tot inainte, catre Dunare!
dupa colt, o vedem! linistita, domoala, sclipitoare, pare odihnita dupa atata drum
mergem spre baraj, la Portile de Fier
fotografierea barajului e interzisa. in schimb, e amenajat un mic muzeu despre fauna, flora si solul regiunii. se viziteaza si camera turbinelor, e impresionant sa vezi atat desfasurare de forte. la intrarea in baraj
la baraj am aflat cum e cu plimbarea pe Dunare. daca iei barca de la Orsova inchirierea barcii costa 250lei si mergi pe Dunare vreo 40-45km.
cineva ne-a sfatuit sa mergem cu masina 20km pana la Dubova-Eselnita si sa luam de acolo barca, urmand ca plimbarea sa fie de vreo 25km. acest drum acopera tot ce e mai frumos de vazut pe acest sector de Dunare.
Asa am facut!
Dunarea la Orsova, portul si atat
si am ajuns la Viaductul Mraconia, loc de pornire in croaziera noastra
Sculptura care-l reprezinta pe Decebal este pozitionata fata in fata cu Tabula Traiana de pe malul sarbesc. Peste timp, prof dr Dragan, sponsorul lucrarii, a vrut sa-i opuna iar pe cei doi contemporani care s-au infruntat in aceste locuri.
Sculptura e cea mai mare din Europa si are cca 43m inaltime si 25m latime. Deja e necesara o interventie la nasul si pometele lui Decebal, stanca fiind calcaroasa, deci relativ moale ptr acest proiect.
La celalalt capat al viadustului, se inalta Manastirea Mraconia, o constructie noua, facuta in amintirea bisericii Mracuna care a fost acoperita de apele Dumarii atunci cand s-a facut barajul Portile de Fier 1
Numai bine cat ne-am plimbat putin pe viaduct, am mai gasit un cuplu care voia sa faca plimbarea pe Dunare, asa ca am impartit cheltuiala. Barca avea capacitate de 22 persoane si cu toate ca erau destui turisti, putini aveau disponibilitatea de-a scoate o suma relativ mica din buzunar.
Ma gandeam cu tristete ca de fapt e un cerc vicios la noi, oamenii nu au bani ptr turism, iar turismul nu se dezvolta din cauza lipsei de banilor.
Imbarcarea!
barcagiul a fost f darnic cu tot felul de informatii, ne-a povestit despre relieful Dunarii, despre grotele si pesterile de pe mal, despre vedetele pe care le-a mai plimbat, despre comertul ilegal de combustibil care se facea cu sarbii, despre fenomene meteo mai putin cunoscute care se petrec aici...chiar mi-a placut! A fost f prezent, fara a fi agasant.
Intrarea in Cazane, portiunea cea mai ingusta a Dunarii de pe tot parcursul ei
Mari sau mici - se numesc asa dupa criteriul adancimiim nu al suprafetei, cum as fi crezut. In Cazanele mari, care sunt mai inguste, adancimea ajunge la 130-150m, iar denumirea de cazane e data de bolborosirea pe care o face apa din cauza curentilor deosebit de puternici.
malul fiind calcaros, relieful carstic e destul de prezent. cele mai vizitate sunt Pestera Veterani, dupa numele unui general austriac care a condus in aceasta pestera un mic punct de rezistenta in razboiul austro-turc de la 1788.
Pestera are doar 64m si e iluminata natural printr-o spartura rotunda in tavanul pesterii
am mai vizitat si Pestera Ponicova, f interesanta fiindca are 3 guri de intrare, doua pe uscat si una la nivelul Dunarii. poate fi vizitata atat pe apa, cu barca - asa cum am facut noi, cat si pe uscat. adica am coborat din barca si am mers cateva zeci de metri pe uscat. am admirat dibacia barcagiului care, cu toate ca nivelul Dunarii era scazut, a intrat destul de mult cu barca in pestera.
A fost prima data cand am vizitat aceste locuri, de fapt asta a fost si scopul principal al vacantei si am fost f incantata. As reveni oricand, cu toate ca e destul de departe de noi.
Concurenta!
salutari de la Dunare!