, nu e ceva de finete, nu se rupe e un aluat usor de manervrat.
Bafta!
#6
Postat 20 February 2012 - 11:54 AM
Iti multumesc mult!
#7
Postat 20 February 2012 - 02:27 PM
chestia cu dezghetatul in frigi o aplic si eu, vroiam sa stiu cum faci cand ai numai 2 ore - sa zicem- la dispozie si tre sa dezgheti aluatul
acum am inteles
#8 Guest_Gelutza_*
Postat 01 March 2012 - 07:24 PM
Rulouri sarate umplute cu salam si sunca
Si pentru a nu stiu cata oara mi-am spus in gand"ce minunat trebuie sa fie aluatul acesta!"
#9
Postat 01 March 2012 - 07:48 PM
Gelutza, la 01 March 2012 - 07:24 PM, a spus:
Si pentru a nu stiu cata oara mi-am spus in gand"ce minunat trebuie sa fie aluatul acesta!"
Arata foarte bine! Azi m-am uitat si eu la reteta sa o fac, dar am renuntat din lipsa de timp.
#10
Postat 01 March 2012 - 08:17 PM
Deocamdata fac galerie de pe margine, dar i-o veni randul candva !
#11 Guest_Gelutza_*
Postat 01 March 2012 - 08:38 PM
dia, la 01 March 2012 - 07:48 PM, a spus:
Gelutza, la 01 March 2012 - 07:24 PM, a spus:
Si pentru a nu stiu cata oara mi-am spus in gand"ce minunat trebuie sa fie aluatul acesta!"
Arata foarte bine! Azi m-am uitat si eu la reteta sa o fac, dar am renuntat din lipsa de timp.
Pana sa o incerc, asa mi se parea si mie...dupa ce am facut-o prima data mi-am dat seama ca nu e greu deloc si am ajuns sa devin dependenta de acest aluat din care prepar multe si de toate, curaj, vei vedea ce simplu este numai daca vei incerca!
#12 Guest_Gelutza_*
Postat 01 March 2012 - 08:41 PM
any_annette, la 01 March 2012 - 08:17 PM, a spus:
Deocamdata fac galerie de pe margine, dar i-o veni randul candva !
Eu l-am facut si pe acela...mi-a placut cald si atat, pe cand acest aluat si dupa cateva zile este la fel de fraged!
#13
Postat 01 March 2012 - 11:05 PM
Gelutza, la 01 March 2012 - 08:38 PM, a spus:
Pana sa o incerc, asa mi se parea si mie...dupa ce am facut-o prima data mi-am dat seama ca nu e greu deloc si am ajuns sa devin dependenta de acest aluat din care prepar multe si de toate, curaj, vei vedea ce simplu este numai daca vei incerca!
Promit ca o sa-l incerc!
#14
Postat 06 March 2012 - 11:18 AM
Gelutza, la 01 March 2012 - 08:41 PM, a spus:
any_annette, la 01 March 2012 - 08:17 PM, a spus:
Deocamdata fac galerie de pe margine, dar i-o veni randul candva !
Eu l-am facut si pe acela...mi-a placut cald si atat, pe cand acest aluat si dupa cateva zile este la fel de fraged!
NU este cu suparare dar nu puteam trece peste cu vederea sa nu raspund acestui mesaj, ptr ca eu fac foarte multe chestii cu untura si tocmai de aceia le fac ptr ca imi place ca fragezeste aluatul.
Nu este obligatoriu sa le faceti. Am pus reteta la cererea Mayei ptr ca mi`a zis ca vrea sa le faca.Eu oricum nu imi schimb parerea despre aluaturile cu untura desi dupa cum se vede fac si aluaturi cu ulei.
Imi pare rau ca nu au fost pe gustul tau!
#15
Postat 14 May 2012 - 09:14 PM
#16 Guest_Gelutza_*
Postat 14 May 2012 - 09:54 PM
lenias, la 14 May 2012 - 09:14 PM, a spus:
Lenias, il pastrez in congelator atunci cand fac portie mare, iar pentru trei/patru zile se pastreaza bine si in frigider invelit in folie sa nu prinda crusta.
Am facut de curand, tot de la Luara L. un alt aluat care se impatureste cam dupa aceasi tehnica, are si drojdie, e si mai si, cred ca am niste pasi pozati, poate il pun si pe acela, foarte, foarte bun, am postat eu ultima placintuta pe la ceva dulce, cred.Ador genul asta de aluat multifunctional!