Buuuuuun , sa incepem, asadar...
Reteta am luat-o si eu de pe net, de pe blogul unei doamne pe care o cheama Daniela. Daniela bucatarie moldo-ardeleneasca... ceva de genul.
Daca dati cautare pe google, este reteta care va apare cu denumirea Crema Focsani ( pentru cunoscatori) sau branza framantata din cas de...
De altfel, este singura reteta pe care eu am gasit-o, in rest doar e mentionata crema Focsani, se pare ca ea se produce de fapt industrial, printr-un procedeu asemanator. Imi pare bine ca am avut curajul sa o incerc, a iesit minunat, exact cum imi aminteam din copilarie, motiv pentru care , desi nu stiu cine este, ii multumesc foarte mult doamnei Daniela.
Intentionez sa fac poze in timpul prepararii celei de-a doua portii, din casul mai mare, cel de 4 kile si un pic, sa o pun la retete in imagini, intrucat am vazut ca intereseaza pe mai multe artiste culinare. Daca doamna Daniela este membru al forumului nostru, desigur, nu voi face asta, asa ca este rugata sa anunte...
Pana atunci, scriu aici cum am facut eu, respectand reteta de pe net.
In primul rand, se cumpara un cas de oaie din piata, de la taranii producatori. Se cantareste casul exact, intrucat de greutatea lui depinde cantitatea de sare folosita in reteta.
Se taie casul in felii de 1 cm grosime. Se pun feliile intr-un bol mare si se acopera cu apa rece, se tin 5 ore in aceasta apa. Dupa 5 ore, se scurge apa de pe cas ( ea devine usor galbui-verzuie)si se acopera feliile cu alta apa proaspata rece, se tin din nou 5 ore.
Buuuuun , acum calculam sarea. Sare de muraturi neiodata. Se calculeaza 3% din greutatea initiala a casului. Doamna Daniela a avut 10 kg de cas, deci a avut nevoie de 300 g sare, pe care a macinat-o si a impartit-o in doua. Eu, ca toti socio-umanii, am calculat cu regula de 3 simpla...

, deci la 3, 5 kg de cas am folosit 116 g de sare. Si, tot ca socio-umanii, am pus de fapt pe cantar 120 de grame, sa o pot imparti mai usor in doua
Buuuun, dupa ce am macinat si am impartit sarea in doua, dupa trecerea timpului am scurs din nou apa de pe cas si am pus a treia tura de apa proaspata rece, in care am adaugat jumate din sarea necesara. Se mai tine casul inca 5 ore in apa cu sare.
Deci, casul sta acoperit cu apa rece in 3 ture de cate 5 ore, in ultima tura apa fiind sarata.
Dupa trecerea timpului in care casul nostru s-a hidratat fffff. mult, il scoatem si il punem la scurs - eu, pe prosoape curate, ca n-am avut gratar asa mare- acoperit cu prosoape curate. Cam 7-8 ore, nu lasati mai mult ca se usca prea tare.
Apoi se trece casul prin masina de tocat carne cu sita fina si se combina cu restul de sare, se framanta pana se omogenizeaza sarea in compozitie si se pune in pungute care se aplatizeaza si se dau la congelator.
Iese o crema foarte onctuoasa, de la hidratarea de 15 ore. Imi place ca e o reteta f. simpla, care necesita doar cas, apa si sare. Desigur, trebuie programat bine timpul, la mine a fost ok ca am un serviciu de asa natura incat m-am incadrat si in timpul saptamanii. Altminteri, e bine sa o faceti in we.
Tips: daca vreti sa faceti sfere, atunci e bine sa o faceti cu branza din frigider. Daca vreti sa o intindeti pe paine, e bine sa o lasati putin la temperatura camerei.
Abia astept sa o incercati si voi, e super-delicioasa!