Le-am dat lor partea cremoasa pt paste si eu am pastrat partea mai zemoasa. Insa daca nu montam in forma de turnule pe farfuriet, nu arata asa, dar nu mi-am dat seama la shooting, sa culc turnul la pamant, ca eram rupta de foame si la masa era excelenta consistenta, doar cand am vazut foto pe pc am observat zeama. Dupa shooting, am mai amestecat cu o multime de busuioc, punand turnul la pamant si nu mai era deloc prea zemoasa, prea buna.
Dar era mai bine daca dupa ce am adaugat ultima oara apa daca asteptam sa fie complet evaporata, inainte de a adauga sucul de rosii, pe viitor asa o sa fac, ba chiar o sa incerc si varianta fara apa si cu carne+rosii de la inceput, slow cooking. Mi-a fost teama sa nu se intareasca insa carnea daca puneam rosiile pe ea nefiarta.
In orice caz pentru mancaruri care se vor mai scazute, nu e problema, se scade cantitatea de lichid (e musai, la modelul de gatit slow cooker); se mareste ori timpul, ori temperatura (of course controlat - pana la rosu), dar nu se clocoteste. Mai sosoasa, sau mai scazuta, este o optiune ce se regleaza la final, de catre orice bucatar

, dupa preferinta publicului si timp disponibil/gradul de infometare
La fel cu sarea pe legume crude, cum ai spus mai inainte, este o chestiune de obisnuite, de gust. Alimentele contin saruri in mod natural, important este sa nu le distrugem prin modul de preparare si/sau temperaturi ridicate. Eu nu pun sare pe marea majoritate a legumelor proaspete pe care le consum crude: rosii gustoase, catraveti, ridichi de luna, morcov, telina, patrunjel, sfecla, conopida, broccolli. Pe salata si varza musai adaug sare putina si balsamico (contine sare); la fel cum ai spus si tu pun sare daca fac o salata amestecata (care nu contine branza/peste/carne/masline sarate). Nici macar la friptura nu adaug sare, prefer sa pun un sos de soia bun (nu contine multa sare), balsamico si verdeturi si alte condimente naturale si sa o coc in suc propriu (nu adaug apa, ulei). Iese suficient de sarata pt gustul familiei mele, insa noi nu mancam sarat. Iar analizele mi le fac cel putin 1 data pe an si nu a fost relevata niciodata vreo problema legata de lipsa sarii in mancare, iar arterele mele cred ca sunt mai fericite.
Eu am citit in anul 94 destul de mult despre afectiunile pe care le produce alimentatia nesanatoasa (provocata si de prepararea incorecta a hranei) si despre excesul de sare, iar psihicul lucreaza. Arterele mele (cu mare risc genetic) sunt mai fericite, cu tensiunea (risc genetic la mine) stau foarte bine si nu sufar de retentie de apa. Doamne fereste!
Factorii de risc pentru sanatate sunt asa de multi in ziua de astazi, incat fiecare face pentru sine insusi alegerile in care crede cel mai mult si pe care le considera benefice pentru el si familia sa.