Ce ati gatit astazi?
#10381
Postat 07 November 2016 - 09:35 AM
Plus o strachinuta cu sunca si rosii cherry, telemea cu ardei gras rosu si rulada de omleta cu si fara sunca (doar cu cascaval):
#10382
Postat 08 November 2016 - 07:34 PM
Un cas de 3,5 kg si unul de 4, 2 kg. Cas de octombrie, adica fix ca cel de mai, din care se face... ta na-naaaaaa.....
Crema de Focsani!
Cum eu n-am vase foarte mari, ieri m-am aucat de ala mai mic, azi l-am terminat. Iaca vailingul:
Imagini atasate
#10383
Postat 08 November 2016 - 07:38 PM
Si o felie de paine unsa cu crema de Focsani , rosii si ceapa verde...
Imagini atasate
#10384
Postat 08 November 2016 - 10:20 PM
#10386
Postat 09 November 2016 - 10:20 AM
koral, la 08 November 2016 - 07:34 PM, a spus:
Crema de Focsani!
De ani de zile caut crema de Focsani!
Aia din copilaria noastra, pe care o mancam cu lingura.
Amicii tai fac crema de Focsani? Sau doar casul premergator?
Nu-s interesata, sunt hiper-super-mega interesata!
#10388
Postat 09 November 2016 - 11:47 AM
#10389
Postat 09 November 2016 - 02:49 PM
Reteta am luat-o si eu de pe net, de pe blogul unei doamne pe care o cheama Daniela. Daniela bucatarie moldo-ardeleneasca... ceva de genul.
Daca dati cautare pe google, este reteta care va apare cu denumirea Crema Focsani ( pentru cunoscatori) sau branza framantata din cas de...
De altfel, este singura reteta pe care eu am gasit-o, in rest doar e mentionata crema Focsani, se pare ca ea se produce de fapt industrial, printr-un procedeu asemanator. Imi pare bine ca am avut curajul sa o incerc, a iesit minunat, exact cum imi aminteam din copilarie, motiv pentru care , desi nu stiu cine este, ii multumesc foarte mult doamnei Daniela.
Intentionez sa fac poze in timpul prepararii celei de-a doua portii, din casul mai mare, cel de 4 kile si un pic, sa o pun la retete in imagini, intrucat am vazut ca intereseaza pe mai multe artiste culinare. Daca doamna Daniela este membru al forumului nostru, desigur, nu voi face asta, asa ca este rugata sa anunte...
Pana atunci, scriu aici cum am facut eu, respectand reteta de pe net.
In primul rand, se cumpara un cas de oaie din piata, de la taranii producatori. Se cantareste casul exact, intrucat de greutatea lui depinde cantitatea de sare folosita in reteta.
Se taie casul in felii de 1 cm grosime. Se pun feliile intr-un bol mare si se acopera cu apa rece, se tin 5 ore in aceasta apa. Dupa 5 ore, se scurge apa de pe cas ( ea devine usor galbui-verzuie)si se acopera feliile cu alta apa proaspata rece, se tin din nou 5 ore.
Buuuuun , acum calculam sarea. Sare de muraturi neiodata. Se calculeaza 3% din greutatea initiala a casului. Doamna Daniela a avut 10 kg de cas, deci a avut nevoie de 300 g sare, pe care a macinat-o si a impartit-o in doua. Eu, ca toti socio-umanii, am calculat cu regula de 3 simpla... , deci la 3, 5 kg de cas am folosit 116 g de sare. Si, tot ca socio-umanii, am pus de fapt pe cantar 120 de grame, sa o pot imparti mai usor in doua
Buuuun, dupa ce am macinat si am impartit sarea in doua, dupa trecerea timpului am scurs din nou apa de pe cas si am pus a treia tura de apa proaspata rece, in care am adaugat jumate din sarea necesara. Se mai tine casul inca 5 ore in apa cu sare.
Deci, casul sta acoperit cu apa rece in 3 ture de cate 5 ore, in ultima tura apa fiind sarata.
Dupa trecerea timpului in care casul nostru s-a hidratat fffff. mult, il scoatem si il punem la scurs - eu, pe prosoape curate, ca n-am avut gratar asa mare- acoperit cu prosoape curate. Cam 7-8 ore, nu lasati mai mult ca se usca prea tare.
Apoi se trece casul prin masina de tocat carne cu sita fina si se combina cu restul de sare, se framanta pana se omogenizeaza sarea in compozitie si se pune in pungute care se aplatizeaza si se dau la congelator.
Iese o crema foarte onctuoasa, de la hidratarea de 15 ore. Imi place ca e o reteta f. simpla, care necesita doar cas, apa si sare. Desigur, trebuie programat bine timpul, la mine a fost ok ca am un serviciu de asa natura incat m-am incadrat si in timpul saptamanii. Altminteri, e bine sa o faceti in we.
Tips: daca vreti sa faceti sfere, atunci e bine sa o faceti cu branza din frigider. Daca vreti sa o intindeti pe paine, e bine sa o lasati putin la temperatura camerei.
Abia astept sa o incercati si voi, e super-delicioasa!
#10390
Postat 09 November 2016 - 03:44 PM
De ce o dam la congelator?
Se schimba ceva? N-o putem baga direct in gura?
Astept cu mare interes pozele de la a 2a tura.
#10391
Postat 09 November 2016 - 04:23 PM
Cu mare drag, la cate am invatat eu de la voi, asta-i floare la ureche!
#10392
Postat 09 November 2016 - 06:47 PM
#10393
Postat 09 November 2016 - 07:18 PM
)))))))))))
Asta, cu calculul este una dintre dizabilitatile mele majore! Dar, uite, se poate trai si asa! Le si spun copchiilor la scoala : mai, sa treceti clasa la mate, ca apoi exista si meserii in care va descurcati fara, in plus telefoanele moderne au calculatoare
Mnoa, bine ar fi fost sa n-am nevoie, dar nu pot fi perfecta! ( Perfectiunea e plictisitoare, stiti asta, nu? )
#10394
Postat 10 November 2016 - 01:24 PM
Varza murata la vremea de afara
Peter
#10395
Postat 10 November 2016 - 03:11 PM
Peter, la 10 November 2016 - 01:24 PM, a spus:
Deci, chiar ma umpli de invidie!
Concediul la mare in ianuarie? Vreau si eu!
Si vreau si ce ai in farfurie, dar nu m-am prins ce e...
#10396
Postat 10 November 2016 - 05:36 PM
Casul a avut vreun pic de sare initial?
Eu am pus de multe ori cas la desarat si l-am folosit la placinte.
In functie de cat cheag are casul, dupa desarare devine mai ferm, complet dezintegrat sau ceva de consistenta cremei de branza.
Insa drept e ca nu l-am tinut niciodata la desarat doar 5 ore, de obicei l-am pus seara si l-am folosit dimineata sau chiar dupa-amiaza, cand veneam de la birou.
As incerca cu o portie mica, ptr inceput.
Bella, sa ne zici cum iti iese tie!
#10397
Postat 10 November 2016 - 06:43 PM
Ideal e casul de mai, pentru crema asta, se paare ca atunci e cel mai gras laptele oilor si branza asta iese foarte cremoasa atunci... dar eu in mai imi scriam lucrarea de disertatie pentru master, asa ca am ratat casul de primavara... In iulie, la sfarsit, dupa ce am scapat de stress, am luat o bucata de cas de 1 kg si am facut crema de Focsani... a iesit suuuper, de aceea am decis sa incerc si cu casul de octombrie, care e apropiat ca si compozitie de cel din mai.
Dupa experienta din iulie, eu zic ca 3 kg e cantitatea cu care se poate incepe pentru lamuriri...
#10398
Postat 10 November 2016 - 09:22 PM
koral, la 09 November 2016 - 07:18 PM, a spus:
)))))))))))
Asta, cu calculul este una dintre dizabilitatile mele majore! Dar, uite, se poate trai si asa! Le si spun copchiilor la scoala : mai, sa treceti clasa la mate, ca apoi exista si meserii in care va descurcati fara, in plus telefoanele moderne au calculatoare
Mnoa, bine ar fi fost sa n-am nevoie, dar nu pot fi perfecta! ( Perfectiunea e plictisitoare, stiti asta, nu? )
Stai cool, nu exista dezastru la calcule ca mine! Am asa un soi de intuitie( asta clar a ramas in ADN de la ai mei) dar daca ma pui sa impart sa descompun, sa multiplic, daca te uiti ce debitez te sperii, singura chestie e ca functionez dupa schema" nu le-aude, dar le potriveste!" pun si eu 3 kile de cas sa fie 100 de grame de sare si nu ma doare capul!
#10399
Postat 13 November 2016 - 10:29 AM
Peter
#10400
Postat 13 November 2016 - 01:11 PM
Peter