17 septembrie
Ce sa ma fac ca zilele astea sunt speciale si nu sunt doar meniuri de shabat(sambata asta nici n-am facut nimic acasa, ca am fost la restaurant)?
Anul trecut, cred, am deschis un topic pentru Rosh haShana, dar acum mi s-a parut mai legat sa postez aici, decat sa continui acolo. Daca moderatorii insa vor considera ca nu e bine, pot muta postarea unde cred de cuviinta.
Deci aseara a inceput sarbatoarea anului nou evreiesc,
Rosh haShana. Asta si inseamna, adica rosh=cap shana=an, ha fiind articol. Rezulta: capul anului = prima zi a anului nou.
Sunt tot felul de reguli si de obiceiuri pentru aceasta sarbatoare, care de obicei se sarbatoreste in familie, dar e inceputul unei luni intregi de sarbatori, timp in care extraordinar de multi israelieni calatoresc in lumea intreaga. Cat sunt sarbatorile insa, Dan are mai mult de lucru ca de obicei, ca cine are nevoie gaseste acum timpul necesar sa-si vada de sanatate. Asa ca noi nu am plecat nicaieri si...am sarbatorit in familie!
E drept ca eu am fost cam obosita in ultima vreme. Am inceput niste cursuri si poate nu eram inca suficient de refacuta ca sa suport toata aceasta oboseala, DAR IMI VREAU VIATA INAPOI ! De asta Dan nu a vrut sa avem invitati, ca sa nu muncesc prea mult.
Una peste alta, sa va zic cate ceva despre sarbatoare, despre obiceiurile culinare si sa va arat ce am pregatit eu pentru micuta mea familie.
Masa incepe intotdeauna cu
miere si felii de mar care se inmoaie in miere, ca tot anul cel nou sa fie dulce si bun ca aceasta gustare
Asa glasuieste si poate cea mai folosita urare cu acest prilej: shana tova umetuca! adica an(nou) bun si dulce
Am avut doar 2 antreuri, dat fiind ca masa de Rosh haShana se pune la ora 20.00, aproximativ cand incepe sarbatoarea, si seara fiind, nu am vrut sa mancam mult si greu.
Nu stiu daca v-am mai spus, dar la evrei toate sarbatorile incep seara si se termina tot seara, inclusiv shabatul, iar pentru shabat este un program cumplit de strict, lumanarile trebuiesc aprinse FIX la ora potrivita, nu se admite nici o secunda intarziere! Si exista program de shabat calculat si publicat pentru fiecare localitate din lumea intreaga! Ca la o anume ora incepe shabatul in Australia si la alta la New York, de exemplu. Dar exista diferente chiar de minute si in interiorul aceleiasi tari, de exemplu intre Cluj si Bucuresti. V-am zis ca e treaba grea cu religia iudaica!
Sa revenim la antreuri.
Primul a fost super-traditionalul
gefulte fish(peste umplut). Mancarea asta se face si in Moldova, chiar eu insami o faceam, stiuca umpluta. Aici nu exista stiuci, asa ca habar nu am cu ce se face, in orice caz ei cumpara de la magazin si daca nu am facut eu, nu l-am pozat aseara si acum nu cred ca mai e in spiritul site-ului
Sunt ca niste chiftele din carne de peste, intr-un soi de aspic. Se orneaza cu felii de morcov fiert si putina verdeata si ei se dau pe spate de placere. Intre noi fie vorba, eu nu mananc chestia asta
Deci n-am poze
Urmatorul antreu au fost niste
cosulete din linte umplute cu guacamole.Am gasit reteta pe un blog culinar - am uitat cum se face in cazul asta, ca parca nu se pune link aici. Initial am ales doua retete de acolo, am inceput cu o alta, care a fost un fiasco total si uite cum o data in plus ma enervez pe femeile care spun retete doar partial, numai ca sa te enerveze degeaba. In fine...
La reteta asta , am facut cam cum m-a dus pe mine capul si a iesit bine.
Deci se foloseste pentru 12 cosulete o cutie de linte fiarta de aproximativ 250g, 1 galbenus, 50g parmezan si o lingura cu varf de pesmet, plus sare si piper.
Amestecul se taseaza in hartiutele de muffins si se dau la cuptorul la 180 gr timp de aprox. 20 minute.
Dupa ce au fost scoase din cuptor, se lasa sa se raceasca si se desprind cu grija de pe hartie. Cosuletele e interesant sa aiba marginile neregulate, asa ca nu exagerati cu perfectiunile
.
Cu foarte putin timp inainte de a le pune la masa, se umplu cu guacamole, facut simplu din avocado, suc de lamaie sau limeta, sare, piper, putina ceapa tocata ff fin si Dan a adaugat putin marar(foarte buna ideea!)
Felul de baza a fost, contrar traditiei de Rosh haShana, dar la cererea expresa a soacrei mele,
piept de pui umplut, servit cu pleurotus roz si sos de rodie.
De Rosh haShana se mananca peste, in orice caz cap de peste si EXCLUS coada de peste, ca sa fii tot anul urmator versatil si descurcaret ca pestele, capul in toate si nu coada:).
In pieptul de pui am taiat ca un portofel in care am pus branza gruierre, o felie de prosciuto si una de pastrama armeneasca basturma (ceva exceptional, nu seamana cu nimic, daca gasiti undeva macar incercati), peste care am presarat putin parmezan, dar se putea foarte bine si fara el.
Se inchide portofelul
si fara sa-l mai dam prin nimic se face in tigaie cat e nevoie, fara sa-l "omoram" de tot.
Alaturi am pus niste pleurorus incredibil de roz - poza nu arata realitatea, din pacate. Trasi simplu-simplu la tigaie cu unt, sare si piper si presarati cu 3-4 frunze de patrunjel
Inainte de a fi aruncati in tigaie
Lucrul cu adevarat original la afacerea asta a fost sosul de rodie pe care l-am facut - slava cerului! - de cu o zi inainte. Am facut prima data asa ceva si va asigur ca va fi si ultima data, pentru ca pentru aproximativ 100 g sos am muncit vreo 2 ore
E drept ca avem si sos de cumparat, dar NU SUPORTA COMPARATIE. Oricum, daca voi gasi o metoda mai desteapta de a separa carnea bobitelor de samburi, poate o sa mai fac, pentru ca are un gust demential si proaspat.
Am scos boabele din 2 rodii medii
Le-am pus intr-o craticioara cu vreo 2 linguri de zahar si sucul de la o lamaie si am lasat sa fiarba pana am considerat ca va fi destul de usor de trecut prin sita, ca sa separ samburii. Lucrul cu blenderul l-am exclus din start, pentru ca nu voiam sa sfaram samburii, ci doar sa-i inlatur.
A fost chinul de pe lume, nu va mai explic...
Dupa separare, am mai fiert putin, pentru reducere, sosul. Va spun ca au rezultat cam 100g de sos grosut si nemaipomenit de bun.
Uitati-l pe carne si pe farfurie
Masa de sarbatoare, chiar fara capul de peste, a fost o masa tematica, pentru ca a continut toate simbolurile obligatorii ale Anului Nou: mar, miere, rodie, peste. De ce si rodie? Pentru ca Vechiul Testament spune ca rodia are 618(sper ca am spus cifra corecta) boabe, cate fapte bune trebuie sa faca un evreu, conform Torah. Apoi se mananca rodie de Anul Nou pentru ca virtutile si meritele sa se înmulteasca precum semintele rodiei…
Am baut un cidru exceptional, cidru ca sa fim in tema sarbatorii, si am mancat placinta cu mere, ca asta e preferata lui Dan. Nu detaliez, ca am facut-o cu un alt prilej(american pie). Placinta a fost calda, la solicitarea adoratului, cu o cupa de inghetata de vanilie alaturi. Am dat naibii diabetul
)!
Desi la voi(noi) nu e niciun An Nou(inca), lasati-ma sa va urez ca aici שנה טובה ומתוקה!, citit, evident, de la dreapta la stanga
Va dati seama ca poporul asta are 5772(cinci mii sapte sute saptezeci si doi) de ani inscrisi in scripte??
Deoarece si azi si maine e sarbatoare, sa va asteptati sa mai completez pe aici
Si sa aveti o saptamana nemaipomenita in continuare!