Forum Culinar: Meniuri de shabat - Forum Culinar

Salt la continut

• 28 Pagini +
  • « Prima
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Meniuri de shabat acasa la redivivus

#141 Useril este offline   rym 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Scarlett
  • Postari: 176
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 23 September 2012 - 01:12 PM

Doamnele mele,din experienta mea-vizavi de rodii.

folositi un storcator manual pentru citrice Peterhot si garantez ca semintele raman presate iar cantitatea de suc destul de mare.circa 200 ml/rodie.

taiati rodiile in jumatati..apoi presati.

cat despre kube'framantatul si condimentele sunt secretul.
in compozitie-neaparat-adaugam si pasta de ardei iute(harissa).

Redivivu..multe am invatat citind topicul tau. Multumesc! :floare:

#142 Useril este offline   redivivus 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael

Postat 23 September 2012 - 01:20 PM

Vezi postareaAdriana, la 23 September 2012 - 12:01 PM, a spus:

Vezi postarearedivivus, la 22 September 2012 - 10:10 PM, a spus:

Nimeni nu ma intelegeeee :hug:

Eu am spus ca e greu sa treci boabele de rodie prin sita, ca sa separi pulpa boabei de samburele dinauntrul ei, adica samburelul din interiorul bobitei - mai clar nu stiu cum sa spun!!

Din putina experienta pe care o am cu rodiile am observat ca nu intotdeauna boabele au samburele inauntru, nu stiu de ce depinde, daca au fost culese devreme sau nu, cind le cumpar si au simburele inauntru imi vine sa le arunc, dar n-am facut niciodata chestii asa de complicate ca tine, cel mai mult le-am folosit la salata de fructe. N-ai gasit rodie cu bobite fara sambure?

Deci susanul are mult calciu sau pasta? Ca mie imi place susanul dar nu-mi place tahini :floare:

Nu, n-am gasit niciodata fara samburi, nenorocul meu :) Dar uite ca-mi dai sperante de mai bine!

Cat despre thina...nu stiu ce sa zic, dar cum e facuta din susan, cred ca susanul e de vina pentru calciu. Cum am zis, nici mie nu-mi place thina, adica nu ma omor, mananc, dar mananc rar. Arabii fac tot felul de combinatii si sunt bune, dar eu iau o gura-doua si gata.

#143 Useril este offline   redivivus 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationIsrael

Postat 23 September 2012 - 01:24 PM

Vezi postarearym, la 23 September 2012 - 01:12 PM, a spus:

Doamnele mele,din experienta mea-vizavi de rodii.

folositi un storcator manual pentru citrice Peterhot si garantez ca semintele raman presate iar cantitatea de suc destul de mare.circa 200 ml/rodie.

taiati rodiile in jumatati..apoi presati.

cat despre kube'framantatul si condimentele sunt secretul.
in compozitie-neaparat-adaugam si pasta de ardei iute(harissa).

Redivivu..multe am invatat citind topicul tau. Multumesc! :floare:

Ei poftim cine va poate invata despre kube - multumesc ca ai aparut aici, Rym!

Si nu ma mai omori ca ai invatat tu multe din topicul meu, poate doar despre evrei. Poate ajungem sa ne cunoastem intr-o zi :hug:

#144 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,331
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 23 September 2012 - 02:30 PM

Vezi postarearedivivus, la 23 September 2012 - 01:20 PM, a spus:

um am zis, nici mie nu-mi place thina, adica nu ma omor, mananc, dar mananc rar. Arabii fac tot felul de combinatii si sunt bune, dar eu iau o gura-doua si gata.

Am facut acum la prinz file de merlucius cre ca ii zice, era congelat, l-am lasat sa se decongeleze apoi l-am pus in tigaie cu un strop de ulei, foc mare, intors o data, deasupra am pus gommasio, e un amestec de sare cu mult susan, asta cica avea si niste ierburi, era bun :)

#145 Useril este offline   stella 

• Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 23 September 2012 - 04:02 PM

Redivivus, citesc mereu cu placere si mare interes ce scrii...parca am fi in cela 1001 de...mese ale unei Sheherezade moderne.
Rym :) , ma bucur sa te vad.

#146 Useril este offline   rym 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 23 September 2012 - 04:41 PM

Vezi postarearedivivus, la 23 September 2012 - 01:20 PM, a spus:

Cat despre thina...nu stiu ce sa zic, dar cum e facuta din susan, cred ca susanul e de vina pentru calciu. Cum am zis, nici mie nu-mi place thina, adica nu ma omor, mananc, dar mananc rar. Arabii fac tot felul de combinatii si sunt bune, dar eu iau o gura-doua si gata.

langa casa mea este o localitate cu numele de Hararit,acolo am baut o cafea..alaturi mi-au adus o farfurioara minuscula cu;Tahini de susan negru, organic, crud-amestecat cu 1 lingurita miere.
avea gust de halva.
daca iti place halvaua ai putea incerca acest amestec.

Redivivus,istoria si traditia evreilor nu-mi este necunoscuta,tot am citit in stanga-dreapta.
Shiva-asa este si la musulmani...doar sub alta denumire.in rest identic.
sarbatorile debia le asteptam..mai ales pentru dulciurile care apar prin supermarketuri. Hanuka este preferata mea.

#147 Useril este offline   rym 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 23 September 2012 - 04:42 PM

Vezi postareastella, la 23 September 2012 - 04:02 PM, a spus:

Rym :) , ma bucur sa te vad.

bine te-am gasit.
:)

#148 Useril este offline   Eataly 

• Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 23 September 2012 - 08:21 PM

Eu la desert am avut mar cu miere.Sa-mi fie saptamana dulce!
Si mie, si tie si la toata lumea! :notworthy:

#149 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 25 September 2012 - 06:27 PM

Ca de obicei, tot ce ai pregatit arata super! Pe mine m-a încîntat marul cu miere. Da, stiu, eu ma las usor impresionata de lucrurile simple! :blob8: Dar niciodata nu m-am gîndit la un asa "aperitiv" simplu si taaaaare bun! Mîine ne îndulcim iar ziua! Multumesc din nou de idee! :bounce:

Rodie fara semnite, nu am vazut niciodata. Deci ma refer la semintele din bobite. Pe mine însa nu ma deranjeaza. Eu cumpar rodii care nu mai sînt perfect rotunde, care au pielita putin mai subtiata. Nu vechi, ci olecuta mature. Dupa forma îmi dau seama unde sa încep a taia, si decojesc cît pot, apoi încep si despart cu degetele buchetele, si manînc bobitele direct de acolo :cheers: Asa mult îmi plac! În salate las bobitele întregi, iar daca am nevoie de suc, de multe ori cumpar. Nu ma refer la suc la cutie, ci o sticluta de suc 100% rodie (fara seminte) si bio. Dar daca am rodii frumoase si am nevoie de suc, le tai în jumate si le rotesc pe storcatorul de citrice.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#150 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 25 September 2012 - 07:06 PM

Vezi postarearedivivus, la 23 September 2012 - 06:33 AM, a spus:

Daniela, o sa fie un raspuns lung :blob8:
Uf, ce lung a fost! Sper ca nu a adormit nimeni citind ce am scris eu aici =))

Redivivus, multumesc mult de tot pentru lamuririle detaliate si pentru rabdarea de a-mi fi scris atat de descriptiv. Este interesant tot ce spui, imposibil sa adormi pe cuvintele tale... .

Imi pare bine ca ai mentionat ca humusul e treaba complicata si rezultatul nu e neaparat unul pe masura muncii, e de retinut.

Ce nu am inteles, de shabat, gatiti doar capul pestelui? Deci trebuie sa fie unul urias ... ca sa ai ce alege. Spuneau cunoscatorii in Delta: ca buzele sunt un deliciu ... eu nu am avut curiozitatea ... . Sau doar taiati coada si gatiti restul de peste?

Ce bine ca m-ai lamurit cu babaganujul, ca eu intelesem ca doar noi coacem vinetele, dar de fapt, diferentele sunt doar in mai multe adaosuri decat ceea ce folosim noi, pe langa ulei de masline.
Nu stiam ca bucataria libaneza e cea mai buna, dintre cele arabe. Intr-adevar, ca la restaurantele turcesti nu imi place mare lucru ...

Multumesc mult de tot :bounce: O sa mai intreb, ca eu sunt maestra la a intreba ... :cheers:

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#151 Useril este offline   redivivus 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationIsrael

Postat 25 September 2012 - 07:44 PM

Vezi postareaDaniella, la 25 September 2012 - 07:06 PM, a spus:

Vezi postarearedivivus, la 23 September 2012 - 06:33 AM, a spus:

Daniela, o sa fie un raspuns lung :blob8:
Uf, ce lung a fost! Sper ca nu a adormit nimeni citind ce am scris eu aici =))

Multumesc mult de tot :bounce: O sa mai intreb, ca eu sunt maestra la a intreba ... :cheers:

Ti-ai citit mesajul privat?

#152 Useril este offline   redivivus 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationIsrael

Postat 25 September 2012 - 07:53 PM

Vezi postareaMaya, la 25 September 2012 - 06:27 PM, a spus:

Ca de obicei, tot ce ai pregatit arata super! Pe mine m-a încîntat marul cu miere. Da, stiu, eu ma las usor impresionata de lucrurile simple! :P Dar niciodata nu m-am gîndit la un asa "aperitiv" simplu si taaaaare bun! Mîine ne îndulcim iar ziua! Multumesc din nou de idee! :bounce:

Esti tu draguta =))

Rodie fara semnite, nu am vazut niciodata. Deci ma refer la semintele din bobite.

Nici eu nu am vazut, adevarat, dar m-ar interesa sa gasesc. Ma mir ca exista asa ceva pe lume si aici nu este, ca israelienii fac ce vrei si ce nu vrei cu fructele si legumele, naiba stie ce mai mancam. Au facut, de exemplu, pepeni verzi fara samburi; e destul de fain sa mananci fara grija, dar...uneori ne ducem in satele arabesti si cumparam de la putinii care mai cultiva pepeni adevarati, care au, evident, si samburi - de dragul de-a manca ceva nemodificat

Pe mine însa nu ma deranjeaza. Eu cumpar rodii care nu mai sînt perfect rotunde, care au pielita putin mai subtiata. Nu vechi, ci olecuta mature.

Trebuie cumparate cele care par sterse de zid, adica nu alea frumos colorate la coaja

Dupa forma îmi dau seama unde sa încep a taia, si decojesc cît pot, apoi încep si despart cu degetele buchetele, si manînc bobitele direct de acolo :blob8: Asa mult îmi plac! În salate las bobitele întregi,

EXACT asa fac si eu! :o

iar daca am nevoie de suc, de multe ori cumpar. Nu ma refer la suc la cutie, ci o sticluta de suc 100% rodie (fara seminte) si bio. Dar daca am rodii frumoase si am nevoie de suc, le tai în jumate si le rotesc pe storcatorul de citrice.

Eu acum am facut SOS de rodii si uite ca nu m-am gandit sa storc intai rodia si sa pun doar sucul la fiert. Marile lucruri stau in micile amanunte, se vede treaba. Merci de idee! :cheers:

#153 Useril este offline   redivivus 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationIsrael

Postat 25 September 2012 - 07:55 PM

In seara asta a inceput Yom Kippur. Iesim in curand in oras si, daca pot si nu ma linseaza careva, fac vreo poza si pun maine, cu tot cu povestea sarbatorii acesteia extraordinar de ciudate si neobisnuite.

#154 Useril este offline   alpha 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,946
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 26 September 2012 - 10:53 AM

Redivivus, topicul asta e superb Imagine postata Parca e un documentar de pe Travel Channel. Abia astept urmarea Imagine postata
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#155 Useril este offline   redivivus 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationIsrael

Postat 26 September 2012 - 06:25 PM

Vezi postareaalpha, la 26 September 2012 - 10:53 AM, a spus:

Redivivus, topicul asta e superb Imagine postata Parca e un documentar de pe Travel Channel. Abia astept urmarea Imagine postata

multumesc :hug: :hug:
uite si urmarea:

#156 Useril este offline   redivivus 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationIsrael

Postat 26 September 2012 - 07:00 PM

26 septembrie 2012

Dupa o zi intreaga de leneveala(impusa), greu m-am mobilizat sa scriu ceva :hug:, mai ales ca nu vreau s-o fac la intamplare.

De aseara, aici e Yom Kippur, cea mai importanta sarbatoare evreiasca.
Yom Kippur, sau Ziua Ispasirii, este o sarbatoare solemna, un post negru de 25 de ore pe care il tin cei mai multi dintre evrei.Acest post negru este completat cu lipsa oricarei activitati pe tot cuprinsul tarii, dar nu este ceva impus si conlocuitorilor, astfel ca in comunitatile arabe, inclusive in orase ca Haifa, se circula cu masinile si oamenii fac ce vor ei. Dar, in principiu, in aceasta zi nu este admisa, pentru evrei, nicio activitate care sa-i indeparteze mental de la rugaciune si penitenta.

Ziua sfanta incepe cu o rugaciune care a inceput prin a fi un text juridic si a sfarsit prin a fi cea mai populara rugaciune, simbolul insusi al zilei de Yom Kippur: "Kol Nidre".

Despre rugaciunea asta s-au scris tomuri intregi si , pe de alta parte, e una din acuzatiile cele mai frecvente impotriva evreilor, asa incat am sa spun doar cateva cuvinte despre ea, ca sa intelegeti.

Data aparitiei acestui text este incerta, dar se pare ca primele marturisiri sunt undeva prin sec V-VI.
Cum evreii au fost mai mereu obiect al prigoanei colective, situatia lor in acea epoca timpurie era poate inca si mai grea.
Multi evrei, ca sa scape de prigoana, se converteau, formal, la crestinism, dar continuau sa practice, in secret, religia mozaica.
Si pentru ca spaima ca fac ceva impotriva legii pe care le-a dat-o lor Dumnezeu era atat de coplesitoare, au simtit nevoia unei deziceri de tot ce incalca Legea si asa s-a ajuns la "Kol Nidre" care spune: "Fie ca toate rugaciunile, interdictiile personale si colective, juramintele si lucrurile echivalente pe care le-am formulat si contractat, toate promisiunile si toate angajamentele pe care le-am facut si le-am luat in fata lui Dumnezeu, de la data acestui Yom Kippur si pana la data celui viitor, noi le retractam anticipat, fie ele nule si neavenite, astfel incat sa nu fim obligati sa le tinem. Dorintele noastre nu mai sunt dorinte, angajamantele noastre nu mai sunt angajamente, juramintele noastre nu mai sunt juraminte. Si fie iertat intregul popor al lui Israel, la fel ca si strainii care traiesc printre ei, deoarece fiecare dintre ei a actionat prin inadvertenta"

Vedeti ca textul nu este clar, explicit, deoarece nici nu putea fi asa: nu puteau spune explicit ca se dezic de convertirea la crestinism pe care au facut-o, fortati de imprejurari. Tocmai de asta "Kol Nidre" a aparut initial ca un text juridic, desi e clar ca e o rugaciune de iertare pentru toate lucrurile pe care au fost obligati sa le faca si considera ca vor fi si de acum inainte obligati, de asemenea.
Multi anti-semiti au considerat asta un motiv suficient ca sa demonstreze ca evreii sunt sperjuri si ca nu se poate face nicio intelegere cu ei, pentru ca ei se absolva anticipat de orice angajament.Ma rog...
Dupa mine, se vede clar ce este aceasta rugaciune si, nota bene!, vedeti ca se roaga de absolvire si pentru reprezentantii altor semintii care traiesc in sanul poporului lui Israel(aici sunt eu sensibila :hug: )si care pot fi si ei obligati sa faca lucruri impotriva credintelor lor. Or aici eu vad buna-credinta, nu sperjurul. Dar fiecare judeca dupa propria scara valorica.

De fapt cele zece zile care despart Rosh haShana de Yom Kippur sunt asa-numitele "Zile ale penitentei", zile in care evreii se roaga sa le fie iertate toate pacatele din vechiul an, fac multe fapte bune indicate de Torah("mitzvot") si in care chiar si intre ei se roaga de iertare pentru necazurile pricinuite reciproc. Se scriu scrisori de iertaciune, se fac vizite speciale pentru a cere si capata iertare, iar la Zidul Plangerii sunt in fiecare noapte, la miezul noptii, rugaciuni a cate 15-20.000 de credinciosi.

De Yom Kippur, in afara ca trebuie sa se roage si sa posteasca si sa nu faca absolut nimic care sa le abata atentia de la rugaciune, ei mai au niste interdictii cum ar fi sa nu poarte absolut nimic din piele, sa nu aiba activitati sexuale si…sa nu se dea cu parfum :hug:. Asta cu parfumul inca nu am gasit cine sa mi-o explice, asa ca o las si eu incurcata, pana cand aflu motivul. Cat despre interdictia privind obiectele din piele, iar nu stiu sa spun DE CE, dar este de consemnat faptul ca exista o singura derogare si anume niste caciuli ritualice din blana pe care le poarta hasidicii(evreii ultra-ortodocsi). De altfel in Israel, in afara considerentelor religioase, este interzisa comercializarea si purtarea blanurilor, CU EXCEPTIA acestor "caciuli".

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-243-13486781476537.jpg

De Yom Kippur, cei mai multi evrei se imbraca in alb si ies, imediat ce se stinge orice alta activitate si nu mai vezi nicio masina pe nicaieri, la plimbare pe strazile oricarei localitati, intai catre templu, la rugaciunea inceputa cu "Kol Nidre", apoi la plimbare pur si simplu. Se intalnesc cunoscuti, se plimba cateii, se supravegheaza copiii cu bicicletele, nu e nicio muzica, niciun spectacol nicaieri, ci doar o mare de oameni care se aduna in centrul localitatilor si stau de vorba, sunt fericiti ca sunt impreuna in aceasta zi, atat de sfanta pentru ei.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-243-1348677709164.jpg

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-243-13486777160999.jpg

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-243-13486777250379.jpg

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-243-13486777313009.jpg

A doua zi, pe strazi sunt numai biciclete, zici ca esti in China :D.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-243-13486777425632.jpg

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-243-13486777536043.jpg

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-243-13486777785252.jpg

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-243-13486777892016.jpg

Am facut, dupa cum vedeti, cateva poze aseara, dar trebuie sa intelegeti ca nu puteti avea pretentii de calitate, ele fiind facute pe furis, nu mai spun in ce conditii si in ce stres.
Important e sa vedeti putin doar din atmosfera, atat cat am putut surprinde.
Am facut cateva poze si azi, pe lumina, dar parca a fost si mai complicat decat aseara, cand ne mai proteja cat de cat intunericul.

Va pun si o poza cu unul din cele mai mari bulevarde din Ierusalim, asa cum arata de Yom Kippur, adica pustiu. In orice alta zi, in afara de shabat, aici se circula doar bara la bara, pe absolut toate benzile!

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-243-13486778242169.jpg

Pentru ca a fost zi de post national(vreau sa spun ca si evreii carora, de regula, le este indiferenta religia, merg la sinagoga in aceasta zi si multi se straduiesc si sa posteasca; repet: vorbesc de cei carora religia le este indiferenta), nu am facut nimic de mancare, am mancat ce-a fost prin frigider, ca sa nu facem miros. Dan e de parere ca, daca nu tii o regula, macar sa o respecti pentru ceilalti si, mai ales, sa nu faci impotriva. Zic ca are dreptate, nu?

Acestea fiind spuse, inchei cu urarea care se face de Rosh haSana si mai ales de Yom Kippur: „Să poți fi înscris (în Cartea Vieții) pentru un nou an fericit!”. Asta inseamna ca este de dorit să fie înmulțite faptele bune și rugăciunile mai înainte să vină Ziua Pocăinței, ziua mare a socotelii. Cei pe care Dumnezeu îi consideră demni de merite vor fi înscriși în Cartea Vieții. Rugăciunea de Yom Kippur se exprimă: „să intrăm în Cartea Vieții”.

Pe sambata!

#157 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 27 September 2012 - 08:09 PM

La Şana haba’a b’Iruşalayim!

Sa fiti scrisi in cartea Vietii!

Ceea ce povestesti mi se pare fascinant si drept urmare am mai citit cate ceva de pe blogurile unor evrei romani stabiliti in strainatate.

Astept cu mare placere postarile tale. :D

#158 Useril este offline   stella 

• Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 27 September 2012 - 08:48 PM

Foarte interesanta si povestea si pozele. merci de reportaj, si pe sambata viitoare.

#159 Useril este offline   zerda 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 27 September 2012 - 09:13 PM

Interesanta povestea despre Kol Nidre. Citind si recitind traducerea ta, incep sa inteleg de ce am atatia cunoscuti antisemiti.
Din punct de vedere juridic, este profund imorala si incorecta, sfera juridica fiind cea mai stricta: exista trei sfere cea mai larga este cea etica unde se urmeaza principii de tip bine si rau, urmeaza cea morala, unde apare religia si unde sunt deja niste reguli si cea juridica este cea mai stramta, guvernata doar de reguli!
Sa te dezici de toate regulile, inca inainte sa fii supus lor, este sperjur!
N-am stiut de nimic din astea, nu sunt antisemita, dar mi se pare foarte explicabil de ce am atatia cunoscuti antisemiti!
"juramintele si lucrurile echivalente pe care le-am formulat si contractat, toate promisiunile si toate angajamentele pe care le-am facut si le-am luat in fata lui Dumnezeu, de la data acestui Yom Kippur si pana la data celui viitor, noi le retractam anticipat, fie ele nule si neavenite, astfel incat sa nu fim obligati sa le tinem".
Nu vreau sa fac o dezbatere din asta, imi spun parerea mea si numai a mea, eu sunt crestina si in fata lui Dumnezeu imi tin toate promisiunile!
Nu sunt religioasa, nu ma duc des la biserica, dar nu iau numele Domnului in desert!
Altfel nu stiu ce se ureaza de o sarbatoare in care promiti sa....
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#160 Useril este offline   redivivus 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationIsrael

Postat 28 September 2012 - 08:44 AM

Vezi postareazerda, la 27 September 2012 - 09:13 PM, a spus:

Interesanta povestea despre Kol Nidre. Citind si recitind traducerea ta, incep sa inteleg de ce am atatia cunoscuti antisemiti.
Din punct de vedere juridic, este profund imorala si incorecta, sfera juridica fiind cea mai stricta: exista trei sfere cea mai larga este cea etica unde se urmeaza principii de tip bine si rau, urmeaza cea morala, unde apare religia si unde sunt deja niste reguli si cea juridica este cea mai stramta, guvernata doar de reguli!
Sa te dezici de toate regulile, inca inainte sa fii supus lor, este sperjur!
N-am stiut de nimic din astea, nu sunt antisemita, dar mi se pare foarte explicabil de ce am atatia cunoscuti antisemiti!
"juramintele si lucrurile echivalente pe care le-am formulat si contractat, toate promisiunile si toate angajamentele pe care le-am facut si le-am luat in fata lui Dumnezeu, de la data acestui Yom Kippur si pana la data celui viitor, noi le retractam anticipat, fie ele nule si neavenite, astfel incat sa nu fim obligati sa le tinem".
Nu vreau sa fac o dezbatere din asta, imi spun parerea mea si numai a mea, eu sunt crestina si in fata lui Dumnezeu imi tin toate promisiunile!
Nu sunt religioasa, nu ma duc des la biserica, dar nu iau numele Domnului in desert!
Altfel nu stiu ce se ureaza de o sarbatoare in care promiti sa....

:((
N-ai inteles, sau eu nu am explicat bine, dar probabil ca nu e nici prima, nici ultima data cand mi se intampla asta :-*

La o convertire, tot in fata lui Dumnezeu juri, nu? Si noi, si evreii avem ACELASI Dumnezeu, diferenta o face Iisus.
Daca evreii erau obligati sa jure in fata aceluias Dumnezeu, dar intr-o lege care nu era a lor, ci o adoptau de teroare, evident ca tot lui Dumnezeu, in legea lor, trebuia sa-si ceara iertare si sa se dezica de juramantul stramb.

Antisemitismul nu se bazeaza doar pe traducerea lui "Kol Nidre", daca ar fi doar asta, ar fi simplu. Ca orice alta manifestare sovina, segregara si rasista, si antisemitismul e o manifestare nedemna de un om cat de cat cultivat si cetatean planetar al acestor vremuri. Ignoranta Evului Mediu nu trebuie sa fie coplesitoare si in acest secol asa-zis luminat. Daca nu invatam nimic din istorie... riscam sa o repetam, cu, ma tem, aceleasi consecinte, cel putin!

Eu sunt viguros impotriva oricaror discriminari, ca e vorba de evrei, de tigani, de musulmani, uite, mai nou, de romani!, de homosexuali, de negri, de verzi, de albastri, de orice! La naiba! Trebuie sa ajungem sa invatam, fara sa fie nevoie sa ne omoram unii pe altii, sa traim impreuna pe pamantul asta si in absolut efemera noastra viata. Ca daca ar fi sa traim sute de ani, mai zic, dar asa? Pentru doar circa 70 de ani merita sa ne distrugem vietile pe cauze absurde??

Sper ca acum m-am facut mai bine inteleasa si, oricum,trebuie sa lasam sa vina catre noi lucrurile bune, lucrurile pozitive, nu cele negative si de asta iubesc eu site-ul asta in care , fara sa ne cunoastem personal, ne apropiem asa de mult si invatam asa de multe lucruri interesante unii de la altii.

M-am gandit de multe ori de cand scriu la topicul asta ca daca ar intra si ar citi pe aici un evreu, probabil ca n-ar fi de acord cu o multime din chestiile scrise de mine :-*, pentru ca nu sunt 100% riguroase(dar cine are nevoie de rigurozitate exhaustiva in domeniul religios?? mai ales daca nu e religia ta!). E doar o privire a cuiva care se apropie cu respect si cu dorinta de a intelege de o civilizatie si o cultura atat de deosebita. Dar, nefiind expert, admit ca relatarile mele sunt subiective si probabil si posibil incomplete sau nu 100% corecte. Insa site-ul nostru are alta menire, nu? aici e doar asa...explicat in trecere :)

Eu iti multumesc ca citesti ce scriu eu aici, esti una din persoanele care imi raspunde si, se vede, imi esti pe-aproape mereu - asta apreciez nespus! Daca eu o sa reusesc sa transmit si din putinul pe care il am in cap si in suflet si in experienta, atunci zic ca nu e chiar asa de rau. Important e sa reusesc eu sa ma fac inteleasa si sa nu transmit mesaje distorsionate, iar voi o sa ma ajutati sa fie totul in regula, sper.

Arata acest topic

• 28 Pagini +
  • « Prima
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

47 useri citesc topicul