Meniuri de shabat acasa la redivivus
#121
Postat 17 September 2012 - 02:37 PM
Dar Eataly poate modifica ca este azi 17 septembrie anul de gratie nu conteaza!
#122
Postat 17 September 2012 - 02:40 PM
Eataly, la 17 September 2012 - 02:33 PM, a spus:
Iar am invatat ceva nou.Sunt multe metafore culinara in traditia evreiasca, nu-i asa?
Yom Tov!(Sper sa nu fac vreo gafa!)
draguta de tine...
n-ai facut nicio greseala, multumesc
si multumesc si de pont; dar eu am fost astenizata nu de desfacutul boabelor de rodie, ci de separarea pulpei boabei de sambure
ei uite ca topicul asta cu ce ati mai descoperit prin magazine nu l-am vizitat DELOC, asa ca merci ca mi-ai starnit curiozitatea
#123
Postat 17 September 2012 - 02:42 PM
zerda, la 17 September 2012 - 02:37 PM, a spus:
Dar Eataly poate modifica ca este azi 17 septembrie anul de gratie nu conteaza!
aoleu, am gresit! o sa editez - merci de atentionare si merci ca-ti amintesti de topicul meu de alta data
#124
Postat 17 September 2012 - 03:12 PM
#125
Postat 17 September 2012 - 03:50 PM
Shana Tova!
F interesant ce ne povestesti, astept continuarea!
ps: si la crestini se celebreaza in septembrie inceputul anului nou bisericesc.
#126
Postat 17 September 2012 - 07:21 PM
moatza, la 17 September 2012 - 03:50 PM, a spus:
Shana Tova!
F interesant ce ne povestesti, astept continuarea!
ps: si la crestini se celebreaza in septembrie inceputul anului nou bisericesc.
Sunteti formidabile!
Da, pe 1 septembrie incepe anul nou crestin, aproape de Rosh haShana, ca doar e firesc - suntem iudeo-crestini si toate de la ei ne vin
#127 Guest_Gelutza_*
Postat 22 September 2012 - 01:11 PM
Redivivus, la fel de frumos si bine gatesti, precum povestesti. Imi place foarte mult sa poposesc si sa citesc ce srii aici.
Astept cu nerabdare continuari!
Pana atunci stii ce fac?
Fug sa pap mar cu miere!
Iti doresc sa ai parte de un An Nou evreiesc asa cum il visezi!
#128
Postat 22 September 2012 - 01:56 PM
Dupa ce am hotarat ca Rosh haShana ne-a cam secatuit fortele(cica), nu am mai avut chef de masa ca lumea de shabat, asa ca am facut-o..."subtire" tare
Adica m-am inspirat la greu din preparatele voastre, ceea ce va multumesc in bloc si separat
Pentru inceput am avut conopida facuta dupa indicatiile lui Izuk si cu...putina tenta personala: eu am pus si putin marar proaspat tocat. Bun! Multumesc.
Apoi am avut supa crema de tot ce-am gasit prin frigider, ca legume, inclusiv dovleac si un cartof dulce. In consecinta, am pus putina zeama de lamaie si am adaugat niste fasii subtiri de sunca rumenita in tigaie. N-am poza
Fel de baza... azi n-am avut ) E cumplit de cald, in continuare, iar mie mi s-a umflat mana aferenta operatiei, ceea ce a trebuit sa-mi pun maneca si manusa medicale si Dan nu m-a mai lasat sa fac nimic. Nu-i bai, poate slabim!
Numai ca...am facut prajitura cu prune si mere cu care m-ati innebunit pe aici, asa ca o sa slabim de saptamana viitoare.
Pe faze:
aluatul
amestecat cu fructe
aranjat in tava, inainte de cuptor (eu am pus si scortisoara)
coapta
felie
Excelenta!
Ma, eu nu pot face poze ca "enervantele" astea de Maya si Iulia Nicoleta(ca sa dau doar doua nume din multele pe care le stiu), dar trebuie sa ma credeti pe cuvant ca preparatele in sine sunt FOARTE BUNE
Promisesem sa va mai arat din ce am mai avut la mesele de Rosh haShana - am facut poze(partial), dar pur si simplu nu am mai apucat sa scriu nimic aici, ca am mai fost si plecati...
Dar va pot spune ca la masa a doua am avut andive gratinate cu prosciuto, o felie de basturma, branza gruierre si putina smantana. Pozele sunt doar dinainte de cuptor, ca dupa ce le-am scos...n-a mai fost chip sa pozez.
Fel de baza a fost o rata dodoloatza, pusa pe un pat de varza de Bruxelles, morcov, ardei, ceapa si 2-3 catei de usturoi. Rata am umplut-o cu mere felii si diverse seminte si condimente.
Am apucat sa pozez "patul", fara rata, pe care nici n-am mai pozat-o pana aici:
Desert: placinta cu mere si inghetata, ca la prima masa. De data asta s-a baut vin rosu Chianti, ca rata era grasa.
De pe 1 octombrie incepe o alta sarbatoare foarte interesanta, Sukkot, despre care o sa va scriu sambata viitoare, cand o sa am si lucruri mai consistente de aratat aici. Pana atunci, va doresc numai bine, ca de obicei, si sa aveti un sfarsit de saptamana agreabil si o saptamana urmatoare minunata!
#129
Postat 22 September 2012 - 02:36 PM
#130 Guest_Gelutza_*
Postat 22 September 2012 - 04:00 PM
#131
Postat 22 September 2012 - 04:01 PM
Gelutza, la 22 September 2012 - 01:11 PM, a spus:
Redivivus, la fel de frumos si bine gatesti, precum povestesti. Imi place foarte mult sa poposesc si sa citesc ce srii aici.
Astept cu nerabdare continuari!
Pana atunci stii ce fac?
Fug sa pap mar cu miere!
Iti doresc sa ai parte de un An Nou evreiesc asa cum il visezi!
Gelutza, tu scriai in timp ce eu pregateam noua adaugire la topic - de aia nu am vazut decat acum si-ti multumesc imediat pentru aprecieri.
Sa ai pofta la marul cu miere, zi si tu daca nu e bun!
#132
Postat 22 September 2012 - 04:03 PM
Asta sa fie singurul necaz!
#133
Postat 22 September 2012 - 06:40 PM
redivivus, la 17 September 2012 - 02:10 PM, a spus:
eu separ bobitele sub apa, rodia, taiata in 4, fiind imersata total intr-un bol incapator. foarte rapid si eficient.
ps foarte frumos topicul tau
#134
Postat 22 September 2012 - 10:01 PM
Si eu vreau reteta pas cu pas de la "chiftelele" acelea ovale, de care a intrebat si Moatza, nu mai stiu cum se cheama...
Cand faci humus sa ne dai o reteta din partile tale ... . Babaganuj-ul o au si evreii stii ca o au libanezii si cei din zona ...
Multa sanatate, refacere grabnica!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#135
Postat 22 September 2012 - 10:10 PM
Dexter, la 22 September 2012 - 06:40 PM, a spus:
redivivus, la 17 September 2012 - 02:10 PM, a spus:
eu separ bobitele sub apa, rodia, taiata in 4, fiind imersata total intr-un bol incapator. foarte rapid si eficient.
ps foarte frumos topicul tau
Nimeni nu ma intelegeeee
Eu am spus ca e greu sa treci boabele de rodie prin sita, ca sa separi pulpa boabei de samburele dinauntrul ei, adica samburelul din interiorul bobitei - mai clar nu stiu cum sa spun!!
Si o sa mai fac sosul asta demential doar cand o sa gasesc o metoda mai desteapta de separare.
Poate v-am indus in eroare ca ati vazut in poza preparatului si niste boabe de rodie aruncate pe acolo - ele erau doar pentru design! Sosul nu contine nicio boaba, niciun samburas! E ceva lis si grosut, aproape ca o peltea inainte sa o torni in borcane.
Cu desfacutul boabelor din rodie nu am nicio problema! Dar o sa incerc si varianta ta, sa vad cum e, multumesc
PS: 1. Multumesc de apreciere. Si eu sunt cu ochii pe tine
2. Daca stii vreo idee pt problema expusa mai sus, as fi fericita sa mi-o impartasesti
#136
Postat 22 September 2012 - 10:33 PM
Daniella, la 22 September 2012 - 10:01 PM, a spus:
Si eu vreau reteta pas cu pas de la "chiftelele" acelea ovale, de care a intrebat si Moatza, nu mai stiu cum se cheama...
Cand faci humus sa ne dai o reteta din partile tale ... . Babaganuj-ul o au si evreii stii ca o au libanezii si cei din zona ...
Multa sanatate, refacere grabnica!
Daniela, multumesc mult. Si pentru aprecieri, si pentru urari.
Cat despre kube(asa se numesc), am scris pe data de 8 iulie tot la acest topic:
"Pai kubeh/kebbe/kube - cum vrei sa le spui e un fel de mancare foarte iubit aici si e de provenienta irakiana, dar fac si druzii, si libanezii, si multi altii.
Sunt mai multe retete, unele chiar supa, sau cu sos gros, fierte, coapte sau prajite.
Partea (mai)complicata e cea cu confectionatul, ca altfel reteta e foarte simpla, adica reteta mea, ce am pus eu in poza (zic a mea chiar daca nu erau facute de mine, in sensul ca e tipul de kube pe care noi il preferam).
Deci exista un amestec exterior, format din carne tocata ff fin si bulgur inmuiat in apa si un amestec pentru umplutura, format din carne, tocata mai mare, ceapa calita si seminte de pin, totul asezonat cu sare, piper si alte mirodenii specifice.
Din amestecul de carne si bulgur se formeaza niste bile in care se face o gaura cu degetul. In aceasta gaura se pune umplutura si apoi se inchide bila, dandu-i pe capete o forma alungita. Kubele astfel formate se prajesc in ulei sau se coc in tava, in cuptor, dar bateti-ma, omorati-ma, oricat de nesanatos ar fi, tot prajite sunt mai bune"
Altfel exista reteta/retete pe un alt forum culinar, de unde noi am plecat
Humus sa stii ca nu fac si nu face aproape nimeni aici, pentru ca exista artizanal, facut de druzi mai ales, dar este si de cumparat in supermarket, chiar foarte bun! Eu am facut o data in Romania si mi-a iesit par alb, plus ca nu a fost deloc cum e aici. De altfel, exista in Romania, sau exista pe vremea mea , in magazinele orientale, conserva de humus, dar care mai trebuie prelucrat, ca asa cum e in conserva e aproape de nemancat. Daca gasiti si vreti indrumare, spuneti!
Cat despre babaganuj... eu prefer salata de vinete cum e in Romania, dar nici asta nu e rea. Doar ca are in plus fata de cea a noastra thina(adica pasta de susan), putin usturoi, nu ceapa si zeama de lamaie, nu otet. Nu e mare scofala de reteta, nu? Dar e foarte buna.
Aici thina e la mare pret pentru ca e foarte hranitoare si s-a dovedit stiintific ca continutul in calciu al thinei este fara comparatie! Daca la 100 de g de produse lactate concentratia de calciu este ceva de ordinul a 100 mg, thina are undeva la 1200 mg!Numai ca mie nu-mi place foarte mult gustul susanului, d'apoi concentrat!
Sper ca ti-am fost de folos.
#137
Postat 22 September 2012 - 11:01 PM
Citisem indicatiile date Moatzei, dar nu mi se paruse prea exact (raport bulgur - carne si daca trebuie condimente), dar o sa ma uit pe net, daca nu le prepari. Nu stiu daca sunt aceleasi pe care le-am mancat aici la restaurantul libanez, care erau si foarte aromate, cred cu scortisoara (poate si nucsoara). Si din pofta ce-am poftit, am facut o marinada pentru rata, la care am pus si scortisoara + nucsoara (pe langa mirodeniile pe care le puneam oricum) si pe langa ca a iesit foarte buna rata, am aromat casa pentru 3 zile cu miros de scortisoara .... mmmm.
Tot la libanez babaganujul imi place in varianta cu sos de rodii. Are insa si ardei taiat marunt de tot, rosii taiate marunt, patrunjel si cred ca am zarit si ceapa maruntita mic. Zeama de lamaie am intuit-o, dar tahina nu. Ce nu stiu e cum fac ei vinetele pt salata asta, fierte? Asa ca imi pare bine ca ai pus reteta de sos de rodii si ai pomenit si de dificultate... care cred ca e data de faptul ca nu sunt zemoase. Eu am incercat sa fac un suc la storcatorul de citrice si nu mi-a iesit mai nimic ... 50 g, cum spui ...
Eu as avea nevoie de indicatii pt humus, nu am facut niciodata. Si aici imi place varianta cu muguri de pin. De ce spui ca ti-a iesit par alb, asa greu e de facut? Credeam ca e un piure de naut... L-am mai incercat la un restaurant cu oarece nota turceasca si nu mi-a placut, ala de la libanezi imi place.
Doream sa te mai intreb, daca american pie, ar iesi si cu foietaj cumparat? A ta arata fantastic si imi place ca are coca putina si umplutura multa
Mi s-ar parea interesant sa ne arati ce se gateste cu cap de peste.
Bravo lor ca nu fac inmormantari cu fast, pomeni, banet aruncat pe groapa, popi etc...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#138
Postat 23 September 2012 - 06:33 AM
Daniella, la 22 September 2012 - 11:01 PM, a spus:
Citisem indicatiile date Moatzei, dar nu mi se paruse prea exact (raport bulgur - carne si daca trebuie condimente), dar o sa ma uit pe net, daca nu le prepari. Nu stiu daca sunt aceleasi pe care le-am mancat aici la restaurantul libanez, care erau si foarte aromate, cred cu scortisoara (poate si nucsoara). Si din pofta ce-am poftit, am facut o marinada pentru rata, la care am pus si scortisoara + nucsoara (pe langa mirodeniile pe care le puneam oricum) si pe langa ca a iesit foarte buna rata, am aromat casa pentru 3 zile cu miros de scortisoara .... mmmm.
Tot la libanez babaganujul imi place in varianta cu sos de rodii. Are insa si ardei taiat marunt de tot, rosii taiate marunt, patrunjel si cred ca am zarit si ceapa maruntita mic. Zeama de lamaie am intuit-o, dar tahina nu. Ce nu stiu e cum fac ei vinetele pt salata asta, fierte? Asa ca imi pare bine ca ai pus reteta de sos de rodii si ai pomenit si de dificultate... care cred ca e data de faptul ca nu sunt zemoase. Eu am incercat sa fac un suc la storcatorul de citrice si nu mi-a iesit mai nimic ... 50 g, cum spui ...
Eu as avea nevoie de indicatii pt humus, nu am facut niciodata. Si aici imi place varianta cu muguri de pin. De ce spui ca ti-a iesit par alb, asa greu e de facut? Credeam ca e un piure de naut... L-am mai incercat la un restaurant cu oarece nota turceasca si nu mi-a placut, ala de la libanezi imi place.
Doream sa te mai intreb, daca american pie, ar iesi si cu foietaj cumparat? A ta arata fantastic si imi place ca are coca putina si umplutura multa
Mi s-ar parea interesant sa ne arati ce se gateste cu cap de peste.
Bravo lor ca nu fac inmormantari cu fast, pomeni, banet aruncat pe groapa, popi etc...
Daniela, o sa fie un raspuns lung
In primul rand despre kube si despre libanezi.
Bucataria libaneza este recunoscuta ca fiind una din cele mai bune din lume, cred ca in Liban s-au intalnit fericit cultura araba si cultura franceza si au dat un hibrid, cel putin culinar, deosebit. Pot sa spun ca aproape tot ce am mancat la vreun restaurant libanez mi-a placut. Dar... stii cum se spune: "cate bordeie/atatea obicee", aceeasi reteta se face de la gospodina la gospodina, uneori, mai mult sau mai putin diferit. Asa si cu babaganuj, de exemplu. Uite-te tu pe forumul nostru si vezi cate modele de banala salata de vinete sunt! Totul pornind de la aceeasi reteta de baza.
Despre kube cred ca ti-am oferit toate informatiile
Vinetele sunt si aici, ca si in Romania, coapte, nu fierte. Doar ca aici se fac pe gratar, nu la flacara vie cum e bunul obicei in Romania, de unde si faptul ca aici vanata e cam...vanata, nu alba ca la noi si se stie ca coptul la flacara iute o face sa ramana alba.
Scortisoara este cu adevarat un condiment de baza in bucataria araba si poate o sa pun aici vreodata o reteta EXCELENTA de rata cu nuci(apropos de rata ta) unde scortisoara e condiment-rege.
Humusul e intr-adevar un simplu piure de naut, dar cu nautul nimic nu e chiar atat de simplu cum pare . Eu, de exemplu, scot teaca(coaja) fiecarui bob, dupa fierbere, pentru ca nu suport sa le gasesc prin mancare, plus ca raman destul de tari si mai provoaca si alte neplaceri (nu spun care ). La fel procedez si la bob(foull). Apoi piureul de naut nu e ca cel de cartofi, e foarte-foarte dens, deci anevoieos de facut, chiar si la blender - parerea mea.
In orice caz, sunt de parere ca asa cum il gasesti aici, humusul nu poate fi facut acasa. Dan rade si zice ca e normal ca sarmalele cele mai bune sa fie facute in Romania(desi am stabilit ca nu noi le-am inventat, doar ca noi le-am adus pe culmile perfectiunii), iar la humus sa se priceapa doar cei din Orientul Apropiat si Mijlociu. Un var de-al lui avea o intentie destul de serioasa sa deschida un restaurant de humus la Bucuresti, dar nu mai stiu ce-a mai facut.
Aici sunt restaurante de humus, unde humusul e baza pentru tot felul de combinatii si salate inconjuratoare, e o experienta pe care ar trebui sa o incercati.
Fac o pauza aici: vreau sa ma credeti pe cuvant ca nu vorbesc aiurea - Israelul chiar e o destinatie care va e la indemana! Ganditi-va ca sunt o gramada de excursii organizate de diverse parohii, la preturi oarecum modice(nu trebuie uitat faptul ca aici nu se poate ajunge decat cu avionul si spre Israel nu prea sunt curse low-cost!),din cauza ca cazarea se face partial la manastiri, cu conditia sa te pregatesti sufleteste pentru un ritm de calatorie infernal si sa fii permanent dependent de grup. Dar puteti combina hagialacul cu posibilitatea de a explora o tara fantastica si surprinzatoare si va asigur ca Israelul este oricum, numai cum va imaginati nu! Gata paranteza.
Cat despre American Pie - daca o sa faci o singura data aluatul respectiv din reteta mea, te asigur ca n-o sa te mai gandesti NICIODATA la aluatul de cumparat. Este cel mai placut aluat posibil, usor de lucrat si excelent la gust. Sa nu te nedumereasca cele 500 g faina care par mult pentru o singura placinta - ai sa vezi ca e exact cat trebuie! Daca respecti pas cu pas reteta mea, totul o sa iasa perfect, depun garantie!
Iar despre capul de peste... Ce crezi ca se poate face cu el?? Rasol! E mai mult pentru simbol decat pentru mancare efectiv. Dar e drept ca exista rasol si rasol. Eu, ca sa fac marturisire completa, cred ca am fost caine intr-o alta existenta, ca altfel nu se explica de ce ma intereseaza numai oasele, de fapt ce e pe langa ele. In Romania ma bateam in familie pentru chestiile care-mi placeau, ca deh, eram mai multi cu aceleasi preferinte. Aici sunt regina! Dan si soacra mea mananca de la pasari doar piept si pulpe si restul e doar pentru mine .
Cap de peste nu au mancat niciodata pana sa intru eu in viata lor, dar de atunci i-am mai "dresat" si, cu ajutorul meu (practic le fac ca la copii - le aleg eu ce se mananca de la cap)au ajuns sa aprecieze si chestia asta.
Uf, ce lung a fost! Sper ca nu a adormit nimeni citind ce am scris eu aici
#139
Postat 23 September 2012 - 08:28 AM
Sincer, eu n-o sa ma apuc sa fac hummus acasa, ma multumesc sa-l mananc laq restaurant, sau chiar sa-l iau la pachet si sa-l mananc acasa, te cred pe cuvant ca se obtine dificil si nu e atat de bun!
#140
Postat 23 September 2012 - 12:01 PM
redivivus, la 22 September 2012 - 10:10 PM, a spus:
Eu am spus ca e greu sa treci boabele de rodie prin sita, ca sa separi pulpa boabei de samburele dinauntrul ei, adica samburelul din interiorul bobitei - mai clar nu stiu cum sa spun!!
Din putina experienta pe care o am cu rodiile am observat ca nu intotdeauna boabele au samburele inauntru, nu stiu de ce depinde, daca au fost culese devreme sau nu, cind le cumpar si au simburele inauntru imi vine sa le arunc, dar n-am facut niciodata chestii asa de complicate ca tine, cel mai mult le-am folosit la salata de fructe. N-ai gasit rodie cu bobite fara sambure?
Deci susanul are mult calciu sau pasta? Ca mie imi place susanul dar nu-mi place tahini