
Am avut cinci gutui de marimi diferite, doua lamîi si trei mere din care unu l-am mîncat, ca sa am forta de munca


În primul rînd se curata gutuile de puf, apoi se spala toate fructele bine sub jet de apa rece. Se pregatesc doua vase cu apa. Într-unul se pun cubuletele de gutui, pe masura ce se curata fructul si se taie, pentru a nu oxida prea tare, iar în celalalt merele întregi, gutuia taiata bucati si cojile + casutele de sîmburi ale celorlalte gutui. Putin, vor oxida gutuile oricum, dar nu va speriati, în timp ce fierb îsi revin la... realitate

Începem cu dulceata.
Ingrediente pentru dulceata:
- 1000 ml apa
- 900 g gutui, taiate cubulete/bucatele
- 800 g zahar
- 2 pastai de vanilie
- 1 lamîie/zeama
Se fierbe (nu mult) un sirop din apa cu zahar pîna textura devine putin mai densa.
Se adauga cubuletele de gutui, pastaile de vanilie si zeama de lamîie strecurata si se fierbe pe foc moderat pîna se înmoaie gutuile.

Se îndeparteaza pastaile de vanilie. Se da focul mai tare si se mai trage un clocot pîna spuma devine densa
si face clabuci mari si luciosi/sticlosi. În total a fiert aproximativ o ora. Se trage vasul de pe foc.

Veti observa ca bucatelele plutesc deasupra, siropul este clar si lucios. Turnati dulceata în borcane curate/sterilizate si uscate,
le închideti bine si le întoarceti pe capace pret de 10-15 minute, dupa care le readuceti în pozitia initiala.
Se lasa la racorit, dupa care se transporta si pastreaza în camara la racoare ferite de razele soarelui macar 2-3 zile
pîna sa deschideti primul borcan

Aici frumoasele mele borcanele


Ingrediente pentru jeleu:
- 1 gutuie (cea mai mica) întreaga (cu tot cu coaja, casuta de sîmburi), taiata bucati
- doua mere întregi
- 1 lamîie/zeama
- coaja si casutele cu sîmburi de la cele 4 gutui
- 2 pastai de vanilie
Sa trecem la jeleu.
Daca în cel de-al doilea vas ati pus prea multa apa turnati deoparte/aruncati atîta încît sa va mai ramîna acoperite cojile,
fructele and Co. Bineînteles ca fructele se vor ridica deasupra, dar daca le apasati cu palma în jos, sa fie acoperite bine de apa.
Se fierb cu capacul într-o dunga (aproape acoperite


Strecurati. Masurati zeama obtinuta. În general se foloseste zahar în proportie de 1:1. Pentru gustul meu,
exagerat de dulce si prea gros pentru ceea ce intentionez eu sa folosesc acest jeleu.
Am pus în proportie de 1:2. Deci o parte zahar la doua parti zeama/lichid. Mai exact - 500 zahar la 1000 ml lichid.

Se adauga sucul de la o lamîie (strecurat) si doua pastai de vanilie. De data asta nu le-am despicat.
Daca va deranjeaza punctuletele care oricum ies într-o anumita masura, adaugati zahar vanilat sintetic. Eu prefer punctuletele.
În timp ce fierbea.

L-am lasat la fiert pîna a devenit usor dens. La testul cu picatura pe farfuria rece, picatura s-a întins,
dar nu s-a împrastiat, iar dupa racire a devenit lipicioasa bine. Asa veti obtine un jeleu mai moale, nu beton.
Daca îl doriti mai teapan, la testul cu picatuta pe farfuria rece picatura trebuie sa stea bulbucata ca o perla,
sa se întinda greu. Deci îl fierbeti mai mult. Aveti însa grija,
ca fiertul pe foc iute va transforma jeleul rapid în... crema de zahar ars, mai ales daca folosit zahar cu lichid în proportie de 1:1.
Inainte de a-l turna în borcane.

Daca va întrebati cum s-au înmultit pastaile de vanilie, va spun eu. Sînt din dulceata. Le aveam înca pe farfurioara,
si daca tot se uitau asa lipicioase la mine, le-am azvîrlit si pe ele în oala cu jeleu în timp ce fierbea,
sa le tina companie surorilor


Formatia completa.
