Sarmale fel de fel
#1
Postat 22 December 2012 - 12:31 PM
Sarmalutele in functie de zona sau de gustul fiecaruia se fac in diverse moduri,cate bordeie atatea obiceie !
Nici eu nu fac mereu la fel de exemplu: fac sarmalutele in functie de sezon,astfel primavara imi plac cele in frunza de vitza(se mai fac si in stevie sau cu potbal sau frunza de tei dar eu prefer vitza) si cu multa verdeata de sezon,cam asa la 1 kg. de carne tocata porc in amestec,cu vita pun:,o ceapa calita,cu o bucatica de morcov,stins cu bulion si o ceasca de orez deja spalat,apoi pun 1 legatura de: stevie,1 de loboda rosie,1 de leustean, 1 de ceapa verde,1 de patrunjel vrede prosapat,1 de marar, mai pun 1 ou(am incercat fara ies mai pufoase dar eu asa am invatat de la mama asa ca pun,mai multe oua le face prea tari pt. gustul meu)sare ,piper,le formez si printre ele pun cateva vf. de cimbu si cateva feliute de kaiser.La noi aceste sarmale in frunza dulce(deci nemurata)se acresc in general cu borsh proaspat,dar mie nu-mi place asa ca pun vin alb,(alcoolul din vin prin fierbere eu stiu ca se evapora,dar le da un gust si un parfum care mie imi place f. mult asa ca am ajuns sa stropesc cu vin alb si ardeii umpluti si sarmalutele in foi de varza murata),deci le pun in straturi alternand cu vf. de cimbru,feliute de kaiser,si acopar cu apa,doar cat abea sa le cuprinda,pun si o lingura buna de builon bun si dau pe flacara cateva clocote la foc mic sa nu mi se desfaca,apoi bag in cuptorul dinainte incins la foc mic vreo 2-3 ore tot stropind cu vin alb.
Astea-s de primavara..
Cele de vara imi place sa le fac in frunza de varza dulce si le alternez cu ardei umpluti,pun suc de rosii.
Cele de iarna imi plac in frunza de varza murata,la astea pun si ceapa calita cum v-am povestit dar si una mai apoi ,cruda taiata marunt,ca le face mai gustoase in opinia mea,mai pun printre ele bobite de piper negru iar la fundul ceaunului vreo 2 foi de dafin,ca asa am vazut eu tips la tv si mi-a placut.
Atentie daca varza sau frunza de vita e f. sarata desarati si puneti mai putina sare in compozitie sau deloc,la fel daca varza e acra stropiti doar cu putin vin alb demiseac spre sf. fierberii(daca vinul e prea dulce indulceste prea tare ,daca e prea acru acreste prea mult,asa ca pus cu masura)
Tot pt. a inspira poate pe cineva pun linkul si de la puiul umplut cu sarmale http://artaculinara....-sarmale-geany/
Si sarmalele de post a lui Fox http://artaculinara....ale-fara-carne/
Cine nu e maestru'' la impaturit sarmalute mai e varza in paturihttp://artaculinara....varza-n-paturi/(soramii ii plac mult le spune sarmale impuscate ,sau sarmale imprastiate )
O sa le pun si pe cele de anul asta cand le voi face (maine am de gand sa le sucesc si poimaine sa le dau la cuptor)
Va astept aici cu sarmalutele voastre asa cum le faceti voi ,pe gustul vostru si cum se fac in zona voastra
Sper sa va placa topicul si sa fie de ajutor cuiva!
Sarbatori fericite!
#2
Postat 22 December 2012 - 01:29 PM
Foile le oparesc in apa fierbinte, Dupa ce am stins focul, altfel se rup!
Amestecul de carne, orez cu cozi de ceapa verde si marar:
se ruleaza simplu:
si produsul finit se fierbe in apa cu bors:
se adauga rosii din conserva deasupra, iar in cuptor cu ele cam o ora
aici sunt doua poze miscate si intruna se vede jumate de cap de pisica, de aia sunt pozele miscate
#3
Postat 22 December 2012 - 02:12 PM
Geany, lipeste te rog si postul cu explicatia care mi-ai dat-o mie ier, te rog. Pupa baba Lori la toate si zice spor maaaare sa aveti! Tineti-mi pumnii sa gasesc varza murata.
#4
Postat 22 December 2012 - 04:49 PM
Lapona Enigel, la 22 December 2012 - 02:12 PM, a spus:
Geany, lipeste te rog si postul cu explicatia care mi-ai dat-o mie ier, te rog. Pupa baba Lori la toate si zice spor maaaare sa aveti! Tineti-mi pumnii sa gasesc varza murata.
Uite Laponel! http://artaculinara....page__st__24960
Sa vii sa ne spui impresii de la sarmalute!
#5
Postat 23 December 2012 - 12:14 PM
Momentan sunt in punctul asta
Revin pe parcurs! Va astept si pe voi sa nu ma lasati singura pe aici
http://stirileprotv....i-dobrogea.html
Edit:
Hai Geaninooo,mai cu talent mama
Apa cat sa le cuprinda..
Foarfote un pic pun bulion..
Acum is' infoiate in pene la maxim,nu-i nimik ca apoi se mai lasa,foc mic...
Revin...
#6
Postat 23 December 2012 - 02:39 PM
Merg sa-i fac o poza unei sarmale in mana ca Geany cxa altfel credeti ca la crosetez
cat palma de mari
#7
Postat 23 December 2012 - 02:44 PM
Carmen L, la 23 December 2012 - 02:39 PM, a spus:
Merg sa-i fac o poza unei sarmale in mana ca Geany cxa altfel credeti ca la crosetez
cat palma de mari
Pune si aici ca acolo se pierd,nu e bine sa postam aceasi chestie intr-o su' de locuri,da vb. sotului:''azi i-asa ''
Si daca vrei sau cand o sa ai tu timp,pune si cum le faci tu exact
Carmelush,jur ca te-am visat azinoapte( imi place sa asociez un nume cu un chip asa avatarul tau,eu asa te-am visat la chip)butonam noul meu aragaz pe care il ador,acum am dat sarmalutele la cuptor si tot le mai stropesc cu vin ca asa imi place mie
Revin..si va astept!!
#8
Postat 23 December 2012 - 03:04 PM
Compozitia mea de azi e clasica, amestec carne de vita si porc, orez, sare, piper, boia, ceapa cruda,cimbru puse la fiert cu doua linguri de pasta de tosii diluata cu apa.
Alte dati pun printre sarmale felii de ciolan afumat.
Acum le pun la fiert si cred ca adaug doua frunze da dafin de la Geany citire, m-a facut curioasa.
Acum sunt la fiert.
Imagini atasate
#9
Postat 23 December 2012 - 03:06 PM
Pune si aici ca acolo se pierd,nu e bine sa postam aceasi chestie intr-o su' de locuri,da vb. sotului:''azi i-asa ''
Si daca vrei sau cand o sa ai tu timp,pune si cum le faci tu exact
Carmelush,jur ca te-am visat azinoapte( imi place sa asociez un nume cu un chip asa avatarul tau,eu asa te-am visat la chip)butonam noul meu aragaz pe care il ador,acum am dat sarmalutele la cuptor si tot le mai stropesc cu vin ca asa imi place mie
Revin..si va astept!!
[/quote]
Bucuria ta este si a mea sincer, sa te tina ani buni aragazul cel nou caci e daruit din toata inima culinarilor.
Inseamna ca trebuie sa ne vedem sa butonam impreuna
#10
Postat 23 December 2012 - 03:45 PM
Carmen L, la 23 December 2012 - 03:06 PM, a spus:
Bucuria ta este si a mea sincer, sa te tina ani buni aragazul cel nou caci e daruit din toata inima culinarilor.
Inseamna ca trebuie sa ne vedem sa butonam impreuna
Sarumana! Daa!! Sa ne vedem sa butonam impreuna! (poate oi ajunge si eu la Bucale' pe la fro' intalneala ,undeva candva )
Cu foaia de dafin vazusem la tv, si mi-a placut
Eu sunt in punctul asta...
Cred ca am parfumat toata scara
Edit!
O sa spuneti ca-s multe! Maii, stiti cum aluneca pi gat?! vb. luli Laponel ca la lupu' cela din poveste,gogaltz,gogaltz!
O zis sotul:''maii nevasta is' ca la nunta''..i-am zis :''Stii ceva? fara injuraturi...''
Apai ar vrea cei de la nunta asa sarmale
#11
Postat 23 December 2012 - 09:21 PM
Asta-i faza preferata a lui bub
Lupul se tavale (aici bub' e f. explicit ) tzcapa-ma' capla' ca ma alde'..''Nu ! ashea' sa alzi lupuli' cum ai papat si tu iezisholii''
#12
Postat 24 December 2012 - 12:29 AM
Iubire, eu maine ma apuc de crosetat. Azi am avut grija de sot... ca facem si noi un anisor acolo, mergem copacel, mai cadem, ne facem cucuie, si dupa aia mai departe Asta seara ne-am adus mama (soacra pentru mine) ...care ieri ar fi facut 40 ani de casatorie...I-am dat un bors de gaina moldovinesc si niste sarladaise din aia - buna retete Alexandru!- cu un muschi de bbborcule si a fost mmmmm, incantata. I-a placut tare la noi Data viitoare o cinstesc cu fro' doo sarmale.
Din fericire am gasit la rusi varza murata, aleluia!!! Nu am multe, dar sper sa imi iasa vreo 30. Am luat si un borcan cu vita de vie la sare.
#13
Postat 24 December 2012 - 12:34 AM
Sper ca te simti mai bine ,da?!
Vezi grija mari' cu sarea da?!
Te pup mama astept impresii,cand ai sa faci
Eu am cazut in butoiul cu melancolie,nush' ce am mac' la han sa ma desfasor!
#14
Postat 24 December 2012 - 01:16 PM
Daca trec de tester, incerc sa recreez pasii
#18
Postat 25 December 2012 - 12:46 AM
cu toate iutuburile şi schiţele studiate, mi-au ieşit de forme şi grosimi aleatoare, de la piramide, la cilindri cotiţi, muşuroaie şi biluţe. astupişurile din capăt au fost create prin forţă, nu înţelepciune, după ce pe primele 3-4 le-am refăcut cam de 3 ori am zis că forma trebuie supusă inovaţiei şi creaţiei.
acum fierb, sarmalele, nu eu, iar eu mă frămînt cu următoarea intrebare, tre'să fie acoperite integral de lichid sau numa' aşa, cît cuprinde? cotele apelor din oală se arată cam pe la jumatea celei mai inalte din ultimul strat. dacă trebuie submerse, imi trebuie extensie la oală că nu mai e decît vreun centimetru neocupat, după aia incepe capacu'.
#19
Postat 25 December 2012 - 12:56 AM
Dexter, la 25 December 2012 - 12:46 AM, a spus:
cu toate iutuburile şi schiţele studiate, mi-au ieşit de forme şi grosimi aleatoare, de la piramide, la cilindri cotiţi, muşuroaie şi biluţe. astupişurile din capăt au fost create prin forţă, nu înţelepciune, după ce pe primele 3-4 le-am refăcut cam de 3 ori am zis că forma trebuie supusă inovaţiei şi creaţiei.
acum fierb, sarmalele, nu eu, iar eu mă frămînt cu următoarea intrebare, tre'să fie acoperite integral de lichid sau numa' aşa, cît cuprinde? cotele apelor din oală se arată cam pe la jumatea celei mai inalte din ultimul strat. dacă trebuie submerse, imi trebuie extensie la oală că nu mai e decît vreun centimetru neocupat, după aia incepe capacu'.
Daca ai folosit varza cu frunza tare (cum e pe aici) nu e de mirare ca ti-au iesit formele dubioase
Eu sarmalele le fac la cuptor cu capac- le-am fiert la foc mic(300F) timp de 5 ore, si initial a fost lichid sa le acopere...dar capacul de la oala mea e greu si nu lasa aburii sa iasa asa ca nu pierd mult lichid.
Mai apasa si tu cu lingura din cand in cand peste cele de deasupra ( oricum se umfla si se ridica un pic)
Pentru sarmale bune, iti recomand oala de fonta de la Kitchen Aid (o gasesti la Canadian Tire, e rosie) Si varza de la magazinul romanesc, cu frunza subtire
#20
Postat 25 December 2012 - 01:19 AM
am varză de unde ziseşi matale şi oală de lut cu capac greu, sarmalele-s incarcerate în abur, fără putinţă de evadare. după 45 de minute pe aragaz le-am mutat in cuptor la 300 F. am pus ceasu' să sune in 4 ore, dacă nu sună, nu-mi fac griji, o să sune pompierii.