Meniuri de shabat acasa la redivivus
#342
Postat 13 December 2012 - 09:57 PM
carmenb62, la 13 December 2012 - 12:32 PM, a spus:
de fapt va urmaresc aici, asa cum v-am urmarit si dincolo, cu multa admiratie pentru ceea ce gatiti si povestiti
iti multumesc camelia, in mod deosebit, pentru plachia de peste;
am facut-o de cateva ori si a fost pur si simplu mi - nu - na - ta!
am si eu ceva nelamuriri despre hanukkia: se lasa atatea flacari deschise aprinse, daca nu esti acasa? , lumanarile aprinse in prima zi nu se termina in atatea zile?
multumesc daca imi poti raspunde
(pentru fetele din romania - tocmai s-a reeditat la jurnalul national o foarte buna carte a lui elias canetti - limba salvata - o carte cu si despre evrei)
Carmen, ma bucur ca ai facut si ca ti-a placut plachia - e o mancare pe care eu chiar o ador
Cat despre hanukkia, cred ca nu am explicat eu suficient de clar. Sa repetam, deci :
in prima seara se zic niste rugaciuni(trei, daca-mi aduc bine aminte), apoi se aprinde lumanarea speciala, shamash-ul, cu care se aprinde prima lumanare. Aceste doua lumanari sunt lasate sa arda cat vrei sau pana se termina. Nu se pleaca de acasa si sa se lase lumanarile aprinse
In a doua seara se spun numai ultimele doua rugaciuni, se aprinde shamash-ul si apoi cu el primele doua lumanari, deci in fiecare seara se aprind lumanarile de la inceput, pana la numarul serii in curs. A doua seara doua lumanari, a treia seara trei lumanari, a patra seara patru lumanari si asa mai departe pana in ultima seara cand sunt aprinse si ard toate lumanarile din hanukkia. Imi pare rau ca nu am fotografiat, de exemplu, hanukkiaua de la intrarea in orasul nostru sau/si hanukkiaua de la intrarea in spitalul unde sta soacra mea acum, dar o sa fac maine vreo poza si o sa postez.
Acum ai inteles?
Multumesc de informatia despre carte - o s-o rog pe una din surorile mele sa mi-o cumpere si mie, sper sa o mai gaseasca, sau poate o caut si o comand pe internet.
Edit: lumanarile sunt mici, se termina de ars in cel mult 4 ore, cat tine o lumanare din aia rotunda, mica, in aluminiu. Nu sunt lumanari care sa arda zile in sir. Pe vremea Macabeilor a fost un miracol ca uleiul necesar pentru o zi a ars opt zile, de unde si sarbatoarea. Azi nu se mai intampla niciun fel de miracole, dar nici macabei nu mai sunt
#343
Postat 13 December 2012 - 10:00 PM
Carmen L, la 13 December 2012 - 02:36 PM, a spus:
Multumim, dar eu ABIA ASTEPT Craciunul! Deja facem planuri, invitatii, liste de cumparaturi, intre doua vizite la spital. Maine o aducem acasa, pentru weekend , pe soacra mea, care se simte muuult mai bine, in mod absolut miraculos, deci putem planui linistiti orice fel de petrecere
Vorba israelienilor: noi sa fim sanatosi!
#344
Postat 13 December 2012 - 10:06 PM
#345
Postat 14 December 2012 - 09:54 AM
Si eu abia astept sa vad ce pregatesti!
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#346
Postat 14 December 2012 - 10:05 AM
Ma bucur ca este soacra mai bine si va puteti planui sarbatorile in liniste!
#347
Postat 25 December 2012 - 03:01 PM
La poza asta e atasat urmatorul text:
Spirit of Israel
Yesterday
Boker Tov. Good Morning from Nazareth. We wish all of our Christian friends around the world a very meaningful and happy Christmas.
Ma alatur si eu si va urez tuturor o sarbatoare frumoasa.
Craciun fericit!
#349
Postat 13 January 2013 - 05:32 PM
Buna ziua in Noul An! Back in business, ca a ajuns Mosul meu la destinatara si am alt chef sa scriu aici
N-am scris de multa vreme, a trecut si Craciunul, si Revelionul... Dar am poze!
Intai o sa va mai pun un meniu de shabat de la sfarsitul sarbatorii Hanukkah. Am facut atunci din nou gogosi(si gata!) si peste cu sos meunier. In tara mancam salau cu acest sos - aici a fost omni-prezentul chefal
Am deschis masa cu o pasta de ton cu ceapa verde si maioneza, pe crakers.
Apoi am pregatit chefalul - taiat si rumenit cateva momente doar
Apoi am facut sosul meunier dupa reteta clasica si am insotit totul cu cartofii duchesse de la any_annette
V-am zis ca in ultimele 3 luni, cat a stat soacra mea la spital si am fost atat de tracasati cu treaba asta, nu am mai avut chef si putere sa fac prea multe pentru mesele noastre de shabat, cu atat mai mult cu cat Vivi nu era cu noi, sau cand am mai luat-o acasa pentru w/e, manca te miri ce si nu voia sa vina la noi la masa...
In concluzie, fara multe fasoane, am mai facut o data gogosi, ca sa ne luam adio de la ele pana anul viitor
Aici la crescut putin
si aici gata de infulecat
Si un buchet de niste flori care mie imi plac foarte mult, aici se numesc nuriot, dar oficial cred ca se numesc butterflowers(nu jur!). Oricum astea sunt de o culoare neobisnuita, de asta vi le arat si voua
Acestea fiind zise, sa trecem la Craciunul mult asteptat!
Masa noastra a fost aranjata destul de simplu, dar am facut eu, manual cu mana , cate o felicitare pentru fiecare, ca sa rezolv si problema plasarii la masa
Deschiderea a fost o salatica mica de telina, morcov, mar si maioneza, dar pe masa a fost si un platou cu slanina si ceapa, ca sa nu uitam de unde am plecat, insa poza la slanina nu am facut
Am continuat, ca sa stingem tuica bauta de la inceput, cu bile de mozarella invelite in prosciuto si o frunza de busuioc, infipte in scobitoare cu o rosie-cireasa, totul stropit cu putin aceto balsamico
Apoi am facut niste lamai umplute cu pasta de ton, unt, capere, suc de lamaie, f putin patrunjel, putina sare - totul la blender, umplute lamaile(golite de continutul lor natural), pus la frigider cu o zi inainte, scos, taiat, mancat - fff bun!
Urmatorul fel a constat in niste barcute din aluat de saratele in care am pus crema de somon afumat(somon plus unt spuma), decorat cu fistic si o picatura de anchois
In continuare am avut salata de andive cu piept de curcan si maioneza
Si cu asta am terminat aperitivele
Am trecut la sarmale.
Aici "craterul" facut in oala cand am scos sarmalele pentru servit. Pe mijloc se observa codita de purcel pusa PENTRU MINEEEEE
Pe platou
Am incheiat cu vin fiert si cozonac, de ni s-au aburit, de nostalgie, ochii la toti ... Si cafea.
Pe langa alte daruri, am primit de la Dan o camelia japonica toata numai boboci
si de la niste prieteni o gardenie, la fel imbobocita, vanduta lor pe post de camelie, ca ei nu se pricep de loc
Ca sa intelegeti: pe mine ma cheama si Cristina, deci de Craciun e si ziua mea de nume, numai ca ei m-au cadorisit nu de Cristina, ci de Camelia! )
Aici vedeti craciunitele mele care au inflorit fix in ajunul Craciunului!
#350
Postat 13 January 2013 - 06:27 PM
Acum sa ne ocupam de Revelion
Masa noastra, in asteptarea musafirilor, cu felicitarile facute tot de mine cu dublu scop, adica si ala de sa stie lumea unde sa se aseze la masa
Am inceput cu un pahar de whiskey EXCELENT, pe langa niste saratele (doua foi de aluat fraged intre care am pus o pasta de branza, sunca, parmezan - la blender; am trecut cu sucitorul peste, ca sa se lipeasca, am taiat fasii, am rasucit, am dat cu ou, presarat mac, copt)si biscuitii cu fistic tot ai any_annette.
Am mai ras, am mai glumit, a mai trecut timpul.
Pe la 23 ne-am asezat la masa si am avut aceeasi deschidere ca de Craciun: slania si ceapa si tuica . Fara poza, ca stiti toti cum e.
Pe urma am trecut la fineturi
Frisca sarata, ceapa ciorii taiata marunt,sare, piper, putin suc de lamaie, cateva fasii de somon afumat, o portie generoasa de icre de Manciuria
Si un alt gen:
1 avocado bun-bunut, iaurt grecesc(din ala tzeapan), cateva fire de salatata verde, suc de lamaie, fasii de somon afumat, f putin ulei de masline, cateva micro-rondele de ceapa ciorii. I-am facut niste mini-trandafiri din somon , ca ornament, dar poza nu e ilustrativa, trebuie sa ma credeti pe cuvant
Am continuat cu niste rulouri de prosciuto cu branza Philadelphia, 2 linguri de vin alb, o frunza de salvie tocata marunt, putin parmezan ras, seminte de pin prajite - totul la blender si intins pe feliile de prosciuto, rulat - delicios!
salata boeuf
Observati ca, in general, am facut portii individuale, mi-a placut mai mult asa. La fel si la Craciun.
Am avut si de data asta ceva asemanator ca la Craciun: bile de labaneh, de data asta, nu mozarella, invelite in prosciuto si o foaie de busuioc, cu rosia de rigoare, alaturi de niste anghinare marinata nemaipomenita. A fost dintr-o conserva italiana si va jur ca a fost cea mai buna anghinare mancata ever!
Am avut si oua umplute, cu 2 feluri de umpluturi, ale mele, cele cu viespii, cu galbenus amestecat cu pate de ficat de pui, ale lui Dan, cele cu tarantule, cu o pasta din branza, fff putina ceapa, pasta de masline
La mine, maioneza clasica, la Dan maioneza mai light, subtiata cu smantana lichida 15%grasime.
Dupa toate astea si sampania de la ora 24.00, friptura nu a mai fost agreata cu alta garnitura in afara de vinetele mele murate pe care vi le-am aratat cand le-am facut. Acum n-am mai facut poza
Friptura a fost imbracata in mustar si a fost facuta la temperatura scazuta - nici n-o puteam taia, atat era de frageda!
La sfarsit am avut un tort de bezea nemaipomenit si nelipsitele cafele, imprastiate pe parcursul festinului.
Vinul a fost, bineinteles, romanesc, ca asa vrea Dan intotdeauna
Si o poza cu mine, pentru o clipa de odihna, dupa ce au plecat musafirii, langa bradul nostru care seamana mai mult a palmier decat a brad ))
LA MULTI ANI 2013!
#351
Postat 13 January 2013 - 07:26 PM
HAMSA, cunoscuta si ca KHAMSA este o amuleta sub forma de mana stilizata facuta sa protejeze de deochi atat pe musulmani, cat si pe evrei.
Numele acesteia are radacini semitice si inseamna "cinci", atat in ivrit (חמש), cat si in araba (خمسة)
Hamsa este un simbol utilizat ca amuleta, talisman sau bijuterie de locuitorii musulmani ai Orientului Mijlociu si ai Africii de Nord, precum si de evreii sefardici(orientali - tineti minte ca v-am explicat cu alta ocazie). Originea ei se banuieste a fi premergatoare ambelor acestor doua religii (chiar daca ele au aparut la distanta de milenii una de alta ) si ii este atribuita zeitatii feniciene Tanit.
Musulmanii o mai numesc Mana Fatimei, dupa numele unicei fiice a profetului Mohamed. Povestea spune ca intr-o zi, pe cand amesteca intr-o oala cu mancarea care fierbea, Fatima l-a vazut pe sotul ei Ali sosind acasa cu o noua sotie( musulmanii aveau dreptul la 4 sotii). Lovita drept in inima de aceasta intamplare, Fatima a scapat jos lopatica cu care amesteca in mancare si, fara sa-si dea seama, a continuat sa amestece cu propria ei mana, fara sa bage de seama la durere. Mana ei a devenit astfel simbolul rabdarii si al credintei.Se mai spune si ca hamsa simbolizeaza cei 5 stalpi ai Islamului.
In iudaism, hamsa este cunoscuta ca "yad ha'chamesh"(mana lui cinci - traducere exacta)sau ca Mana lui Miriam, dupa numele surorii lui Moise si Aaron. Se spune ca ar mai simboliza si cele 5 carti ale Torah.
Hamsa, cum am spus, este folosita ca sa te apere de deochi si poate fi gasita la intrarea in case, in masini, pe lantisoare, sub forma de cercei, etc... Este o practica curenta sa se picteze in mijlocul hamsei si alte simboluri ajutatoare contra raului, cum ar fi pesti, ochi sau steaua lui David. Culoarea albastra este considerata de asemeni protectoare, astfel incat multe hamse sunt vopsite in aceasta culoare, in diferite nuante, de obicei deschise.
Evreii le decoreaza si cu rugaciuni aparatoare, cum ar fi Sh'ma Israel(numele Israel), Birkat HaBayit (binecuvantare pentru casa), sau Tefilat HaDerech (rugaciunea calatorului).
Sunt diferite reprezentari ale hamsei, de regula cu 3 degete pe mijloc si doua puse simetric de o parte si de alta, acestea fiind uneori curbate, alte ori drepte, dar intotdeauna mai scurte decat cele 3 centrale si simetrice.
Ochiul care se gaseste de cele mai multe ori in mijlocul hamsei este considerat cel mai puternic talisman contra deochiului sau farmecelor.
Si pestele este considerat talisman, ca si purtator de noroc, iar uneori pe hamse gasim scris cuvantul "mazal" care inseamna "noroc" in ebraica.
Nu toti evreii cred in hamsa, practica folosirii hamsei ca amuleta le este atribuita doar evreilor sefarzi, in mod firesc mai apropiati valorilor orientale decat evreii ashkenazi.
In plus, foarte multi drept-credinciosi, atat musulmani cat si evrei, ba chiar si crestini din zonele de influienta, considera hamsa doar o simpla superstitie, o manifestare idolatrica, ce nu este permisa de dreapta-credinta.
Oricum ar fi, hamsa este o prezenta constanta aici, la portile Orientului si, crezi-nu crezi in efectul adevarat al talismanului, toata lumea o are in preajma Just in case!
Lui Mutti i-am trimis cu mult drag o binecuvantare pentru casa, pe care m-am straduit sa o gasesc inscriptionata intr-o limba de inteles,
un magnet de frigider,
o radiera(guma),
si un top de hartie pentru listele de cumparaturi
Magnetul are inscriptionat cuvantul "mazal" = "noroc", iar guma cuvantul "shalom" = "pace"
Imi pare rau ca in viteza cu care am cumparat si am trimis darul nu am reusit sa gasesc si un suport pentru vasele fierbinti sub forma de hamsa, ca asa mi-a fost intentia
Aici puteti vedea nenumarate forme de hamse
https://www.google.c...biw=808&bih=457
Sa aveti noroc cu toatele si, cu sau fara hamsa, sa fiti ferite mereu de tot ce-i rau! E valabil si pentru domnii de pe acest forum
#353
Postat 13 January 2013 - 08:08 PM
Si-ncantata de cunostinta! Esti tare frumusica!
Si-ai gatiiit, nene! Numai bunatati!
Si frumoasa, si harnica si-nteleapta...
La multi ani cu sanatate, bucurii si noroc SHALOM!
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#355
Postat 13 January 2013 - 08:44 PM
Imi place hamsa, e foarte frumoasa, mai ales prima, cea agatata
#356
Postat 13 January 2013 - 08:58 PM
Adriana, la 13 January 2013 - 08:44 PM, a spus:
Imi place hamsa, e foarte frumoasa, mai ales prima, cea agatata
multumesc
sa te uiti pe link-ul indicat, sa vezi ce forme diferite si frumoase au, unele sunt cu adevarat bijuterii artistice
pacat ca nu va pot trimite la fiecare cate una....
#358
Postat 13 January 2013 - 10:55 PM
#359
Postat 13 January 2013 - 11:09 PM
Ma bucur ca ai facut biscuitii cu fistic si cartofii duchesse.
Foarte frumoase barcutele si toate gustarelele finger food servite la paharele. S lamaile sunt extrem de bune, le-am facut si eu acum doi ani in ajunul Craciunului. Foarte frumos arata.
Tot imi place de la a la z, bravo ! Si ma bucur sa te cunosc, nu te mai vazusem pana acum .
#360
Postat 13 January 2013 - 11:34 PM
Iar musafirii cred ca s-au simtit ca niste regi, asa pregatiri ai avut! Bravo!
Arati super!
Poti sa dai mai multe amanunte despre barcute? Le-ai facut sau le-ai cumparat? Ai vreo poza cu ele ne-umplute?