8 decembrie 2012
In seara asta a inceput ultima sarbatoare evreiasca din acest an calendaristic,
Hanukkah
Hanukkah – denumita in ivrit si "Hag ha-horim"(Sarbatoarea luminii) este o sarbatoare care dureaza 8 zile cu incepere de la data 25 Kislev, stiut fiind faptul ca in Israel se foloseste alt calendar decat in restul lumii(dar se foloseste si cel international, insa sarbatorile se tin dupa calendarul iudaic, obligatoriu) si comemoreaza victoria Macabeilor (care se traduce "oameni mai puternici ca barosul")asupra monarhiei seleucide din Siria(greci sirieni), care incerca sa elenizeze popoarele de sub dominatia ei.
In 168-167 i.C., Antioh IV Epifanes, regele selucid al Siriei a promulgat o serie de decrete anti-evreiesti care au culminat cu profanarea Templului din Ierusalim si transformarea sa in locas de cult pagan.
Constient de pericolul impotriva credintei iudaice, Matatias, capul unei familii sacerdotale, a pornit lupta impotriva lui Antioh si a colaboratorilor sai, evreii elenizati. Cum Matatias a simtit ca i se apropie sfarsitul, l-a lasat pe fiul sau, Iuda, poreclit Macabeul, sa continue lupta. Dupa 3 ani de lupte, Iuda Macabeul a reusit sa cucereasca Ierusalimul.
Legenda spune ca atunci cand Iuda si oamenii lui au eliberat Ierusalimul, primul lucru care l-au facut, a fost sa deschida din nou Templul evreiesc, dar cand au intrat acolo nu au mai gasit nimic din vechea traditie, Templul fusese schimbat intr-un loc de rugaciune pentru greci si zeii lor. Evreii au curatat templul si au vrut sa aprinda din nou menorah, lampa sfanta, dar nu au gasit decit un vas mic cu ulei, care ar fi fost suficient sa arda in lampa doar o singura zi. Au aprins totusi lampa si ca o minune, uleiul a tinut lampa aprinsa timp de 8 zile. Acesta este Miracolul pe care evreii de pretutindeni il sarbatoresc in aceste zile.
Cel mai important obiect folosit la Hanukkah, este hanukkia, sfesnicul cu 8 brate, patru in partea stinga si patru in partea dreapta, iar in mijlocul acestora, putin mai inalta, se afla Shamash, candela sfanta (asta in poza aceasta, pentru ca acum si pentru uz domestic nu in sinagogi, sunt fel de fel de modele de hanukkia, la care locul shamashului nu e numaidecat in mijloc, dar este totusi separat si distinct).
Se spune ca prima Menorah a fost sculptata intr-o singura bucata de aur si a avut sapte brate, reprezentind zilele saptamanii. Acea Menorah a fost aprinsa zilnic de catre un Kohen, un fel de calugar/preot evreu(de fapt doar din tribul Kohen se luau preotii, dar asta cu triburile o sa va povestesc alta data). Dupa Miracolul celor opt zile, evreii au schimbat forma Menorei, transformind-o intr-un sfesnic cu opt brate si candela sfanta, care se foloseste doar la sarbatioarea luminii, altfel se foloseste menorah, cu 7 brate.
In fiecare seara de Hanukkah se aprinde cate o lumanare din hanukkia.Ordinea in care se aprind lumanarile este crescatoare, simbolizand un progres, adica in prima seara se aprinde o lumanare, in a doua seara doua lumanari si asa mai departe pana in a opta seara, cand sunt aprinse toate lumanarile. Intai se aprinde lumanarea speciala shamash, iar cu shamashul se aprind celelalte lumanari. Locul shamash-ului este distinct, dupa cum se vede din fotografia cu diferite modele de hanukkia.
Fiecare lumanare trebuie sa arate cate nopti au trecut. In fiecare seara se aprinde cu ajutorul shamashului cate o lumanare, care este asezata in partea stanga a lumanarii aprinse cu o seara inainte.
Se spun rugaciuni in fiecare seara, la aprinderea lumanarilor, apoi cei prezenti canta niste cantece asemanatoare colindelor.
Hanukkah era initial o sarbatoare minora din calendarul religios evreiesc. Aceasta sarbatoare a capatat mai multa popularitate odata cu a doua jumatate a sec. XX, iar evreii din S.U.A. au fost cei care au adoptat-o si promovat-o initial. De fapt, Hanukkah nu are nici o legatura cu Craciunul
Totusi, fiind sarbatorita aproape de Craciun, Hanukkah a inceput sa fie o alternativa a evreilor pentru Craciun. Pe langa obiectele si ritualurile traditionale, evreii au adoptat si cateva din motivele specifice de Craciun - brazi, cadouri, decoratii, etc.
In cele opt zile de Hanukkah, evreii obisnuiesc sa manance mancaruri prajite in ulei. Cele mai cunoscute specialitati sunt:
clatitele cu cartofi (latkes) si
gogosii cu jeleu (sufganiot).
Clatitele cu cartofi se prepara ca un aluat obisnuit de clatite, in care se adauga cartofi fierti, ceapa, faina, ou, drojdie si se prajesc in ulei, se servesc cu compot, gem de mere sau smantana.
Gogosii cu jeleu se prepara ca si gogosii obisnuiti, numai ca inainte de a-i praji se umplu cu gem-jeleu si apoi se prajesc in ulei incins.
In fiecare zi de Hanukkah se obisnuieste a se da copiilor mici cadouri, constand in banuti, dulciuri, alune sau nuci.
In ultimii zeci de ani insa, datorita puternicei influente al lui Mos Craciun, majoritatea evreilor, in special cei din tarile occidentale, au initiat "obiceiul cadourilor" pentru copii, pentru ca acestia sa nu se simta frustrati din cauza ca, prietenii lor care nu sunt evrei primesc cadouri de la Mos Craciun. Asa ca astazi, foarte multi copii evrei considera Hanukkah un fel de Mos Craciun evreiesc.
Mai este un simbol al sarbatorii Hanukkah si anume
titirezul sau dreidel, cum i se spune aici!
Titirezul este foarte iubit de copii. Se spune ca el a fost adus din India in Europa in timpul Evului Mediu si raspandit in special in Germania. Era folosit la jocuri de noroc si avea inscriptionate pe laturi literele germane N(nicht=nimic),G(ganz=intreg), H(halb=jumatate), S(stell ein=pune o carte). Evreii ar fi schimbat semnificatia, inlocuind literele cu litere ebraice si cu intelesul "nes gadol haia sham" (mare minune s-a intamplat acolo), iar cand titirezul a fost adus in Israel, s-a schimbat in "mare minune s-a intamplat aici"="nes gadol haia po", adica literele נ, ג, ה, פ, dupa cum vedeti si din pozele urmatoare
Uite si titirezul meu personal
. Nu m-am putut abtine si mi-am cumparat si mie unul.
De Hanukkah se admite, in mod exceptional, sa se joace carti, pentru ca altfel ORICE joc de noroc este complet interzis in Israel, pe considerente religioase. Din cauza asta poate cei mai inraiti jucatori la cazinou sunt israelienii (fructul oprit) si era un vas de croaziera la Eilat, portul de la Marea Rosie si polul petrecerilor absolute aici, care avea cazinou la bord si-l deschideau doar cand ajungeau in larg, in afara apelor teritoriale israeliene, dar l-au inchis autoritatile. Asa ca acum se face turism in toata lumea cu israelienii care vor sa joace la cazinou
Din seara asta s-au aprins si aici lumini in centrele unora dintre localitati, ca la noi de Craciun, dar sa zicem ca nu e chiar o chestie dupa care sa se omoare lumea, ca aici nu mai trebuie sa fie la concurenta cu crestinii. Am fost cu Dan sa vedem centrul, am dat o tura si ne-am intors acasa dupa ce am mancat cate o gogoasa fiecare, ca sa vedem daca imi fac concurenta – Dan zice ca nu
. Aici gogosile sunt acum omniprezente - doua poze cu diferite gogosi "oficiale"
Astazi, cu spitalul nostru si cu Hanukkah, mai ales cu vacanta de Hanukkah, nu m-a lasat Dan sa gatesc si m-a dus la restaurant. Un restaurant surpriza, numit cum altfel decat Camelia
. Chiar a fost o surpriza!
Dar am facut gogosi, ca fara astea nu se poate.
Am facut intai unele, numite
bunuelos, sefarde, originare din America de Sud.
Aluatul este facut din aproximativ 400 g faina, drojdie, 1 cana apa calda, o lingura ulei, o lingura zahar si, evident, putina sare.
Se lasa la crescut pana aproape isi tripleaza volumul.
Se incinge baia de ulei si cu mainile ude se rupe cate o bucata de aluat cam de marimea unei mingi de ping-pong, se face o gaura la mijloc si se pune in uleiul incins 3-5 minute, cat sa se aureasca.
Se scot din ulei si se insiropeaza cu un sirop facut astfel: 1 cana miere, 2 cani zahar, 1 cana apa se fierb impreuna cam 5 minute, pana se topeste zaharul.
Daca doreste cineva, gogosile se pot pudra si cu scortisoara. Noi n-am dorit
Lasasem 3 gogosele sa le fac o poza mai..artistica pentru voi, dar pana m-am invartit putin Dan s-a infipt si in ele, asa ca asta e ce-am mai putut fotografia……
Am mai facut un fel de gogosi, ceva ce in franceza se mai numesc si
beignettes
Se face un aluat ca de clatite, dar putin mai gros, din 60 g faina,2 oua, 5 cl de lapte sare si o lingura cu rom sau coniac - eu am pus coniac.
Se lasa sa se odihneasca vreo ora.
Se taie felii 2 mere mari. Feliile se dau prin aluatul de clatite,
se prajesc in baie de ulei ,
se scot pe hartie absorbanta, se pudreaza cu zahar si cu scortisoara si...deliciu!
Acestea fiind spuse, desi nu suntem evrei, va doresc o saptamana urmatoare plina de lumina, asa cum o au evreii, sau si mai si!
Si minti luminate la alegeri - mi-e rau cand urmaresc stirile din Romania.....