Praga vazuta prin halba de bere
#21
Postat 28 August 2012 - 01:18 AM
Cat despre Praga....yummy Praga!!! Eu am fost acum multi ani pe acolo ...2 zile si o noapte dar ma faci sa ma intorc.
#22
Postat 28 August 2012 - 02:24 PM
Te-as ruga sa-mi dai si mie un mesaj cu numele hotelului. Ne-ar interesa si pe noi, cand venim in tara sa ne oprim cateva zile undeva, si Praga era una din destinatii la care ne gandeam. Mersi mult pt informatia cu autobuzele, mi-am salvat site-ul. Ar fi perfect si pt noi, autobuz pana la hotel, si de la hotel, sa putem merge pe jos sa vedem orasul vechi.
#23
Postat 28 August 2012 - 02:48 PM
Era o perioada cand eram copila colectionam hartiile si surprizele de la gume de mestecat.O puneam de un muzeu daca le tineam.
Frumoase poze Carmella, frumoasa Praga!
#24
Postat 28 August 2012 - 04:46 PM
Carmella, bravo ca nu ai cedat tentatiei de a poza ce pozeaza toata lumea
#25
Postat 28 August 2012 - 08:01 PM
Mi-am luat ceva incurajari de la voi si purced din nou la selectat si postat poze
Din acelasi muzeu
tacimuri pentru doamne dupa ce viziteaza Praga
Povesti, sfaturi, bune maniere
Nenea asta mi s-a parut porno rau, dar si simpatic
#26
Postat 28 August 2012 - 08:14 PM
o cismea veche
si un gratar
Ma opresc aici cu pozele din muzeu, va invit sa mergeti sa-l vedeti
Ce alt aspect gastronomic de care n-am stiut inainte de-a ajunge la Praga este ca cehii sint foarte mari producatori si consumatori de brinzeturi. La micul dejun de la hotel erau pe putin 3 feluri de cascavaluri, 3-4 feluri de brinze cu mucegai, brinza normala iar vreo citeva feluri, o diversitate la care nu ma asteptam
Aici am pozat o vitrina plina de brinzeturi in supermarket-ul din mall-ul Palladium. (Mall-ul l-am gasit chiar la iesirea din muzeul gastronomiei, desi eram convinsa ca ar trebui sa luam metroul pina acolo)
Detaliu cu niste cascavaluri rosii
Pepsi Cola e si ea de mincare, nu? Mi-a placut stilul de reclama veche (dar cred ca era noua)
#27
Postat 28 August 2012 - 09:05 PM
Milena, nu cred ca risc sa fac mare reclama si sa fiu sanctionata hotelul la care am stat este K+K Fenix http://kkfenix.praguehotels.it/ - rezervarea facuta pe booking.com.
Conditiile au fost foarte bune, micul dejun exagerat de divers si de misto calitativ, produse de buna calitate, pe toate gusturile. Este pe o straduta care da exact in piata Wenceslas, o strada comerciala, pietonala, care are la un capat Muzeul National (foarte aproape de hotel) iar la celalat capat intrarea in orasul vechi. Daca stai undeva in jurul acestei piete este inutil orice mijloc de transport, se merge pe jos oriunde. Problema, daca pot s-o numesc asa, este ca strada pe care e hotelul este plina de cluburi de noapte si, pardon, bordeluri, iar in fata lor misuna puzderie de cetateni de culoare, probabil pesti si intermediari de schimburi valutare (mari tepe, se recomanda insistent a fi evitate). Ideea e ca nu fac absolut nimic deosebit celor care nu fac parte din grupul lor tinta, am trecut de 10 ori pe linga ei fara nicio emotie, nu s-a intimplat nimic, dar pe la 3 noaptea, probabil cind se spargea distractia in cabarete, se auzeau zgomote si tipete din strada. Norocul nostru e ca am stat pe o latura a hotelului care nu era vecina cu niciun cabaret.
Intr-o seara plimbindu-ne in directia opusa pietei, la citiva metri de hotelul nostru am avut surpriza sa gasim cladirea din poza de mai jos
La parter era politie, oare ce era la etajele superioare? La ferestre erau atirnate, sugestiv, sutiene, corsete, chilotei...
Oricum a fost, recomandarea mea ramine pozitiv-calduroasa pentru acest hotel. Politia e prezenta la fiecare colt de strada, daca stii sa te mai si feresti singur de anumite categorii de oameni si probleme, eu cred ca totul poate fi OK
#28
Postat 28 August 2012 - 09:47 PM
Carmella, la 28 August 2012 - 08:01 PM, a spus:
Hehe, si berea avea acelesi efecte ca ciodolata?
#30
Postat 29 August 2012 - 08:33 PM
#31
Postat 30 August 2012 - 10:08 PM
Pe masura ce trecea timpul, cautam locuri din ce in ce mai apropiate de hotel ca sa ne plimbam, vizitam sau sa mincam. Asa ca mi-am folosit telefonul pe post de GPS si in colaborare cu tripadviser exploram ce se gaseste in apropiere, in acelsi timp citind recenziile celor care mai trecusera pe-acolo. Cel mai apropiat si totodata foarte laudat restaurant era unul cu un nume imposibil de pronuntat, Cestr. Am vazut ca era aproximativ peste drum de noi, asa ca ne-am incumetat sa mergem pina acolo.
Locul era destul de ciudat pentru ce ne asteptam noi, cica gratare excelente, totusi nu semana aprope deloc cu o terasa clasica unde sa plasezi gratarul si sa arunci fleica pe el. Desi foarte aproape de piata pietonala, restaurantul era plasat in plina circulatie rutiera si daca nu cumva si feroviara, cel putin asa mi se parea mie. Nu se vedea nimic imprejurul terasei pentru ca era cam la 3-4 m sub nivelul soselei. Culmea e ca odata coboriti acolo nu te prea deranja zgomotul soselei, pentru ca te captivau toate celelalte lucruri vazute acolo. Un gratar ultraprofesional, un grataragiu ce parea megaprofesional, ospatari foarte draguti (la propriu si la figurat), fumul care iesea din gratar, cladirea nefiresc de moderna situata exact la granita intre orasul vechi si orasul nou... pentru noi a fost prima evadare din lumea medievala in care ne plimbaseram de citeva zile
Printre umbrele am pozat si eu ceva din cladirea restaurantului, noi stind pe terasa. Regret, acum, ca nu am intrat si in restaurant, am vazut mai apoi poze si aveam ce vedea, dar atunci eram incintata de stat pe banca pe terasa
Gratarul din curte unde invirtea bucatarul preparatele.
Berea
Meniurile aratau asa (le-am pozat la intoarcerea acasa, acolo am omis aspectul)
Un plic facut dintr-o foaie de hirtie impachetata si sigilata cu un cap de bou (taur, bovina...)
In plic era un carton cu o schita a boului si impartirea lui stiintifica
Pe foaie era scris meniul
Detaliu cu meniul, unde se vad ingredientele unor preparate pe care le-am consumat ulterior, poate cineva vrea sa incerce un sashimi de vaca
Pe spatele cartonului cu boul, citeva detalii despre ei.
Si ca sa puteti citi fara ochelari si lupa
#32
Postat 30 August 2012 - 10:49 PM
Asta am luat eu
adica ceafa innabusita in paprika cu frisca cu aroma de hrean. Mai mult decit perfecta!
Garnitura- de fapt la toate am luat acceasi garnitura, si anume mashed potatoes, adica piure, ce mai incolo-ncoace
Servirea se face de catre bucatar, in vase de arama pe care le ador
Sashimi - scrie in meniu mai sus ce contine sau cu ce e facut, eu nu pot decit sa spun ca era minunat
Al doilea fel era niste vita marinata in ceva picant, la fel de minunat
Despre cel de-al treilea preparat nici nu va mai spun cit era de minunat era tenderloin la gratar facut dupa gustul grataragiului, mediu, dar de un gust si de-o fragezime pe care eu, adevarat ca nu mare consumatoare de vita, nu le-am mai intilnit niciodata. Mai ca ma face sa mai incerc si alta data...
Si o sectiune, nu prea reusita, dar macar se vede culoarea exterioara, ca si cea interioara.
Pentru mine, din punct de vedere culinar, locul asta a fost cel mai cel din toata calatoria. Din punct de vedere al starii de bine nu pot sa spun acelasi lucru, pentru ca aici e locul unde prima data nota de plata era cu inca 50% mai mult decit nota finala, care nici ea nu reflecta realitatea, in sensul ca mai avea si ea bagate niste chestii necunoscute noua nici dupa nume, nici dupa pret, dar am decis sa o lasam asa si sa ne bucuram de experienta placuta pe care o avusesem pina in momentul acela.
Am gasit si site-ul lor, daca doriti vreodata sa ii vizitati
http://cestr.ambi.cz/en/#index
#33
Postat 05 September 2012 - 10:26 PM
Intr-o zi ne indreptam spre un restaurant pe care il ochisem pe partea cealalata a riului care strabate Praga, dar pe drum spre acel loc a trebuit sa facem o pauza de odihna, pauza care s-a lasat cu mincare, desi, ati ghicit, mie "nu-mi era prea foame"
Restaurantul se numea, in traducere, "trei lei de aur"
Era probabil realizat prin inchiderea fatadei unor arcade (exprimare aproximativa , adica au facut o fatada la arcade...) cum sint multe localuri pe-acolo
Chiar daca, cum spuneam mai sus, mie nu-mi era chiar foame, am luat totusi un gulas in piine
Gulasul era chiar lichid in interiorul piinii, deci au gasit solutia ca sa faca piinea mai impermeabila
In citeva minute a devenit asa
Nu poate nimeni sa zica ca am lins farfuria, dar o fi manierat s-o lasi asa?
Cum v-ati obisnuit, omul era foarte "infometat" asa ca m-a pus sa-i mai comand ceva si la "felu' doi".
Am comandat niste cirnati in sos de bere neagra
Cind au venit lui nu-i mai era deja foame ca bause vreo 2 halbe de bere, asa ca i-am mincat tot eu.
Cind am plecat am coborit pina la baie, si in subsolul restaurantului am dat peste un zacamint de bere
Si instalatia cu care se facea extractia
Tot la subsol mai aveau un salon dar care la ora aia, a prinzului, era gol, probabil ca seara se umplea
Si o pictura p-un perete
Pentru detalii: http://www.utrizlatychlvu.cz/
#34
Postat 10 September 2012 - 07:33 PM
Un prinz modest la o terasa pe trotuar, unde aveau un meniu special cu supa, niste chestii de ales pentru felu' doi + bere, toate in varianta redusa cantitativ fata de cum ti le aduceau daca le luai din meniu, nu "la oferta", dar pentru o gustare cum ne doream noi a fost perfect. N-am facut poze la mincare, am facut doar la peisaj
Asa se numea terasa
Meniul
Berea, Staropramen - mie personal mi-a placut cel mai mult
Asa, imprejur...
Si ultimul loc, in care am mincat in ultima seara, luat tot de pe net de pe tripadviser si cautat sa fie la mai putin de 500m de hotel, U Sumavy. N-a fost cine stie ce revelatie, dar a fost cit de cit ok. Treaba era ca la final nu ne-a primit plata cu cardul si ne-am adunat ultimii firfirici cehesti pe care ii pastram sa-i aduc unui colectionar, la care am adaugat si niste Euro si am scos acolo de acoperit nota
Eu am luat specialitatea bucatarului, un chilli con carne facut cu bucati de carne taiate mari, nu tocate, si care ca orice e de vita la cehi a fost excelent facut.
Si un gratar tot de vita cu un sos, nu mai stiu daca era cu piper verde sau altceva, parca nu vad piperul in poza
Si... berea
Edit- au si astia site: http://www.usumavy.cz/
Nu am mentioant nimic despre croaziera pe Vltava care se numea "cina cu muzica pe Vltava", cam asa ceva. A fost foarte frumos pentru ca eu sint mare fan ape si vaporase precum si privelistea care se vede pe mal, mai ales seara, dar partea culinara a fost foooarte slaba, desi indestulatoare daca tineai neaparat sa te saturi cu mincare proasta. Un bufet cu citeva salate si citeva feluri principale, doar un fel de garnitura cu cartofi prajiti si niste deserturi fara niciun farmec, pe care le-am asteptat pina cu juma de ora inainte de-a ajunge inapoi
Nu m-am obisit sa fac poze la mincare, pun doar citeva poze cu ce-am pozat pe maluri si va anunt ca am terminat
#35
Postat 10 September 2012 - 08:37 PM
Abia astept sa mergem si noi, dar sper ca plimbarea noastra sa fie mai dietetica, ca noi, zau ca nu necesitam.
Bineinteles ca vom incerca marcile locului, da' mai cu frana. B-ai zis nimic de deserturi./.sau nu mergeau cu berea?
Ceva shopping? In afara de cristaluri, am auzit ca au bijuterii f frumoase cu granate si chihlimbar. Parca m-ar interesa.
#36
Postat 10 September 2012 - 09:23 PM
moatza, la 10 September 2012 - 08:37 PM, a spus:
Abia astept sa mergem si noi, dar sper ca plimbarea noastra sa fie mai dietetica, ca noi, zau ca nu necesitam.
Bineinteles ca vom incerca marcile locului, da' mai cu frana. B-ai zis nimic de deserturi./.sau nu mergeau cu berea?
Ceva shopping? In afara de cristaluri, am auzit ca au bijuterii f frumoase cu granate si chihlimbar. Parca m-ar interesa.
Au foarte multe bijuterii asa cum zici, dar nu cred ca au niciun specific local, sint din cele aduse din Thailanda pe care le cumpar mult mai ieftin si din Romania (daca as vrea). Deci asta nu e o afacere. Cristalurile nu ma incinta pe mine si de la asa distanta nu m-as fi incarcat cu nimic. Astea erau cele mai raspindite, numai ca si foarte scumpe. Nu stiu cit sint nici in Romania, ca sa fac o comparatie. Recunosc ca nu sint cea mai potrivita persoana pe care s-o intrebi de shopping, eu sint foooarte circotasa in domeniul asta si trebuie sa dau peste ceva foarte deosebit ca sa cumpar si sa car cu mine. Am luat ca suveniruri niste albume cu poze 3D si ochelarii aferenti, din aeroport inainte de plecare... si niste palinca pragheza.
Deserturile pe care le-am vazut prin meniuri erau strudele cu mere, iar la hotel, la micul dejun, multe checuri, foietaje, prajiturele ca briosele... foarte bune, de altfel, dar nu cu wow, cum as zice la turci de exemplu, unde eu aproape ca nu mai maninc altceva in afara de deserturi
#37
Postat 25 June 2013 - 11:21 PM
Carmella, la 10 September 2012 - 09:23 PM, a spus:
moatza, la 10 September 2012 - 08:37 PM, a spus:
Abia astept sa mergem si noi, dar sper ca plimbarea noastra sa fie mai dietetica, ca noi, zau ca nu necesitam.
Bineinteles ca vom incerca marcile locului, da' mai cu frana. B-ai zis nimic de deserturi./.sau nu mergeau cu berea?
Ceva shopping? In afara de cristaluri, am auzit ca au bijuterii f frumoase cu granate si chihlimbar. Parca m-ar interesa.
Au foarte multe bijuterii asa cum zici, dar nu cred ca au niciun specific local, sint din cele aduse din Thailanda pe care le cumpar mult mai ieftin si din Romania (daca as vrea). Deci asta nu e o afacere. Cristalurile nu ma incinta pe mine si de la asa distanta nu m-as fi incarcat cu nimic. Astea erau cele mai raspindite, numai ca si foarte scumpe. Nu stiu cit sint nici in Romania, ca sa fac o comparatie. Recunosc ca nu sint cea mai potrivita persoana pe care s-o intrebi de shopping, eu sint foooarte circotasa in domeniul asta si trebuie sa dau peste ceva foarte deosebit ca sa cumpar si sa car cu mine. Am luat ca suveniruri niste albume cu poze 3D si ochelarii aferenti, din aeroport inainte de plecare... si niste palinca pragheza.
Deserturile pe care le-am vazut prin meniuri erau strudele cu mere, iar la hotel, la micul dejun, multe checuri, foietaje, prajiturele ca briosele... foarte bune, de altfel, dar nu cu wow, cum as zice la turci de exemplu, unde eu aproape ca nu mai maninc altceva in afara de deserturi
Chit ca e subiect vechi, trebuia sa raspund ...
1) Cehia a facut parte din imperiul austro-ungar. De aceea gasim peste tot gulas, galuste etc. Nimeni n-a copiat de la nimeni. Noi suntem mai familiarizati cu ungurii asa ca e normal sa credem ca cehii au copiat gulasul de la unguri, dar nu e de loc asa.
2) Restaurantul U Kalicha este pur turistic. Cehii vin si ei mai ales la ora de pranz, altfel sunt prin jur multe alte restaurante pentru localnici care sunt si mai ieftine si mai bune decat U Kalicha. Restaurantul ii este dedicat lui Jaroslav Hasek, autorul Bravului Soldat Svejk, iar "mazgalelile de pe pereti" sunt citate din opera lui si scrise asa special. Nimeni n-a mazgalit peretii.
3) Exista numeroase feluri de galuste. La gulas sau la svickova (carne de vita cu un sos cu smantana si merisoare) se servesc cele de faina (houskove knedliky) care au textura painii. La carne de rata, porc, vanat de servesc galuste din cartofi (bramborove knedliky) care au un gust cam ca gnocchi. In plus mai exista numeroase feluri de galuste: de Karlovy Vary (cu ou si slaninuta), galuste "paroase" cu ceapa caramelizata etc etc.
4) Cehii au o istorie lunga si faimoasa in ceea ce priveste bijuteriile cu granate si moldavite. E foarte adevarat ca in magazinele pentru turisti e plin de importuri ieftine, dar acestea arata cu totul altfel. Inteleg ca nu te-a preocupat subiectul, dar de aici si pana a scrie ca nu au industria lor e cale lunga.
Le dam zece clase in privinta bucatariei traditionale, in special fiindca nu prea au o clima care sa permita o mare varietate de legume asa ca au carne, faina, varza si radacinoase. Dar ce au e bun.
5) Last but not least, eu n-am vazut restaurante cu preturi mai mari pe terasa decat inauntru. Au insa meniul zilei, mai ales in timpul saptamanii de lucru. Acest meniu e mult mai ieftin decat cel a la carte, si de multe ori scris doar in ceha, mai ales in zonele turistice. Cum sunt xenofobi din fire, saluta clientul cand intra in restaurant, nu din politete ci ca sa vada in ce limba i se raspunde. Daca raspunzi in ceha iti aduce meniul ieftin, daca raspunzi in orice alta limba pe cel scump ... LOL
#38
Postat 26 June 2013 - 06:47 PM
fata mea a fost , i-a placut orasul, mai putin cum au fost primite ( erau 5 fete in voiaj dupa maturitate)
Deci daca inteleg bine, trebuie mers cu cineva care practica limba ceha, altfel esti tratat de strain bun de muls
Oricum, merci mult Carmella, interesant reportajulmtau praghez.
Banuiesc eu ca Pragheza_Gotica locuieste sau a locuit la Praga. Multumiri pentru precizari.
#39
Postat 26 June 2013 - 08:56 PM
Vorbeam chiar ieri cu o pereche de prieteni despre Praga unde au fost anul trecut, ei au zis ca e plin de italieni si nu au avut probleme cu plata, ca nu i-a inselat nimeni.
Pragheza, e adevarat ca virgula casele din piata Vinceslau (iertare pentru cum am scris) sunt renovate doar la fatada cica cu banii de la Comunitatea europeana si inauntru sunt parasite?
#40
Postat 26 June 2013 - 10:08 PM
Vad in farfuriile tale ca ai nimerit preparate apetisante, spre deosebire de ce am nimerit eu in Brno , un preparat traditional cu un sos care arata complet neapetisant (nu-i retin numele), dar de bun a fost ... bunicel... , dar departe de a fi dietetic ...
M-a frapat ca nu vorbeau engleza nici functionarele de la banca ... cele de la alimentara nici atat.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!