Buna ziua, fetelor si baietilor, si LA MULTI ANI ! tuturor celor care se sau s-au sarbatorit azi!
N-am mai scris de mult aici, ca am mai avut una-alta, dar cum in fiecare zi ne mai indepartam putin de Pasti, ma tem ca deja pozele mele sunt "batrane"
O sa fac o recapitulare scurta a zilelor si sarbatorilor mele, cu speranta ca o sa ma reintorc curand la ritmul dinainte.
Cum poate v-am mai spus, anul acesta a fost primul
Pasti sarbatorit aici, pana acum mergand de fiecare data sau in tara, sau la rudele mele din Creta. A fost o placere si o mare aventura pregatirea.
Intai de toate ca ne-am dat peste cap sa facem rost de un ied SI NU AM REUSIT! Nu am gasit nicaieri de vanzare, desi peste tot vezi capre pascand, alaturi de oi, si toti arabii spun ca daaaa, sunt iezi, numai cand cauti, nu-s! Am gasit, pana la urma, o pulpa de miel(probabil cam de-o seama cu mine, dupa marime…), am gasit si organe, dar a fost imposibil sa gasim prapure, asa ca am facut drob invelit in aluat.
Dar hai s-o luam mocaneste.
Intai de toate am
vopsit oua, dupa excelenta metoda invatata de la laura_lala. De acum inainte numai asa o sa fac, pana o sa-mi vina alta idee si alt chef. I-am multumit la topicul cu oua, ii mai multumesc inca o data si aici.
Masa noastra a aratat in felul urmator (am avut eu boala sa fie alb si mov anul asta):
Daniella, nu stiu cat poti distinge ca in capul mesei a stat suportul de lumanare de la tine, deci ai fost si tu cu noi la masa
Meniul din prima zi de Pasti, singura petrecuta acasa, de altfel, a cuprins urmatoarele:
Oua rosii, acompaniate de
maioneza cu o planta pe care habar nu am cum o cheama, luata din shuk, dar mie mi s-a parut ca seamana cu azmatzuiul de la mine de acasa pe care il punem in maioneza de la masa de Pasti. Daca Rym mai intra pe aici(apropos, Rym, ti-am lasat un mesaj privat, poate-mi raspunzi, te rog), poate stie ea sa spuna cum ii zice. Are un gust picant, foarte placut. Aici cica se foloseste la salata.
Am intocmit si un
platou ca in Bucovina, cu sunca, branza, ridichi, ceapa verde
Am avut
drob de miel, pe care l-am "impachetat" in portii individuale dupa modelul:
La drob am avut
salata de sfecla rosie cu hrean, dar poza e o catastrofa, asa ca doar imaginati-va cum era.
Tot portii individuale am avut si cu
salata boeuf
Am facut un
bors de miel EXCEPTIONAL(n-am poza, trebuie sa ma credeti pe cuvant) si apoi am avut pulpa respectiva, pe care am crestat-o artistic si am facut-o la cuptor.
Din pacate, aparatul meu foto s-a stricat la acest moment, asa ca nu am mai avut cum sa fotografiez friptura gata si pusa-n farfurii. Nu ma intrebati de ce nu mi-a dat prin minte sa fac macar o poza cu telefonul……… Eram prea agitata.
Ca desert ce puteam avea decat
pasca si cozonac??
Cristina, uite pasca facuta in forma de la tine, saru-mana frumos!
Nu dati cu parul, tocmai aveam cuptor nou-nout si n-am stiut sa ma descurc 100% bine
. Dar gustul a fost nemaipomenit, iar Dan e mort dupa toate arsaturile.
Sa stii, Cristina, ca am purtat si brosa de la tine cu acest prilej, dar din lipsa de aparat… De asemeni sper sa remarci outele de ciocolata puse "artistic" pe acolo
. Dan le-a mancat PE TOATE!
Uite si pasca traditionala, plus cozonacul
Tuica de la tata la inceput, vin chilian rosu(ca nu mai gasim romanesc
) pe la mijloc si cafea la sfarsit si gata! Hristos a inviat!
Cam la o saptamana de la Pasti a fost aici
Shavuot, o sarbatoare a carei importanta religioasa nu e cine stie ce, dar e o sarbatoare a branzeturilor, toata lumea cumpara/face/mananca aproape numai chestii cu branza, sarate sau dulci.
Noi, de Shavuot am fost la padure cu niste prieteni si am mancat – evident – numai branzeturi. Am facut si
fondue, aici e prietena mea care supraveghea procesul
Apoi am facut eu o
placinta creata
Poza de la padure, eu sunt in spatele sortului
Dan, amenintator ca nu ne miscam mai vioi
Aici acum e vremea migdalelor verzi, am gasit acolo unde am facut noi picnic, dar altfel se vand peste tot – in piata, la supermarket, pe marginea drumurilor. Sunt aceeasi idee cu nucile verzi, cu deosebirea ca nu te murdaresti pe maini decat de la pielita samburelui(ca doar samburele se mananca, evident)
Aici vreau sa va detaliez putin chestia cu
placinta creata.
Se face un aluat simplu, cel pe care l-am pus eu la reteta de shuberek. Se imparte in bucati potrivite, se intinde o foaie( eu nu le-am nimerit prea rotunde, dar va jur ca nu conteaza)
Se intinde pe mijloc branza preferata sau mai multe tipuri, amestecata cu ou si putina faina
Aluatul se strange la mijloc dupa modelul din figura alaturata
Se pune la prajit cu partea adunata in jos prima data si apoi se intoarce. Se mananca ultra-fierbinte si se bea vartos vin, ca eu am facut-o sarata. Insa merge si sa presari putin zahar tos ( neaparat tos!, ca sa simti cum se sparge in dinti) peste ea. E inedit contrastul sarat-dulce.
La masa de sambata, pe langa chestii banale, am avut si
rulada cu spanac si ricota propusa de Ioana pe forum. Am fost atat de incantati toti de ea, ca restul mesei nici nu a mai avut importanta.
Ioana, multumesc mult de idee si sa stii ca am fost si pe blogul de inspiratie, insa pot sa spun cu mana pe inima ca la "provocarea" cu pricina le-ai dat, de departe, clasa la toate! Adica ce ai facut si pozat tu nu se compara cu ce au facut celelalte.
Hai sa va arat si cum am facut eu
Am facut aluatul conform indicatiilor, aproximativ, ca l-am scapat mai moale si mi-a fost putin mai greu la rulat, dar totul e bine cand se termina cu bine
Umplutura mea a continut o branza crema ca in poza, pe post de ricota
Pe langa branza-crema am avut si parmezan, oua, condimente, etc.., iar in loc de spanac pur si simplu eu am pus bucati mai grosiere de mangold si cateva brichete de spanac congelat, ca m-am hotarat in ultima clipa sa fac rulada si nu am mai gasit spanac proaspat. Vineri la pranz aici e ca dupa lacuste…
Am decupat coditele(codoaiele!) de la mangold
Am taiat bucati mai maricele
Am pus intr-o tigaie sa se caleasca 2 min in putin unt o ceapa mica tocata marunt
Am adaugat mangoldul si spanacul si le-am lasat pana s-a evaporat apa
Am adaugat la compozitia de branza
Am intins o foaie mare din tot aluatul
Am intins umplutura (n-am poza, am uitat sa fac!
)
Am rulat, mai anevoios, dupa cum am spus, si am invelit intr-un prosop cu floricele
, ca aici nu stiu unde as putea gasi tifon, cum faceam in Romania
Am adus la fierbere apa si am pus sulul in cratita, usor curbat ca era destul de mare
Am fiert totul cam 30 min, l-am scos, l-am lasat sa se raceasca, l-am dezvelit si l-am taiat bucati potrivite
Dat la cuptor, scos si servit fierbinte.
Una taiata fierbinte
Una taiata rece
Uite-asa am impacat eu sarbatoarea mea cu sarbatoarea lor, intru placerea noastra.
Acum, ca am adus putin lucrurile la zi, sper sa ma tin de programul obisnuit si sa ma achit si de promisiunile facute mai demult. Intre timp ma mai familiarizez eu si cu aparatul de fotografiat, si cu cuptorul - prea multe noutati dintr-o data!
Pana data viitoare, va doresc numai bine
PS: De ce oare nu a postat nimeni meniu si pregatiri de Pasti? Sunt foarte contrariata