Oala de lut smaltuita, nesmaltuita
#1
Postat 27 February 2012 - 01:40 PM
Trebuie bagat vasul in cuptorul rece si abia apoi dat drumul la foc astfel incat vasul sa se incalzeasca treptat. Daca il pui in cuptorul incalzit risti sa crape si poti sa il arunci chiar daca ar fi vorba numai de capac.
Cand se scoate din cuptor din nou atentie la aburii fierbinti cand se ridica capacul sa nu vina in fata sau pe maini - mare grija!
Atentie si la spalat, se evita folosirea detergentilor deoarece pot intra in porii vasului si la urmatoarea folosire se amesteca cu apa si intra in mancare.
Se sugereaza sa nu se lase vasul cu solutii de curatare in el.
Racirea vasului din nou se face treptat nu ridici capacul si apoi il bagi in apa rece sau in dreptul geamului deschis iarna, vasul este bine sa fie golit si umplut cu apa calda si apoi lasat la racit pentru a nu avea tendinta ca prin racire sa absoarba lichidul cu grasimi si arome.
Iar ca ultim sfat uscarea se face cam in 24/48 de ore timp in care trebuie sa stea descoperite si vasul si capacul intr-un loc aerisit altfel mucegaieste.
In plus oala de lut se pateaza...Oricat freci la el unele pete de grasime nu dispar...intra in pori.
Spilul cu verdeata este ca sa nu pastreze in memorie mirosul ultimei mancari gatite
Pregatirea oalei de lut pentru prima utilizare = botezul oalei
■ Astfel in primul rând, un vas nou trebuie hidratat. Introduceţi oala într-un vas mare cu apă pentru minim 3 ore. Oala trebuie să fie complet scufundată în apă.
■În al doila rând, oala trebuie opărită. Umpleţi oala cu apă în proporţie de 80%. Adăugaţi condimente (cât mai apropiate de specificul sarmalelor) sare, boabe de piper, boabe de muştar şi coriandru, o crenguţă de cimbru şi una de mărar uscat, foi de dafin, 5-6 căţei de usturoi şi un pahar de vin alb.
■Introduceţi vasul în cuptorul neîncălzit. Porniţi cuptorul la temperatură minimă. Ţineţi oala în cuptor pentru aproximativ 3 ore.
■După ce oala a fiert bine, lăsaţi-o să se răcească, puneţi-o într-un lighean (cu tot lichidul în ea) şi lăsaţi-o aşa peste noapte. Este posibil să curgă câteva zeci de mililitri de apă. Nu vă speriaţi deoarece oalele, chiar şi cele smălţuite, au fundul nesmălţuit pe partea exterioară. Totuşi, dacă se scurge mai mult de 100 ml de apă, oala are un defect.
■Aruncaţi lichidul cu care a fiert şi clătiţi bine oala cu apă rece. Oala este pregătită pentru a primi prima rundă de sarmale.
■Dacă doar aţi “botezat” oala şi nu o folosiţi, depozitaţi-o într-un loc răcoros, acoperită, pentru a nu-şi impregna porii cu praf. Pentru a păstra oala în formă, ţineţi în ea – după ce aţi spălat-o şi uscat-o bine – plante care să o înmiresmeze (mărar, leuştean, dafin, rozmarin, cimbru, etc)
■Ca regulă generală, înainte de a o folosi, chiar dacă aţi supus-o pregătirii iniţiale, oala trebuie ţinută 30 de minute în apă rece înainte de utilizare. Dacă o să adăugaţi şi 1 pahar de vin alb sec în oală, sarmalele vă vor mulţumi.
■După ce aţi fiert sarmalele, a doua zi, după ce s-au răcit, scoateţi-le din vas şi transferaţi-le într-unul normal.
■Spălaţi oala fără detergent, cu bicarbonat şi oţet. Clătiţi-o din abundenţă cu apă rece.
Oala de lut nu se foloseşte niciodată pe flacără directă. Puteţi folosi oala pe plită, la foc minim.
Cel mai bine este să folosiţi oala la cuptor. Nu introduceţi însă niciodată oala în cuptorul cald pentru că există riscul să se crape.
În mod tradiţional, crusta formată la fierbere se îndepărtează prin frecare cu mălai.
Versiunea scurta a botezului de oala de lut se face astfel: se unge interiorul oalei cu untura si apoi se umple oala cu apa calduta si se lasa la odihna aprox. 12 ore.
#3
Postat 27 February 2012 - 04:50 PM
Le folosesc cu spor in cuptor .Stiam multe dintre tipsuri,dar nu stiam ca se curata cu malai,asa ca multumesc pentru sfaturi.Le gasesc foarte utile .

Inca un tips.
Moroseii le hidrateaza in apa ,le sterg bine si apoi le ung cu untura de porc (unsoare) pe interior inainte de utilizare .
E adevarat ca se pateaza ,dar gustul mancarii e nemaipomenit .
In cea smaltuita fac pui cu cartofi ,mirodenii si ierburi.O nebunie.
Chiar ar trebui sa le mai pun la treaba,ca au ramas orfane pe raft in camara .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#4
Postat 27 February 2012 - 05:06 PM
in schimb cu cele Smaltuite no probl, ies mancarurile bune, bune si nu's probl cu mirosurile. De asemenea, nici cu inmuiatul prealabil sau cu spalatul cu detergenti/la masina ...
ce retin ca ai pozat tu Any este smaltuit (cu exceptia bazei exterioare), no risk! pe alea mici le folosesc pt portii individuale si am una mare in care fac fripturi, cartofi, ossobucco etc
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#5
Postat 27 February 2012 - 05:20 PM
#6
Postat 27 February 2012 - 05:42 PM
Il folosesc la fripturi din pui cu legume .
Il spal cu sare grunjoasa si apa calduta,imediat ce scot mancarea din el.Daca e cazul,pun si putin detergent si apoi il limpezesc cu apa cu otet,il sterg bine si il las sa se uste in bucatarie o zi.
Este important sa nu ramana murdar si sa se intareasca mizeria pe el .
Si sa fie perfect uscat cand se depoziteaza .
Al meu Nu a prins nici un miros.
Cele nesmaltuite trebuie tratate cu mai multa atentie,pentru ca pot chiar mucegaii daca nu sunt bine pastrate .
In cel nesmaltuit ,eu nu fac decat sarmale sau varza a la Cluj sau varza cu ciolan .
O bunatate .

http://povesticulinare.blogspot.com/
#7
Postat 27 February 2012 - 06:31 PM
M-am intors si am editat, scrisesem taman pe dos ... se vede ca is coapta

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#8
Postat 27 February 2012 - 07:03 PM
#9
Postat 27 February 2012 - 07:06 PM
#10
Postat 28 February 2012 - 11:48 AM
any_annette, la 27 February 2012 - 07:06 PM, a spus:
Pai



Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#11
Postat 28 February 2012 - 02:05 PM
Alea mai mari nu numai bors de fasole, asta a fost prima chestie la care m-am gandit.
Pot pune si altele.
#12
Postat 28 February 2012 - 06:42 PM
any_annette, la 28 February 2012 - 02:05 PM, a spus:
Alea mai mari nu numai bors de fasole, asta a fost prima chestie la care m-am gandit.
Pot pune si altele.
ia fa dumneata o portie de paste cu sos rosu sau cu branza la cuptor, sa vezi ce bine servesti din ele si altceva decat chips. Astea smaltuite nu sunt pretentioase deloc! Aela mari sunt cat o farfurie adanca, de o portie? ca nu.mi dau seama? eu ziceam ca bagi o gaina in fiecare ...

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#13
Postat 28 February 2012 - 06:48 PM
Daniella, la 28 February 2012 - 06:42 PM, a spus:
any_annette, la 28 February 2012 - 02:05 PM, a spus:
Alea mai mari nu numai bors de fasole, asta a fost prima chestie la care m-am gandit.
Pot pune si altele.
ia fa dumneata o portie de paste cu sos rosu sau cu branza la cuptor, sa vezi ce bine servesti din ele si altceva decat chips. Astea smaltuite nu sunt pretentioase deloc! Aela mari sunt cat o farfurie adanca, de o portie? ca nu.mi dau seama? eu ziceam ca bagi o gaina in fiecare ...

Ce paste sa fac in alea mici ca-s mici tare de tot, is portii din alea de care mananca prietena ta

Chiar mi-ai dat o idee, o sa fac in alea mai mari paste la cuptor

#14
Postat 28 February 2012 - 10:10 PM
any_annette, la 28 February 2012 - 06:48 PM, a spus:

Chiar mi-ai dat o idee, o sa fac in alea mai mari paste la cuptor

daca sunt de alea de care am io, par mici, dar intra 120g paste cu sosul lor cu tot!
Adica tu zici ca alea mari sunt mono-portie?
sa faci cu raggù-ul dumitale din rezervele de la congi si sa aduci la han sa servesc si eu

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#15
Postat 28 February 2012 - 11:18 PM
Castronul mic are 12 cm diametru, iar cel mare 16 cm.
#16
Postat 29 February 2012 - 11:05 AM
any_annette, la 28 February 2012 - 11:18 PM, a spus:
Castronul mic are 12 cm diametru, iar cel mare 16 cm.
probezi si prezinti dovada?

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#18
Postat 29 February 2012 - 03:17 PM
any_annette, la 29 February 2012 - 12:53 PM, a spus:
Te tii de dieta? sau ce? ca doar decongelezi raggù asezonezi cu mozza si presari deasupra parmezan si ulcelele de lut la cuptor isi fac treaba ...

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#19
Postat 29 February 2012 - 04:02 PM
#20
Postat 02 March 2012 - 11:45 PM