Meniuri de shabat acasa la redivivus
#1
Postat 01 July 2012 - 06:45 AM
De shabat nu circula autobuzele, decat in orase ca Haifa, unde locuiesc si foarte multi arabi si crestini de toate neamurile, nici avioanele companiei El Al. Sambata dimineata cand ma trezesc e o liniste ca la tara, in prima zi de Pasti . Cei religiosi nu folosesc nici masina, nici telefonul, computerul, etc..., urca pe scari fara lift, asta in cazul in care cladirea nu are si un lift de sambata, care se opreste automat la fiecare etaj, au plite electrice de sambata pe care sta mancarea la temperatura mica de vineri dupa-amiaza pana sambata seara, etc...
Greu tare cu shabatul asta
Dar trecand la treburile noastre, sambata e ziua in care adoratul sta acasa si, in consecinta, e ziua in care mica noastra familie se aduna la ora pranzului in jurul unei mese pe care eu ma straduiesc, cand pot, sa o fac mai speciala. Nu PREA speciala, in ultimul an, ca...deh! - probleme
Ieri am avut, sa zicem, mai mult chef si putere si am "comis" urmatoarele:
Niste mini- bruschete, ca sa le zic asa, cu bagheta usor prajita, unt, o felie translucida de cascaval grecesc, ca sa sustinem si noi putin economia unei tari iubite la maximum, o frunza de bucuioc, o firimitura de gorgonzola, o frunzulita de patrunjel pe care a coborat o buburuza
Nu m-a dat afara din casa rabdarea, dar ne-am amuzat toti trei - ca asta-i toata familia: Dan, soacra-mea si cu mine
Apoi un gulas de vitel cu cartofi mititei, gulas cerut insistent de Dan de o buna bucata de vreme...
A urmat o prajitura cu caise, dar am avut niste oua cam palide si n-am mai avut putere sa ma mai duc ha-hat departe sa cumpar altele, ca sambata nici magazinele nu sunt deschise, decat un singur lant, rusesc, ca astia n-au nicio lege, au pana si porc in magazin )
In mod execptional am facut ieri si o dulceata din cirese albe si nectarine, ca aici e sezon furibund de aceste fructe si aveam prea multe, care riscau sa se deprecieze. Nu mai comentam ca in casa de diabetici nu are ce sa caute asa ceva, dar.......
As incheia cu urarea de aici: Shabat shalom (sambata in pace), desi azi e duminica - dar nici voi nu tineti shabatul, asa ca nu e nicio greseala. Nici eu nu-l tin, ca-s crestina
#2
Postat 01 July 2012 - 07:14 AM
Sa va fie de bine si, sa-ti zic drept, pe mine ma tenteaza toate, felicitari!
#4
Postat 01 July 2012 - 11:09 AM
Asteptam si alte retete traditionale
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#5
Postat 01 July 2012 - 11:28 AM
Foarte frumos si bun totul.
#6
Postat 01 July 2012 - 01:15 PM
Mi-ai adus aminte de Israel - am locuit in Jerusalem un an de zile - 1997 - si-mi amintesc exact ce spui tu de linistea acea mormantala de Shabat - incepea vineri dupa masa si se termina sambata seara tarziu.
#7
Postat 01 July 2012 - 03:51 PM
http://povesticulinare.blogspot.com/
#8
Postat 01 July 2012 - 04:00 PM
Sa nu uit sa-ti spun ce mult mi-ar placea sa locuiesc si eu acolo, macar un an din viata mea...
#9
Postat 01 July 2012 - 04:52 PM
In alta ordine de idei, oricine vrea sa vina in Israel, sa-mi dea de veste Macar pot sa va dau un sfat de ce si cum trebuie sa faceti. E o tara MINUNATA si, asa cum spune mama mea draga, se vede ca aici e un pamant binecuvantat. Pace sa fie, ca in rest...
#10
Postat 01 July 2012 - 05:33 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#11
Postat 01 July 2012 - 06:51 PM
Am o mica curiozitate, eu stiam ca nu se mananca lactate cu carne la aceeasi masa, vad ca ai si branza si carne, imi poti explica??
Si ai dreptate, mama are mai multi prieteni in Haifa si acolo nu se lasa liniste sambata! Asata stiu chiar de la ei, ca au fost in vizita la noi, de multe ori, ei sunt plecati din anii 60
#14
Postat 02 July 2012 - 06:43 AM
zerda, la 01 July 2012 - 06:51 PM, a spus:
Am o mica curiozitate, eu stiam ca nu se mananca lactate cu carne la aceeasi masa, vad ca ai si branza si carne, imi poti explica??
Si ai dreptate, mama are mai multi prieteni in Haifa si acolo nu se lasa liniste sambata! Asata stiu chiar de la ei, ca au fost in vizita la noi, de multe ori, ei sunt plecati din anii 60
Multumesc si tie!
Si da, ai dreptate, evreii nu mananca la aceesi masa carne si lapte, ba chiar este un interval orar foarte strict intre cele doua mese. Exista o explicatie biblica in urma careia s-a impus aceasta restrictie: "sa nu mananci vitelul fiert in laptele mamei lui"(citat aproximativ)si exista o sumedenie de reguli decurse din asta. Se porneste de la simpla respectare a acestei reguli, astfel incat in oras, la restaurant, n-o sa ai decat in locurile(destul de putine, daca nu sunt arabesti)care nu sunt kosher meniuri amestecate. Si ajungand pana la a avea in casa(vorbesc de familiile religioase si ultra-religioase) 2 chiuvete, 2 serii de vase, vesela si tacamuri si mergand pana la a avea chiar 2 bucatarii! astfel incat NICIODATA sa nu se amestece mancarurile "halavi"(lactate) cu "basari"(cu carne).
Exista si niste produse care nu sunt nici halavi, nici basari, deci sunt "parve"(neutre, ca sa zic asa) si se pot combina si cu unele, si cu altele, din asta facand parte evident toate legumele si fructele, dar si peste si oua.
Asa ca la micul dejun si la pranz, mese care aici se iau mai mult in oras, din cauza muncii sau scolii, se mananca halavi sau/si parve, ramanand ca masa in familie, cina, sa fie basari cu parve.
Sotul si soacra mea sunt evrei, originari din Romania, dar sunt complet atei, deci nu tin nicio astfel de regula. Acuma n-o sa ma gasesc eu, crestina practicanta(dar nu habotnica ) sa ma apuc sa tin niste reguli care nu sunt ale mele si de care lor le este cel mult indiferent. Asa ca in casa noastra se mananca cumva romaneste
Dar e bine de stiut ca aici, dat fiind faptul ca sunt oameni veniti absolut din toata lumea, fiecare cu obiceiurile lor culinare(ca despre asta vorbim aici), bucataria este un amestec de aceste multe obiceiuri si traditii, peste care se asterne si mostenirea orientala si rezulta ceva cu totul si cu totul original
Cam asta e
#15
Postat 02 July 2012 - 08:02 AM
#16
Postat 08 July 2012 - 09:19 AM
Stiu ca toata lumea leneveste azi, dar aici e prima zi a saptamanii, deci sunt activa .
M-am gandit sa continui topicul meu legat de shabat, dar ca sa stie lumea ca sunt chestii noi de data asta, am facut topic separat, macar momentan. Daca administratorii cred ca trebuie unit cu celalat, sau au o idee despre cum ar trebui sa fac ca sa fie bine, astept si accept aprioric orice decid.
Pana atunci, sa trecem la povestit
Am avut, pentru inceput, kube druze. Stiu ca pe celalalt site era/este un topic cu preparate arabesti si e reteta acolo, pentru curiosi si doritori. Daca as fi fost in tara, probabil ca as fi facut eu. Aici, nu e cazul, sunt foarte bune(daca nimeresti bine) gata facute si...ma mai protejez si eu, din cand in cand...
Eu, cu manuta mea, am facut lasagne .
Am o reteta simpla si foarte foarte gustoasa: carne amestecata, vita si porc,pesmet, parmezan, oua, UN STROP de unt si un strop de ulei de masline, ceapa tocata si usor calita separat - totul amestecat cu MULT sos de rosii si bulion, lasat la foc mic pret de vreo ora, amestecat apoi cu busuioc proaspat. N-am mai mentionat asezonarea, care e la fiecare dupa gust.
Am alternat un strat de carne,cel de la baza, apoi lasagne, un strat de besamel, strat de carne, mozzarella felii, parmezan ras si apoi de la capat, pana la sfarsit, cand am incheiat cu besamel si parmezan ras
La iesirea din cuptor:
Si o felie - poza e proasta, dar era agitatie mare si mirosea de cadeai pe jos si mesenii strigau sa vin mai repede, asa ca.... Si mai tarziu nu am mai avut ce poza )
Ca desert am avut o tarta cu branza si fructe, iar fructele sunt cele culese de noi zilele trecute, intr-un kibutz de pe Inaltimile Golan(Ramata Golan se spune aici)
Scoasa din cuptor:
Si o felie:
Aici e un obicei foarte placut de a merge in kibutzuri la cules de fructe sau flori. Se merge cu familia, cu catel, cu purcel, iar kibutzul are totul amenajat impecabil.
In afara de plantatia propriu-zisa, unde se face culesul, exista locuri de joaca special amenajate, locuri de picnic, de gratare, se pot vizita sectoare unde copiii vad animale sau se pot plimba cu trasurici sau cu ponei.
Se plateste o taxa de intrare, iar in taxa asta este inclusa, de cele mai multe ori, si o anumita cantitate de fructe culese. Ce depaseste, platesti. Plus ca toti mananca pana la saturatie
Activitatea asta este placuta din mai multe considerente.
In primul rand e o activitate fizica absolut necesara pentru cei preponderent sedentari.
Apoi familiile au grija sa-i faca pe copii sa cunoasca de mici tot ce trebuie despre cum se cresc si ingrijesc plantele si animalele.
In Israel viata de familie este extrem de importanta si i se da foarte multa atentie, asa ca orice prilej e folosit pentru a fi impreuna in cel mai placut mod posibil.
Nu in ultimul rand, e asa de placut sa lasi marile aglomerari urbane incinse la maximum de temperaturile verii si sa te duci pe Ramata Golan, unde e tot cald, dar macar bate un vant care face totul suportabil si apoi nu e mai deloc umezeala in aer, ca la malul marii!
Pun doar cateva poze - nu stiu cat v-ar putea interesa
dude
zmeura
mure
cirese
unul din cosulete
dude gemene(erau si zmeura gemene!)
si mana lui Dan cu cosuletele cu cirese
Cam asta e tot .
Va doresc o duminica placuta si sa aveti o saptamana urmatoare MULT mai buna ca cea care a trecut. Ma uit la televizor si citesc stiri din ziare despre tara care ma fac sa mi se ridice parul...
#17
Postat 08 July 2012 - 12:46 PM
#18
Postat 08 July 2012 - 03:23 PM
petunie, la 08 July 2012 - 12:46 PM, a spus:
Iti spun sincer ca nici eu nu am mai mancat de multi ani, nici aici si nici in tara, ca eu stateam la Bucuresti si acolo...nema dude, sau nu am vazut eu niciodata.
Aici am gasit si albe, preferatele mele in Romania, unde sunt extrem de dulci si bune, si negre. Aici au fost mai bune cele negre, si ENORME, cat a doua falanga de la degetul mare, fara exagerare! Am mancat pana n-am mai putut si ne-am uns cum n-am fost nici in cea mai indepartata copilarie a mea. Ce are Dan pe mana e dupa ce am incercat sa ne spalam si eu oricum eram mai murdara ca el
Am fost extrem de fericita sa gasesc doua razoare cu fragi, iar asta pot garanta ca nu am mai mancat de dinainte de Revolutie, asa ca nu pot sa va explic cat m-am bucurat, chiar daca mai erau doar 4-5 fragute in total
Uite o poza cu dudele negre
Se stie cam cat sunt de mari frunzele de dud si, prin comparatie si cu cat sunt cele albe din pozele de mai sus, puteti vedea cat erau alea negre. Dar uitati-va la cele negre, sunt 2-3 intre cele rosii, cele rosii sunt inca necoapte, deci neterminate de dezvoltat
#19
Postat 08 July 2012 - 06:30 PM
sa va fie de bine, mai ales iesirea la cules. mi-ar placea f mult o activitate de-asta.
postarea poate era mai bine sa fi fost in continuarea precedentei si niste explicatii ptr primul preparat ar fi fost binevenite. eu, de exemplu, nu stiu despre ce-i vorba
#20
Postat 08 July 2012 - 10:36 PM
Sunt mai multe retete, unele chiar supa, sau cu sos gros, fierte, coapte sau prajite.
Partea (mai)complicata e cea cu confectionatul, ca altfel reteta e foarte simpla, adica reteta mea, ce am pus eu in poza (zic a mea chiar daca nu erau facute de mine, in sensul ca e tipul de kube pe care noi il preferam).
Deci exista un amestec exterior, format din carne tocata ff fin si bulgur inmuiat in apa si un amestec pentru umplutura, format din carne, tocata mai mare, ceapa calita si seminte de pin, totul asezonat cu sare, piper si alte mirodenii specifice.
Din amestecul de carne si bulgur se formeaza niste bile in care se face o gaura cu degetul. In aceasta gaura se pune umplutura si apoi se inchide bila, dandu-i pe capete o forma alungita. Kubele astfel formate se prajesc in ulei sau se coc in tava, in cuptor, dar bateti-ma, omorati-ma, oricat de nesanatos ar fi, tot prajite sunt mai bune