
Meniuri de shabat acasa la redivivus
#201
Postat 16 October 2012 - 01:26 PM


#202
Postat 16 October 2012 - 02:12 PM
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#203
Postat 28 October 2012 - 09:39 AM
#205
Postat 28 October 2012 - 06:34 PM
OK, o iau de la capat!
28 octombrie 2012
Scriu data de azi, desi nu e sambata, dar cum am lipsit destul de multa vreme de pe forum, acum fac o recapitulare a saptamanilor din urma.
Dupa cum stiti, soacra mea a fost in spital cu pleurezie, dar inca nu i-au dat complet de capat si medicii suspecteaza ca ar avea inclusiv cancer. O sa stea 2 saptamanai acasa, dupa care va trebui sa se prezinte la un alt control si atunci se va vedea.
Aici spitalele sunt numai pentru situatii de urgenta(asta incluzand interventiile chirurgicale) , iar imediat ce pacientul este stabilizat, este externat, ca sa lase locul altcuiva. Nimeni nu sta aiurea in spital, restul tratamentelor se fac acasa.
Deci dupa ce au stabilizat-o, au externat-o. Numai ca s-a dus la spital cu pleurezie(apa la plaman - numai Dumnezeu stie unde si cum a putut face asa ceva, ca noi nu putem intelege...)si acum e racita-cobza, tuseste, i-a pierit vocea, etc... N-a facut-o cat a mai fost in spital, ci dupa ce a ajuns acasa, ieri adica....
Ma rog, aventuri.
Cat a fost ea in spital, nu prea am avut nici timp (eram in fiecare zi la ea), nici chef sa mai facem mare branza, dar a mai venit varul lui Dan, asa ca tot am gatit, dar...
O sa incep cu inca un preparat pe baza de carne de oaie. Asa cum spuneam si alta data, acum este sezonul cel mai bun pentru sacrificarea acestui animal, atat in Romania cat si aici. De altfel aici este chiar in aceste zile o mare sarbatoare musulmana la care se sacrifica mii de oi. Din cauza sarbatorii insa , carnea este foarte scumpa acum .
Nu stiu daca si in alte tari exista, dar aici sunt niste vinete zebrate, excelente pentru gatit cu carne.

Aceste vinete se curata o dunga da, una nu

Apoi se prajesc IUTE in baie de ulei, ceea ce , de fapt, le face sa se coaca rapid. Se scot si se desfac in doua si se aranjeaza in vasul in care se va pune mancarea la cuptor


Am uitat sa spun ca in baia de ulei am prajit intai o ramura de salvie, care a aromat tot uleiul si asta s-a simtit in mancare. In plus, frunzele respective acompaniaza foarte bine preparatul, e foarte placut sa rontai cate o frunza din asta crocanta, dupa ce ai luat o gura de mancare. Incercati! O sa vedeti ce bun e

Cat timp am pregatit vinetele, carnea de oaie, gata fezandata dupa metoda Cerra(am recidivat, cum promisesem)am "imblanzit-o la oala sub presiune(sub presiunea timpului



Cand carnea a fost gata, pentru faza asta, legumele le-am pus peste vinete, apoi am adaugat rosii cubulete, iar deasupra am aranjat carnea si am dat la cuptor pana s-a rumenit cat am vrut


Acum e in farfurie


In sambata aia am avut o prajitura cu mere foarte-foarte simpla, dar extrem de buna, cu o aroma de unt care te darama, pur si simplu
Reteta, pe care o poate face cu succes si cea mai neinitiata gospodina, comporta un aluat moale format din 4 oua, 200g unt, 150g zahar, 9 linguri de faina, 1 praf de copt, arome, un praf de sare.
Totul se amesteca ne-savant, se toarna in forma tapetata, deasupra se pun cuburi de mar(sau alt fruct!) si se da la cuptor.

Aluatul se ridica printre cuburile de mere, iar cuburile de deasupra se caramelizeaza foarte apetisant

Felie nu am mai pozat
In cursul saptamanii aceleia, am facut doua ...sa le zicem conserve, desi la cat am facut si cum aici sunt tot timpul orice fel de legume, numai in ideea de conserva nu le-am facut. In orice caz sunt pe post de salata oricand ai chef sau nevoie.
Una este formata din ardei(se face, de fapt, cu gogosari, dar eu...n-am de unde! asa ca am ales cei mai turtiti ardei pe care i-am gasit, ca sa semene cat de cat cu gogosarii), la care se scot cotoarele si in loc se pun: o lingurita de ulei, o lingurita de otet, putin zahar(eu zic ca nu mai mult de jumatate de lingurita, desi retata zice o lingurita) si putina sare.
Ardeii se pun asa in tava si se coc la cuptor timp de 40 de minute.
Asa fierbinti se pun in borcan, se indeasa cat de cat, iar lichidul din ei este suficient pentru a completa pana sus borcanul. Se intercaleaza intre ei frunze de dafin si boabe de ienibahar. Se inchide capacul si eu i-am pus la frigider, ca aici inca e cumplit de cald(abia de 3 zile a inceput sa mai ploua putin...), dar pot fi lasati si in camara. Se pot manca de a doua zi chiar!


A doua "salata" este formata din felii de vanata doar unduite putin , dar putin de tot, in ulei, cat sa se inmoaie, dar sa nu se coloreze.
Se pun feliile in borcan, intercalate cu felii de usturoi, iar la sfarsit se toarna peste ele o marinata rece din apa si otet in parti egale, amestecat cu sare si, daca vreti, piper. Se inchid borcanele fara nicio sterilizare si se deschid dupa vreo 2-3 saptamani, cand marinata s-a gelifiat
Daca nu vreti sa fie acre, ca muraturile, puneti mai putin otet si mai multa apa.

Toata "productia":

In alta sambata am facut un pui umplut, ca eu aveam chef de carne de pasare, dar a trebuit sa o fac mai..sofisticata, pentru ca Dan nu prea e amator de pui.
Asa ca am luat un pui frumos, l-am condimentat bine pe toate partile, l-am umplut cu un amestec de carne tocata, ficat tocat, ou batut, seminte de pin, orez, o creanga de tarhon. Aceeasi umplutura am indesat-o cat de mult si cat de bine am putut pe sub pielea zburatoarei

Puiul astfel "burdusit" l-am asezat pe un pat de ceea ce urma sa se faca ca un pilaf sfaradit (va amintiti, cred): orez, migdale, caise uscate, seminte de pin, stafide.
Totul pus intr-un vas roman, cu capac



L-am intors si pe partea ailalta, la un timp

Aici portia lui Dan

si aici ce prefer eu


In ziua aia am avut un strudel cu mere (tot mere!), la care aluatul e unul cu bors, dupa o reteta a dragei mele mame:
250g faina, 150ml ulei, 100ml bors, drojdie, o lingura zahar, un praf de sare, zahar vanilat
Lichidele, incalzite usor, se amesteca cu solidele si rezulta un aluat foarte placut, care se lasa putin la crescut(chiar putin), dupa care se intinde o foaie pe care se pun merele rase, fierte cu putin zahar, scortisoara, putin ghimbir ras, amestecate fierbinti cu o lingura zdravana de gris, ca sa absoarba excesul de suc, apoi nuci tocate si ce mai vreti voi, stafide, etc...
Se ruleaza, se pune in tava tapetata, se da la cuptor. Eu n-am uns-o cu ou, am lasat-o asa si n-a fost rau.

Ieri am avut ceva ce noua ne place foarte mult: napi. Vad ca mai sunt si alti amatori pe aici, m-am amuzat azi citind despre supa-crema de napi, in sensul ca m-am amuzat sa vad ca napul e "trendul" forumului

Napii de aici, artishok ierushalmi, cum bine zicea cineva, nu seamana deloc cu cei din Romania si azi, cand am vazut poza pusa aici, pe forum, mi-a parut si mai rau ca nu i-am pozat pe ai mei inainte de a-i curata. Dar o sa ma revansez curand, ca Dan e innebunit dupa ei si o sa mai fac cat de repede, chiar daca costa de-ti vine rau si inteleg ca nu numai aici sunt scumpi

Napii curatati si taiati rondele mai grosute (se terciuiesc destul de repede, daca nu esti atent sau i-ai taiat prea subtiri)se pun in tigaie impreuna cu 2-3 fire de ceapa verde, un fir foarte subtire de praz, o esalota mica tocata marunt si se lasa cel mult 15 minute pe foc - cel putin asa de repede se fac astia de aici.


Candd sunt deja moi, se condimenteaza dupa gust, se toarna smantana din belsug si se adauga marar tocat si se mai lasa 5 minute sa se imprieteneasca si gata!


Cat am facut napii, carnea a stat cuminte la fezandat. Piept de pui (am vrut o carne delicata, care sa lase sa se simta mai mult gustul napilor) condimentat obisnuit , plus un condiment descoperit de curand si care-mi place DE MOR : baharat. Cand o fi sa mai intre pe aici Rym, poate ne spune ea ce contine, ca ashkenazii mei habar nu au


Pieptul l-am facut simplu-simplu pe gratar si l-am pus alaturi de napi - o nebunie!!


Ieri am avut o prajitura cu branza facuta absolut fara reteta si iesita....nu mai zic. Am si terminat-o, daca puteti sa credeti, oameni nebuni si diabetici.......
DECI
Am avut un rest de branza de vaci si un rest de urda, care nu mai trebuiau nimanui si nu mai stiam ce sa fac cu ele. Asa ca m-am gandit sa fac o prajitura, ca tot mancasem numai mere-mere-mere in ultima vreme.
Am facut jumatate din cantitatea de aluat de la American Pie a mea pe care l-am pus pe fundul si pe lateralele unei forme detasabile, dar tapetata cu hartie de copt.
Am uns aluatul pe fund cu putin unt topit, apoi am turnat deasupra amestecul meu facut...lautareste, cum mi-a venit: branza, urda, cateva galbenusuri, putin zahar, coaja de lamaie, jumatate de plic de budinca de vanilie, stafide inmuiate in rom, zahar vanilat burbon. Cred ca asta a fost tot, nu mai stiu.
Pentru ca aveam mai multe albusuri, le-am batut tzepene cu zahar si, dupa ce am pus vreo 4 linguri in amestecul de branza, ca sa-l aerez(si am mai pus acolo si un strop de praf de copt! uitasem), am turnat bezeaua peste branza


Am facut niste "modele" aiuristice si am dat-o la cuptor, dar in scurt timp a trebuit sa o acopar, ca sa nu se arda pana se cocea restul de prajitura

Poftim si felie

Acum m-a extenuat postarea asta asa de lunga, plus ca m-am si enervat ca am pierdut ce am scris prima data(apropos: nu puteti pune o optiune de salvare intermediara a mesajelor, ca sa nu le mai piarda una ca mine?). Dar maine o sa va scriu cateva lucruri despre sistemul de sanatate de aici, plus alte curiozitati.
Pana maine, va doresc o seara placuta si o saptamana urmatoare mult mai buna decat cea care a trecut!
Aceasta postare a fost editata de Maya: 29 October 2012 - 08:53 PM
Motiv editare: Imagine stearsa
#206
Postat 28 October 2012 - 06:38 PM
#207 Guest_Gelutza_*
Postat 28 October 2012 - 07:19 PM
Reportajul tau mi-a alungat oboseala acumulata ieri/azi, m-a facut sa scriu multe retete si abia astept sa prepar napi la fel ca tine. Sunt sigura ca stii ca sunt foarte buni pentru hrana diabeticilor, acesta este motivul pentru care eu am inceput sa-i gatesc cu cativa ani in urma. Eu am foarte multi, a fost anul lor, cred,pentru ca in anii trecuti nu au rodit asa de mult.
Mi-au placut mult si dulciurile cu mere si-ti multumesc pentru faptul ca ai avut rabdare sa reiei postarea, am patit-o si eu de vreo cateva ori si cunosc sentimentul...
Nici nu mai postez in seara asta, mai citesc inca o data ceea ce ai scris, ca imi place tare!

Am editat ca sa-ti spun ca si eu conserv vinete intr-un mod asemanator, dupa o reteta primita de la o prietena turcoaica si ne plac foarte mult.
#208
Postat 28 October 2012 - 09:13 PM
in al doilea....dau reteta de baharat cu singura conditie; ce branza folosesti la placinta.
inafara de canaan(mi se pare prea uscata) si branza alba de 9% nu am incercat.
baharat= condimente.
acu fiecare gospodina are reteta ei..
1cup.piper negru măcinat
1 cup. boia de ardei dulce(optional).
1 cup chimion măcinat
1/2cup coriandru măcinat
1/2cup cuisoare măcinate
1/2cup. nucsoara măcinată
1/2cup.scortisoara măcinată
1/2 lingură cardamom măcinat.
amestecati toate condimentele(rasnite),apoi transferate in borcane inchise ermetic.
tinute la intuneric,loc uscat.
#209
Postat 28 October 2012 - 09:57 PM

Sunt aici, cuminte si citesc cu sufletul la gura tot ce scrii! Sper din tot sufletul ca soacra ta sa sa se faca bine si sa se infirme diagnosticul acela stupid!
Imi place tot ce faci, dar, mai ales, cum povestesti!Parca sunt acolo, cu tine.

Si multumesc Rym pentru descrierea condimentelor.
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#210
Postat 28 October 2012 - 10:19 PM
Felicitari pentru topic, extrem de interesant, o multime de retete una si una, avem de unde ne inspira.
Imi place enorm de mult sa te citesc si de fiecare data descopar lucruri noi, iar si iar. Multumesc

#211
Postat 29 October 2012 - 08:37 AM
apreciez c-ai reluat dupa ce-ai pierdut postarea, stiu cat e de frustrant!
sa va fie de bine bucatele, gustoase tre sa fi fost!
ca sa nu ai stres cu bezeaua de deasupra unei prajituri, o poti adauga dupa ce preparatul e aproape copt. nu mai stai cu grija ca s-ar bronza prea tare.
ieri la Bucuresti, s-a sarbatorit intr-un parc inceputul Kurban Bayramului - sper sa fi scris bine - si au povestit niste turci despre impartirea carnii unui animal sacrificat cu acest prilej. Ei venisera sa imparta treimea destinata prietenilor, sub forma de saorma, romanilor care se plimbau prin parc.
Toata lumea era incantata si nu pareau a fi cersetori cei care primeau pomana.
Te-astept cu vesti bune si povesti frumoase!

#212
Postat 29 October 2012 - 04:27 PM
stella, la 08 October 2012 - 09:48 AM, a spus:
Ps ardeiutii aia sunt dulci sau uti? interesant cu friptul si *marinatul* cu soja si balsamic...ii decojesti sau asa de pe tarla ( cum imi plac mie

Stelluta draga, ardeii sunt dulci. Mi-ar fi placut sa fie iuti, dar, pe de alta parte, aici ardeii iuti SUNT ATAT DE IUTI, ca nu-ti mai trebuie nimic multa vreme...
Si nu-i decojesc deloc, coaja e fff subtire si nu deranjeaza
#213
Postat 29 October 2012 - 04:35 PM
zut
zoazorel
milena
alpha (sora mea - si eu sunt fan feroce Jethro Tull

Gelutza
Rym
any_annette
moatza, din nou
Va multumesc tuturor pentru urari si pentru cuvintele frumoase. Mai mult nu stiu ce sa spun

Edit: sper ca nu am omis pe nimeni!
#214
Postat 29 October 2012 - 04:43 PM
Rym, la 28 October 2012 - 09:13 PM, a spus:
dau reteta de baharat cu singura conditie; ce branza folosesti la placinta.
inafara de canaan(mi se pare prea uscata) si branza alba de 9% nu am incercat.
Super-prompta! Te iubesc

Branza pe care o folosesc eu o gasesti la Tiv-Ta'am si se numeste Tuburg(iavesh). E singura branza de aici care este asemanatoare branzei de vaci de acasa - crede-ma, ca le-am testat pe toate

Este si varianta mai umeda, dar nu-ti trebuie, ca dupa ce pui galbenus si zahar, aia se face curgatoare
Iti mai dau un pont, in caz ca te intereseaza: daca ti-e dor de cas putin mai maturat, nu din ala ud de tot, tot la Tiv-Ta'am este o branza gruzina(gruzinski) DEMENTIALA, tot la sectorul de unde iei Tuburg, sau urda. Vezi ca au si urda, si ricota - eu prefer urda.
#215
Postat 29 October 2012 - 04:48 PM


#216
Postat 29 October 2012 - 05:02 PM

Multumesc
#217
Postat 29 October 2012 - 05:28 PM

[/quote]
Ultimul tratament si ULTIMUL TAU disconfort sa fie maine.
Doamne Ajuta.
Ieri am fost/venit de la Ierusalim..cu portbagajul plin de telina/patrunjel si struguri.
au struguri tare buni/dulci.
#218
Postat 29 October 2012 - 05:30 PM
Stii ca eu te urmaresc, bine ca momentan e bine pentru toti!Mai multe vesti bune, mai multa liniste in suflete!
#219
Postat 29 October 2012 - 07:09 PM
O


Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#220
Postat 29 October 2012 - 08:54 PM
redivivus, la 29 October 2012 - 05:02 PM, a spus:

Multumesc
Sper ca am sters-o e cea care trebuia. Daca nu, spune si o reintroduc 'napoi

-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges