Meniuri de shabat acasa la redivivus
#301
Postat 22 November 2012 - 05:46 PM
#303
Postat 22 November 2012 - 05:56 PM
#304
Postat 22 November 2012 - 08:30 PM
alimocanu, la 22 November 2012 - 05:36 PM, a spus:
Am fost intotdeauna fascinata de . alte culturi, alte religii, alte traditii. Mereu am pus intrebari si de foarte multe ori am dat peste oameni care nu au fost capabili sa explice, tu atragi pentru ca nu numai ca stii ce sa spui, dar ai o maniera fermecatoare de a o face.
Eu vad doi oameni deosebiti, tu si Dan, care s-au gasit pentru ca asa trebuia sa fie. Sa va tina Dumnezeu sanatosi si la fel de inimosi mult si bine!
Te pup Camelia, considera doar ca pana acum am fost .. muta de admiratie!
Ce mi-a placut !!! M-am emotionat toata.
Da' nu merit eu chiar asa cuvinte frumoase, o sa le trec pe toate in contul lui Dan, ca el merita si-l iubesc foarte mult.
Esti invitata si bine-venita oricand la shabatul nostru, aici, pe forum, sau de-adevaratelea, ca fiecare din prietenele mele virtuale.
Si sa pui orice intrebare vrei - eu sa stiu sa stiu sa-ti raspund!
#305
Postat 22 November 2012 - 08:35 PM
any_annette, la 22 November 2012 - 05:46 PM, a spus:
Any, s-a semnat incetarea focului si israelienii au incetat, iar palestinienii au tras numai vreo 20-30 de rachete in vreo 2 ore - asa inteleg ei
Dar e bine, crede-ma. Noi avem norocul ca stam intr-un loc unde nu a fost nici macar o singura sirena, desi de jur imprejur au fost si au mai si cazut rachete. Asa cum ii spuneam si mamei mele, singura noastra problema e Vivi, soacra mea, care e tot rau, desi i-au pus alaltaieri un stimulator cardiac. Nu mai stim ce sa mai zicem si doar mai speram, atat.
Multumesc de gandul bun, cum multumesc tuturor care mi-au scris si poate nu le-am raspuns.
#306
Postat 22 November 2012 - 08:46 PM
Deci MULTUMESC tuturor pentru ca va ganditi la mine, la noi:
moatza
Micul
CarmenL
alpha
zoazorel
Gellutza(pentru trandafirii cu mere)
Adriana(pentru gnocchetti)
azerty
Daniella
Va doresc numai bine si sa fim cu totii sanatosi, ca restul e floare la ureche.
#307 Guest_Gelutza_*
Postat 22 November 2012 - 08:54 PM
redivivus, la 22 November 2012 - 08:46 PM, a spus:
Deci MULTUMESC tuturor pentru ca va ganditi la mine, la noi:
moatza
Micul
CarmenL
alpha
zoazorel
Gellutza(pentru trandafirii cu mere)
Adriana(pentru gnocchetti)
azerty
Daniella
Va doresc numai bine si sa fim cu totii sanatosi, ca restul e floare la ureche.
Noi te pupam si suntem cu ochii dupa vestile tale bune!
Sa dea DD. ca soacra ta sa mearga spre bine!
#308
Postat 23 November 2012 - 10:05 AM
#309
Postat 23 November 2012 - 11:43 AM
#310
Postat 23 November 2012 - 01:12 PM
Sper ca si soacra ta isi va reveni, dar si ca tu te simti bine si ca ultimul hop pe care l-ai trecut a fost ULTIMUL!!
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#311
Postat 23 November 2012 - 01:49 PM
Multa, multa sanatate tie si soacrei tale!
#313
Postat 23 November 2012 - 11:42 PM
redivivus, la 17 November 2012 - 09:11 AM, a spus:
Asa ca fa-ti calatoria linistita, NU MOR CAII CAND VOR CAINII !
Si e loc si pe la altii, nu doar in TA, Haifa sau Nazareth
Sar'na pentru invitatie! Daca ajungem prin Israel, dam de stire, sa iesim la o plimbare.
Momentan nu ne facem nici un plan, eu am inceput aici sa lucrez la un proiect nou si din ianuarie o sa-l continui in tara, iar jupanu' incepe un proiect nou din ianuarie. Cat or sa dureze.... inca nu stim. Noi am vrea sa aflam cat mai repede programul, ca sa putem lua bilete de avion din timp, in caz ca vizitam Israelul. Dar, cum ziceam, nu depinde de noi.
Multa sanatate tie si familiei!
#314
Postat 28 November 2012 - 08:18 PM
Fetele, daca nu scriu azi, nici nu mai scriu pentru sambata trecuta! Deci iertare pentru intarziere, dar stiti ca am viata grea
Sambata trecuta , fiind tot pe fuga, ca de obicei, in ultimul timp, am facut tot doar doua preparate, ca pentru un shabat de criza (de timp, evident)
Preparatul de baza au fost niste chiftele indiene din carne de vita.
Cred ca va dati seama ca e un non-sens, pentru ca vita e animal sacru in India, dar cum in India traiesc si musulmani, si crestini...cred ca se poate sa gasesti si asa ceva . In orice caz eu am mancat acest fel de chiftele la cineva care si-a petrecut copilaria si o parte din adolescenta in India si care face si alte mancaruri cu carne de vita.
Ne trebuie cam jumatate de kilogram de carne de vita tocata, o bucata generoasa de ghimbir dat pe razatoare, cat ardei iute suportati, vreo 3-4 catei de usturoi zdrobiti, o ceapa potrivita, 1 cartof mare dat pe razatoarea mica, 2-3 oua, o lingurita de garam-masala, o lingurita de turmeric, sare, menta tocata, cui ii place si coriandru proaspat tocat. Mie nu-mi place, mi se pare ca are mirosul plosnitelor de gradina, care se aseaza pe zmeura, de exemplu, si daca le deranjezi fac ca sconcsii: lasa o secretie neplacuta la maximum. Cand eram copil le uram sincer si dezinteresat ( ), neplacute mi-au ramas toata viata, pana acum.
Revenind la chiftele:
Se vede carnea, cartoful marginit de ginger, ceapa, menta, turmericul, garam-masala - tot!
Amestecam ingredientele si lasam vasul la frigider pana dam o fuga la spital, ca e ora pranzului si Vivi nu mananca daca nu e unul din noi acolo.
Cand te intorci de la spital, intocmesti rapid chiftelele, ca Dan e mort de foame(ca de obicei), le rumenesti usor in tigaie si apoi le asezi frumos intr-o cratita incapatoare, torni deasupra sos de rosii, ienibahar, 2 frunze de dafin, sare, piper si le flasi sa forfoteasca acolo la foc mai mititel pana se ingroasa sosul si Dan striga ca din gura de sarpe
Intre timp se face de unul singur(ca cine sa mai stea si de el...) orezul indian cu turmeric.
In farfurie,
cu scuzele de rigoare ca nu am decat poza asta, pe care am facut-o, cica, sa particip la concurs, dar nu am apucat sa vad ca biletul e semi-indescifrabil )
Alta poza nu am mai apucat sa mai fac.
Prajitura mea cu ciocolata, nuca si visine mi-am amintit-o tot "rasfoind" aici, pe forum, si vazand ca reinviati retete de demult. Reteta asta o faceam acum o gramazenie de ani, intr-o alta viata. Este o reteta excelenta, foarte simpla si foarte placuta, pe care o gasiti la Concursul de toamna
http://artaculinara...._0
Poza unei felii:
Daca as fi fost evreica si/sau daca Vivi nu era de asa mult timp in spital, poate m-as fi incumetat o data macar sa fac si eu o challah, painea speciala si ritualica de shabbat.
Acuma trebuie sa stiti ca masa de shabbat e asa de importanta si de sfanta pentru evrei, incat pentru acest prilej se pastreaza cele mai bune lucruri, cele mai bune si mai scumpe alimente, masa se decoreaza cu cele mai frumoase farfurii, tacamuri si pahare, se aranjeaza cele mai frumoase flori iar mesenii se imbraca cu cele mai frumoase haine ale lor. Nu se poate sa nu fi vazut vreun film cu evreii in timpul holocaustului, care strangeau tot ce puteau in amaratele lor saptamani, ca sa aiba ceva cat de cat mai mult si mai bun pentru masa de shabbat!
Cam asa arata o challah, dar sunt fel de fel de forme, de regula impletite
Challah se gaseste si de cumparat, chiar si la supermarket, sau la diverse brutarii, dar o evreica ce se respecta face singura acasa aceasta paine speciala.
Aluatul este diferit de alt aluat de paine, el cuprinde si oua si ulei, uneori e usor dulce, dar nu are nici lapte, nici unt, pentru ca trebuie sa fie "parve", adica sa se poata manca si cu produsele din carne, si cu produsele lactate, fiecare la masa respectiva.
Zilele urmatoare o sa va scriu despre rabini si despre triburile iudaice, ca si despre cei mai speciali evrei, falashii, adica evreii etiopieni.
Mai este foarte putin pana incepe sarbatoarea luminilor, Hanukkah, cand vreau sa va povestesc despre obiceiurile culinare de aceasta sarbatoare. Fiti pe faza si urati-mi sa nu intervina nimic mai neplacut decat ce avem acum, ca sa pot sa va povestesc cu drag despre toate.
Sa aveti cata bucatica de saptamana a mai ramas minunata si LA MULTI ANI tuturor Andreelor si Andreilor din familiile voastre. Fetelor tinere si nemaritate le doresc vraji elocvente in noaptea de sfantul Andrei, dar sfatul meu e sa nu le luati prea in serios, ca ursitul va asteapta acolo unde credeti cel mai putin
#315
Postat 28 November 2012 - 09:49 PM
dar sper sa iei totul mai usor si sa fii impacata cu gandul ca faci o fapta buna fiind alaturi de Vivi - ce frumos mi se pare ca-i zici pe nume!
prajitura ma tenteaza tare - si s-au pus asa de multe retete tentante pe forum! succes la concurs cu ea!
abia astept sa ne povestesti despre Hanukkah, sunt o buna ascultatoare
sanatate tuturor, zile linistite si putere de-a trece usor peste toate, te pup!
#316
Postat 29 November 2012 - 06:53 PM
D-zeu cel al tuturor sa te aiba in in grija pe tine si pe cei dragi tie.
#317
Postat 30 November 2012 - 10:37 AM
sper ca macar pe jumatate sa va faca placere ce scriu eu aici cat imi face mie placere sa va scriu
#318
Postat 30 November 2012 - 02:39 PM
Sper din tot sufletul ca soacra ta ra-si revina repede si tu sa continui sirul povestilor.
Hanuka si celebrul candelabru ritualic, cu 7 brate...Fascinant! Abia astept!
Sanatate multa!
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!