Ma intreba cineva despre painea mea de la "Meniuri de shabat" si am spus ca o sa revin cu reteta in una din zilele urmatoare. Uite ca a venit ziua!
Intai o sa va mai explic o data ca aici faina este mult mai neagra decat cea din Romania si mult timp m-am chinuit sa-mi aduc faina din tara ca sa fac cozonac. Aici nu se gaseste faina 000, ci doar 00, italiana, in schimb in ultima vreme am descoperit o faina ruseasca ce ma scuteste de "gimnastica" de pana acum cu adusul fainii din Romania.
Dar sa revenim la paine. Daca faina ultra-rafinata nu este, in schimb faina speciala, de tot felul si de toate calitatile este din belsug. Am gasit o faina neagra foarte buna, una integrala, una speciala pentru paine, una de secara, etc... Eu le combin in fel si chip si azi am combinat in felul urmator:
am pus 300g faina neagra
100 g faina integrala
100g faina speciala pentru paine
Eu cern proaspat faina, pentru orice, si amestec drojdia uscata cu faina, lasandu-le cateva minute sa stea asa, impreuna, cat timp pregatesc celelalte ingrediente
aici se vede faina speciala de paine(mai alba) peste cea neagra
Pun o cana ca de ceai cu apa, mai putin un deget jumatate care completez cu ulei de masline si incalzesc usor la mw.
In afara de faina, sare(cam o lingurita), drojdie si partea lichida, in painea mea exista si diverse seminte: o lingura de seminte de in, o lingura de susan, o manuta de miez de nuca, o manuta de seminte de floarea soarelui. In afara de asta pun foarte putin oregano si 4-5 ace de rozmarin sfaramate.
Aluatul il fac la robot, in cateva minute
apoi il las la crescut 30-40 min, pana isi tripleaza aproape volumul.
Intocmesc paine, in ce forma vreau si apoi iar o las la crescut, dupa care o ung cu ou sau, cum am facut azi, cu apa cu ulei, un praf de zahar si un parf de sare. De obicei presar cu mac, dar azi am pus in aluat mac si am presarat pe deasupra cu susan, pentru diversitate
Painea in cuptor
scoasa din cuptor
Felie nu am mai pus, ca e calda si apoi ati vazut data trecuta
Sambata o sa fac, probabil, paine mai alba, intr-o combinatie mai neobisnuita. Daca o sa ma invrednicesc s-o fac, o sa gasiti "urme" aici, pe forum. Pana atunci, sa auzim(si sa vedem) numai de bine!
Pagina 1 din 1
Painea mea
#3
Postat 17 August 2012 - 06:18 AM
Dauphne, la 16 August 2012 - 11:32 PM, a spus:
serios?? uite cum invata omul!! multumesc
dar sa stii ca pe pungile de aici sunt poze doar cu paine, cornuri, etc..., cu nicio prajitura - eu m-am luat si dupa poze, nu doar dupa 00
ia sa incerc data viitoare! ca sa ma edific complet!
dar oare de ce difera chestia asta, ca doar 00 sau 000 eu stiam ca e gradul de macinare/rafinare, e ca ISO - sa zicem - ai vreo idee?
#4
Postat 18 August 2012 - 06:39 PM
Azi am facut paine cu faina speciala pentru paine 300g, faina de cartofi 100 g, faina alba 000 cam 80 g si malai aproximativ 20 g.
In plus, ca de obicei, am pus seminte diverse: in, floarea soarelui, mac precum si ulei de porumb si oregano.
In plus, ca de obicei, am pus seminte diverse: in, floarea soarelui, mac precum si ulei de porumb si oregano.
#5
Postat 18 August 2012 - 11:37 PM
redivivus, la 17 August 2012 - 06:18 AM, a spus:
dar oare de ce difera chestia asta, ca doar 00 sau 000 eu stiam ca e gradul de macinare/rafinare, e ca ISO - sa zicem - ai vreo idee?
Standarde ar fi ele, functie de cenusa ramasa dupa ardere, doar ca fiecare tara o numeste dupa propriile criterii.
In Franta, Be - nu au 00-uri, e Type; T55 e de paine, T45 patiserie.
Sigur ai vazut prin retetele de peste ocean denumirea de all purpose si pastry flour, la fel: paine, respectiv patiserie.
E vorba numai de denumiri diferite....
redivivus, la 18 August 2012 - 06:39 PM, a spus:
Azi am facut paine cu ....faina de cartofi
nu stiam ca exista si faina, initial am crezut ca te referi la amidon....
#6
Postat 19 August 2012 - 08:32 AM
[quote name='Dauphne' date='18 August 2012 - 11:37 PM' timestamp='1345325851' post='160521']
[/quote]
nu stiam ca exista si faina, initial am crezut ca te referi la amidon....
[/quote]
e chiar faina! o sa pun data viitoare poza cu punga, ca mi se pare ca nu era scris in ivrit.
aici gasesc faina de linte, de quinoa, de naut, de lapte de cuc si alta pasare, de orice vrei!!
[/quote]
nu stiam ca exista si faina, initial am crezut ca te referi la amidon....
[/quote]
e chiar faina! o sa pun data viitoare poza cu punga, ca mi se pare ca nu era scris in ivrit.
aici gasesc faina de linte, de quinoa, de naut, de lapte de cuc si alta pasare, de orice vrei!!
Arata acest topic
Pagina 1 din 1