Forum Culinar: Meniuri de shabat - Forum Culinar

Salt la continut

• 28 Pagini +
  • « Prima
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Meniuri de shabat acasa la redivivus

#181 Useril este offline   redivivus 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael

Postat 01 October 2012 - 09:01 AM

Buna dimineata tuturor!

Astazi era programat ca mergem dis-de-morning la mare, dar aseara ne-am uitat la cateva filme si acum Dan nu se poate trezi :) :(, asa ca am zis sa vad care mai e treaba pe forum si uite ca am de dat niste raspunsuri. O sa va raspund la toate, grupat, aici.

Moatza draga, de obicei eu pun la fundul vasului,asa cum am invatat de la mama, niste varza tocata, pusa peste unul din lucrurile enumerate de Geany (exact asa am si eu amintirile si experienta din Romania, din casa bunicilor si de la mama!). De data asta Dan a vrut sa nu se modifice cu nimic gustul legumelor si am facut exact asa cum fac grecoaicele, adica am pus doar bucatelele de lemn.

Cand fac sarmale, pun pe fundul oalei varza tocata si tulpinile enorme de la frunzele de mangold in care infasor sarmalele(am mai spus pe forum, alta data, cred, ca eu fac intotdeauna sarmale invelite in diferite frunze, in aceeasi oala: mangold, varza si vita de vie), dar mereu pun si bucatele de lemn chiar pe fund, de frica sa nu se intample vreo boroboata si sa fie pacat de toata munca.

Betisoarele sunt noi si mi le aduce Dan, dar uite ca acum nu stiu sa spun de unde anume, sunt niste cutii intregi, dar cred ca ele sunt menite sa se puna la inghetata pe bat, numai ca eu le folosesc la ce-mi trebuie mie :floare:

Cu aluatul, Moatza, Zerda, Stella - NU AVETI DREPTATE! E asa de simplu de facut! Sa stiti ca, in general, retetele mele nu sunt complicate, sunt usor de facut si, mai ales!, eu dau absolut toate detaliile necesare, asa incat voua va trebuie doar curaj sa incercati. Ce pot sa garantez eu, insa, e ca veti avea satisfactie deplina la sfarsit, credeti-ma.

Cat despre suca, Rym - daca astepti/speri la suca-ua mea/noastra, iti faci vise desarte :) , ca noi nu facem in veci suca! Atunci cand am ajuns aici, eram moarta de curiozitate sa vad tot, sa inteleg tot (bine, chestia asta nu m-a parasit nici acum...) si explorarea unei suca facea parte din temele mele de cunoastere. M-am rugat de Dan sa mearga cu mine in vreuna, ca mie imi era rusine si ..., dar el mi-a zis ca nu participa la asa ceva si ca, daca vreau sa experimentez chestii religioase, sa o fac de una singura :). Eu am ajuns, definitiv, in Israel, intr-o zi de Rosh haShana si am intrat direct in toate sarbatorile. Totdeauna ma gandesc ca poate a fost un fel de semn sa incep o viata noua, intr-o tara noua, de un An Nou...

Stella, "suca" cred ca se traduce mai mult prin "coliba" (vorbesc despre cuvant in sine), dar in timpul Exodului, evreii foloseau corturi, sau ceva asemanator si asta se incearca sa se comemoreze pana azi.
Acum, elementele de suca se cumpara (cadrul metalic si panza respectiva), cum ai cumpara un cort, de la magazin, ramanand ca doar pentru acoperis sa iei, la timpul potrivit, frunze de palmier.
De altfel, inainte de Sukot, toate primariile declanseaza o operatiune monstru de curatare a tuturor palmierilor din localitati si, pe baza unui bon de la primarie(nu se dau bani, ci e doar un sistem de a sti, pe baza de cerere, cam de ce cantitate de frunze este nevoie in fiecare localitate), primesti cantitatea de frunze care-ti este necesara pentru suca-ua ta.

Dar multi evrei isi construiesc singuri propriile suca si vreau sa va arat una cu adevarat originala :-* :

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13490739696055.jpg

Observati ca are si aer conditionat! :-*

Zerda, habar nu am daca se construieste vreundeva in Romania asa ceva - la cati evrei mai sunt in tara noastra, m-as mira sa fie multe locuri unde sa poti gasi asa ceva... Dar as paria ca macar la Templul Coral trebuie sa fie, incearca acolo! Sau daca nu locuiesti in Bucuresti, vezi intr-o localitate unde inca mai exista o sinagoga mare functionabila.

Clau_ash, interesanta treaba cu feliile de mar - e de pus in aplicare

In incheiere, vreau sa va arat ce ornament de Sukot frumos mi-am cumparat ieri:

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13490740413621.jpg

Eu o sa-l folosesc ca ornament pentru viitoarele mese de Rosh haShana :)

PS: S-a trezit Dan si mi-a spus ca betisoarele sunt chestii de unica folosinta pe care medicii de aici le folosesc ca sa apese pe limba pacientului atunci cand li se controleaza gatul si ca le comanda din retelele de materiale medicale.

#182 Useril este offline   redivivus 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationIsrael

Postat 01 October 2012 - 09:04 AM

Vezi postareaGeany, la 30 September 2012 - 09:48 PM, a spus:

Draga red' sper ca nu stric topicul cu palavrageala mea :floare:

Draga mea, "palavrageste" cat vrei, eu cu drag va primesc pe toate in casa(topicul) mea! :)

#183 Useril este offline   rym 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Scarlett
  • Postari: 176
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 01 October 2012 - 10:23 AM

Vezi postarearedivivus, la 01 October 2012 - 09:01 AM, a spus:

Buna dimineata tuturor!

Cat despre suca, Rym - daca astepti/speri la suca-ua mea/noastra, iti faci vise desarte :floare: , ca noi nu facem in veci suca! Atunci cand am ajuns aici, eram moarta de curiozitate sa vad tot, sa inteleg tot (bine, chestia asta nu m-a parasit nici acum...) si explorarea unei suca facea parte din temele mele de cunoastere. M-am rugat de Dan sa mearga cu mine in vreuna, ca mie imi era rusine si ..., dar el mi-a zis ca nu participa la asa ceva si ca, daca vreau sa experimentez chestii religioase, sa o fac de una singura :). Eu am ajuns, definitiv, in Israel, intr-o zi de Rosh haShana si am intrat direct in toate sarbatorile. Totdeauna ma gandesc ca poate a fost un fel de semn sa incep o viata noua, intr-o tara noua, de un An Nou...

PS: S-a trezit Dan si mi-a spus ca betisoarele sunt chestii de unica folosinta pe care medicii de aici le folosesc ca sa apese pe limba pacientului atunci cand li se controleaza gatul si ca le comanda din retelele de materiale medicale.

deci asa,am inteles cum sta treaba cu suca. la tine suca este echivalentul meu la ramadan.altii postesc-eu sunt pe post de degustator. :-*

betisoarele..le-am ghicit provenienta.

#184 Useril este offline   stella 

• Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 01 October 2012 - 11:29 AM

Vezi postarearym, la 01 October 2012 - 10:23 AM, a spus:

betisoarele..le-am ghicit provenienta.

:) nici nu ma mir, cu toti doftorii din familie :).
Redivivus ( poate ai si un nume mai scurt :), sau mai bine zic Dana :floare: femininul de la Dan :occasion14: )
am intrebat, fiindca si in italiana si in franceza traducerea de sukot e sub numele de...coliba :).
Clau , am sa incerc odata pontul cu mere feliate la fundul cratitei.
parca am citit ( Moatza??? ) ca pune frunze de telina, nu-i prea puternic gustul?
Abia astept urmatorul meniu :). o zi faina tuturor.

#185 Useril este offline   zerda 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 01 October 2012 - 11:37 AM

Moatza nu e singura care pune telina la mancarea asta, eu n-am prea fost prietena cu ea o lunga vreme, dar mai cunosc persoane care pun, eu personal sunt devotata mararului hopelessly!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#186 Useril este offline   Micul 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 190
  • LocationTargu Mures

Postat 01 October 2012 - 12:35 PM

Scuze ca ma bag, dar fac si eu la fel.
Stella nu e deloc puternic gustul.Eu dupa ce se fierb ardeii, pun intr-o tigaie o ceapa data pe razatoarea mica in putin ulei, pun o lingurita de faina, si sting cu zeama de pe ardei.Pun si rosii pasate si cu sosul asta si cu smantana mancam ardeii.

#187 Useril este offline   redivivus 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationIsrael

Postat 02 October 2012 - 08:31 PM

Am ajuns azi la reteta Mayei de ardei umpluti, pusi in vasul ala al ei rosu
Of...pai exista comparatie ??
Dar oricat de frumos e vasul ei, eu, daca fac doar 4-5 ardei, pot sa ma mut de-acasa!

#188 Useril este offline   zerda 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 02 October 2012 - 10:03 PM

Pai Maya face numai pentru ea, ca nu are doritori! Parca nu stii cum e??
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#189 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,331
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 02 October 2012 - 10:05 PM

Am uitat sa zic cit e de bun marul cu miere :cheers:

#190 Useril este offline   redivivus 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationIsrael

Postat 03 October 2012 - 08:25 AM

Vezi postareaAdriana, la 02 October 2012 - 10:05 PM, a spus:

Am uitat sa zic cit e de bun marul cu miere :cheers:

Pai vezi ?! Ma bucur ca ti-a placut
BTW: ieri am stat aproape numai pe blogul tau si al Mayei =)). Nesuferitelor

#191 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 03 October 2012 - 09:02 AM

Vezi postareastella, la 01 October 2012 - 11:29 AM, a spus:

parca am citit ( Moatza??? ) ca pune frunze de telina, nu-i prea puternic gustul?

no, e numa' bine! de altfel, omu' nici nu concepe ardei umpluti fara telina.
poate or fi mai parfumate tijele pe care le gasiti voi acolo, da' nu mi s-a parut cand le-am cumparat.

#192 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,331
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 03 October 2012 - 10:35 AM

Vezi postarearedivivus, la 03 October 2012 - 08:25 AM, a spus:

BTW: ieri am stat aproape numai pe blogul tau si al Mayei :D. Nesuferitelor

:cheers: mersi, eu momentan sunt intr-o perioada de hibernare, sper sa-mi revin cit mai curind =))

#193 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

Postat 03 October 2012 - 12:09 PM

Am citit tot-tot, aproape pe nerasuflate.Cu respect si sinceritate maxima, recunosc : abia astept inca o sambata sa citesc in continuare!
Redivivus, esti o povestitoare perfecta si imbinarea cu pozele e atat de frumoasa si de relevanta...
Mai vrea, mai vreau.Ma intereseaza tot ce-ai scris, scrii si vei mai scrie.
A, ai promis ca vei spune ceva despre impartirea pe ierarhii religioase, ceva cu romanii, ziceai tu pe la inceput!
Sambata asta ce ai in plan?
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#194 Useril este offline   redivivus 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationIsrael

Postat 07 October 2012 - 09:00 PM

7 octombrie 2012

Greu cu sarbatorile astea.... Astazi a fost, practic, ultima zi de Sukot (adica din seara asta)

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496329891883.jpg

si de maine seara e Simhat Torah, adica Sarbatoarea(Bucuria) Torei. Si dupa asta nu mai e nicio sarbatoare pana in decembrie, de Hanukah(8-15 dec). Am scapat :)

De Simhat Torah se sarbatoreste incheierea ciclului de citit Torah si inceputul urmatorului ciclu. Lumea iese pe strada(barbatii), in pietele centrale, in jurul templelor si danseaza cu sulurile de Torah in brate, canta, se veselesc.

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496330990418.jpg

Ieri, deci, nu a fost un shabat chiar simplu, ca se termina, cum spuneam, Sukot si am avut invitati niste prieteni dragi din Haifa, cu care am petrecut o zi foarte frumoasa in care ei ne-au povestit cum a fost in calatoria in Portugalia din care tocmai s-au intors.

Noi...ne-am straduit sa oferim o masa cu tema "toamna" :), desi aici e cald de mori si niciun semn sa fie ceva macar asemanator cu acest anotimp. Dar cum si noi, si ei, tot de la Romania ne tragem, am hotarat ca pentru ziua de ieri suntem in tara si e toamna!

S-o luam cu inceputul.

Intai si-ntai, s-a jucat Dan cu niste rosii cherry, pe care eu le umplusem cu un amestec de branza de capra, ceapa ciorii si un fir de marar, si le-a pus urechi, coarne, antene, ochi si ce se mai vede pe acolo. Am ras si noi doi, au ras si musafirii - rosiile insa au fost foarte bune cu branza respectiva!

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496336395876.jpg

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496336506377.jpg

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496336622247.jpg

Tot la aperitiv am avut niste grisine italiene foarte bune, pe care am infasurat la unele pastrama de porc, la altele prosciuto crud

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496349412552.jpg

De fapt am avut puse astea pe masa cand au venit ei, si le-au tras singuri pe masuta cu aperitivele si, cat am vorbit, am povestit si am baut ce era de baut, au topit si rosioarele si grisinele si - culmea! - si niste ardei micuti pe care eu ii pregatisem sa acompanieze felul principal, dar ei....... =))

Adeii i-am calit scurt in ulei

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496339368404.jpg

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496339648822.jpg

dupa care i-am inchis o vreme intr-un vas , stropiti cu otet balsamic si cu sos de soia.

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496340603705.jpg

Cand i-am scos de acolo erau asa de buni, ca i-au mancat pe post de antreu :)

Ei, asa, cu chef si cu ordinea mea data peste cap, am purces mai departe in meniul nostru de toamna.

Prima "piesa" a fost una la care eu tin in mod deosebit, si anume supa-crema de dovleac, pe care am pregatit-o simplu : dovleac, o ceapa mica, un morcov mic, 2 cartofi, o lingura de turmeric, sare, piper - totul fiert, blender, sita(eu NU POT fara asta!). Apoi am "dres-o" cu o bucatica de unt, putina smantana, putin lapte si am mai ajustat sarea si piperul.

Simplu, nu?
Ce e frumos, de-abia acum urmeaza. Eu am cumparat cate un dovleac pentru fiecare mesean, de felul celor din pozele de mai jos

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496344033194.jpg

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496344096612.jpg

Le-am taiat partea subtire si i-am golit bine de continut

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496344209549.jpg

si i-am dat la cuptor pana s-au copt bine. Un singur dovleac am gasit de o alta forma si alt soi - mi-ar fi placut sa fie toti la fel, adica ca asta singur, dar...

In dovlecii copti am servit supa-crema, acompaniata de crutoane lunguiete, seminte de dovleac prajite si jambon facut crocant

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496345963894.jpg

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496346088231.jpg

Felul principal a fost o rulada de carne umpluta cu un amestec de carne tocata, ceapa calita, putin orez, ficat tocat, putina faina si 3 oua batute cu sare si piper

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496351365831.jpg

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496351604825.jpg

Carnea am intins-o bine, am batut-o foarte putin, pentru egalizare

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496351131439.jpg

Pe foaia de carne am intins umplutura, am pus pe mijloc cateva oua fierte tari, am rulat, am pus intr-un vas potrivit si am facut un capac din aluatul pe care aici il vedeti la crescut :)

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496352568964.jpg

si nu am mai fotografiat nimic decat dupa ce am inceput sa tai rulada si mi-am amintit ca eu mai trebuie sa fac si poze!! :))))

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496353498848.jpg

Si in farfurie, acompaniata de cartofiori facuti RAPID la cuptor, ca sa inlocuiasca ardeii mei

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496355187675.jpg

si inca una

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-243-13496355415795.jpg

Prajitura am avut prajitura cu mere si prune a Ioanei, careia ii mai multumesc inca o data - excelenta si perfect in tema mesei mele =))

Am baut cuba-libre la inceput(o fi toamna si in Cuba? planuim sa ajungem curand acolo, daca m-or tine baierele pe mine, si o sa verificam la fata locului ;)),apoi barbatii au mai vrut si tuica de-a tatei, la felul principal am baut vinul portughez adus de prieteni (un fel de merlot bun rau de tot!) si cafea la prajitura si am stat pana seara tarziu la povesti si la taclale si sper sa-i fi convins sa mearga cu noi in decembrie in Cuba :))

Sincer, nu mai am putere sa scriu azi si despre cum se impart actualii mei concetateni, functie de religie, mai ales ca subiectul este interesant si evreii din Romania sunt la mare rang, dar promit sa o fac curand de tot, zilele astea.
Mi-e greu si pentru ca vreau sa ma duc chiar acum sa ma culc, maine dimineata ne trezim la ora 4 pentru ca ne ducem sa vedem cum se formeaza stolurile de pasari migratoare intr-o rezervatie naturala din nord. Daca o sa aveti chef, o sa va pun vreo poza-doua, sa vedeti si voi.

Pana una-alta, va doresc o saptamana urmatoare plina numai de ce va doriti!

#195 Useril este offline   redivivus 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationIsrael

Postat 07 October 2012 - 09:01 PM

Vezi postareazoazorel, la 03 October 2012 - 12:09 PM, a spus:

Am citit tot-tot, aproape pe nerasuflate.Cu respect si sinceritate maxima, recunosc : abia astept inca o sambata sa citesc in continuare!
Redivivus, esti o povestitoare perfecta si imbinarea cu pozele e atat de frumoasa si de relevanta...
Mai vrea, mai vreau.Ma intereseaza tot ce-ai scris, scrii si vei mai scrie.
A, ai promis ca vei spune ceva despre impartirea pe ierarhii religioase, ceva cu romanii, ziceai tu pe la inceput!
Sambata asta ce ai in plan?

Iti multumesc =)) si iarta-ma ca nu-s in stare sa scriu mai mult acum, dar o sa ma revansez curand
Numai bine iti doresc!

#196 Useril este offline   stella 

• Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 08 October 2012 - 09:48 AM

Pai eu m-am pus deja la rand dupa Zoaza, si astept cuminte; si da, vreau sa vad terminusul cu plecarea pasarilor migratoare ....
daca nu vrei sa le bagi aici , fa alt topik ...merci mult.
Ps ardeiutii aia sunt dulci sau uti? interesant cu friptul si *marinatul* cu soja si balsamic...ii decojesti sau asa de pe tarla ( cum imi plac mie =)) ) ?
....
supa de dovleac servita in bostanei este delicioasa...deja ii simt mirosul

Brava si pe sambata viitoare, pentru noi aventuri culinare =))

#197 Useril este offline   2ut 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,117
  • Inregistrat: 07-April 10

Postat 08 October 2012 - 10:07 AM

Imi place mult de tot topicul asta, iti multumesc ca impartasesti cu noi meniurile si povestile, de-abia astept continuarea!

#198 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

Postat 08 October 2012 - 10:35 AM

Uite, noi te-asteptam cuminti pe bancuta sa ne povestesti mai departe. Cand poti tu! Ti-am adus si flori! Imagine postataImagine postata

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-73-13496852714704.jpg
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#199 Useril este offline   redivivus 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationIsrael

Postat 15 October 2012 - 06:12 PM

Din pacate am niste probleme, soacra mea e in spital exact din ziua in care ar fi trebuit sa mergem sa vedem cum se formeaza stolurile de pasari :angryfire:.
N-am mai mers la nicio pasare nimic, evident...
Am facut cate ceva, am si poze, o sa le pun cand o sa se rezolve din necazuri. Pana atunci, numai bine tuturor

#200 Useril este offline   milena 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 831
  • Inregistrat: 08-December 09
  • LocationCanada

Postat 15 October 2012 - 09:46 PM

Multa sanatate soacrei, si te asteptam cu vesti bune.
Never fake yourself to look perfect, because perfection is never real, and reality is never perfect

Arata acest topic

• 28 Pagini +
  • « Prima
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

32 useri citesc topicul