Ingrediente:
250g zahar
100ml apa
1 picatura otet
Se pune apa cu zaharul la fiert, avand grija sa inlaturati spuma daca se formeaza si sa stergeti peretii cu o pensula inmuiata in apa rece pentru a impiedica cristalizarea. Se fierbe acest sirop pana la proba de bomboana cleioasa (aveti la indemana un pahar/bol cu apa rece... luati cu o lingurita putin sirop si picurati-l in apa... siropul trebuie sa fie atat de gros incat sa puteti aduna ramasitele de pe fundul paharului intr-o bomboana cleioasa). Cand a ajuns la acest stadiu, se adauga o picatura de otet si se continua fierberea pana siropul incepe sa se caramelizeze si atinge culoarea dorita. Otetul ajuta caramelul sa fie mai elastic, in laboratoarele de cofetarie de fapt acest caramel se face din fondant (nu pasta de zahar, ci fondantul acela care curge, pentru glasat prajituri) si glucoza, insa am incercat sa adaptez reteta astfel incat sa mearga si acasa.
Se ia caramelul de pe foc si se lasa sa se racoreasca cateva minute. Intre timp pregatim "instalatia" pentru gheme si ustensilele necesare: 2 linguri de lemn, 2 boluri, hartie de copt si bineinteles un tel caruia i-am taiat spitele astfel incat sa arate ca in imagine, practic ca o grebla. Punem bolurile apropiate unul de celalalt, asezam hartie de copt intre ele si sprijinim cele 2 linguri pe boluri. E important ca zaharul ars sa fie racorit suficient pentru a forma acele fire...daca e prea fierbinte el se va scurge pur si simplu de pe firele telului, daca e prea rece nu se va intinde deloc... e o chestie de a incerca.

Asadar, avem totul pregatit, caramelul e la temperatura/consistenta care trebuie... introducem telul in caramel, apoi il miscam incoace si incolo deasupra lingurilor. Repetati miscarea asta pana obtineti un strat destul de gros de fire, daca vi se intareste caramelul reincalziti usor. Lasati firele sa se raceasca pret de cateva minute, apoi desprindeti usor cu mana si formati gheme. Aceste gheme pot fi folosite ca decoratiuni pentru inghetata, creme, mousse-uri, torturi etc.




Pentru roci, puneti cuburi de gheata intr-o ceasca, cana, bol, in functie d ecat de mari vreti sa le faceti, apoi turnati caramelul fierbinte si lasati sa se intareasca. Nu uitati caramelul in cana caci se va topi




Alte chestii facute de mine sunt un fel de palete. Rupeti o bucatica de hartie de copt, turnati o lingura de caramel, intindeti usor, lasati sa se tempereze, apoi strangeti capatul hartiei sa se formeze niste falduri. Puteti prinde capatul cu un carlig sa stea


Mai puteti turna in fir subtire niste cercuri de caramel si sunt n combinatii, dupa imaginatia fiecaruia

Toata chestia e ca dupa ce le faceti sa le pastrati intr-un loc curat, uscat.. la mine de exemplu e umezeala destul de mare si pana a doua zi incepusera sa se topeasca, mai ales ghemele.

Daca aveti intrebari, aici sunt
