Pagina 1 din 1
Sos de merişoare proaspete Cranberry Sauce
#1
Postat 10 October 2012 - 03:23 PM
La mine in judeţ a început sezonul de merişoare aşa că am inceput să adun reţete. Prima pe care am făcut-o este un sos dulce acrişor
Ingrediente
350g merişoare proaspete (cranberries), dacă nu aveţi proaspete, merg şi cele congelate
70g zahăr, proporţia este 1 la 5, sosul rezultat fiind acrişor. dacă vreţi mai dulce puteţi face pînă la 1 la 2
Opţional - apă, in caz că vreţi sosul mai fluid, 1 baton de scorţisoară, portocală, coajă şi suc
am adăugat o măslină in peisaj, să vedeţi cît sunt de mari. merişoarele, nu măslinele.
Cum se face
Se incinge o cratiţă pe foc (metoda lui Jamie Oliver), se adaugă zahărul, merişoarele şi se lasă pe foc amestecînd ocazional pînă se crapă coaja iar sosul lasă o dîră groasă şi consistentă in urma lingurii, cam 10-15 minute. Eu le-am pus pe toate odată şi n-a fost bai.
Cum se mănâncă
ca atare
garnitură la carne, in poză, pui cu trio de garnituri roşii
amestecat cu sfecă roşie, o descoperire accidentală, dar sublimă
Ingrediente
350g merişoare proaspete (cranberries), dacă nu aveţi proaspete, merg şi cele congelate
70g zahăr, proporţia este 1 la 5, sosul rezultat fiind acrişor. dacă vreţi mai dulce puteţi face pînă la 1 la 2
Opţional - apă, in caz că vreţi sosul mai fluid, 1 baton de scorţisoară, portocală, coajă şi suc
am adăugat o măslină in peisaj, să vedeţi cît sunt de mari. merişoarele, nu măslinele.
Cum se face
Se incinge o cratiţă pe foc (metoda lui Jamie Oliver), se adaugă zahărul, merişoarele şi se lasă pe foc amestecînd ocazional pînă se crapă coaja iar sosul lasă o dîră groasă şi consistentă in urma lingurii, cam 10-15 minute. Eu le-am pus pe toate odată şi n-a fost bai.
Cum se mănâncă
ca atare
garnitură la carne, in poză, pui cu trio de garnituri roşii
amestecat cu sfecă roşie, o descoperire accidentală, dar sublimă
#2
Postat 10 October 2012 - 06:41 PM
Cat sunt de frumoase merisoarele...
Sosul se poate si mixa? Sa devina pasta?
Sosul se poate si mixa? Sa devina pasta?
#4
Postat 12 October 2012 - 12:27 PM
amestecat cu sfecă roşie, o descoperire accidentală, dar sublimă
Sfecla doar ai fiert-o, ai mai pus ceva pe ea? Mai am ceva sos de cranberries de la Thanksgiving (eu l-am facut dupa reteta de pe punga, cu apa, n-am stiut ca se poate si fara) si tocmai am capatat niste sfecla, ma gandeam sa fac si niste salate, restul o pun la borcan...
Sfecla doar ai fiert-o, ai mai pus ceva pe ea? Mai am ceva sos de cranberries de la Thanksgiving (eu l-am facut dupa reteta de pe punga, cu apa, n-am stiut ca se poate si fara) si tocmai am capatat niste sfecla, ma gandeam sa fac si niste salate, restul o pun la borcan...
#5
Postat 12 October 2012 - 07:50 PM
adi, sfecla am copt-o in cuptor in folie şi cînd a intrat furculiţa uşor in ea am decojit-o, tăiat-o şi am pus un fir subţire de ulei de măsline pe ea. după ce am adăugat cranberries sauce nu i-am mai făcut nimic, doar am pus in borcan ce a rămas şi îl păstrez în frigider.
#8
Postat 13 October 2012 - 01:52 AM
Dexter, la 12 October 2012 - 07:50 PM, a spus:
adi, sfecla am copt-o in cuptor in folie şi cînd a intrat furculiţa uşor in ea am decojit-o, tăiat-o şi am pus un fir subţire de ulei de măsline pe ea. după ce am adăugat cranberries sauce nu i-am mai făcut nimic, doar am pus in borcan ce a rămas şi îl păstrez în frigider.
Aaa, merci, desi stiam si de varianta coapta, eu tot fiarta am facut sfecla. Maine sau poimaine vin la raport!
#10
Postat 21 October 2012 - 07:45 PM
pe la noi n-am vazut merisoare. In schimb, in Budapesta erau pline tarabele din Piata Centrala. Ti-era mai mare dragul sa te uiti!
Daca o sa am ocazia o sa fac si eu pentru fripturi
Daca o sa am ocazia o sa fac si eu pentru fripturi
#11
Postat 25 October 2012 - 08:35 PM
adi_edi, la 13 October 2012 - 01:52 AM, a spus:
Dexter, la 12 October 2012 - 07:50 PM, a spus:
adi, sfecla am copt-o in cuptor in folie şi cînd a intrat furculiţa uşor in ea am decojit-o, tăiat-o şi am pus un fir subţire de ulei de măsline pe ea. după ce am adăugat cranberries sauce nu i-am mai făcut nimic, doar am pus in borcan ce a rămas şi îl păstrez în frigider.
Aaa, merci, desi stiam si de varianta coapta, eu tot fiarta am facut sfecla. Maine sau poimaine vin la raport!
Am uitat sa raportez dar, cum iti inchipui, a fost yummy! Am avut niste friptura rece la serviciu cu garnitura de sfecla cu cranberries. Eu nici macar ulei n-am mai pus, sfecla a fost tare buna si dulce, iar cu cranberries a fost si mai si.
#13
Postat 29 December 2020 - 06:13 PM
Asadar, nu e chiar sos, e mai aproape de gem. Reteta este asemanatoare cu cea a lui Dexter.
1 chil de cranberries, coaja rasa de la o portocala mare care, apoi, se stoarce de sus (daca nu e portocala mare, atunci doo mai mici), 400 grame de zahar de trestie, un baton de scortisoara.
Se pun toate astea intr-un troc care se pune la foc mic. Se lasa, se mai amesteca, pana se topeste zaharul. Daca vi se pare prea "uscat" se mai pune putina apa. Apoi se lasa, tot la foc mic, cam 20-30 minute, pana se moaie merisoarele. De mestecat se mesteca foarte usor ca sa nu se zdrobeasca merisoarele.
Cand e gata se lasa sa se raceasca si se pune in borcane. In fiecare borcan se pune si o bucata de baton de scortisoara (nu tot batonul, o treime).
Se mananca cum vreti voi, dar e bun la friptura de vanat. Friptura la gratar.
1 chil de cranberries, coaja rasa de la o portocala mare care, apoi, se stoarce de sus (daca nu e portocala mare, atunci doo mai mici), 400 grame de zahar de trestie, un baton de scortisoara.
Se pun toate astea intr-un troc care se pune la foc mic. Se lasa, se mai amesteca, pana se topeste zaharul. Daca vi se pare prea "uscat" se mai pune putina apa. Apoi se lasa, tot la foc mic, cam 20-30 minute, pana se moaie merisoarele. De mestecat se mesteca foarte usor ca sa nu se zdrobeasca merisoarele.
Cand e gata se lasa sa se raceasca si se pune in borcane. In fiecare borcan se pune si o bucata de baton de scortisoara (nu tot batonul, o treime).
Se mananca cum vreti voi, dar e bun la friptura de vanat. Friptura la gratar.
Aceasta postare a fost editata de dragos: 29 December 2020 - 06:14 PM
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
Arata acest topic
Pagina 1 din 1