Ce am copt azi!?!
#1781
Postat 25 January 2021 - 07:54 PM
Azi am facut brownies cu un mot de frisca sa alunece mai bine pe gat
#1782
Postat 26 January 2021 - 09:58 AM
black_cat, la 25 January 2021 - 07:54 PM, a spus:
Azi am facut brownies cu un mot de frisca sa alunece mai bine pe gat 20210125_184815.jpg
Super arata! Eu trebuie sa pun frână la dulciuri. Asa ca doar in weekend mai mănânc si gata, nu mai fac decât cand vor veni copii de ziua mea.
#1783
Postat 26 January 2021 - 01:24 PM
#1784
Postat 26 January 2021 - 03:33 PM
Wowerful, la 26 January 2021 - 01:24 PM, a spus:
Wowy, am facut umplutura ca la cozonac, nuca măcinată, cacao, zahar dupa gust,, eu am pus doar 4 linguri dar mergea mai mult, am pus coaja de portocală si esenta de rom, toate la ochi si dupa gust. Toate astea le-am.legat cu putin lapte clocotit cat sa iasă o compoziție mai tare, sa isi pastreze forma la copt.
#1785
Postat 26 January 2021 - 03:37 PM
#1786
Postat 16 February 2021 - 08:06 PM
Bon, va intrebam de reteta, pana la urma am gasit salvat in computer reteta aceea facuta pas cu pas acum jdemii de ani pe forumul vechi...
Daca la partea de gogosi am ineles ce si cum se face, la partea cu crema m-a pierdut total fata aia...si am facut crema clasica pasticera de pe savori.
Asa am salvat eu cu copy paste reteta de atunci:
ingrediente
ALUAT (pt 40 bucati):
300 ml ulei
600 ml apa
600g faina
putina sare
12 oua indiferent de cantitatea de ulei pe care o puneti apa si faina se dubleaza
Crema:
2l lapte
250g zahar+ 200g
putina sare (sarea ia gustul fainii si accentueaza dulceata)
400g faina
3 vanilii
5 oua 8
o bucatica de unt sau margarina(crema este mai alifiata)
mod de preparare
ALUAT de ecler:
<br style="mso-special-character:line-break"> <br style="mso-special-character:line-break">
Se pune uleiul, apa si sarea la fiert, cind da in clocot(nu inainte si nici sa fiarba mult ca iar nu-i bine) se pune faina toata odata se amesteca pina se incorporeaza bine si se continua amestecatul pina compozitia incepe sa se prinda de fundul cratitei(este foarte important si nu va speriati nu se arde). Se da jos de pe foc se lasa la racit nu de tot (atit cit sa puteti tine mina in aluat sa nu friga). Se pun ouale la inceput cite 2 apoi spre sfirsit cite unul. Compozitia nu trebuie sa fie tare pt. ca atunci ramin crude in mijloc dar nici moale atunci se lasa. Bagati paleta in compozitie si trebuie sa curga incet inapoi. Tava se unge cu o pensula inmuiata in ulei si scuturata bine (nu mult ulei doar urme puti putin de tot altfel aluneca compozitia cind formam eclerul turnam cu un sprit care jumatate este rotund jumatate are dinti(deasupra) partea rotunda ajuta sa se formeze frumos talpa dedesupt.
Partea de aluat a iesit :
Partea proasta e ca le-am pus in lighenus si lasat doua zile ca nu am avut timp de facut crema si umplut...si cand am facut in sfarsit crema si am vrut sa le umplu, erau strivite alea de dedesubt. Ndah, am gandit-o, clar! M-am lasat de umplut, le fac gen profiterol spart si le marit.
#1787
Postat 16 February 2021 - 08:11 PM
#1788
Postat 17 February 2021 - 02:23 PM
Pai aproape ti-au iesit ca la cofetarie . Iti cumperi si stampila pentru ciocolata (daca n-ai deja) sa faci "banuti" decorativi si i-ai dat gata pe musafiri.
Mi-ai trezit niste amintiri acum , de cand am mancat prima data eclere facute de casa. Dupa o vacanta de vara petrecuta la bunica, ne astepta maica-mea cu bunatatea asta, am zis ca ramane pe veci prajitura preferata. Atata doar ca reteta ei are crema cu albusuri crude, si acum ma zgandare un pic la creieri ideea, atunci n-aveam nicio treaba... In fine, atat de mult ne-a placut incat am zis ca musai sa mancam si in vacanta de iarna, la bunica. Cum bunica nu avea cuptor, doar soba cu carbuni, am facut acasa gogosile, le-am pus intr-o punga, urmand sa facem crema la bunica; ne-am temut ca daca le umplem nu rezista pe drum, trebuia sa mergem cu trenul si pe urma cu autobuzul. Dupa cum te asteptai, gogosile s-au cam turtit pe drum, dar asta nu ne-a impiedicat sa facem senzatie prin vecini cu reteta asta nemaivazuta. Am impartit reteta la toate vecinele, cred ca a fost prajitura anului .
#1789
Postat 17 February 2021 - 02:53 PM
cind mergeam la cumparaturi in Frante mi le luam mereu si primul il mincam in masina la iesirea din supermarket, acolo se gasesc mereu
#1790
Postat 17 February 2021 - 02:59 PM
adi_edi, la 17 February 2021 - 02:23 PM, a spus:
Pai aproape ti-au iesit ca la cofetarie . Iti cumperi si stampila pentru ciocolata (daca n-ai deja) sa faci "banuti" decorativi si i-ai dat gata pe musafiri.
Mi-ai trezit niste amintiri acum , de cand am mancat prima data eclere facute de casa. Dupa o vacanta de vara petrecuta la bunica, ne astepta maica-mea cu bunatatea asta, am zis ca ramane pe veci prajitura preferata. Atata doar ca reteta ei are crema cu albusuri crude, si acum ma zgandare un pic la creieri ideea, atunci n-aveam nicio treaba... In fine, atat de mult ne-a placut incat am zis ca musai sa mancam si in vacanta de iarna, la bunica. Cum bunica nu avea cuptor, doar soba cu carbuni, am facut acasa gogosile, le-am pus intr-o punga, urmand sa facem crema la bunica; ne-am temut ca daca le umplem nu rezista pe drum, trebuia sa mergem cu trenul si pe urma cu autobuzul. Dupa cum te asteptai, gogosile s-au cam turtit pe drum, dar asta nu ne-a impiedicat sa facem senzatie prin vecini cu reteta asta nemaivazuta. Am impartit reteta la toate vecinele, cred ca a fost prajitura anului .
Ce poveste dragutaaaaaa! Si eu ador sa imi tin amintirile bine pastrate
Aproape ca la cofetarie ai zis bine Nu zic, de iesit maglavaitzu, mi-a iesit, Eh, da' la treaba cu coptul, temperaturile, timpii etc...acollo e stiinta, neamule! De duminica ma tot uit la tot felul de sfaturi , citesc Ducasse, nebunie.
Deci caut de beleuza stampila din aia sau ce dracie o mai exista de sa pot face io semnatura mea de ciocolata. As vrea sa mi-o personalizez, deci daca stii ceva secrete, te rog sa imi spui!
Cat despre crema cu albusurile batute, da! A facut-o...dupa ureche, tot dupa reteta tipei de ne pusese prima data reteta pas cu pas pe forum. Zic dupa ureche...pentru ca nu am inteles neam din ce a scris ea acolo...Poate intelegi tu...
CREMA de vanilie:
2l lapte
250g zahar+ 200g
putina sare (sarea ia gustul fainii si accentueaza dulceata)
400g faina
3 vanilii
5 oua 8
o bucatica de unt sau margarina(crema este mai alifiata)
<br style="mso-special-character:line-break"> <br style="mso-special-character:line-break">
Punem laptele sarea bucatica de unt si 100g zahar la fiert si nu mai amestecam in lapte . Separam ouale, galbenusurile le amestecam cu 150g zahar. Adaugam o cescuta din laptele caldut(nu fierbinte ca oparim faina) si adaugam incet faina(ca la clatite). Mai adaugam putin lapte. Cind laptele de pe foc incepe sa fiarba il dam putin la oparte amestecam compozitia de mai sus incorporam bine si punem pe foc. Se va ingrosa iar dupa citeva minute se va subtia(simtiti la mestecat) Trebuie de 3 ori sa se subtieze si iar sa se ingroase si atunci sinteti siguri ca ieste fiarta. Cind este gata incepe sa se stringa spre mijloc.
<br style="mso-special-character:line-break"> <br style="mso-special-character:line-break">
Asa luam proba: un virf de cutit il bagam in crema si lasam sa se raceasca. Tragem cu degetul crema si trebuie sa se dezlipeasca cutitul sa ramina curat. Albusurile le batem bine cu 200g zahar(puteti reduce dar nu iese asa dulce) pina se albeste(ca la bezea)si cu vanilia(vanilia daca se pune la fiert pierde din gust si miros) si le amestecam cu crema fierbinte(atunci devine mai afinata-pufoasa). Eu crema am impartit-o in 3: o parte am lasat-o asa, o parte am pus ness, o parte cacao si rom+cioco.
<br style="mso-special-character:line-break"> <br style="mso-special-character:line-break">
Cand glasati se procedeaza invers decit la torturi deci nu puneti glazura peste prajitura bagati virful prajituri in glazura, este valabil pt. toate prajiturile taiate, o scoateti si atunci glazura se lasa frumos in jos. Daca punem frisca cu un sprit va arata mai inalte si mai frumos
Daca a descifrat vreo careva ce vrea sa zica...sa ne traduca si noua.
Si am facut prima crema cum am dedus eu din exprimarea ei ca ar cam trebui si am pus dupa si albusurile...deci s-a fleoscait maxim crema. Nop, tre sa descopar varianta perfecta de eclere...Si dupa aia pot sa incep sa ma joc cu tot felul de creme si glazuri. Sa moara French Revolution de la Ateneu de ciuda
Adriana, la 17 February 2021 - 02:53 PM, a spus:
Prea tare faza asta. Sa ii spui data viitoare ca ti-ai facut interiorul masinii special ca sa poti cumpara eclere
cind mergeam la cumparaturi in Frante mi le luam mereu si primul il mincam in masina la iesirea din supermarket, acolo se gasesc mereu
Lojik...acolo este mama lor, na. Bine, nu as zice ca preturile sunt foarte mici, dar pretul de la French Revolution, pentru RO, mi se pare ceva de domeniul SF...
Data viitoare cand te mai duci sa iti mai iei, nu uita sarurile
#1792
Postat 17 February 2021 - 03:07 PM
Stampila, nu stiu ce sa zic, vazusem la TV si ma batea gandul sa-mi comand si eu cu initiala, dar nu stiu de ce n-am facut-o pana la urma. Or fi speciale pentru ciocolata, sau cele pentru ceara sunt ok? Tu vrei o anume imagine, sau doar litera/litere? iaca ma pun si eu pe cautat .
Vad ca sunt si care fac personalizate, cam scump dar daca-ti trebuie.... https://www.amazon.c...3566844&sr=8-29
Aceasta postare a fost editata de adi_edi: 17 February 2021 - 03:09 PM
#1793
Postat 17 February 2021 - 03:28 PM
adi_edi, la 17 February 2021 - 03:07 PM, a spus:
Stampila, nu stiu ce sa zic, vazusem la TV si ma batea gandul sa-mi comand si eu cu initiala, dar nu stiu de ce n-am facut-o pana la urma. Or fi speciale pentru ciocolata, sau cele pentru ceara sunt ok? Tu vrei o anume imagine, sau doar litera/litere? iaca ma pun si eu pe cautat .
Vad ca sunt si care fac personalizate, cam scump dar daca-ti trebuie.... https://www.amazon.c...3566844&sr=8-29
Da, da, cu vreau stampila cu L, normal Ori imi las amprenta, ori nu. Da, tu stii ca alea de sigiliu sunt o idee? Ca doar e acelasi lucru. Aaaaa, ia sa ma mai uit si eu
Da, oua am pus 5, am pus albusurile de la ele batute cu 200 g de zahar (ca asa am dedus eu de la reteta aia ca asta a vrut sa spuna)...neeeeeea, a iesit super dulce, gretoasa etc. Nup, se taie crema.
Reteta de aluat e foarte ok, mai ales ca are ulei si e mai economica, deci pentru gogosele pentru chestii sarate merge super. Na, daca e pentru eclere dulci, banuiesc ca aluatul cu unt o fi mai fistichiu...ramane sa fac proba.
#1794
Postat 17 February 2021 - 09:08 PM
#1795
Postat 17 February 2021 - 09:53 PM
dani_ela, la 17 February 2021 - 09:08 PM, a spus:
Daaa, totul un mare voodoo la crema aia. Stiu si de varianta mousseline. O sa o fac pe cea de baza cum trebuie si dupa aceea voi varia cum imi tuna. Am sters reteta, pentru ca e pe langa. Tre sa imi fac niste pasi clari, ca sa se pupe totul, cum s-ar zice. In orice caz, le-am amanat ani si ani, acum ca le-a venit randul, nu le mai las
#1796
Postat 17 February 2021 - 10:05 PM
Adriana, la 17 February 2021 - 03:04 PM, a spus:
Haolo...café intense!!! Cand am ajuns sa stapanesc reteta de baza, e prima reteta fancy pe care o incerc! Am zis!
Mi-am mai adus aminte de ceva ce vroiam sa spun la retetele de mai sus, alea de iti trebuie sa ai dictionar langa tine sa intelegi ce a spus respectiva persoana...
Mor dupa expresiile de genul " 3 vanilii". Pe bune?!?! Flori de vanilie, pastaie de vanilie, zahar vanilat, extract de vanilie, pasta de vanilie? Ce vanilii?!?!?! Sorry, dar inca sunt cu capsa pusa ca am facut cojile alea si nu am avut crema...
Pana la urma , am legat crema aia cu putina gelatina si ceva frisca batuta si am facut...ecler la lighean Psssshhhh, sharap! Doar nu era sa arunc cojile alea. Am taiat pe lung si am facut straturi din ele si am pus crema intre, glazurat cu cioco si maritat! Amin!
#1797
Postat 20 February 2021 - 11:52 PM
#1798
Postat 21 February 2021 - 09:22 AM
Adriana, la 20 February 2021 - 11:52 PM, a spus:
Si din ce i-ati facut? Din aluat, banuiesc
No, apai daca asta nu-i semn sa iti pui ciubotele noi si sa te deplasezi incoace...ori treci repede granita la franci.
#1799
Postat 21 February 2021 - 12:33 PM
o sa ma multumesc cu bigne-i de aici, care sint exact precum eclerul doar ca bilute
#1800
Postat 05 March 2021 - 06:46 PM
Aceasta postare a fost editata de mino: 05 March 2021 - 06:50 PM