Sper sa am de la cine ma perfectiona, inspira, mai ales pentru gatirea in sistem.
La solicitarea Zerdei postez pentru inceput cateva tehnici simple de unde se porneste gatitul in vasele Zepter. Daca e un reprezentant de vanzari (sau similar)printre noi, il nvit sa imi ia locul, sau sa ma corecteze unde gresesc.
Astazi ne propunem sa prezentam:
Cum se procedeaza pentru a prepara o friptura
Muschi de vita la gratar
Azi eu am avut circa 600 g muschiulet de vitel, o carne absolut slaba. Carnea de vita are o textura, care, in opinia mea, o transforma in cea mai pretentioasa carne de preparat ca friptura in vasele acestea (respectiv e singura care mi s-a lipit de maxim 4-5 ori in 18 ani de folosire).
Il taiati cum aveti placerea. Pentru a dovedi ca se coace bine si in interior, chiar si un bucatoi gros, dar se rumeneste bine pe afara si e fragedissima, insa nu se arde/usuca, eu am folosit mai multe tipuri de taieturi: capatul muschiului netaiat, dar si felii de muschi de circa 2 degete de ale mele (pe lat

1. Punem vasul la incins, gol.
Acum am folosit grillerul, dar daca aveti un alt vas de forma joasa, fara rizuri, il puteti folosi cu succes (alta data o sa va arat si rezultatul in vasul fara gratar):
*In cazul plitei electrice se foloseste ochiul cu diametrul cel mai apropiat de cel al vasului, la temperatura medie (eu am de la 0-9, folosesc 5, sau 6 depinde de graba si ce mai am de facut intre timp, ca sa termin cu toate in acelasi timp).


2. Intre timp spal carnea, o usuc in doua servetele absorbante si atat, nu o condimentez cu nimic in prealabil.
Orice alta carne se prepara la fel, dar puteti sa o condimentati inainte dupa placere si dorinte, in functie de tenta pe care doriti sa o dati mesei respective.
Prima data va recomand sa faceti friptura in vasul Zepter fara absolut nici un condiment, veti simti un gust natural al carnii, o carne CU GUST, nu fada, si veti constata ca nu este nevoie de adaos de sare (si in consecinta nici de condimente doar in scopul de a suplini lipsa sarii).
Eu am in set 2 termocontrolere stricate, dar nu stiu care sunt (nu le-am dat deoparte), insa nu ma deranjeaza asta pt ca nu ma mai iau dupa indicatia acului de muuult, mult timp ci dupa ochi/nas/experienta, va puteti ghida dupa nas, asa cum o faceti cu un gratar din cele grele de fonta, cand va orientati dupa cat e de incins gratarul. Ca sa arat ca nici nu ai nevoie de termocotnroler, am facut cu acesta "mai nou" (si asta e un model depasit de nu stiu cati ani), pentru ca regulile eu le stiu doar pe celalalt tip de termocontroler (din ebonita neagra cu culorile albastru, verde, rosu). Deci cu acesta nu stiam procedura: la cat trebuie sa pun carnea, asa ca am facut instincitv si mi-a iesit ca mai jos, adica preparat final perfect, pt de data asta am dorit-o bine facuta (asa o mananca boierul!).
Mi s-a parut ca am stat cam mult, toata lumea era infometata, asa ca am pus carnea cand acul termocontrolerului arata asa, dar habar nu am cum scrie la carte pt acest tip de termocontroller.
Nu supraincalziti vasul! Nu-l duceti la rosu inainte sa puneti carnea, mai bine mai putin incins (Asta se poate repara din mers) decat prea incins.

3. Se pune carnea si se preaseaza bine si rapid cu furculita pe toata suprafata sa.

Acum carnea e zdravan lipita de vas, nu incercati sa o desprindeti, o veti rupe! In cateva minutele se dezlipeste singura!!!
4. Se inchide repede capacul si se inchide focul. Se indeparteaza vasul de pe sursa de caldura in cazul plitei electrice care inca va continua mult timp sa ramana incinsa.
Pana am pus carnea si am pus capacul, acul termocontrollerului deja se ridica asa:

La inceput iese putin abur printre capac si vas. In cateva minutele acest abur formeaza o pelicula umeda in santul de pe buza vasului si sigileaza vasul.
5. Cand nu mai iese abur (2-3 minute) puteti intoarce friptura, daca este complet dezlipita si gradul de rumenire va satisface pUpila.
Folositi timpii normali de gatire a carnii de vita raw/medium/well done.
Eu am intors-o cand arata asa:

Am facut in timp ce s-a copt friptura paste cu sos de branza pentru fiica mea si o portie de cartofi sprayati cu EV si grillati sub grill la cuptor (metoda Maya

6. Mai lasati pret de cateva minute (eu vreo 4) si daca gradul de rumenire este cel dorit, scoateti friptura.
Puneti vasul in chiuveta la inmuiat, umpleti-l cu apa rece, si porniti montarea preparatului in farfurii. Eu, montarea fara multa scoala, pricepere si timp, mai ales ca era foame mare.
La masaaa!!!




Secretul gustului sau delicios sta in prepararea carnii, care trebuie sa fie rumenita si facuta exact cum va place. In speta in aceste vase gustul clasic al unui muschi de vita este potentat pt ca nu are nevoie de de nici un adaos pentru a i se imbogati gustul.
Friptura nu are nevoie de sare, piper si alte condimente. Carnea are un continut ridicat de saruri. Sarurile o fac sa fie deja sarata, doar ca prin preparare incorecta se distrug si in vasele obisnuite suntem obligati sa adaugam sare si/sau condimente dupa gust. Condimentati cu ce va place dupa ce o gustati natur. Eu am condimentat-o azi, in farfurie cu un otet invechit 12 ani in butoaie valoroase.
De asemenea, la gatitul in Zepter, carnea nu pierde din volum ca la gatitul intr-un vas/gratar clasic, unde scade considerabil. Veti vedea ca este o diferenta notabila si o economie in buget. Veti avea nevoie deci portii mai mici ca si gramaj in crud, pentru acelasi preparat final.
Aceasta friptura nu s-a lipit, nu a necesitat adaos de ulei/apa/sare sau condimente, a fost foarte suculenta, gustoasa si moale.
Nu avea nevoie de nici un fel de adaos: sare, piper, verdeturi, iubitul meu a mancat-o natur. Pe mine ma deranjeaza putin gustul de vita si v-am prezentat si varianta muschi de vita imbalsamata in acceto balsamico.
Voi reveni si cu alte fripturi din alte carnuri, sau tot cu asta cand otetul balsamic il putem pune in ultimul minut de coptura in vas, peste carne. Impreuan cu putina zeama lasata de friptura, va iesi un sos caramelizat, ca o crema groasa si foarte gustos.
Cand ati terminat de mancat, putinele urme de sos de carne de pe vas s-au inmuiat deja si puteti spala vasul cu usurinta, cu partea aspra a buretelui. Eu nu folosesc detergentii speciali de la producator, dar folosesc de fiecare data bureteii de inox (din orice hipermarket) pt indepartarea albuminei din interior, a carei depunere si acumulare la vasele clasice nu se vede.
In cazul in care avem termocomputer, putem controla precis temperatura din vas si il putem programa sa ne avertizeze sonor la temperatura dorita. Cu alta ocazie am sa gatesc si cu acela ...


Pofta buna si va astept cu intrebari, retete, incercari, experiemente.
PS: orice vas din otel inoxidabil 18/10 cu baza groasa de minimum 12 milimetri si facut din masa de inox poate fi folosit similar.