Decoratiuni din caramel gheme, roci si altele
#1
Postat 05 December 2012 - 10:50 AM
Ingrediente:
250g zahar
100ml apa
1 picatura otet
Se pune apa cu zaharul la fiert, avand grija sa inlaturati spuma daca se formeaza si sa stergeti peretii cu o pensula inmuiata in apa rece pentru a impiedica cristalizarea. Se fierbe acest sirop pana la proba de bomboana cleioasa (aveti la indemana un pahar/bol cu apa rece... luati cu o lingurita putin sirop si picurati-l in apa... siropul trebuie sa fie atat de gros incat sa puteti aduna ramasitele de pe fundul paharului intr-o bomboana cleioasa). Cand a ajuns la acest stadiu, se adauga o picatura de otet si se continua fierberea pana siropul incepe sa se caramelizeze si atinge culoarea dorita. Otetul ajuta caramelul sa fie mai elastic, in laboratoarele de cofetarie de fapt acest caramel se face din fondant (nu pasta de zahar, ci fondantul acela care curge, pentru glasat prajituri) si glucoza, insa am incercat sa adaptez reteta astfel incat sa mearga si acasa.
Se ia caramelul de pe foc si se lasa sa se racoreasca cateva minute. Intre timp pregatim "instalatia" pentru gheme si ustensilele necesare: 2 linguri de lemn, 2 boluri, hartie de copt si bineinteles un tel caruia i-am taiat spitele astfel incat sa arate ca in imagine, practic ca o grebla. Punem bolurile apropiate unul de celalalt, asezam hartie de copt intre ele si sprijinim cele 2 linguri pe boluri. E important ca zaharul ars sa fie racorit suficient pentru a forma acele fire...daca e prea fierbinte el se va scurge pur si simplu de pe firele telului, daca e prea rece nu se va intinde deloc... e o chestie de a incerca.
Asadar, avem totul pregatit, caramelul e la temperatura/consistenta care trebuie... introducem telul in caramel, apoi il miscam incoace si incolo deasupra lingurilor. Repetati miscarea asta pana obtineti un strat destul de gros de fire, daca vi se intareste caramelul reincalziti usor. Lasati firele sa se raceasca pret de cateva minute, apoi desprindeti usor cu mana si formati gheme. Aceste gheme pot fi folosite ca decoratiuni pentru inghetata, creme, mousse-uri, torturi etc.
Pentru roci, puneti cuburi de gheata intr-o ceasca, cana, bol, in functie d ecat de mari vreti sa le faceti, apoi turnati caramelul fierbinte si lasati sa se intareasca. Nu uitati caramelul in cana caci se va topi Cand e rece, desprindeti marginile usor cu un cutit si scoateti roca. Am vazut undeva niste roci de caramel uriase si erau folosite pentru a decora mesele festive, intre platorurile cu dulciuri Insa mai mici merg chiar si pe un tort, apoi asezati fructe proaspete deasupra si variantele sunt multe.
Alte chestii facute de mine sunt un fel de palete. Rupeti o bucatica de hartie de copt, turnati o lingura de caramel, intindeti usor, lasati sa se tempereze, apoi strangeti capatul hartiei sa se formeze niste falduri. Puteti prinde capatul cu un carlig sa stea
Mai puteti turna in fir subtire niste cercuri de caramel si sunt n combinatii, dupa imaginatia fiecaruia
Toata chestia e ca dupa ce le faceti sa le pastrati intr-un loc curat, uscat.. la mine de exemplu e umezeala destul de mare si pana a doua zi incepusera sa se topeasca, mai ales ghemele.
Daca aveti intrebari, aici sunt
#2
Postat 05 December 2012 - 12:39 PM
Ma duc sa tai un tel, sa-l am.
#3
Postat 05 December 2012 - 01:15 PM
Olguta, la 05 December 2012 - 10:50 AM, a spus:
Asta e si problema mea cea mai mare, ori daca te pui sa faci chestiile astea tre sa le faci din timp. Citeam acu citeva zile ca se pot folosi pliculetele acelea cu saruri care se gasesc in posete sau pantofi ca sa absoarba umiditatea si sa ramina tari, eu le-am aruncat intotdeauna, acu o sa le pastrez
Multumim pentru explicatii
#4
Postat 05 December 2012 - 01:38 PM
Eataly, la 05 December 2012 - 12:39 PM, a spus:
Ma duc sa tai un tel, sa-l am.
Ai grija cand il tai sa nu iasa firele din maner.. am patit-o si e mai mult de munca la fixat inapoi
Adriana, la 05 December 2012 - 01:15 PM, a spus:
Olguta, la 05 December 2012 - 10:50 AM, a spus:
Asta e si problema mea cea mai mare, ori daca te pui sa faci chestiile astea tre sa le faci din timp. Citeam acu citeva zile ca se pot folosi pliculetele acelea cu saruri care se gasesc in posete sau pantofi ca sa absoarba umiditatea si sa ramina tari, eu le-am aruncat intotdeauna, acu o sa le pastrez
Multumim pentru explicatii
Adriana, exista niste cutii/aparate speciale pentru umezeala, pline cu un saculet cu ceva praf de la Ceresit... eu am mereu una in dulapul cu haine caci din cauza umezelii prindeau hainele un miros ciudat si functioneaza cat de cat. Insa nu cred ca e in stare sa absoarba umezeala dintr-o incapere mai mare, poate daca pui mai multe
#5
Postat 05 December 2012 - 01:57 PM
#6
Postat 05 December 2012 - 02:05 PM
Olguta, la 05 December 2012 - 01:38 PM, a spus:
de fapt nu-i chiar praf, sunt niste granule mici. Se numeste silicagel, se gaseste de cumparat - la noi la instalatii se foloseste ptr a absorbi umezeala si se cumpara cantitati mari, la saci.
Olguta, bravo si merci de explicatii! Eu am niste sechele - si-o urma pe mana- de la niste zahar ars.
#8
Postat 05 December 2012 - 03:28 PM
moatza, la 05 December 2012 - 02:05 PM, a spus:
Olguta, la 05 December 2012 - 01:38 PM, a spus:
de fapt nu-i chiar praf, sunt niste granule mici. Se numeste silicagel, se gaseste de cumparat - la noi la instalatii se foloseste ptr a absorbi umezeala si se cumpara cantitati mari, la saci.
Olguta, bravo si merci de explicatii! Eu am niste sechele - si-o urma pe mana- de la niste zahar ars.
Multumesc
E extrem de periculos, de-asta am si zis la inceputul postului... nu vreau sa am nimic pe constiinta
#9
Postat 05 December 2012 - 09:01 PM
#10
Postat 05 December 2012 - 10:03 PM
Adriana, la 05 December 2012 - 01:15 PM, a spus:
Nu le pastra, arunca-le ca-s silicate sintetice, nu naturale. Pentru un mediu uscat într-o cutie de exemplu (în care pastrezi ceva comestibil), pune mai bine un saculet de pînza rara, deschis (la gura ) cu orez.
Si io-s cu sechele de la zaharul ars, dar asta nu ma opreste sa-l ard în continuare
Am pete/urmele de la arsuri pe brat (2), deasupra unui genunchi(1), pe degetele de la picioare(3) si am avut si pe pleoape(2)!!! Cele de pe pleoape au disparut la scurt timp. Restul le-am pastrat
Daca va întrebati de ce atîtea urme... am scapat oala din mîini pe gresie, iar impactul a provocat izbucnirea zaharului topit de pe fundul vasului - pe pielea mea goala. De atunci nu mai pîrlesc zahar în maieu si pantaloni scurti
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#11
Postat 05 December 2012 - 10:21 PM
Spor la prajitureala in continuare and keep up the good work!
#12
Postat 06 December 2012 - 04:39 PM
any_annette, la 05 December 2012 - 09:01 PM, a spus:
Multumesc, Any!! Nu e greu deloc, insa trebuie sa ai maaare grija, doar atat
Maya, la 05 December 2012 - 10:03 PM, a spus:
Adriana, la 05 December 2012 - 01:15 PM, a spus:
Nu le pastra, arunca-le ca-s silicate sintetice, nu naturale. Pentru un mediu uscat într-o cutie de exemplu (în care pastrezi ceva comestibil), pune mai bine un saculet de pînza rara, deschis (la gura ) cu orez.
Si io-s cu sechele de la zaharul ars, dar asta nu ma opreste sa-l ard în continuare
Am pete/urmele de la arsuri pe brat (2), deasupra unui genunchi(1), pe degetele de la picioare(3) si am avut si pe pleoape(2)!!! Cele de pe pleoape au disparut la scurt timp. Restul le-am pastrat
Daca va întrebati de ce atîtea urme... am scapat oala din mîini pe gresie, iar impactul a provocat izbucnirea zaharului topit de pe fundul vasului - pe pielea mea goala. De atunci nu mai pîrlesc zahar în maieu si pantaloni scurti
Ahh Maya, asta da intamplare nefericita... trebuie sa recunosc ca de asta ma tem si eu cel mai tare cand apuc oala cu zahar ars.. o arsura pe un deget nu e bai, insa sa sara peste tot e
Lapona Enigel, la 05 December 2012 - 10:21 PM, a spus:
Spor la prajitureala in continuare and keep up the good work!
Multumesc, Lori!! E rapid cu telul, nu ma gandisem ca merge si cu furculita
#13
Postat 07 December 2012 - 09:12 AM
Eu va trebui prima data sa-mi cumpar tel,ca nici macar nu am de metal
Cum se prezinta ghemele pe un tort acoperit cu glazura.Cat timp raman intregi?
#14
Postat 01 February 2013 - 07:45 PM
#15
Postat 17 November 2013 - 08:43 PM
Depinde de umezeala.. iarna se topesc repede.. doar daca ai bucataria uscata. Noi faceam sute de gheme la practica si le tineau in tavi pe hol, insa era foarte cald, cuptoarele ardeau in permanenta, nu era umezeala.. ei le foloseau la ornat inghetate, prajituri. Din experienta, ghemele nu rezista prea mult.. eu am facut o data pentru lapte de pasare si pana sa apuc sa fac pozele de prezentare s-au si topit, dar la mine e umezeala mare.
#16
Postat 02 July 2014 - 12:03 AM
#17
Postat 02 July 2014 - 01:46 PM
#18
Postat 06 July 2014 - 01:23 AM
#19
Postat 06 July 2014 - 11:10 AM
Lica Valentin, la 06 July 2014 - 01:23 AM, a spus:
Nimic. Cel putin la mine s-a dezlipit fara probleme. Totusi, daca nu se dezlipeste, inmoi un servetel de hartie in putin ulei si intinzi un strat foarte subtire peste hartia de copt.
Cat despre glasajul pe care mi l-ai cerut in privat, cauta pe google "glazura Adrianei" (glazura lucioasa ca oglinda) sau foloseste un ganache din parti egale de frisca lichida si ciocolata.
Sper ca ti-a fost de folos raspunsul meu
#20
Postat 06 July 2014 - 02:53 PM
Olguta, la 06 July 2014 - 11:10 AM, a spus:
sau aici http://artaculinara....__1