Meniuri de shabat acasa la redivivus
#22
Postat 21 July 2012 - 05:39 PM
Eu le-am pus de fiecare data separat, ca sa stiti ca tot e ceva nou in fiecare sambata
___________________
Dar sa trecem la treaba
Astazi am avut meniu...fusion
Intai am avut un preparat arabesc, kube(pentru ca ieri am fost in shiva la Haifa si, trecand prin niste sate arabesti, am gasit unele EXCEPTIONALE) si un preparat de inspiratie mediteraneeana, deja celebrele tarte cu dovlecei si morcov. Cred ca lui Eataly trebuie sa-i multumesc inca o data
Nu le-am pozat, ca le stie toata lumea interesata.
Apoi am avut mancare chinezeasca, intocmita in urmatorul fel:
- carne de vita taiata subtire, marinata cateva ore in sos de soia, sos de stridii,foarte putin otet balsamic(asa am avut eu chef) si facuta pe foc iute, in putin ulei de arahide si un strop de ulei de susan; la sfarsit am adaugat bastonase de ginger proaspat, o lingurita de ardei iute rosu deshidratat si o lingura de sos gros de rosii si le-am mai lasat 5 minute sa se imprieteneasca.
Dat deoparte
- in alt strop de ulei de arahide cu ulei de susan, am calit energic un amestec de legume chinezesti in care am adaugat, cu de la mine putere, niste fasii de bambus si un pumn de castane de apa
aveti aici poza "elementelor" : legumele chinezesti
si fasiile de bambus, castanele de apa si bastonasele de ginger proaspat
Am pus si 2-3 linguri de sos de soia
Cand totul e aproape gata, am adaugat carnea si o cutie mica de compot de ananas bucatele, cu tot cu sirop
Tot aici am pus cateva ciuperci "urechi de lemn", pe care le cumpar uscate si le pun la hidratat
Priviti-le cum arata
Eu le-am taiat fasii si le-am adaugat preparatului
Ultimul ingredient au fost niste boabe de cajou tocate
- separat, am fiert orez in apa chiorensis, pentru a contra-balansa iuteala preparatului
Vedere de ansamblu
Prim plan
Ca desert, am avut o American Pie ca la mama ei, pentru ca asta e prajitura preferata a lui Dan
- un aluat fraged facut din 500 g faina, 360 gr unt, 3 linguri de zahar, sare si 150 ml apa
Faina se amesteca la mixer la turatie mica cu untul bucatele, sarea si zaharul pana devine totul ca o tarate, cand se adauga apa, ca sa se lege aluatul
Aluatul se lasa la frigider jumatate de ora, dupa care 2/3 din el devin foaia de pe tava, iar 1/3 se pastreaza pentru decorare
Se intinde foaia, cam de jumatate de cm grosime, se aseaza in tava, lasandu-se o margine de aprox. 1 cm si se da tava la frigider pentru inca 15-20 min
Intre timp se curata si se taie cat de marunt vrei 6 mere frumoase.
Se amesteca merele cu suc de lamaie, 65 g zahar alb si 65 g zahar brun, o lingura de scortisoara si un pachet de zahar vanilat
la care se adauga un ou batut cu 2 linguri de smantana si 50g unt topit
Se toarna aceasta compozitie in tava. Pentru perfectioniste, sugerez sa presare pe foaie pesmet sau gris - eu nu am facut-o si n-a fost nicio problema
Se aduna marginea de aluat peste umplutura, dupa cum se vede in poza
Din restul de aluat se taie niste fasii de aprox.1,5 cm latime si se intocmeste un fel de grilaj, care se aseaza peste prajitura(eu l-am facut la fata locului ); pacat ca nu am avut cu ce sa tai mai artistic fasiile...
Se da totul cu ou batut si se pune la cuptor incalzit la 180-200 gr, pentru o ora
Aici, dupa ce a fost scoasa din cuptor
Scoasa din tava sau felie nu am mai apucat sa fotografiez, ca am avut musafiri, nu am mai fost doar noi trei
Un mojito cat am stat de vorba pana am mancat, un pahar de vin rosu la chinezarie si cafea la pie si gata!
Sa aveti un sfarsit de saptamana minunat si...linistit
#23
Postat 22 July 2012 - 06:27 AM
#24
Postat 22 July 2012 - 07:15 AM
#25
Postat 23 July 2012 - 12:00 PM
Cat despre mutatul sau lipitul informatiilor, tu decizi. Daca vrei sa fie totul intr-un singur topic, zi-mi si se rezolva. Daca nu, le poti lasa separat. Cum doresti tu.
#27
Postat 12 August 2012 - 11:58 AM
Tot intre timp a fost si ziua lui Dan, tot intr-o sambata, si va dati seama ca nu am lasat-o sa treaca nemarcata.
As fi avut multe de postat aici, dar... sincer, nu fac fata. Totul e bine si frumos pana la poze, pe care sau uit sa le fac pe etape, sau uit de tot, ca ajung musafirii si eu nu mai am timp de poze.
Ieri am facut un efort, desi poate preparatele nu au fost chiar asa de spectaculoase.
Am avut la inceput rosii umplute cu salata de vinete
Apoi am avut smochine verzi cu gorgonzola, invelite in bacon. Cred ca reteta initiala am vazut-o la Maya, doar ca eu nu le-am facut la cuptor, ci totul crud si a fost excelent asa. Multumesc, Maya.
A urmat preparatul de baza: escalop cu ciuperci albe si negre, langa care am pus niste cartofiori noi, mici, la cuptor.
Am avut si supa de rosii, dar e asa de clad aici, ca nimeni nu a vrut sa manance mult, chiar daca supa as fi dat-o rece. Daca nu s-a mancat, nu am pozat-o, poate o pun la "curente" azi sau maine si ma mai dau o data gospodina
Pentru doritori - si, incredibil, au fost doritori! - am avut paine facuta de mine, neagra si cu seminte diverse. S-a mancat pana la ultima firimitura, goala!, ca salata de vinete nu reclama chiar asa de multa paine...
Am incheiat cu ceva de care imi era de mult dor: cataif cu frisca si fructe
Asta a fost tot, plus un aperitiv racoritor la inceput, un vin rosu, merlot de Murfatlar (latura profund patriotica din Dan ) la felul principal, cafea si visinata de casa la sfarsit.
Pe sambata viitoare!
PS: Foxxy, poate le pui tu pe toate unde a zis Adriana, daca vrei, si dupa ce vede lumea interesata postarea de azi. M-as obraznici sa pun in fiecare sambata cate un post separat, ca apoi sa-l adaugi tu la restul cu aceeasi tema - se poate? Multumesc anticipat
#28
Postat 12 August 2012 - 01:07 PM
Painea imi face cu ochiul tare - pui si o reteta te rog?
#30 Guest_Gelutza_*
Postat 12 August 2012 - 04:25 PM
La multi ai sotului si din partea noastra!
#31
Postat 12 August 2012 - 06:49 PM
Felicitari pentru bucatele delicioase si La Multi Ani sotului!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#33
Postat 16 August 2012 - 10:22 AM
Adriana, la 23 July 2012 - 01:01 PM, a spus:
da, buna idee! de ex, eu am citit shabat 4 si apoi am cautat si 3.
Redivivus, eu chiar sunt interesata de postarile tale, parca apartin unei lumi la care n-am acces. Imi plac cel mai mult ptr informatie. Nu vazusem cum arata ciupercile urechi de lemn si m-am mirat si de consumul ghimbirului sub forma de bastonase. Noi l-am incercat ras si tot mi s-a parut prea puternic atat ca gust cat si ca aroma.
Iar imaginea tartei, colorata si lucioasa bine, m-a destabilizat total.
La multi ani sotului!
#34
Postat 16 August 2012 - 10:42 AM
#35
Postat 16 August 2012 - 08:09 PM
#38
Postat 16 August 2012 - 09:04 PM
Apoi: multumesc, Adriana, ca le-ai reunit si da, imi place sa ramana asa. Am recitit si eu putin ce am scris aici si m-am minunat ce mult am scris! Si eu care credeam ca abia ma tin pe picioare! - bine, cand scriu, nu stau in picioare )
Acuma sa vina alta sambata si sa mai avem ce pune la topic!
PS: Adriana, dar sambata viitoare cum fac? Fac topic separat, ca sa receptioneze lumea, ca apoi una din voi sa lipeasca aici, sau scriu direct aici? Multumesc anticipat pentru raspuns
#39
Postat 16 August 2012 - 10:52 PM
Ca sa le distingem putem modifica fiecare mesaj pe care l-ai scris initial si il numerotam.
Ok? Putem scrie de ex Meniul de simbata 18 august, in felul asta ramine si o referinta a fiecarui mesaj.
#40
Postat 18 August 2012 - 07:42 PM
Astazi am avut niste ardei ciudati, de culoare mov, cum nu am mai vazut pana acum, nici nu stiu daca poza mea e elocventa.
Fiindca erau asa ciudati si frumusei, m-am hotarat sa-i fac umpluti cu branza, cum faceam pe vremuri.
Am pus telemea de oi, putina branza de capra pasta si putin unt, la temperatura camerei.
Peste acestea am pus putina cernusca si un praf de boia de ardei
Apoi am adaugat ceapa verde foarte subtire, taiata marunt si putin marar tocat.
Am umplut ardeii si am dat totul la frigider cateva ore, ca sa se intareasca untul si, implicit, umplutura de branza. Apoi am taiat felii din acesti ardei si le-am servit ca aperitiv.
Ca fel principal, am facut astazi ceva de care imi era dor de mult : plachie de peste.
Am avut, pentru 4 persoane, doua bucati de chefal cam de 1kg fiecare, din care am facut fileuri (am uitat sa fotografiez pestii intregi... ).
Un praz si 4 cepe destul de mari le-am taiat solzi si le-am calit pana s-au inmuiat, impreuna cu un morcov taiat cuburi micute.
Am adaugat 2 ardei grasi mari, taiati fasii
Apoi am adaugat 4 rosii mari, depielitate si taiate cuburi (astea am uitat sa le fotografiez inainte de a le taia )
si apoi patrunjel si marar tocate, o crenguta de tarhon, sare, piper, 4-5 boabe de ienibahar si am lasat totul sa mijoteasca pana s-a evaporat apa.
La acest moment, am adaugat bucatile de peste si am mai lasat maximum 10 minute pe foc, dupa care am lasat mancarea sa se odihneasca sub capac cateva minute, inainte de a o servi la masa.
Si in farfurie:
Am avut, alaturi, painea mea de azi, facuta cu faina speciala pentru paine, faina de cartofi, putin malai si multe si diverse seminte
Aici este cumplit de cald, in continuare, asa ca preferam sa mancam putin si mancaruri usoare.
In consecinta, nici prajitura nu am facut, ci am avut pepene galben de un soi special, al carui nume nu-l stiu si nici nu am apucat sa-l fotografiez inainte sa-l casapeasca Dan. Are forma unei mingi de rugby, coaja de un verde inchis cu pete galbene, parca e o scoarta ciudata de copac. Gustul si textura sunt deosebite si ne bucuram ca e dulce suav, nu atat de dulce ca celelalte soiuri de pepene galben obisnuite. Data viitoare o sa fiu vigilenta si o sa fac poza la timp, ca acum mancam zilnic pepeni din astia
Am incheiat cu nelipsita cafea si, daca la felul principal am baut un vin alb pe care eu il ador, la sfarsitul mesei am baut ceva special, facut de mine nici nu mai stiu cu ce puteri prin decembrie.
E o bautura cunoscuta in Franta sub numele de "44" si e un fel de lichior de portocale.
Se foloseste o portocala mare, in care se fac 44 de crestaturi si in fiecare crestatura se introduce cate un bob de cafea.
Intr-un borcan care se poate inchide ermetic se pun 44 cuburi de zahar, un baton de vanilie despicat pe lung, 2 cuisoare, portocala noastra "intepata" si 1 l de alcool, care poate fi alcool rafinat diluat, sau rachiu din vreun fruct anume, sau vodca, etc... Eu am preferat sa pun alcool rafinat diluat, pentru a nu "tulbura" nimic aroma ingredientelor mai sus enumerate.
Vasul acesta se pune 3 zile la soare, agitandu-l in fiecare zi, apoi se depoziteaza in camara pentru restul de pana la 44 de zile, cat trebuie minim sa se macereze totul. Dupa scurgerea acestui timp, bautura poate fi degustata si apreciata, dar cu cat sta mai mult, cu atat aroma este din ce in ce mai bogata.
Aici e borcanul meu din care am baut din ianuarie si pana acum cat vedeti .
Noi nu avem dreptul la chestii cu zahar, parintii mei au stat doar 2 luni la noi, asta iarna, si nici ei nu prea sunt mari bautori, dar faptul ca nu am dat gata repede borcanul ne-a facut ca azi, cand ne-am reamintit ca avem asa ceva, sa apreciem felul in care s-a imbogatit gustul bauturii.
Daca aveti chef si rabdare sa faceti aceasta bautura, va asigur ca va fi ceva foarte placut mai ales pentru zilele din preajma Craciunului, dar e buna oricand.
Cam asta a fost astazi.
Sa aveti un sfarsit de saptamana agreabil, in continuare si...pe sambata viitoare, sper.