Forum Culinar: Decoratiuni din caramel - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Decoratiuni din caramel gheme, roci si altele

#1 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 05 December 2012 - 10:50 AM

In primul rand va avertizez ca lucrul cu zaharul ars e deosebit de periculos. Aveti maaaare grija sa nu atingeti sau varsati caramelul, cu atat mai mult sa permiteti copii in preajma!!

Ingrediente:
250g zahar
100ml apa
1 picatura otet

Se pune apa cu zaharul la fiert, avand grija sa inlaturati spuma daca se formeaza si sa stergeti peretii cu o pensula inmuiata in apa rece pentru a impiedica cristalizarea. Se fierbe acest sirop pana la proba de bomboana cleioasa (aveti la indemana un pahar/bol cu apa rece... luati cu o lingurita putin sirop si picurati-l in apa... siropul trebuie sa fie atat de gros incat sa puteti aduna ramasitele de pe fundul paharului intr-o bomboana cleioasa). Cand a ajuns la acest stadiu, se adauga o picatura de otet si se continua fierberea pana siropul incepe sa se caramelizeze si atinge culoarea dorita. Otetul ajuta caramelul sa fie mai elastic, in laboratoarele de cofetarie de fapt acest caramel se face din fondant (nu pasta de zahar, ci fondantul acela care curge, pentru glasat prajituri) si glucoza, insa am incercat sa adaptez reteta astfel incat sa mearga si acasa.
Se ia caramelul de pe foc si se lasa sa se racoreasca cateva minute. Intre timp pregatim "instalatia" pentru gheme si ustensilele necesare: 2 linguri de lemn, 2 boluri, hartie de copt si bineinteles un tel caruia i-am taiat spitele astfel incat sa arate ca in imagine, practic ca o grebla. Punem bolurile apropiate unul de celalalt, asezam hartie de copt intre ele si sprijinim cele 2 linguri pe boluri. E important ca zaharul ars sa fie racorit suficient pentru a forma acele fire...daca e prea fierbinte el se va scurge pur si simplu de pe firele telului, daca e prea rece nu se va intinde deloc... e o chestie de a incerca.

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-90-13546972520855.jpg

Asadar, avem totul pregatit, caramelul e la temperatura/consistenta care trebuie... introducem telul in caramel, apoi il miscam incoace si incolo deasupra lingurilor. Repetati miscarea asta pana obtineti un strat destul de gros de fire, daca vi se intareste caramelul reincalziti usor. Lasati firele sa se raceasca pret de cateva minute, apoi desprindeti usor cu mana si formati gheme. Aceste gheme pot fi folosite ca decoratiuni pentru inghetata, creme, mousse-uri, torturi etc.

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-90-13546972648431.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-90-13546972739633.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-90-1354697282672.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-90-13546977735136.jpg

Pentru roci, puneti cuburi de gheata intr-o ceasca, cana, bol, in functie d ecat de mari vreti sa le faceti, apoi turnati caramelul fierbinte si lasati sa se intareasca. Nu uitati caramelul in cana caci se va topi :tongue3: Cand e rece, desprindeti marginile usor cu un cutit si scoateti roca. Am vazut undeva niste roci de caramel uriase si erau folosite pentru a decora mesele festive, intre platorurile cu dulciuri :) Insa mai mici merg chiar si pe un tort, apoi asezati fructe proaspete deasupra si variantele sunt multe.

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-90-1354697307434.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-90-13546973165356.jpg

Alte chestii facute de mine sunt un fel de palete. Rupeti o bucatica de hartie de copt, turnati o lingura de caramel, intindeti usor, lasati sa se tempereze, apoi strangeti capatul hartiei sa se formeze niste falduri. Puteti prinde capatul cu un carlig sa stea =))

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-90-13546973289035.jpg

Mai puteti turna in fir subtire niste cercuri de caramel si sunt n combinatii, dupa imaginatia fiecaruia :D
Toata chestia e ca dupa ce le faceti sa le pastrati intr-un loc curat, uscat.. la mine de exemplu e umezeala destul de mare si pana a doua zi incepusera sa se topeasca, mai ales ghemele.

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-90-13546973389505.jpg

Daca aveti intrebari, aici sunt :D
Imagine postata

#2 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 05 December 2012 - 12:39 PM

Olgutza, te pupacesc si-ti multumesc. :tongue3:

Ma duc sa tai un tel, sa-l am.

#3 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,250
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 05 December 2012 - 01:15 PM

 Olguta, la 05 December 2012 - 10:50 AM, a spus:

Toata chestia e ca dupa ce le faceti sa le pastrati intr-un loc curat, uscat.. la mine de exemplu e umezeala destul de mare si pana a doua zi incepusera sa se topeasca, mai ales ghemele.

Asta e si problema mea cea mai mare, ori daca te pui sa faci chestiile astea tre sa le faci din timp. Citeam acu citeva zile ca se pot folosi pliculetele acelea cu saruri care se gasesc in posete sau pantofi ca sa absoarba umiditatea si sa ramina tari, eu le-am aruncat intotdeauna, acu o sa le pastrez =))

Multumim pentru explicatii :tongue3:

#4 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 05 December 2012 - 01:38 PM

 Eataly, la 05 December 2012 - 12:39 PM, a spus:

Olgutza, te pupacesc si-ti multumesc. :tongue3:

Ma duc sa tai un tel, sa-l am.


=)) Ai grija cand il tai sa nu iasa firele din maner.. am patit-o si e mai mult de munca la fixat inapoi :)

 Adriana, la 05 December 2012 - 01:15 PM, a spus:

 Olguta, la 05 December 2012 - 10:50 AM, a spus:

Toata chestia e ca dupa ce le faceti sa le pastrati intr-un loc curat, uscat.. la mine de exemplu e umezeala destul de mare si pana a doua zi incepusera sa se topeasca, mai ales ghemele.

Asta e si problema mea cea mai mare, ori daca te pui sa faci chestiile astea tre sa le faci din timp. Citeam acu citeva zile ca se pot folosi pliculetele acelea cu saruri care se gasesc in posete sau pantofi ca sa absoarba umiditatea si sa ramina tari, eu le-am aruncat intotdeauna, acu o sa le pastrez :D

Multumim pentru explicatii :D


Adriana, exista niste cutii/aparate speciale pentru umezeala, pline cu un saculet cu ceva praf de la Ceresit... eu am mereu una in dulapul cu haine caci din cauza umezelii prindeau hainele un miros ciudat si functioneaza cat de cat. Insa nu cred ca e in stare sa absoarba umezeala dintr-o incapere mai mare, poate daca pui mai multe :D
Imagine postata

#5 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,250
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 05 December 2012 - 01:57 PM

Da, normal, presupun ca ar trebui puse la pastrat in niste cutii inchise cu pliculetele astea, pot face o proba de curiozitate :)

#6 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 05 December 2012 - 02:05 PM

 Olguta, la 05 December 2012 - 01:38 PM, a spus:

Adriana, exista niste cutii/aparate speciale pentru umezeala, pline cu un saculet cu ceva praf de la Ceresit... eu am mereu una in dulapul cu haine caci din cauza umezelii prindeau hainele un miros ciudat si functioneaza cat de cat. Insa nu cred ca e in stare sa absoarba umezeala dintr-o incapere mai mare, poate daca pui mai multe :)



de fapt nu-i chiar praf, sunt niste granule mici. Se numeste silicagel, se gaseste de cumparat - la noi la instalatii se foloseste ptr a absorbi umezeala si se cumpara cantitati mari, la saci.

Olguta, bravo si merci de explicatii! Eu am niste sechele - si-o urma pe mana- de la niste zahar ars.

#7 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,250
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 05 December 2012 - 02:07 PM

Pai eu de pliculete cu silicagel ziceam :)

#8 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 05 December 2012 - 03:28 PM

 moatza, la 05 December 2012 - 02:05 PM, a spus:

 Olguta, la 05 December 2012 - 01:38 PM, a spus:

Adriana, exista niste cutii/aparate speciale pentru umezeala, pline cu un saculet cu ceva praf de la Ceresit... eu am mereu una in dulapul cu haine caci din cauza umezelii prindeau hainele un miros ciudat si functioneaza cat de cat. Insa nu cred ca e in stare sa absoarba umezeala dintr-o incapere mai mare, poate daca pui mai multe :P



de fapt nu-i chiar praf, sunt niste granule mici. Se numeste silicagel, se gaseste de cumparat - la noi la instalatii se foloseste ptr a absorbi umezeala si se cumpara cantitati mari, la saci.

Olguta, bravo si merci de explicatii! Eu am niste sechele - si-o urma pe mana- de la niste zahar ars.


Multumesc :)
E extrem de periculos, de-asta am si zis la inceputul postului... nu vreau sa am nimic pe constiinta :) :)
Imagine postata

#9 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 05 December 2012 - 09:01 PM

Foarte frumos Olguta, imi plac tare mult ghemele si orice decor din caramel, dar nu cred ca am indemanarea necesara sa le fac.

#10 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 05 December 2012 - 10:03 PM

 Adriana, la 05 December 2012 - 01:15 PM, a spus:

Citeam acu citeva zile ca se pot folosi pliculetele acelea cu saruri care se gasesc in posete sau pantofi ca sa absoarba umiditatea si sa ramina tari, eu le-am aruncat intotdeauna, acu o sa le pastrez :unsure:


Nu le pastra, arunca-le ca-s silicate sintetice, nu naturale. Pentru un mediu uscat într-o cutie de exemplu (în care pastrezi ceva comestibil), pune mai bine un saculet de pînza rara, deschis (la gura :P ) cu orez.

Si io-s cu sechele de la zaharul ars, dar asta nu ma opreste sa-l ard în continuare :lol:
Am pete/urmele de la arsuri pe brat (2), deasupra unui genunchi(1), pe degetele de la picioare(3) si am avut si pe pleoape(2)!!! Cele de pe pleoape au disparut la scurt timp. Restul le-am pastrat :-*
Daca va întrebati de ce atîtea urme... am scapat oala din mîini pe gresie, iar impactul a provocat izbucnirea zaharului topit de pe fundul vasului - pe pielea mea goala. De atunci nu mai pîrlesc zahar în maieu si pantaloni scurti :-*
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#11 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 05 December 2012 - 10:21 PM

Si tu te joci cu zaharul ars? De curand am gasit o lapma de incalzit si ma gandeam sa o iau...dar dijaba o iau, daca nu am timp sa ma ocup de decoruri cum vreau eu...insa eu invat in continuare, ca la pensie ma apuc de ce imi place :lol: Mersi mult pentru pontul cu telul! Eu faceam cu furculisionu si nu imi ieseau asa de multe fire.

Spor la prajitureala in continuare and keep up the good work! :unsure:
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#12 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 06 December 2012 - 04:39 PM

 any_annette, la 05 December 2012 - 09:01 PM, a spus:

Foarte frumos Olguta, imi plac tare mult ghemele si orice decor din caramel, dar nu cred ca am indemanarea necesara sa le fac.


Multumesc, Any!! Nu e greu deloc, insa trebuie sa ai maaare grija, doar atat :)

 Maya, la 05 December 2012 - 10:03 PM, a spus:

 Adriana, la 05 December 2012 - 01:15 PM, a spus:

Citeam acu citeva zile ca se pot folosi pliculetele acelea cu saruri care se gasesc in posete sau pantofi ca sa absoarba umiditatea si sa ramina tari, eu le-am aruncat intotdeauna, acu o sa le pastrez :)


Nu le pastra, arunca-le ca-s silicate sintetice, nu naturale. Pentru un mediu uscat într-o cutie de exemplu (în care pastrezi ceva comestibil), pune mai bine un saculet de pînza rara, deschis (la gura :P ) cu orez.

Si io-s cu sechele de la zaharul ars, dar asta nu ma opreste sa-l ard în continuare B)
Am pete/urmele de la arsuri pe brat (2), deasupra unui genunchi(1), pe degetele de la picioare(3) si am avut si pe pleoape(2)!!! Cele de pe pleoape au disparut la scurt timp. Restul le-am pastrat B)
Daca va întrebati de ce atîtea urme... am scapat oala din mîini pe gresie, iar impactul a provocat izbucnirea zaharului topit de pe fundul vasului - pe pielea mea goala. De atunci nu mai pîrlesc zahar în maieu si pantaloni scurti B)


Ahh Maya, asta da intamplare nefericita... trebuie sa recunosc ca de asta ma tem si eu cel mai tare cand apuc oala cu zahar ars.. o arsura pe un deget nu e bai, insa sa sara peste tot e B)

 Lapona Enigel, la 05 December 2012 - 10:21 PM, a spus:

Si tu te joci cu zaharul ars? De curand am gasit o lapma de incalzit si ma gandeam sa o iau...dar dijaba o iau, daca nu am timp sa ma ocup de decoruri cum vreau eu...insa eu invat in continuare, ca la pensie ma apuc de ce imi place :D Mersi mult pentru pontul cu telul! Eu faceam cu furculisionu si nu imi ieseau asa de multe fire.

Spor la prajitureala in continuare and keep up the good work! B)


Multumesc, Lori!! E rapid cu telul, nu ma gandisem ca merge si cu furculita :)
Imagine postata

#13 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 07 December 2012 - 09:12 AM

Tare fain topicul;mersi pentru explicatii :santa:
Eu va trebui prima data sa-mi cumpar tel,ca nici macar nu am de metal Imagine postata
Cum se prezinta ghemele pe un tort acoperit cu glazura.Cat timp raman intregi?
Manchmal ist weniger einfach mehr....

#14 Useril este offline   Dagmar 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 23
  • Inregistrat: 30-March 11
  • LocationAlba Iulia, Romania

Postat 01 February 2013 - 07:45 PM

Am mai vazut la Paprika cum se fac decoratiuni din caramel. Eu am pus niste zahar pt. ceai din zahar ars, si daca tot era zaharul topit am uns repede dosul unui polonic cu un servetel inmuiat in ulei , si repede cu o furculita inmuiata in caramel am facut ceva ca o plasa pe polonic, bun ca l-am tinut in mina pina s=a racit caramelul , si l-am scos cu mina , este ceva frumos la ornat torturi.

#15 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 17 November 2013 - 08:43 PM

Abia acum am vazut intrebarea ta, Petu :toothy9;

Depinde de umezeala.. iarna se topesc repede.. doar daca ai bucataria uscata. Noi faceam sute de gheme la practica si le tineau in tavi pe hol, insa era foarte cald, cuptoarele ardeau in permanenta, nu era umezeala.. ei le foloseau la ornat inghetate, prajituri. Din experienta, ghemele nu rezista prea mult.. eu am facut o data pentru lapte de pasare si pana sa apuc sa fac pozele de prezentare s-au si topit, dar la mine e umezeala mare.
Imagine postata

#16 Useril este offline   Lica Valentin 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 01-July 14
  • LocationBucuresti

Postat 02 July 2014 - 12:03 AM

vreau sa stiu si eu de ce se pune o picatura de otet... multumesc frumos

#17 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 02 July 2014 - 01:46 PM

 Lica Valentin, la 02 July 2014 - 12:03 AM, a spus:

vreau sa stiu si eu de ce se pune o picatura de otet... multumesc frumos


Pentru a impiedica cristalizarea zaharului.
Imagine postata

#18 Useril este offline   Lica Valentin 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 01-July 14
  • LocationBucuresti

Postat 06 July 2014 - 01:23 AM

ce fac foii de copt ca sa iau usor de pe ea zaharul facut model fara sa se rupa??

#19 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 06 July 2014 - 11:10 AM

 Lica Valentin, la 06 July 2014 - 01:23 AM, a spus:

ce fac foii de copt ca sa iau usor de pe ea zaharul facut model fara sa se rupa??


Nimic. Cel putin la mine s-a dezlipit fara probleme. Totusi, daca nu se dezlipeste, inmoi un servetel de hartie in putin ulei si intinzi un strat foarte subtire peste hartia de copt.

Cat despre glasajul pe care mi l-ai cerut in privat, cauta pe google "glazura Adrianei" (glazura lucioasa ca oglinda) sau foloseste un ganache din parti egale de frisca lichida si ciocolata.

Sper ca ti-a fost de folos raspunsul meu :(
Imagine postata

#20 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,250
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 July 2014 - 02:53 PM

 Olguta, la 06 July 2014 - 11:10 AM, a spus:

Cat despre glasajul pe care mi l-ai cerut in privat, cauta pe google "glazura Adrianei" (glazura lucioasa ca oglinda) sau foloseste un ganache din parti egale de frisca lichida si ciocolata.

sau aici http://artaculinara....__1 :floare:

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi