Am trait un an si ceva in Praga (iar jupanu' 2 jumate), dar marturisesc (spre rusinea mea) ca n-am mancat decat intr-un singur restaurant, cu care firma avea contract si mergeau acolo marea majoritate a angajatilor.
Meniul era afisat cu o saptamana inainte, puteai alege intre 2 supe si 5 feluri de mancare. Astea costau 45 de coroane. Daca nu vroiai supa, plateai 35 de coroane.
Daca nu te coafa nimic, puteai lua unul din felurile "speciale" - carne cu sos de smantana si orez (ceva facut oarecum in stil chinezesc) si inca un fel, dar momentan nu-mi aduc aminte ce era. Poate carne cu cartofi sau cu paste???
O sa-l intreb pe jupan si revin, in caz ca-si aduce el aminte. Strachinoiu' costa 47 de coroane. Si nu glumesc, era ditamai portia. Baietii se cam luptau sa termine ce era in farfurie.
Restaurantul era undeva in zona Palmovka, dar mai la dos. Si la subsol. Si avea program doar de la 11 la 2 (sau 3). Pretul normal era cam dublu, dar noi plateam mai putin, aveau o intelegere cu firma unde lucram. Pentru noi era minunat, pranzul il luam acolo aproape intotdeauna. Rar saream peste.
E drept ca uneori aveau mancaruri de-ale lor, niste chifteloaie cu sos, sau un fel de drob cu sos, de care nu prea ne atingeam (noi, romanii). Colegii cehi haleau. Noua ni se parea cumplit gustul. In plus, era grele, ni se facea rau in timp ce le mancam...
Asa ca le evitam.
In alte restaurante, n-am intrat. Am baut suc sau bere (nu mai tin minte) la o terasa din Vysehrad, dar cam atat. Iar preturile nici atat nu mi le amintesc. Si, oricum, a platit jupanu'...
Eu eram la masa, il asteptam, deci n-am nici o sansa sa stiu cat a platit. Oricum, nu era o avere.
Cumparaturile le faceam la Tesco (cand stateam in centru, langa Mustek) sau la Globus (cand stateam pe la Rajska Zahrada).
Cam atat cu mancarea la noi.....
In schimb, ca oras - e orasul nostru preferat. Deasupra Parisului sau Munchenului. Fiecare cu parerea lui, normal.
Ca oameni - am interactionat doar cu cehii de la servici. Si numai la servici. Adicatelea jupanu' si cu mine nu am iesit in oras cu colegii cehi... Erau cativa romani care ieseau, dar nu foarte multi. Asa ca parerile noastre nu au prea mare relevanta.
Dar, iote-le: sunt si ei oameni, ca si noi. Au fel si fel de specimene - omuleti de treaba, cu care poti discuta orice, de la egal la egal, dar sunt si increzuti, care zic despre romani ca-s vai s-amar, ca-s mult sub nivelul lor, ca..... nu mai continuam, ca n-are rost.
Cu igiena nu stau prea bine... Tind sa cred ca ziua lor de baie e duminica si cam atat cu spalatul. Luni erau fresh colegii, dar de la o miercuri incolo.... pastrai distanta. Iar vineri trebuia sa ai o punga la-ndemana, in caz ca se apropia un ceh periculos de mult. Duhneau de-ti muta nasul.
Aveau si hainele parfumate....
Pe strazi era mereu plin de turisti, de toate natiile si soiurile.
Amenzile erau distribuite de politai fara discriminare, daca parcai in zone interzise.
Am vazut indivizi prinsi in metrou fara bilete / abonamente. Venea controlul, iar indivizii scoteau instant buletinul, primeau recipisa de amenda si salut. Nema tiganeala. Am gresit, m-ai prins, sunt bun de plata.
Omuletii sunt destul de sportivi - sunt multi care merg cu bicicleta. Nu doar in cele 2 rezervatii naturale (in nordul si-n sudul Pragai) dar si-n oras. E adevarat ca soferii sunt cam nauci, nu prea se asigura si intra destul de des in pietoni / biciclisti / motociclisti, dar si pietonii trec cand si pe unde li se nazare. Si iau si amenzi, daca sunt atunci politaii pe aproape (de obicei ascunsi in boscheti). Sunt multe locuri special amenajate pentru
bituclisti, in metrou se intra cu bicicleta in zilele lucratoare (nu ca in Bucale, unde poti folosi
toacla doar cand e liber!
).
In general orarele mijloacelor de transport in comun sunt respectate. La minut. Se intampla si la ei "bucurii" cu intarzierile, sa fim bine intelesi. Sau.. si mai dragut... vine autobuzul cu un minut mai devreme si tu-i faci pa din urma. Am patit si de astea. Daca nu-s statii principale, uneori autobuzele nu opresc, daca nu le face nimeni semn.
Oricum, Praga a fost si va ramane orasul nostru de suflet. Am trait acolo o vreme si sincer, ne-am intoarce, macar ca turisti.
Il recomand oricui vrea sa-l viziteze, se merita!