Bobocel, la 14 February 2013 - 07:51 PM, a spus:
Sunt tot mai multe voci care susţin aceste teorii. Epidemia de obezitate din ultimii ani ne va obliga în cele din urmă să revenim la principiile alimentare din vechime.
+ 1
si eu sunt de acord ca trebuie sa ne reintoarcem la natura si sa lasam produsele din raft/galantar, procesate, industrializate, printre acestea se numara si toate cerealele/uleiurile/zaharul/sarea rafinate.
Eu cred ca modul de preparare al alimentelor are mare importanta in pastrarea calitatilor nutritive ale hranei. Daca fierbi mancarea ore si nu la foc minimum-minimorum, ce ramane din proprietatile organoleptice si calitatile nutritionale ale ingredientelor? In general doar balastul. Sunt de acord cu propunerea lor.
Despre subiectul: laptele este un aliment pt nou nascuti si nu poate fi digerat de catre adultii, datorita pierderii producerii lactazei, am citit in anii '90. Apoi m-am observat pe mine si e perfect adevarat. Personal ma balonez groaznic daca beau o cana cu lapte. De ex: cafeaua in loc de digestiv, devine bomba abdominala combinata cu laptele.
Cei care nu au intrerupt niciodata consumul de lapte nu au problema lipsei lactazei si pot metaboliza laptele: ex ciobanii.
Cu lactatele e de observat reactia la fiecare tip in parte (kefir, lapte batut, iaurt, sana, branzeturi), personal nu diger prea bine branzeturile, oricat de mult imi plac. Popoarele asiatice (chinezi, japonezi etc) nu consuma deloc lapte si produse din lapte dupa copilarie si statisticile ii plaseaza cu cele mai mici procente de osteoporoza, parkinson si cancere de colon, san, prostata etc. Calciul se asimileaza cel mai bine din legume verzi si fructe proaspete, din apa minerala si intr-un procent muuult mai mic din lapte. Consumul de lapte asociat cu nevoile de calciu e fals indus de marketingul din ultimii 50 ani al producatorilor de lactate. Ma cam indoiesc ca asimilezi calciu dintr-o cutie de lapte sau lactate ... care promit marea cu sarea, dar sunt doar adaosuri de minerale sintezate.
Vegetarienii consuma lapte de migdale, nu am apucat sa studiez inca problema, dar in principiu migdalele sunt foarte sanatoase. Daca va apucati, preparati cantitati mici, cat consumati odata, caci am citit ca a doua zi se schimba gustul.
Cred ca ar trebui facut un test de intoleranta la lactoza, inainte de a lua o masura radiala, pentru ca problema nedigerarii laptelui, ca urmare a lipsei cazeinei eu stiam ca se refera doar la lapte si branzeturi nefermentate, nu si la cele fermentate. Dar studiile evolueaza, parerile se schimba, dar si interesele pentru (ne)promovarea diverselor "stiri".
Nu, in ultimul rand sunt de acord cu Gina: moderatie si intoarcere la natura.
Moda cerealelor (cu lapte la mic dejun) o ignoram si noi.
Oricum, cereale nu inseamna fulgi cu zahar si cacao, sau biscuiti indulciti asa zis cu cereale integrale. Cine spune ca ar consuma cereale si de fapt consuma Vitalis, Fitness, Cheerios, Chocapic, Cookie Crisp, Strawberry Minis’s, etc ...NU consuma cereale INTEGRALE asa cum spune reclama.
Eu folosesc doar ulei de masline EV si de prajit nu prajesc. Nu am altceva in casa pt ca m-am documentat prea putin ca sa fiu sigura pe ce e bun si ce nu, pt ca informatiile sunt contradictorii.
Nu sunt de acord deloc cu soia nefermentata. Nici chinezii nu o mai consuma. Doar pe cea fermentata (ex: sos de soia).
In metoda aceasta spune sa nu pui deloc uleiul la gatit, fie ca e presat la rece de masline ori what ever. Cei care am facut meniuri detox, conform metodei de pe topicul deschis de Dexter, putem confirma ca lipsa uleiului la gatire trece absolut neobservata in preparatul final, pentru mancaruri simple, mai ales pt cele cu carne este inutil!
Din pacate si uleiul de masline "extravirgin" este falsificat si greu de gasit unul "curat" in regiunile/tarile unde nu e produs.
Ar mai fi printre multe altele important sa consumi produsele locale, cu care ai fost obisnuit de mic (organismul e obisnuit cu continutul de saruri si minerale din alimentele respective, crescute in solurile zonei respective), care ajung la tine mai proaspete si nu necesita conservanti si metode de ceruire etc. Cand ai schimbat tara e mai greu cu cele cu care exti obisnuit de mic, dar macar sa-l obisnuiesti si stabilizezi cu cele locale de unde traiesti.
Mai consider ca afumaturile si conservele trebuie eliminate/evitate. Noi de exemplu nu ne simtim deloc bine dupa un carnat afumat, fie el si de la tara, facut dupa metode traditionale, "curat", fara porcarii sintetice.
Conservanti si coloranti chimici - de eliminat.
Sunt total de acord cu BIO, doar ca sunt multe falsuri. Nici nu ne putem muta la tara toti acum, dar trebuie sa incercam sa ne gasim surse de a ne procura produse de la ferme si gradini/livezi care nu folosesc porcarii.
In ceea ce priveste eliminarea cerealelor mentionate, daca se doreste, cred ca poti gasi solutii sa inventezi aluaturi cu cele permise, asa cum au inventat fanii monti, care monticizeaza totul. Deci nu e musai renuntare la pizza, foccacia, galuste, dulciuri. Dar dieta asta cam presupune sa gatesti acasa si o buna organizare.
In restaurante si alte soiuri de "mancatorii" nu garanteaza nimeni pt calitatea, originea, prospetimea ingredientelor, pt metodele de preparare, dar mai ales pentru adaosurile folosite. De ex stiu ca folosesc nise porcarii chimice pt fragezirea carnii de vita (mi-a oferit o cunostinta, patron de restaurant -a m refuzat), astfel ca dintr-o bucata de proasta calitate, iti servesc o friptura suculenta de sirloin tender . A fost doar un exemplu, ca glutamatul cred ca nu lipseste din mai nici un preparat. Am ramas foarte uimita sa vad pungoiul cu glutamat la kg in hipermarket.
Aura, ai dreptate

! O sa evit si eu alimentele din China.
Ralu, ai lansat o problema foarte stufoasa

. O sa iti ajute meniurile de la Detox, chiar daca tu poti folosi liste de fructe, legume, carnuri mai largi.
Metoda asta nu specifica nimic referitor la combinarea alimentelor?
Eu cred ca daca tii 2 saptamani dieta recomandata de medic, doar cu produsele in care tu crezi si respectand principiile fata de care nu ai nici un dubiu nu are ce sa-ti faca rau. Dar poti face un test simplu:
scoate lactatele, cerealele, prajelile si alimentele procesate. Cosuma doar fructe, legume, carnuri, ulei EV de masline (2 mese de carne rosie pe saptamana, restul peste si fructe de mare), proaspete, locale si cat mai "curate"= BIO. Nu e asta nici o noutate, e indicat de multe diete si de nutritionisti. Nu iti trebuie metode stufoase sa urmezi reguli simple pt o alimentatie sanatoasa si sa excluzi combinatiile indigeste (ca de exemplu carne/proteine + carbohidrati etc).
Multa sanatate!