Postat 12 March 2024 - 08:39 AM
Adriana, nu pot fi nedulci. Se fierb în apă cu puțină sare, dar și cu zahăr.
Adi_edi, îi cumpăr gata făcuți, e prea multă muncă la făcut manual și nu am nici aparat. Iar acum sînt variante foarte bune, chiar le iese bine produsul. Eu iau marca Băneasa. Se găsesc în supermarket la raioanele de pîine sau paste făinoase, dar în perioada dinaintea datei cînd ae fac mucenicii, sînt puși peste tot printre rînduri, împreună cu scorțișoară, vanilie, nucă, doar să se servească lumea cu tot ce trebuie.
Eu îi fac așa, o să pun cantitățile aproximative pentru o pungă de 250 g, dar eu fac din minim 2 odată, altfel pierd timpul degeaba 🙂
Se pun la fiert 2 litri de apă cu puțină sare, se adaugă 8 linguri de zahăr, se aduce la fiebere. În timpul acesta se mai pot pune pe rind aromele, vanilie, coajă de portocală și lămîie, puțin rom, scorțișoară, cam după cum vă place vouă. Scorțișoară nu e nevoie să fie toată cîtă vă place vouă, că se poate pune și direct în farfurie. Cind apa fierbe se toarnă mucenicii și se fierb 10 minute. Spre finalul fierberii lor, eu torn și o mînă de nucă măcinată și o las să fiarbă ultimele 2 minute. Asta e tot. În farfurie își adaugă fiecare ce vrea în plus, zahăr, scorțișoară și sigur nuca măcinată și mai mare și mai mică. Asta e tot. Se mănîncă călduți sau reci, chiar de la frigider.
Mucenicii se pot înlocui pentru o curiozitate cu niște paste de formă asemănătoare, eu am mai făcut de-a lungul timpului și cu paste integrale, sau în formă de tuburi scurte, scoici, alfabet.