Forum Culinar: Tort de ciocolata cu trufe - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tort de ciocolata cu trufe

#1 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 05 November 2012 - 03:53 PM

Reteta o am de la Natalia, am incercat prima data tortuletul asta acum 7 ani,in total l-am facut de 3 ori.Prima data l-am facut pentru tataitu meu cand a facut 82 de ani,apoi in alt an de ziua mea cand am schimbat prefixul :lol: ,mai ales ca mi-am serbat ziua alaturi de una din surori si nepoatele mele sunt mari amatoare de ciocolata.
Anul asta am ales sa-l fac iarasi mai ales ca aveam invitati la masa iubitori de ciocolata.
Ma stiti ca fac rar cu ciocolata dulciuri, iar atunci cand o fac, folosesc cioco cu procent mare de cacao.

La prima vedere pare un tort greu de realizat,dar e doar o impresie.

Pentru foi avem nevoie de:

6 galbenusuri
5 albusuri
150 gr zahar
1/2 lingurita tartar sau zeama de lamaie
2 linguri apa fierbinte
2 linguri cacao
5 linguri faina
2 linguri amidon
Imagine atasata: monthly_11_2012/post-479-13521206697854.jpg

Albusurile se bat spuma cu 50 g zahar si zeama de lamaie

Imagine atasata: monthly_11_2012/post-479-13521207224896.jpg

Galbenusurile impreuna cu restul de zahar se bat pana incep sa se albeasca
Imagine atasata: monthly_11_2012/post-479-13521207952303.jpg

Intr-o cana se dizolva cacaoua cu apa firbinte si se adauga peste galbenusuri

Imagine atasata: monthly_11_2012/post-479-13521209085624.jpg
Faina impreuna cu amidonul se cern si se incorporeaza in compozitia de galbenusuri, dupa care se adauga in 3 reprize si albusurile batute spuma.

Imagine atasata: monthly_11_2012/post-479-13521211905807.jpg

Devine o compozie lichida dar nu foarte curgatoare
Imagine atasata: monthly_11_2012/post-479-13521212557807.jpg

Cu ajutorul unei farfurii se deseneaza pe hartie de copt 8 cercuri cu circumferinta de 20 cm.Daca aveti cuptor mai mare atunci merge mai repede ca se coc cate 2 foi de-odata.Se ung foile(de hartie) cu putin unt si apoi se pun 3 linguri din compozitie , niveland si avand grija sa nu depaseasca marginile.Eu am intampinat o mica problema cu foile(calitatea hartiei de copt n-a fost una excelenta) ca mi s-au ondulat si de aici si nervii facuti de n-am mai continuat sa fac poze(bine si lumina naspa sin cauza ninsorii)
Imagine atasata: monthly_11_2012/post-479-13521213798562.jpg

Se coc foile fiecare cate 5-8 minute , dar mare atentie sa nu se arda.Dupa ce le scoatem din tava le acoperim cu un prosop curat.Intre timp bagam randul doi de foi si tot asa pana le coacem pe toate.Mie mi-au iesit initial 9 foi dar 2 le-am aruncat ca le-am rupt, asadar tortul a avut 7 foi.Cand foile se racesc, se scot de pe foaia de copt si se pun pe o farfurie intinsa.

Urmeaza siropul , crema si trufele, dar cum spuneam poze nu mai am pas cu pas din cauza de nervi.Dar am sa repet probabil de sarbatori tortul si atunci am sa revin cu alte imagini.

Si sa continuam.

Pentru sirop avem nevoie de:

3 linguri de apa
2 linguri zahar
1 lingura lichior(cacao, whisky...)

Intr-o craticioara se pun pe foc apa cu zaharul.Cand au dat in cocot se dau de-o parte si se adauga lichiorul pe care il preferati, eu am pus din whisky sotului :lol: .


Pentru crema

150 gr cioco cu minim 65% cacao
2 pahare frisca lichida cu minim 30% grasime

Crema este de preferat sa se faca cu o zi inainte.
Eu am avut ciocolata cu 72% cacao, iar frisca cu 32 % grasime.Doua pahare de frisca la mine au insemnat 400 ml frisca lichida.
Se pune frisca la incalzit intr-un ibirc si se aduce aproape de fierbere dupa care se toarna peste ciocolata rasa(sau rupta bucatele).Se amesteca pana s-a topit toata ciocolata, dupa care se lasa la racit.Eu am dat-o la frigider pana a doua zi.In momentul in care se incepe asamblarea tortului se mixeaza bine pana devine o crema fina.

Pentru pregatirea trufelor avem nevoie:

150 gr ciocolata
1/3 pahar frisca lichida
1 lingurita lichior

Mai avem nevoie de aproximativ 200 gr cioco pentru ornat trufe si tort(eu n-am mai folosit)

Eu am pregatit trufele din ciocolata cu 82% cacao si in ea cu bucati de zmeura uscata.
1/3 pahar, la mine a insemnat 50 ml frisca lichida cu 30% grasime.

Procedam la fel ca mai sus, se aduce frisca pana la punctul de fierbere dupa care se adauga peste ciocolata, amestecand pana se topeste aceasta.Se adauga dupa aceea lichiorul si se lasa la racit.
Daca le faceti in aceeasi zi cu tortul le puteti da la congelator.Formand bilute din compozitia intarita, se pun in hartie de copt la congelator pentru 1 ora.Daca le facti cu o zi inainte atunci formati bilutele care se glaseaza cu ciocolata topita.Eu am sarit peste si am dat trufele prin cacao, cele pe care le-am pus pe tort, restul le-am pus in forme de praline si le-am servit pe langa.


Sa trecem la asamblarea tortului.

Se pune prima foaie si se insiropeaza, dupa care se adauga crema si se niveleaza.Procedeul se continua pana se termina ultima foaie.In mod normal ar fi trebuit sa-mi ajunga crema si pentru imbracat tortul,dar de data asta am pus mai multa crema intre foi, iar de imbracat tortul am facut extra un ganache de ciocolata.

Ganache de ciocolata


100 gr cioco 82% cacao
75 gr lapte
100 gr smantana

Laptele se fierbe, dar nu clocoteste si se adauga peste ciocolata se rupe bucatele .Se lasa 2 minute, dupa care se amesteca pana se topeste ciocolata.Se lasa la racit.
Frisca se bate si se adauga este ciocolata topita.Se amesteca bine pana toate ingredientele sunt incorporate.

Cu ganache-ul asta eu am ornat tortul.

Si cam asa arata "opera mea" de arta, care fie vb intre noi , parca-i un facut.De ziua mea tot timpul am peripetii la categoria tort.Daca e sa fac pentru altcineva imi iese :)
Imagine atasata: monthly_11_2012/post-479-13521234299749.jpg

Si o mica sectiune
Imagine atasata: monthly_11_2012/post-479-13521234573484.jpg

Si o feliutza pentru voi cu trufe-praline langa
Imagine atasata: monthly_11_2012/post-479-13521235017623.jpg
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#2 Useril este offline   ralesu 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 816
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationMontreal

Postat 05 November 2012 - 04:33 PM

Arata o nebunie!
Eu aveam o reteta de pa Paula M, dar nu m-am incumetat sa o fac!

Bravo Ioana!

#3 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 05 November 2012 - 05:53 PM

Ralesu, e intr-adevar o nebunie.al meu sot de fel mananca ciocolata, dar de ex amandine nu mananca ca zice ca-s prea dulci, in schimb tortul asta il "adora" si el.Cand i-am spus ca il fac de ziua mea a exclamat" bun, bun" lingandu-se pe bot.

Nu stiu varianta Paulei, reteta asta Natalia o scrisese pe un forum non culinar cu ani in urma si stiu ca daduse link catre un forum rusesc.
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#4 Useril este offline   Ellani 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,352
  • Inregistrat: 21-August 11

Postat 05 November 2012 - 06:07 PM

Asta mi-ar place si mie,cu siguranta,mai ales ca-i cu ciocolata amara.Si-mi place si aspectul mai ciufulici asa,iar sectiunea lasa gura apa. :((

#5 Useril este offline   redivivus 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael

Postat 05 November 2012 - 06:41 PM

Deci asa zici tu ca arata un tort care nu-ti iese? :(( :-*

Si unde zici tu ca stai, de ninge la tine??

Bun, n-o sa ma mai uit la sectiunea asta, ca nu e de trait cu voi

#6 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 05 November 2012 - 06:55 PM

Vezi postareaEllani, la 05 November 2012 - 06:07 PM, a spus:

Asta mi-ar place si mie,cu siguranta,mai ales ca-i cu ciocolata amara.Si-mi place si aspectul mai ciufulici asa,iar sectiunea lasa gura apa. :)


Eu il ador.


Vezi postarearedivivus, la 05 November 2012 - 06:41 PM, a spus:

Deci asa zici tu ca arata un tort care nu-ti iese? :105: :)

Si unde zici tu ca stai, de ninge la tine??

Bun, n-o sa ma mai uit la sectiunea asta, ca nu e de trait cu voi


E acum nu mai ninge, asta se intampla acum 2 saptamani :) .Unde stau?In tara ciocolatei Lindt :)
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#7 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 05 November 2012 - 07:03 PM

Wooow cat e de ciocolatos! Parca nu-ti placea ciocolata sau tin eu minte rau :) ?

#8 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 05 November 2012 - 07:11 PM

Vezi postareaany_annette, la 05 November 2012 - 07:03 PM, a spus:

Wooow cat e de ciocolatos! Parca nu-ti placea ciocolata sau tin eu minte rau :105: ?



Am scris si la inceputul postului si defapt de fiecare data am spus ca daca mananc ciocolata tb sa fie cu procent mare de cacao.Cum se vede la mine ciocolata folosita a avut minim 72% cacao.

Fac rar dulciuri cu ciocolata, nu-s ciocolatoasa,dar asta nu inseamna ca nu-mi place ciocolata. :)
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#9 Useril este offline   vali 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 199
  • Inregistrat: 05-July 10

Postat 05 November 2012 - 07:52 PM

Ioana, arata intr-un maaare fel! Eu ador ciocolata, parca m-as baga sa-l fac si eu odata!

#10 Useril este offline   Daneza13 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 72
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationMontreal

Postat 06 November 2012 - 03:35 AM

Vezi postarearalesu, la 05 November 2012 - 04:33 PM, a spus:

Arata o nebunie!
Eu aveam o reteta de pa Paula M, dar nu m-am incumetat sa o fac!

Bravo Ioana!

Cred c-o confunzi cu Bulinuta. De la ea am facut reteta pe care a postat-o dincolo, si ea o luase tot de la Natalia, care o luase de pe Cool Desserts. Ai uitat c-ai mancat la mine acum 2 ani de ziua lui Tudor ? :thumleft:

Intr-adevar foarte bun tortul, merita sa-l incercati. Si eu trebuie sa-l refac, caci este printre cele preferate de ai mei.
Imagine atasata: monthly_11_2012/post-15-13521653627949.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2012/post-15-13521654178806.jpg

#11 Useril este offline   vali 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 199
  • Inregistrat: 05-July 10

Postat 06 November 2012 - 10:10 AM

Ca intotdeauna, impecabile deserturile tale danezo!

#12 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 06 November 2012 - 03:39 PM

Vezi postareavali, la 05 November 2012 - 07:52 PM, a spus:

Ioana, arata intr-un maaare fel! Eu ador ciocolata, parca m-as baga sa-l fac si eu odata!


Vale trebuie sa-l faci,daca mie-mi place ,darmite unui ciocolatos :thumleft:

Vezi postareaDaneza13, la 06 November 2012 - 03:35 AM, a spus:


Intr-adevar foarte bun tortul, merita sa-l incercati. Si eu trebuie sa-l refac, caci este printre cele preferate de ai mei.
Atasament Truffle cake-1 (640 x 480).jpg

Atasament Truffle cake-2 (640 x 480).jpg


Daneza, super ti-a iesit.Uite cineva care poate spune ca nu e asa greu de facut pe cat pare, nu-i asa Daneza?


Am cautat prin arhiva cu poze si am gasit celelalte 2 incercari:

Cel pentru bunicu, prima incercare
Imagine atasata: monthly_11_2012/post-479-13522091002372.jpg

si cel pentru ziua mea.se observa ca atunci cand e vb de mine, nu-s deloc atenta si nu ies fatoase :((

Imagine atasata: monthly_11_2012/post-479-13522091770795.jpg
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#13 Useril este offline   ralesu 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 816
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationMontreal

Postat 06 November 2012 - 04:42 PM

Asa e Danezo, Bimbilica pusese de fapt reteta dincolo, am incurcat-o eu cu Paula M.
imi aduc aminte de tortul care l-ai facut. Mai vin pe la tine daca mai faci :)

Buey, ma ofticati cu pozele voastre misto si ma faceti sa ma pun pe treaba!

#14 Useril este offline   Antonella 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 1
  • Inregistrat: 02-November 12
  • LocationPraga

Postat 06 November 2012 - 05:33 PM

Felicitari Ioana, pentru Tortul de ciocolata! Arata foarte bine!
Antonella

#15 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,417
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 November 2012 - 07:14 PM

Mamma mia ce minunatie, nu prea ma atrage pe mine coptul asta al foilor una cite una dar sunt curioasa sa simt pe propria papila cit e de ciocolatos :hug:

Antonella, bine ai venit :)

#16 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 07 November 2012 - 12:30 PM

Mai, pe mine m-ati convins.
Ciocolatoasa din mine s-a invartit toata noapte in pat.Visam ca-s acoperita de straturi si starturi de blaturi si crema.

Consistenta foilor cum e: "biscotoasa" sau "pansipanoasa"?
Daca sar peste partea insiropata?Ca nu prea le am cu blaturile insiropate.

#17 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 07 November 2012 - 03:04 PM

Vezi postareaAntonella, la 06 November 2012 - 05:33 PM, a spus:

Felicitari Ioana, pentru Tortul de ciocolata! Arata foarte bine!


Multumesc Antonella si bine ai venit

Vezi postareaAdriana, la 06 November 2012 - 07:14 PM, a spus:

Mamma mia ce minunatie, nu prea ma atrage pe mine coptul asta al foilor una cite una dar sunt curioasa sa simt pe propria papila cit e de ciocolatos =))

Antonella, bine ai venit :rolleyes:


Adriana, pe multi ii inspaimanta foile.Prima data cand le-am acut sa sti ca desi cu cuptor normal am copt 2 de-o data,la modul o tava sus una jos.Merge mai repede.Acum ar fi mers si mai repede daca nu-mi dadea de furca hartia de copt care se tot odula.Asa ca data viitoare am sa caut una mai de calitate.

Vezi postareaEataly, la 07 November 2012 - 12:30 PM, a spus:

Mai, pe mine m-ati convins.
Ciocolatoasa din mine s-a invartit toata noapte in pat.Visam ca-s acoperita de straturi si starturi de blaturi si crema.

Consistenta foilor cum e: "biscotoasa" sau "pansipanoasa"?
Daca sar peste partea insiropata?Ca nu prea le am cu blaturile insiropate.



Lilly, nici mie nu-mi plac insiropate, eu am uns cu pensulica blatul si nici n-am pus tot lichidul.Ele propriu zi nici n-ar fi insiropate,caci se ung cu lichidul ala.
Consistenta e undeva intre .
Si asa ca o mica adaugire,daca m-am pornit pe ciocolatoase(nah ca mai am si eu momente) o sa mai fac cat de curand ceva daca tot mi-am luat o cartulie intreaga numai cu retete ciocolatoase :thumleft:
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi