Forum Culinar: Tocanita de ciuperci cu mamaliga - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tocanita de ciuperci cu mamaliga

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 01 April 2012 - 07:46 PM

O tocanita simpla, aromata, sosoasa si totusi destul de usoara din punct de vedere caloric,
iar daca mai aveti si un amestec de ciuperci proaspete din padure... este ca si un 6 la loto (6 din 49 :) ).

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13333020907561.jpg


Ingrediente:

  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 cepe mari, tocate fin
  • 1 kg ciuperci, curatate si taiate în bucati potrivite
  • 1 cescuta apa sau vin alb
  • 200 ml smîntîna de frisca
  • 1 lingura amidon
  • 1-2 catei de usturoi, dati pe razatoare
  • patrunjel, tocat fin (sau ce verdeata va place)
  • sare, piper, nucsoara


Daca aveti ciuperci multe si marunte, si nu stiti cum sa le spalati mai repede,
faceti ca mine, ca si eu fac ca Jamie Oliver. Într-un vas încapator pun o mînuta de faina,
dau drumul la apa rece deasupra si amestec usor cu mîna, pîna vasul este aproape plin.
Azvîrl ciupercile în "solutia" asta si le plimb printre degete.
Veti observa ce rapid se desprind firmiturile fine de pamînt de pe ciuperci.
Le scot din apa murdara si el transfer într-o strecuratoare,
apoi le trag un dus cu apa rece si le îndepartez capatul coditelor, cu un cutit.
Pentru tocanita, le tai în bucati potrivite, iar cele mici le las întregi.
Bineînteles ca se pot felia sau toca dupa bunul plac.

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13333020044107.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13333020170774.jpg

Se rumeneste usor ceapa în ulei de masline, se stinge cu apa sau vin alb, se lasa sa se evapore alcoolul,
apoi se adauga ciupercile. Se condimenteaza cu sare, se acopera si se lasa pe foc lejer sa fiarba în sucul
lasat de ciuperci timp de 10-15 minute. Se amesteca cînd si cînd.

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13333020271243.jpg

Se amesteca smîntîna cu amidonul, se adauga la ciupercile fierte si se mai lasa cîteva minute sa clocoteasca foarte usor pe foc moderat.
Între timp se condimenteaza cu piper, nucsoara si se adauga eventual sare daca mai este nevoie.
Chiar înainte de a trage vasul de pe foc, se adauga usturoiul dat pe razatoare fina si patrunjelul tocat,
se amesteca, se acopera si se lasa la odihna 5-10 minute, acoperit cu capac.

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-1333302046249.jpg

În acest timp patrunjelul si usturoiul se împrietenesc cu tocanita de ciuperci,
iar la ridicarea capacului înainte de servire, aburul aromat patrunde narile care striga:
" O vrem cu mamaligaaa!" :)

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13333020776148.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13333019762564.jpg

Pofta buna!

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 01 April 2012 - 08:24 PM

Papricas de ciuperci cu mamaliga ,mananc pana ma imbolnavesc .
Dupa ce apar glbiorii si hribii fac o data pe saptamana.
Si dupa aia zac ca un sarpe boa care a inghitit un elefant ..apropo de Saint Exupery .Imagine postata


Imagine atasata: monthly_04_2012/post-48-13333046320444.jpg
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#3 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 01 April 2012 - 08:50 PM

Mamaaa ce-mi plac si mie ciupercile cu smantana :) !
Si Creusetele tale, Maya!

#4 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 01 April 2012 - 10:27 PM

 Piscotel, la 01 April 2012 - 08:24 PM, a spus:

Papricas de ciuperci cu mamaliga ,mananc pana ma imbolnavesc .
Dupa ce apar glbiorii si hribii fac o data pe saptamana.
Si dupa aia zac ca un sarpe boa care a inghitit un elefant ..apropo de Saint Exupery .Imagine postata


Offf, aia e problema... desi usoare ele din punct de verede caloric, ciumpercile astea, sînt grele la stomac :)
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#5 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 01 April 2012 - 10:33 PM

 any_annette, la 01 April 2012 - 08:50 PM, a spus:

Mamaaa ce-mi plac si mie ciupercile cu smantana :) !
Si Creusetele tale, Maya!


:)
Si ma bucur ca nu ai azvîrlit cu ceva dupa mine ca te-am "împins" sa-ti scoti cîrmoajele capcha de pe blog. Dar stiam eu ca esti fata de comitet :P
Nu as fi spus, dar m-a încurajat Piscotela cu postul ei despre reclamele ascunse! Viata e prea frumoasa ca sa o pierdem tastînd capcha indescifrabile :)
Alora de ne azvîrl reclame pe gît cu forta... :) :) Bataie la curu gol! :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#6 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 01 April 2012 - 11:42 PM

 Maya, la 01 April 2012 - 10:27 PM, a spus:

 Piscotel, la 01 April 2012 - 08:24 PM, a spus:

Papricas de ciuperci cu mamaliga ,mananc pana ma imbolnavesc .
Dupa ce apar glbiorii si hribii fac o data pe saptamana.
Si dupa aia zac ca un sarpe boa care a inghitit un elefant ..apropo de Saint Exupery .Imagine postata


Offf, aia e problema... desi usoare ele din punct de verede caloric, ciumpercile astea, sînt grele la stomac :tongue3:


de la mamaliga vi se trage, nu de la ciuperci ! :-* da' una fara alta, nici la mine nu merge ! :tongue3:

#7 Useril este offline   Dexter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,023
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 02 April 2012 - 02:20 AM

 Maya, la 01 April 2012 - 10:33 PM, a spus:

scoti cîrmoajele capcha de pe blog ... Viata e prea frumoasa ca sa o pierdem tastînd capcha indescifrabile


translation please pentru ăi fără bloage, să nu tastăm din greşeală indescifrabile din alea şi să ne pice greu la tastatură :tongue3:

PS faină tocăniţa matale :tongue3:

#8 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 02 April 2012 - 06:33 AM

 uptown girl, la 01 April 2012 - 11:42 PM, a spus:

de la mamaliga vi se trage, nu de la ciuperci ! Imagine postata da' una fara alta, nici la mine nu merge ! Imagine postata



Eu mananc mamaliga cu branza sau cu lapte si nu patesc nic.
Cred ca e de la combinatia faina(din sosul de ciuperci) + mamaliga .
Si de la portia prea mare si..... de la viteza cu care le halesc . Imagine postata Imagine postata

Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#9 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 02 April 2012 - 07:54 AM

Cam la fel fac si eu buretii.... :tongue3: Dar nu pun amidon. Rar ce scap cate-un pic de faina, in caz ca au lasat prea multa zeama la fiert, sau smantana era cam apoasa (de obicei folosesc de aia groasa si grasa, de taran, sau culeasa de mine). Altfel, le las cu zeama proprie. Cu muuuuuuult patrunjel, cu maliga calda....... mananci si plangi (pentru ca se termina!). :tongue3:
Chiar ma gandeam zilele trecute la hribii din congelator. Tre' sa-l fericesc pe jupan cat de curand! :-*

#10 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,244
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 02 April 2012 - 08:00 AM

Si eu tot cu mamaliga o vreau :tongue3:

#11 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 02 April 2012 - 10:36 AM

:cheers:
Ca maine la fac, dar fara smantana ca domnele mele tin postul. Post, sau frupt gatim ciuperci de cel putin 3 ori pe luna. Huge fans!
Cum de cele mai multe ori lucrez cu champignons si pleurotus eu potentez aroma silvestra cu o lingurita plina de "vegeta" naturala de ciuperci - Ciuperci uscate trambita piticului - Craterellus cornucopioides Fries

Citeaza

Cel mai bine se preteaza la uscare si apoi la macinare, pentru a fi folosita la aromatizarea celor mai variate feluri de mancare.

Sau chanterelles (galbiori) uscate macinate in rasnita electica. (Nu-mi lipsesc niciodata din dulapul cu condimente).
Makes the difference!
(Si se gasesc in supermarketurile de la noi)
Dupa ce l-am auzit pe chef H. Varlan spunand ca ciuperca se pupa bine cu piperul si cimbrul, am incercat si eu si de atunci folosec mereu floare de cimbru uscata + oregano macinat.
Tot ca o optiune personala (dependenta ?), dat fiind ca ciupercile fac parte printre grupa de alimente ce contin apreciatul gust umami, ajut si cu o jumatate de lingurita de sos de soya.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#12 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 02 April 2012 - 10:47 AM

 any_annette, la 01 April 2012 - 08:50 PM, a spus:

Mamaaa ce-mi plac si mie ciupercile cu smantana :( !
Si Creusetele tale, Maya!


+1 :(( !
SPLENDID arata! B) imi plac tare si sosurile cu smantana si ciupercile!!!

La mine in familie asteia ii zice ciulama de ciuperci, tocanita fiind mereu ceva cu sos rosu ... regionalisme cred ...
Tot cu smantana se mananca si place si la mine! :crying:
Si eu, ca si Fox le scad mai bine si nu pun faina, ci smantana groasa. Asa nu cad greu la stomac.
Daca e sa fac ciuperci cu smantana si marar, completez cu o lingura de mustar picant, mustarul leaga sosul. Dar nu am mai prestat de mult, ca nu am voie sa introduc marar in casa :(

in ce fel de forma faci mamaliga asa pt prezentare sticla/plastic/silicon, sau doar o forma de fursecuri ceva?? o ungi cu ulei? :cheers:

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#13 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 02 April 2012 - 11:58 AM

La mine in familie li se zicea ciuperci cu smantana. Puteti sa ma bateti, sa ma omorati, eu le prefer cu paine crocanta. Mananc si cu mamaliga, doar spuneam cum le prefer.
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#14 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 02 April 2012 - 01:33 PM

 Maya, la 01 April 2012 - 10:33 PM, a spus:

 any_annette, la 01 April 2012 - 08:50 PM, a spus:

Mamaaa ce-mi plac si mie ciupercile cu smantana :( !
Si Creusetele tale, Maya!


:((
Si ma bucur ca nu ai azvîrlit cu ceva dupa mine ca te-am "împins" sa-ti scoti cîrmoajele capcha de pe blog. Dar stiam eu ca esti fata de comitet B)
Nu as fi spus, dar m-a încurajat Piscotela cu postul ei despre reclamele ascunse! Viata e prea frumoasa ca sa o pierdem tastînd capcha indescifrabile :(
Alora de ne azvîrl reclame pe gît cu forta... :crying: :cheers: Bataie la curu gol! :(


Intai am modificat si-apoi am scris mesajul la post!
Cum sa ma supar eu pe tine???

#15 Useril este offline   iulia nicoleta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,134
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 02 April 2012 - 01:52 PM

ioi, Maya cum arata !
Tot ce e cu smantana nu poate sa fie decat bun !:cheers:

#16 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 02 April 2012 - 01:58 PM

 uptown girl, la 01 April 2012 - 11:42 PM, a spus:

 Maya, la 01 April 2012 - 10:27 PM, a spus:

 Piscotel, la 01 April 2012 - 08:24 PM, a spus:

Papricas de ciuperci cu mamaliga ,mananc pana ma imbolnavesc .
Dupa ce apar glbiorii si hribii fac o data pe saptamana.
Si dupa aia zac ca un sarpe boa care a inghitit un elefant ..apropo de Saint Exupery .Imagine postata


Offf, aia e problema... desi usoare ele din punct de verede caloric, ciumpercile astea, sînt grele la stomac :crying:


de la mamaliga vi se trage, nu de la ciuperci ! :(( da' una fara alta, nici la mine nu merge ! :cheers:

Nu, deci la mine e clar, ciupercile sînt de vina. Pentru ca egal cum le-as gati, le simt grele în stomac.
Mamaliga nu-mi pica deloc greu.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#17 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 02 April 2012 - 02:23 PM

 Dexter, la 02 April 2012 - 02:20 AM, a spus:

 Maya, la 01 April 2012 - 10:33 PM, a spus:

scoti cîrmoajele capcha de pe blog ... Viata e prea frumoasa ca sa o pierdem tastînd capcha indescifrabile


translation please pentru ăi fără bloage, să nu tastăm din greşeală indescifrabile din alea şi să ne pice greu la tastatură :snorting:

PS faină tocăniţa matale :rolleyes:


Cum haleste omu' o litera, cum apare politistul! :tongue3: Banuiesc ca ai înteles tu despre ce este vorba, dar na...
Cîrmoaje = sînt niste litere îndoite, coltoase, deformate, care îngreuneaza viata blogarilor. Adica captcha.
Merci :tongue3:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#18 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 02 April 2012 - 02:26 PM

 Piscotel, la 02 April 2012 - 06:33 AM, a spus:


Cred ca e de la combinatia faina(din sosul de ciuperci) + mamaliga .
[/b][/color]Si de la portia prea mare si..... de la viteza cu care le halesc . Imagine postata Imagine postata [/b][/color]


Eu nu pun faina la tocanita de ciuperci, si tousi le simt în stomac, egal cum le gatesc. Oi fi defecta! Dar n-are importanta, ca îmi plac oricum, si asa "grele" :rolleyes:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#19 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 02 April 2012 - 02:28 PM

 Foxyy, la 02 April 2012 - 07:54 AM, a spus:

Cam la fel fac si eu buretii.... :rolleyes: Dar nu pun amidon. Rar ce scap cate-un pic de faina, in caz ca au lasat prea multa zeama la fiert, sau smantana era cam apoasa (de obicei folosesc de aia groasa si grasa, de taran, sau culeasa de mine). Altfel, le las cu zeama proprie. Cu muuuuuuult patrunjel, cu maliga calda....... mananci si plangi (pentru ca se termina!). :snorting:
Chiar ma gandeam zilele trecute la hribii din congelator. Tre' sa-l fericesc pe jupan cat de curand! :tongue3:

La noi hribii sint foarte scumpi si greu de gasit!
Eu îngros cu olea' amidon, ca le las mai zemoase. Nu le fierb pîna scad. Noua ne plac mai "fresh".
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#20 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 02 April 2012 - 02:29 PM

 Adriana, la 02 April 2012 - 08:00 AM, a spus:

Si eu tot cu mamaliga o vreau :rolleyes:

Trimit o portie... pe mail? :snorting:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi