Si daca plec de acasa, tot o facem lata cand ma intorc, lumea trece oricum pe la mine si cum naiba sa te scuzi ca nu esti pregatit de Anul Nou cu cate ceva, asa ca nu mai lungesc vorba si incep sa va spun cu ce am demarat, cu biscuitii sarati si saratelele, fiindca astea rezista bine cateva zile.

Am continuat cu drobul de pasare,pe care l-am imbogatit si cu ciuperci proaspete, doar un pic dunstuite intr-o lingura de ulei de masline.

Am zis sa termin ce e de copt si am dat bataie cuptoarelor, minipizza cu masline si ce mezeluri mai ramasesera de pe la Craciun, niste rulouri cu bucati de aluat fraged si legume, pentru copiii celor care stiu sigur ca ajung la noi, copilasii adora rontaielile astea, stiu din experienta anilor trecuti, am finici multi!

Tot din aluat fraged am copt si niste asa zise "cosulete" ca nu am avut timp sa decupez vol au venturi, facusem la Craciun asa...le-am umplut cu crema de branza gorgonzola si sfecla,altele cu icre...

Umbland cu aluatul fraged si gandindu-ma la succesul tartei aperitiv cu carnati si ciuperci facuta de Craciun, mi-a zburat gandul la o nazbatie modificatoare a acelei tarte si imediat am trecut la pregatirea bilutelor de branza, care erau oricum in plan, dar nu pentru vreo tarta…dar cum socoteala de acasa si cea din targ, stiti voi ca nu se pupa totdeauna, am pregatit repede 10 bilute cu crema de branza si marar, am deschis frigiderul, inventariat, gasit ce trebuia si am “clocit” o noua tarta, chiar si cu ciuperci, ca si cea despre care tocmai va zisei, dar era altceva!

Sa nu credeti ca nu mai luam cate o pauza, sotul avea grija sa ma hidrateze, doar stateam langa cuptoare, saratelele erau prin preajma si mi-era sete-n permanenta…dar nu numai cu asta

Intre timp s-a fiert piftia, am avut si de Craciun, putina, ce-i drept, tocmai din motiv de repetir la interval scurt. De data asta i-am dat aparenta de star, asa am pregatit-o pentru intalnirea cu degustatorii, care, va spun la ureche, au considerat-o piftia fatala din prima!

Va ziceam de bilutele de branza, iata-le! Deocamdata, doar o poza efectuata imediat dupa ce au iesit din chinurile facerii,adicaaaa… marea invarteala!

Dupa ce am dat-o afara din casa, pe frumoasa, deoarece in frigider nu mai era loc si pentru d’astea, am trecut la asamblarea salatei shuba ( cu peste si d’asta am avut de Craciun) dar nu doar eu o ador si altii o adora si trebuia sa o refac. Din ingrediente asemanatoare, dar cu pui, nu cu pesteam facut si reteta de debut a Nadiei, ca nu strica o bratara la masa omului! reteta de la linkul de aici... Iata, salatele, nebibilite de asezat pe masa...
Shuba

Bratara de rodie

Intre timp m-am ocupat si de tort, bateriile s-au dus, au iesit poze negre/albastre; am avut blat negresa si crema de alune, ca la tortul cu fructe uscate de la concurs, caut postarea si atasez linkul pe urma... . L-am ornat in viteza cu frisca si fructe, o sa-l vedeti la taiat. Friptura a fost de pasare, contrar a tot ce se spune ca nu e bine sa se manance la zilele astea asa ceva, noi nu mai puteam sub nicio forma sa mancam friptura de porc si cum cocosii se bat in ograda, friptura scrie pe fruntea luptatorilor cei mai sangerosi! Stiam din experienta anilor anteriori ca nu ajunge un singur tort (oamenii se perinda pe la noi si a doua si a treia zi, fiecare cand isi revine) si am convocat sotul la o claca de facut trufe, mai ales ca aveam si niste forme primite de la Stella si abia asteptam sa le folosesc, reteta trufelor e tot a ei.( Multumesc pentru tot, stella, daca citesti!) Asadar, trufele in forme si altele proaspat pudrate cu cacaua…

Nu va spun cate am papat cu d-l Gelu cand le-am facut, nu se spune, nu, nu, nu!

Cam astea ar fi in mare, pregatelile, am mai facut platori de branza cu struguri o sa le vedeti si am primit musafirii in valuri, ca la zile mari lumea se mai plimba, dar nici pe mine nu m-au uitat cei ce ma iubesc, de-aia ma si pregatesc sa-i astept cumsecuvine. Cateva instantanee luate de pe masa in momente diferite…Unghiuri cu saratele si vinuri.

Cele doua salate, shuba si bratara de rodie…

Platouri cu branzeturi aranjate divers.

Salata boeuf,pe cot de masa, icre, poza aburita…

Grupaj de aperitive in jurul vedetei alb/rosii...

Tarta, taiata, o bunatate!

Fripturile au fost despielitate de colesterol, cam asa.

S-a taiat si tortul, in sfarsit!

Cine a intarziat la prima runda a mesei, a papat doar bombonele rafaello si trufe, ca tortul s-a dus si nu am avut timp de doua, asa cum faceam anii trecuti…

Cam astea ar fi in mare,bautura a fost diversa si pe toate gusturile, s-a preferat la inceput tuica veche pastrata in pod,in butoias de dud si apoi vinuri au fost pe ales si de butuc si cumparate, sampanie Zarea, cea de odinioara, cafea si fructe de toate felurile.
Toate astea nu se intamplau daca nu ni se spargea masina de Craciun... am fi fost plecati, dar asa, mi-am facut si eu de cap cum m-a taiat capul!

La multi ani tuturor, va fac Io cinste!