Anul asta am ales sa-l fac iarasi mai ales ca aveam invitati la masa iubitori de ciocolata.
Ma stiti ca fac rar cu ciocolata dulciuri, iar atunci cand o fac, folosesc cioco cu procent mare de cacao.
La prima vedere pare un tort greu de realizat,dar e doar o impresie.
Pentru foi avem nevoie de:
6 galbenusuri
5 albusuri
150 gr zahar
1/2 lingurita tartar sau zeama de lamaie
2 linguri apa fierbinte
2 linguri cacao
5 linguri faina
2 linguri amidon

Albusurile se bat spuma cu 50 g zahar si zeama de lamaie

Galbenusurile impreuna cu restul de zahar se bat pana incep sa se albeasca

Intr-o cana se dizolva cacaoua cu apa firbinte si se adauga peste galbenusuri

Faina impreuna cu amidonul se cern si se incorporeaza in compozitia de galbenusuri, dupa care se adauga in 3 reprize si albusurile batute spuma.

Devine o compozie lichida dar nu foarte curgatoare

Cu ajutorul unei farfurii se deseneaza pe hartie de copt 8 cercuri cu circumferinta de 20 cm.Daca aveti cuptor mai mare atunci merge mai repede ca se coc cate 2 foi de-odata.Se ung foile(de hartie) cu putin unt si apoi se pun 3 linguri din compozitie , niveland si avand grija sa nu depaseasca marginile.Eu am intampinat o mica problema cu foile(calitatea hartiei de copt n-a fost una excelenta) ca mi s-au ondulat si de aici si nervii facuti de n-am mai continuat sa fac poze(bine si lumina naspa sin cauza ninsorii)

Se coc foile fiecare cate 5-8 minute , dar mare atentie sa nu se arda.Dupa ce le scoatem din tava le acoperim cu un prosop curat.Intre timp bagam randul doi de foi si tot asa pana le coacem pe toate.Mie mi-au iesit initial 9 foi dar 2 le-am aruncat ca le-am rupt, asadar tortul a avut 7 foi.Cand foile se racesc, se scot de pe foaia de copt si se pun pe o farfurie intinsa.
Urmeaza siropul , crema si trufele, dar cum spuneam poze nu mai am pas cu pas din cauza de nervi.Dar am sa repet probabil de sarbatori tortul si atunci am sa revin cu alte imagini.
Si sa continuam.
Pentru sirop avem nevoie de:
3 linguri de apa
2 linguri zahar
1 lingura lichior(cacao, whisky...)
Intr-o craticioara se pun pe foc apa cu zaharul.Cand au dat in cocot se dau de-o parte si se adauga lichiorul pe care il preferati, eu am pus din whisky sotului

Pentru crema
150 gr cioco cu minim 65% cacao
2 pahare frisca lichida cu minim 30% grasime
Crema este de preferat sa se faca cu o zi inainte.
Eu am avut ciocolata cu 72% cacao, iar frisca cu 32 % grasime.Doua pahare de frisca la mine au insemnat 400 ml frisca lichida.
Se pune frisca la incalzit intr-un ibirc si se aduce aproape de fierbere dupa care se toarna peste ciocolata rasa(sau rupta bucatele).Se amesteca pana s-a topit toata ciocolata, dupa care se lasa la racit.Eu am dat-o la frigider pana a doua zi.In momentul in care se incepe asamblarea tortului se mixeaza bine pana devine o crema fina.
Pentru pregatirea trufelor avem nevoie:
150 gr ciocolata
1/3 pahar frisca lichida
1 lingurita lichior
Mai avem nevoie de aproximativ 200 gr cioco pentru ornat trufe si tort(eu n-am mai folosit)
Eu am pregatit trufele din ciocolata cu 82% cacao si in ea cu bucati de zmeura uscata.
1/3 pahar, la mine a insemnat 50 ml frisca lichida cu 30% grasime.
Procedam la fel ca mai sus, se aduce frisca pana la punctul de fierbere dupa care se adauga peste ciocolata, amestecand pana se topeste aceasta.Se adauga dupa aceea lichiorul si se lasa la racit.
Daca le faceti in aceeasi zi cu tortul le puteti da la congelator.Formand bilute din compozitia intarita, se pun in hartie de copt la congelator pentru 1 ora.Daca le facti cu o zi inainte atunci formati bilutele care se glaseaza cu ciocolata topita.Eu am sarit peste si am dat trufele prin cacao, cele pe care le-am pus pe tort, restul le-am pus in forme de praline si le-am servit pe langa.
Sa trecem la asamblarea tortului.
Se pune prima foaie si se insiropeaza, dupa care se adauga crema si se niveleaza.Procedeul se continua pana se termina ultima foaie.In mod normal ar fi trebuit sa-mi ajunga crema si pentru imbracat tortul,dar de data asta am pus mai multa crema intre foi, iar de imbracat tortul am facut extra un ganache de ciocolata.
Ganache de ciocolata
100 gr cioco 82% cacao
75 gr lapte
100 gr smantana
Laptele se fierbe, dar nu clocoteste si se adauga peste ciocolata se rupe bucatele .Se lasa 2 minute, dupa care se amesteca pana se topeste ciocolata.Se lasa la racit.
Frisca se bate si se adauga este ciocolata topita.Se amesteca bine pana toate ingredientele sunt incorporate.
Cu ganache-ul asta eu am ornat tortul.
Si cam asa arata "opera mea" de arta, care fie vb intre noi , parca-i un facut.De ziua mea tot timpul am peripetii la categoria tort.Daca e sa fac pentru altcineva imi iese

Si o mica sectiune

Si o feliutza pentru voi cu trufe-praline langa