Forum Culinar: Ce am copt azi!?! - Forum Culinar

Salt la continut

• 101 Pagini +
  • « Prima
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ce am copt azi!?!

#1781 Useril este offline   black_cat 

• crossing your path
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,382
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 25 January 2021 - 07:54 PM

Cornuletele erau nelipsite dintr dulciurile de craciun in copilarie. Am facut si eu de 2 ori iarna asta.
Azi am facut brownies cu un mot de frisca sa alunece mai bine pe gat Imagine atasata: monthly_01_2021/post-178-0-26807400-1611597256.jpg
brain loading....please wait....

#1782 Useril este offline   mino 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,820
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 26 January 2021 - 09:58 AM

Vezi postareablack_cat, la 25 January 2021 - 07:54 PM, a spus:

Cornuletele erau nelipsite dintr dulciurile de craciun in copilarie. Am facut si eu de 2 ori iarna asta.
Azi am facut brownies cu un mot de frisca sa alunece mai bine pe gat Atasament 20210125_184815.jpg

Super arata! Eu trebuie sa pun frână la dulciuri. Asa ca doar in weekend mai mănânc si gata, nu mai fac decât cand vor veni copii de ziua mea.

#1783 Useril este offline   Wowerful 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,398
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat 26 January 2021 - 01:24 PM

Eu nu am voie la dulciuri pentru inca 2 saptamani dar la cornulete poftesc. Am untura, nu am rahat dar ai mei nu sunt asa mare fani. Cum faci umplutura de nuca mino?

#1784 Useril este offline   mino 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationAcasa

Postat 26 January 2021 - 03:33 PM

Vezi postareaWowerful, la 26 January 2021 - 01:24 PM, a spus:

Eu nu am voie la dulciuri pentru inca 2 saptamani dar la cornulete poftesc. Am untura, nu am rahat dar ai mei nu sunt asa mare fani. Cum faci umplutura de nuca mino?

Wowy, am facut umplutura ca la cozonac, nuca măcinată, cacao, zahar dupa gust,, eu am pus doar 4 linguri dar mergea mai mult, am pus coaja de portocală si esenta de rom, toate la ochi si dupa gust. Toate astea le-am.legat cu putin lapte clocotit cat sa iasă o compoziție mai tare, sa isi pastreze forma la copt.

#1785 Useril este offline   Wowerful 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,398
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat 26 January 2021 - 03:37 PM

Perfect! Multumesc! Acum nu imi ramane decat sa imi suflec manecele si sa ma apuc de treaba :)

#1786 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 16 February 2021 - 08:06 PM

Sincer, nu imi pot aduce aminte daca am facut vreodata eclere...eu zic ca nu Imagine postata
Bon, va intrebam de reteta, pana la urma am gasit salvat in computer reteta aceea facuta pas cu pas acum jdemii de ani pe forumul vechi...

Daca la partea de gogosi am ineles ce si cum se face, la partea cu crema m-a pierdut total fata aia...si am facut crema clasica pasticera de pe savori.

Asa am salvat eu cu copy paste reteta de atunci:
ingrediente

ALUAT (pt 40 bucati):

300 ml ulei

600 ml apa

600g faina

putina sare

12 oua indiferent de cantitatea de ulei pe care o puneti apa si faina se dubleaza

Crema:

2l lapte

250g zahar+ 200g

putina sare (sarea ia gustul fainii si accentueaza dulceata)

400g faina

3 vanilii

5 oua 8

o bucatica de unt sau margarina(crema este mai alifiata)

mod de preparare

ALUAT de ecler:

<br style="mso-special-character:line-break"> <br style="mso-special-character:line-break">

Se pune uleiul, apa si sarea la fiert, cind da in clocot(nu inainte si nici sa fiarba mult ca iar nu-i bine) se pune faina toata odata se amesteca pina se incorporeaza bine si se continua amestecatul pina compozitia incepe sa se prinda de fundul cratitei(este foarte important si nu va speriati nu se arde). Se da jos de pe foc se lasa la racit nu de tot (atit cit sa puteti tine mina in aluat sa nu friga). Se pun ouale la inceput cite 2 apoi spre sfirsit cite unul. Compozitia nu trebuie sa fie tare pt. ca atunci ramin crude in mijloc dar nici moale atunci se lasa. Bagati paleta in compozitie si trebuie sa curga incet inapoi. Tava se unge cu o pensula inmuiata in ulei si scuturata bine (nu mult ulei doar urme puti putin de tot altfel aluneca compozitia cind formam eclerul turnam cu un sprit care jumatate este rotund jumatate are dinti(deasupra) partea rotunda ajuta sa se formeze frumos talpa dedesupt.

Partea de aluat a iesit :
Imagine atasata: monthly_02_2021/post-12-0-44841800-1613498583.jpgImagine atasata: monthly_02_2021/post-12-0-49694400-1613498598.jpgImagine atasata: monthly_02_2021/post-12-0-55299100-1613498623.jpgImagine atasata: monthly_02_2021/post-12-0-38222100-1613498637.jpg
Partea proasta e ca le-am pus in lighenus si lasat doua zile ca nu am avut timp de facut crema si umplut...si cand am facut in sfarsit crema si am vrut sa le umplu, erau strivite alea de dedesubt. Imagine postata Ndah, am gandit-o, clar! M-am lasat de umplut, le fac gen profiterol spart si le marit.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#1787 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 16 February 2021 - 08:11 PM

Ndap...le voi face cand chiar am timp si chef , reteta "rafinata" cu unt etc. si pana atunci sper sa aflu cum sa fac sa nu imi crape la copt. V-am mai zis vreodata de ecleraria din Bucuresti, French Revolution, unde un ecler e in jur de 4 euro? Eh, asa vreau sa imi iasa si ale mele Imagine postata
Imagine atasata: monthly_02_2021/post-12-0-78178000-1613499075.jpg
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#1788 Useril este offline   adi_edi 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,601
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 17 February 2021 - 02:23 PM

Eclere, ce rasfat!
Pai aproape ti-au iesit ca la cofetarie :) . Iti cumperi si stampila pentru ciocolata (daca n-ai deja) sa faci "banuti" decorativi si i-ai dat gata pe musafiri.
Mi-ai trezit niste amintiri acum :D , de cand am mancat prima data eclere facute de casa. Dupa o vacanta de vara petrecuta la bunica, ne astepta maica-mea cu bunatatea asta, am zis ca ramane pe veci prajitura preferata. Atata doar ca reteta ei are crema cu albusuri crude, si acum ma zgandare un pic la creieri ideea, atunci n-aveam nicio treaba... In fine, atat de mult ne-a placut incat am zis ca musai sa mancam si in vacanta de iarna, la bunica. Cum bunica nu avea cuptor, doar soba cu carbuni, am facut acasa gogosile, le-am pus intr-o punga, urmand sa facem crema la bunica; ne-am temut ca daca le umplem nu rezista pe drum, trebuia sa mergem cu trenul si pe urma cu autobuzul. Dupa cum te asteptai, gogosile s-au cam turtit pe drum, dar asta nu ne-a impiedicat sa facem senzatie prin vecini cu reteta asta nemaivazuta. Am impartit reteta la toate vecinele, cred ca a fost prajitura anului :beer2: .

#1789 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,244
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 17 February 2021 - 02:53 PM

Eu ador eclerele, cre ca am mai zis, e si aici o cofetarie mica mica exact ca un bijou care are macarons si citeva eclere, tot asa preturi. am luat intr-o vara, binenteles ca dupa ce am aflat pretu era sa lesin dar am rezistat, mama cite indicatii mi-a dat tipa cum sa le tin cum sa le pun asa ca pina la urma i-am zis: am frigider in masina si s-a calmat :beer2:
cind mergeam la cumparaturi in Frante mi le luam mereu si primul il mincam in masina la iesirea din supermarket, acolo se gasesc mereu

#1790 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 17 February 2021 - 02:59 PM

Vezi postareaadi_edi, la 17 February 2021 - 02:23 PM, a spus:

Eclere, ce rasfat!
Pai aproape ti-au iesit ca la cofetarie :D . Iti cumperi si stampila pentru ciocolata (daca n-ai deja) sa faci "banuti" decorativi si i-ai dat gata pe musafiri.
Mi-ai trezit niste amintiri acum :D , de cand am mancat prima data eclere facute de casa. Dupa o vacanta de vara petrecuta la bunica, ne astepta maica-mea cu bunatatea asta, am zis ca ramane pe veci prajitura preferata. Atata doar ca reteta ei are crema cu albusuri crude, si acum ma zgandare un pic la creieri ideea, atunci n-aveam nicio treaba... In fine, atat de mult ne-a placut incat am zis ca musai sa mancam si in vacanta de iarna, la bunica. Cum bunica nu avea cuptor, doar soba cu carbuni, am facut acasa gogosile, le-am pus intr-o punga, urmand sa facem crema la bunica; ne-am temut ca daca le umplem nu rezista pe drum, trebuia sa mergem cu trenul si pe urma cu autobuzul. Dupa cum te asteptai, gogosile s-au cam turtit pe drum, dar asta nu ne-a impiedicat sa facem senzatie prin vecini cu reteta asta nemaivazuta. Am impartit reteta la toate vecinele, cred ca a fost prajitura anului :beer2: .

Ce poveste dragutaaaaaa! Imagine postata Si eu ador sa imi tin amintirile bine pastrate Imagine postata
Aproape ca la cofetarie ai zis bine Imagine postata Nu zic, de iesit maglavaitzu, mi-a iesit, Eh, da' la treaba cu coptul, temperaturile, timpii etc...acollo e stiinta, neamule! De duminica ma tot uit la tot felul de sfaturi , citesc Ducasse, nebunie.

Deci caut de beleuza stampila din aia sau ce dracie o mai exista de sa pot face io semnatura mea de ciocolata. As vrea sa mi-o personalizez, deci daca stii ceva secrete, te rog sa imi spui!

Cat despre crema cu albusurile batute, da! A facut-o...dupa ureche, tot dupa reteta tipei de ne pusese prima data reteta pas cu pas pe forum. Zic dupa ureche...pentru ca nu am inteles neam din ce a scris ea acolo...Poate intelegi tu...
CREMA de vanilie:

2l lapte

250g zahar+ 200g

putina sare (sarea ia gustul fainii si accentueaza dulceata)

400g faina

3 vanilii

5 oua 8

o bucatica de unt sau margarina(crema este mai alifiata)

<br style="mso-special-character:line-break"> <br style="mso-special-character:line-break">

Punem laptele sarea bucatica de unt si 100g zahar la fiert si nu mai amestecam in lapte . Separam ouale, galbenusurile le amestecam cu 150g zahar. Adaugam o cescuta din laptele caldut(nu fierbinte ca oparim faina) si adaugam incet faina(ca la clatite). Mai adaugam putin lapte. Cind laptele de pe foc incepe sa fiarba il dam putin la oparte amestecam compozitia de mai sus incorporam bine si punem pe foc. Se va ingrosa iar dupa citeva minute se va subtia(simtiti la mestecat) Trebuie de 3 ori sa se subtieze si iar sa se ingroase si atunci sinteti siguri ca ieste fiarta. Cind este gata incepe sa se stringa spre mijloc.

Asa luam proba: un virf de cutit il bagam in crema si lasam sa se raceasca. Tragem cu degetul crema si trebuie sa se dezlipeasca cutitul sa ramina curat. Albusurile le batem bine cu 200g zahar(puteti reduce dar nu iese asa dulce) pina se albeste(ca la bezea)si cu vanilia(vanilia daca se pune la fiert pierde din gust si miros) si le amestecam cu crema fierbinte(atunci devine mai afinata-pufoasa). Eu crema am impartit-o in 3: o parte am lasat-o asa, o parte am pus ness, o parte cacao si rom+cioco.

Cand glasati se procedeaza invers decit la torturi deci nu puneti glazura peste prajitura bagati virful prajituri in glazura, este valabil pt. toate prajiturile taiate, o scoateti si atunci glazura se lasa frumos in jos. Daca punem frisca cu un sprit va arata mai inalte si mai frumos

Daca a descifrat vreo careva ce vrea sa zica...sa ne traduca si noua.
Si am facut prima crema cum am dedus eu din exprimarea ei ca ar cam trebui si am pus dupa si albusurile...deci s-a fleoscait maxim crema. Nop, tre sa descopar varianta perfecta de eclere...Si dupa aia pot sa incep sa ma joc cu tot felul de creme si glazuri. Sa moara French Revolution de la Ateneu de ciuda Imagine postata

Vezi postareaAdriana, la 17 February 2021 - 02:53 PM, a spus:

Eu ador eclerele, cre ca am mai zis, e si aici o cofetarie mica mica exact ca un bijou care are macarons si citeva eclere, tot asa preturi. am luat intr-o vara, binenteles ca dupa ce am aflat pretu era sa lesin dar am rezistat, mama cite indicatii mi-a dat tipa cum sa le tin cum sa le pun asa ca pina la urma i-am zis: am frigider in masina si s-a calmat :)

Imagine postataImagine postataImagine postata Prea tare faza asta. Sa ii spui data viitoare ca ti-ai facut interiorul masinii special ca sa poti cumpara eclere Imagine postata

cind mergeam la cumparaturi in Frante mi le luam mereu si primul il mincam in masina la iesirea din supermarket, acolo se gasesc mereu

Lojik...acolo este mama lor, na. Bine, nu as zice ca preturile sunt foarte mici, dar pretul de la French Revolution, pentru RO, mi se pare ceva de domeniul SF...
Data viitoare cand te mai duci sa iti mai iei, nu uita sarurile Imagine postata
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#1791 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 17 February 2021 - 03:04 PM

na ca l-am gasit on line
https://www.maison-c...serie-glace?p=3
mai bine ma duc in Franta :beer2:

#1792 Useril este offline   adi_edi 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,601
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 17 February 2021 - 03:07 PM

Habar n-am :beer2: ... si cate oua ai pus 5? 8? 5+8?
Stampila, nu stiu ce sa zic, vazusem la TV si ma batea gandul sa-mi comand si eu cu initiala, dar nu stiu de ce n-am facut-o pana la urma. Or fi speciale pentru ciocolata, sau cele pentru ceara sunt ok? Tu vrei o anume imagine, sau doar litera/litere? iaca ma pun si eu pe cautat :) .
Vad ca sunt si care fac personalizate, cam scump dar daca-ti trebuie.... https://www.amazon.c...3566844&sr=8-29

Aceasta postare a fost editata de adi_edi: 17 February 2021 - 03:09 PM

#1793 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 17 February 2021 - 03:28 PM

Vezi postareaadi_edi, la 17 February 2021 - 03:07 PM, a spus:

Habar n-am :beer2: ... si cate oua ai pus 5? 8? 5+8?
Stampila, nu stiu ce sa zic, vazusem la TV si ma batea gandul sa-mi comand si eu cu initiala, dar nu stiu de ce n-am facut-o pana la urma. Or fi speciale pentru ciocolata, sau cele pentru ceara sunt ok? Tu vrei o anume imagine, sau doar litera/litere? iaca ma pun si eu pe cautat :) .
Vad ca sunt si care fac personalizate, cam scump dar daca-ti trebuie.... https://www.amazon.c...3566844&sr=8-29

Da, da, cu vreau stampila cu L, normal Imagine postata Ori imi las amprenta, ori nu. Da, tu stii ca alea de sigiliu sunt o idee? Ca doar e acelasi lucru. Aaaaa, ia sa ma mai uit si eu Imagine postataImagine postata
Da, oua am pus 5, am pus albusurile de la ele batute cu 200 g de zahar (ca asa am dedus eu de la reteta aia ca asta a vrut sa spuna)...neeeeeea, a iesit super dulce, gretoasa etc. Nup, se taie crema.

Reteta de aluat e foarte ok, mai ales ca are ulei si e mai economica, deci pentru gogosele pentru chestii sarate merge super. Na, daca e pentru eclere dulci, banuiesc ca aluatul cu unt o fi mai fistichiu...ramane sa fac proba.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#1794 Useril este offline   dani_ela 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,242
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 17 February 2021 - 09:08 PM

tare ciudata reteta pt crema =)) nu se pun albusurile deloc, clar se face totul fleashca. la eclere se foloseste doar crema de patiserie , cea din prima parte a retetei, eventual poti amesteca cu frisca pt o crema mai aerata

#1795 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 17 February 2021 - 09:53 PM

Vezi postareadani_ela, la 17 February 2021 - 09:08 PM, a spus:

tare ciudata reteta pt crema =)) nu se pun albusurile deloc, clar se face totul fleashca. la eclere se foloseste doar crema de patiserie , cea din prima parte a retetei, eventual poti amesteca cu frisca pt o crema mai aerata

Daaa, totul un mare voodoo la crema aia. Stiu si de varianta mousseline. O sa o fac pe cea de baza cum trebuie si dupa aceea voi varia cum imi tuna. Am sters reteta, pentru ca e pe langa. Tre sa imi fac niste pasi clari, ca sa se pupe totul, cum s-ar zice. In orice caz, le-am amanat ani si ani, acum ca le-a venit randul, nu le mai las Imagine postata
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#1796 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 17 February 2021 - 10:05 PM

Vezi postareaAdriana, la 17 February 2021 - 03:04 PM, a spus:

na ca l-am gasit on line
https://www.maison-c...serie-glace?p=3
mai bine ma duc in Franta =))

Haolo...café intense!!! Imagine postata Cand am ajuns sa stapanesc reteta de baza, e prima reteta fancy pe care o incerc! Am zis!

Mi-am mai adus aminte de ceva ce vroiam sa spun la retetele de mai sus, alea de iti trebuie sa ai dictionar langa tine sa intelegi ce a spus respectiva persoana...
Mor dupa expresiile de genul " 3 vanilii". Pe bune?!?! Flori de vanilie, pastaie de vanilie, zahar vanilat, extract de vanilie, pasta de vanilie? Ce vanilii?!?!?! Imagine postata Sorry, dar inca sunt cu capsa pusa ca am facut cojile alea si nu am avut crema...
Pana la urma , am legat crema aia cu putina gelatina si ceva frisca batuta si am facut...ecler la lighean Imagine postata Psssshhhh, sharap! Doar nu era sa arunc cojile alea. Am taiat pe lung si am facut straturi din ele si am pus crema intre, glazurat cu cioco si maritat! Amin!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#1797 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 20 February 2021 - 11:52 PM

Furam azi sa facem turisti la Torino, si am zis ca ma duc sa-mi fac un cadou in magazinul de care ziceam si nu mai e :P

#1798 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 21 February 2021 - 09:22 AM

Vezi postareaAdriana, la 20 February 2021 - 11:52 PM, a spus:

Furam azi sa facem turisti la Torino, si am zis ca ma duc sa-mi fac un cadou in magazinul de care ziceam si nu mai e :P

Si din ce i-ati facut? Din aluat, banuiesc Imagine postata

No, apai daca asta nu-i semn sa iti pui ciubotele noi si sa te deplasezi incoace...ori treci repede granita la franci.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#1799 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 21 February 2021 - 12:33 PM

Cel mai simplu ar fi sa traversez muntii la verisorii francezi da' imi trebuie hirtiuta ca-s negativa asa ca pas, mai ales ca acu nu e cazu sa fac astfel de deplasari.
o sa ma multumesc cu bigne-i de aici, care sint exact precum eclerul doar ca bilute

#1800 Useril este offline   mino 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationAcasa

Postat 05 March 2021 - 06:46 PM

La plăcinte inainte!

Imagine atasata: monthly_03_2021/post-343-0-28065000-1614962958.jpg

Imagine atasata: monthly_03_2021/post-343-0-08227000-1614962758.jpg

Aceasta postare a fost editata de mino: 05 March 2021 - 06:50 PM