Briose ptr mic dejun 50/50 se pot prepara de toate gospodinele
#1
Postat 07 February 2013 - 04:20 PM
Din moment ce respecta cantitatea in grame nu volume adica din cantitatea totala jumatate faina integrala si jumatate tarate de ovaz, inseamna ca:
Putem folosii aluatul la paine ( cornuri,briose) la produse de patiserie, tarte etc.
Putem sa combinam cu orice fel de grasimi.
Acum sa va prezint Briosele mele.
Sectiunea caldutza nu fierbinte
mai aproape
Reusita acestiu aluat,o veti obtine doar daca nu va abateti cu nimik de la reteta pusa de mine. Modificarile va apartin, insa fara dreptul de a spune ca nu sunteti multumiti.
Ingrediente:
200 gr faina integrala bob de grau intreg
200 gr tarate de ovaz rasnite fin (in rasnita de cafea)
120 gr gluten de grau
60 gr drojdie proaspata
350 ml apa calduta
3-4 linguri ulei de masline
1 lingura de supa plina cu sare
ulei de masline ptr uns aluatul
Mod de preparare:
Eu folosesc malaxorul ptr framantare , dar este valabil si ptr framantatul manual modul de preparare.
Se pune in bol faina, glutenul, taratele si se amesteca bine, se face un cuib in faina, se pune apa calduta apoi drojdia faramitata si se lasa putin sa stea sa faca balonase drojdia, apoi se adauga uleiul si sarea. Framantam aluatul pina se aduna, il lasam sa stea 10 minute, apoi il framantam iarasi pina il simtim la mina ca este pufos si nu se mai lipeste de vas.
Aluatul daca respectati reteta, nu va fi lipicios si il veti scoate foarte usor din vas.
am facut gaurici cu degetul sa vedeti consistenta aluatului
Se vede clar de cata faina avem nevoie ptr intins
Intindem aluatul in forma unui patrat/dreptunghi si verificam sub aluat sa mai punem cateva fire de faina
Cam asa de subtire trebuie sa fie
stropim aluatul cu ulei si incepem dintr`un capat al aluatului si rulam cat putem de strans si cat mai egal sa fie sulul
masuram in asa fel sa ne iese 12 bucati
una bucata
luam aluatul in mana si incepem sa bagam marginile inspre mijloc si pe o parte si pe cealalta (si pe fata si pe dos)
punem bucata in forma de briosa si apasam cu degetul in mijlocul ei
cele 12 briose puse la crescut pensulate cu putin ulei deasupra si acoperite cu un prosop si lasam la crescut la loc cald cam 30-45 min depinde cat de cald este in bucatarie
crescute arata cam asa dupa timpul expirat
Le punem cu grija in cuptorul preincalzit la 180 grade ptr 1h apoi daca doriti asa putin mai rumene, mariti focul la 200grade ptr 10 min. Este foarte importanta temperatura ptr ca in combinatia asta, cresc afara in cuptor foarte putin aluaturile astea 50/50, si se umbla usurel cu ele sa nu descreasca.
Le punem pe un gratar la racit . Le servim cu ce dorim noi, preferabil la mic dejun (se pot incalzii la MO a doua zi 1/2 min la 700wati.
Au o cojita subtire si putin crocanta si un miez moale si pufos. Dupa racire, se pastreaza in punga de plastic.
Cam atata cantareste o briosa
Pofta mare la mic dejun !
#2
Postat 07 February 2013 - 04:28 PM
foarte, foarte placuta mie reteta! felicitari pt reteta pas cu pas si ca ai gasit metoda si reteta optima!
ma intreb daca merg toate la MP, fara interventii de manute umane in afara de pusul ingredientelor in cuva?
unde se gaseste glutenul? supermarket, sau plafar?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#3
Postat 07 February 2013 - 04:42 PM
Daniella, la 07 February 2013 - 04:28 PM, a spus:
foarte, foarte placuta mie reteta! felicitari pt reteta pas cu pas si ca ai gasit metoda si reteta optima!
ma intreb daca merg toate la MP, fara interventii de manute umane in afara de pusul ingredientelor in cuva?
unde se gaseste glutenul? supermarket, sau plafar?
Da, ptr mine este reteta cea mai placuta(nu imi place aluatul umed sau clisos).
Daca se respecta reteta asa vor creste la oricine le va presta.
Glutenul de la plafar (magazine naturiste) se vinde in pungute de 250gr.
Eu am pus in robotul malaxor si a mers aluatul. In masina de paine incerci daca nu merge ghinion. Este cantitate mica si merge si la mina facut si repede.
Sa citesti bine pasii daca te tenteaza sa faci aluatul(se poate da si alta forma nu neaparat briosa).
#5
Postat 07 February 2013 - 08:48 PM
Chiar imi lasa gura apa .
Foarte buna informatia cu glutenul. O sa caut si eu la plafar.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#6
Postat 07 February 2013 - 11:33 PM
Adriana, la 07 February 2013 - 08:20 PM, a spus:
Multumesc!
Da exact forma de ciupercuta au asa au crescut in forma de briosa si sunt dragute foc in forma asta. Se pot face simple painisoare o sa pun tot aici si alt model cand fac folosind acest aluat care ptr mine ramane asa cum este, ptr ca imi palce cum a iesit .
Piscotel, la 07 February 2013 - 08:48 PM, a spus:
Chiar imi lasa gura apa .
Foarte buna informatia cu glutenul. O sa caut si eu la plafar.
Multumesc!
Sigur o sa gasesti la plafar.
#7
Postat 08 February 2013 - 11:25 AM
#8
Postat 08 February 2013 - 11:56 AM
#9
Postat 08 February 2013 - 01:49 PM
Carmella, la 08 February 2013 - 11:25 AM, a spus:
Am incercat in fel si chip. Asta este varianta cea mai buna si nici nu zici ca sunt tarate. Astea de ovaz is mai cojoase decat cele de grau(care nu imi plac)le dau prima data prin robot la cutite pina se fac pic mai maruntele, apoi asa incetuc la rasnita de cafea si sunt super bune, albesc si faina. Si eu ca si tine, chiar daca nu mai gust putin din ce fac, dar eu copturi tre sa fac. Simteam ca inebunesc cand vedeam ca nu iese de fel pe placul meu dar,,, sa nu uitam ca eu sunt omul care nu ma las usor si pina la urma tre sa iese. Din aluatul asta o sa fac si sucitura cu mac/nuca si alte minunatii. Eu nu pot sa inchei cu placintaritul si imi trebuia ceva sa ma multumeasca si sa nu ma tina in loc.
any_annette, la 08 February 2013 - 11:56 AM, a spus:
Impachetarea este aceiasi ca si la cornuri sau ca si la pogacitzele mele cu jumari doar ca sunt bronzate:).
Eu, ma bucur mult ca va plac briosele mele. Acum pun de o tura dar le fac alta forma tot rulate, aluatul acelasi.
#10
Postat 08 February 2013 - 02:29 PM
cerra, la 08 February 2013 - 01:49 PM, a spus:
Cerra, ce ambitioasa esti! tu chiar nu renunti deloc daca-ti pui ceva in cap. Felicitari! si esti si f harnica, n-ai chef niciodata sa stai pur si simplu?
#11
Postat 08 February 2013 - 02:59 PM
moatza, la 08 February 2013 - 02:29 PM, a spus:
cerra, la 08 February 2013 - 01:49 PM, a spus:
Cerra, ce ambitioasa esti! tu chiar nu renunti deloc daca-ti pui ceva in cap. Felicitari! si esti si f harnica, n-ai chef niciodata sa stai pur si simplu?
Multumesc!
Nu, nu pot sa stau ca imi sta norocul
Nu vreau sa se simta ai mei restrictionati de la nimik(placinte turte etc) asa ca... fac in asa fel sa imi iese si toata lumea este fericita.Nu mai vreau sa folosesc faina alba si atunci trebuie sa experimentez cu tarate, integrale sa pot face cam tot ce am facut inainte (sa putem minca si noi).
#12 Guest_Gelutza_*
Postat 08 February 2013 - 03:43 PM
Dar eu nu aveam in casa ingredinte de regim, asa ca le-am comis din cea am avut la indemana, dar in forme de briose, macar sa ma amagesc cu forma!
#13
Postat 08 February 2013 - 04:11 PM
Gelutza, la 08 February 2013 - 03:43 PM, a spus:
Dar eu nu aveam in casa ingredinte de regim, asa ca le-am comis din cea am avut la indemana, dar in forme de briose, macar sa ma amagesc cu forma!
Foarte frumoase!
Tarte se gasesc a magazine naturiste(taratele de ovaz sa le cumperi ptr ca, sunt cantitate egala cu faina si daca pui de grau o sa fie amare)taratele sa le rasnesti in rasnita de cafea ptr ca sunt prea mari si tzapene..
#14 Guest_Gelutza_*
Postat 08 February 2013 - 10:04 PM
cerra, la 08 February 2013 - 04:11 PM, a spus:
Gelutza, la 08 February 2013 - 03:43 PM, a spus:
Dar eu nu aveam in casa ingredinte de regim, asa ca le-am comis din cea am avut la indemana, dar in forme de briose, macar sa ma amagesc cu forma!
Foarte frumoase!
Tarte se gasesc a magazine naturiste(taratele de ovaz sa le cumperi ptr ca, sunt cantitate egala cu faina si daca pui de grau o sa fie amare)taratele sa le rasnesti in rasnita de cafea ptr ca sunt prea mari si tzapene..
Abia astept sa cumpar si sa fac!
#16 Guest_Gelutza_*
Postat 09 February 2013 - 08:20 PM
moatza, la 09 February 2013 - 07:57 PM, a spus:
Ghioceii erau pentru voi, muzele!
M-am speriat ca vine iarna grea si i-am cules, mai bine sa bucure privirea decat sa-i striveasca nametii!
(Am ramas cu frica-n san, anul trecut pe vremea asta era urgie...)
Apropos de flori, tocmai citeam un material trimis de o prietena virtuala in care este vb. de flori comestibile, woww, cate nu stiam! Foarte, foarte multe flori sunt comestibile, dar eu nu ma vad devorand toporasi in veci!
#17
Postat 09 February 2013 - 08:25 PM
Nici nu stiam ca se gaseste gluten de vînzare. Aici nu am vazut niciodata, dar asta nu înseamna ca nu este... probabil nu am vazut eu.
Credeam ca glutenul este foarte nesanatos si ca este folosit ca aditiv în industria alimentara pentru pufozitatea, cresterea si pastrarea formei aluaturilor... etc. O sa ma documentez.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#18
Postat 09 February 2013 - 08:41 PM
#19
Postat 09 February 2013 - 08:48 PM
Maya, la 09 February 2013 - 08:25 PM, a spus:
Nici nu stiam ca se gaseste gluten de vînzare. Aici nu am vazut niciodata, dar asta nu înseamna ca nu este... probabil nu am vazut eu.
Credeam ca glutenul este foarte nesanatos si ca este folosit ca aditiv în industria alimentara pentru pufozitatea, cresterea si pastrarea formei aluaturilor... etc. O sa ma documentez.
Multumesc!
Informeaza`te, apoi sa incerci dar daca nu se pune gluten la faina integrala +_tarate sa sti ca ies niste ciungi. Am facut eu prima reteta asa si am fost foarte dezamagita de rezultat. In painica de la magazin, se pun multe alte chestii urate E`uri si altele.Acasa nu am timp s afabric eu glutenul si il cumpar d ela magazin ptr pretul de 5 lei 250gr.Briosele sau rulourile daca papam numai noi avem 1 saptamana,ptr ca papam doar dimineata iar daca vin prietenii nu pot zice ca nu le dau logic nu?
#20
Postat 09 February 2013 - 08:50 PM
moatza, la 09 February 2013 - 08:41 PM, a spus:
Exact! ne gandim la intolerante. Glutenul cum am mai spus, este proteina graului si nu ar fi normal sa ne faca rau, asta in cazul in care persoana in cauza nu are ceva special cu granele/cerealele cu sau fara gluten.