..., va dau o reteta cretana minunata si sunt gata sa jur ca daca o faceti, chiar si cele mai carcotase sau sensibile isi vor schimba parerea.
Intai o sa va spun ca, pentru a fi asa cum trebuie, miel nu se mananca decat daca are cel putin 10 kg, IN NICIUN CAZ mai mic, iar oaia trebuie sacrificata toamna - septembrie/octombrie - ca atunci este buna-buna.
Ce spune Cerra este foarte bun, dar eu va propun o reteta in stilul inconfundabil grecesc, simpla si extrem de gustoasa.
Se ia carne de miel, berbec, ied, oaie sau capra
![:71:](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/71.gif)
(carnea de capra/ied nu miroase deloc!) asa cum o preferati, mai macra sau cu os. Eu prefer, de departe, coastele cu tot cu sira spinarii.
Dupa ce se curata si se spala foarte bine, pentru a nu ramane nici cel mai mic fir de par sau alte chestii neplacute, se portioneaza potrivit si bucatile se pun intr-un vas cu fundul gros, sau din tuci, impreuna cu putin ulei de masline, o creanga de cimbru sau oregano, piper, sare, 1-2 cepe taiate grosier si mai multi catei de usturoi NEDECOJITI. Subliniez asta pentru ca astfel carnea primeste aroma usturoiului fara a lasa degustatorului niciun fel de "parfum" in gura
![=))](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/24.gif)
. Plus ca usturouiul astfel preparat are un gust foarte bun!
Se pune pe foc, cu capac cat mai etans si nu se pune niciun strop de apa, pentru ca aceasta carne isi lasa, macar pentru inceput, atata lichid cat are nevoie. In mod exceptional, spre sfarsitul prepararii, se poate adauga apa calda sau un strop de vin, fiecare dupa plac. Mentionez ca trebuie invartit in vas din cand in cand, ca sa nu riscati sa se prinda. Carnea trebuie sa ramana suculenta, nu sa se usuce.
Cand carnea este gata, se lasa cam 15 minute cu capacul pus, cu focul stins, inainte de a o servi la masa.
Pentru aceasta carne se prepara un orez in felul urmator: se fierb niste oase de la animalul de la care provine carnea.
Intr-un vas se caleste o ceapa mica, taiata foarte fin, pana la momentul in care devine doar translucida. Peste ceapa se adauga cate o ceasca (de cafea) de orez pentru fiecare persoana si se amesteca doar cateva minute pe foc, in uleiul in care a fost calita ceapa. Aceasta operatiune va determina ca boabele de orez sa nu se terciuiasca si sa nu se lipeasca.
Dupa cateva momente, se adauga in vas cate 3 cesti din supa de oase pentru fiecare ceasca de orez si se lasa sa fiarba la foc mai potolit pana incep sa se vada cratere in orez, semn ca supa a fost aproape in intregime absorbita. Acum inchideti focul si puneti capacul peste vas, lasand totul sa se definitiveze pentru inca vreo 10 minute.
Retineti ca nu se amesteca niciodata in orez atata timp cat se fierbe. Stati linistite, ca daca vasul nu e doar cat o foaie de ceapa de subtire, nu se intampla nimic si nu se prinde orezul.
Inainte de a servi la masa, se infoaie orezul cu o furculita se amesteca cu sucul de la 1-2 lamai si asta e tot!
Mananci pana vezi in ceata in fata ochilor
![:-*](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/11.gif)
)
Orezul cu lamaie este una din cele mai bune combinatii posibile cu carnea de oaie, dar mai sunt si altele. Mai pastrez si eu cate un secret, sa mai am ce posta pe aici
PS: Cerra, faza cu laptele nu am stiut-o, dar m-ai facut curioasa. O sa incerc si eu, desi pe mine nu ma deranjeaza mirosul carnii de oaie, insa vreau sa vad ce imbunatatire aduce. Multumesc de pont.