Beef Wellington pentru Valentinu' meu :)
#1
Postat 16 February 2013 - 12:58 PM
Beef Wellington
[attachment=78129:11.jpg]
#2
Postat 16 February 2013 - 01:13 PM
Bon si acum reteta.
Ingrediente Beef Wellington pentru 6 pana la 8 portii:
- · 1 bucata de muschi filet de cam 1,5 kg, cat mai egala posibil. Muschiul trebuie sa fie de foarte buna calitate, de animal tanar, pentru a iesi cat mai moale posibil Se indeparteaza toate pielitele si zgarciurile, daca mai sunt.
- · 1 aluat foietaj
- · 150 g foie gras - eu am pus foie gras- ori mousse de ficat de gasca ori de rata ori Pâté Maison /Pâté de campagne– vezi reteta mai jos- frecate pana iese o creme fina
- · 400 g pasta Duxelles –vezi reteta mai jos- rece
- · 3 linguri de Madeira ori sherry ori vermouth
- · 1 ou
- · 1 lingura de apa
- · 1 lingura de lapte
- · sare si piper proaspat macinat
[attachment=78130:1.jpg]
Preparare Beef Wellington: se preincalzeste cuptorul la 205°C. Foie gras-ul impreuna cu pasta Duxelles si cele trei linguri de Madeira se amesteca, se asezoneaza cu sare si piper dupa gust si se imbraca muschiul filet intr-o manta de cam jumate de cm grosime. La mine a fost mai mult si tare gustos a iesit.
[attachment=78131:3.jpg]
[attachment=78132:4.jpg]
[attachment=78133:5.jpg]
Muschiul se infasoara apoi in aluatul foietaj. Se unge tigaia cu unt, eu am uns cu grasime de rata. Se fac in aluat gauri in aluat la intervale egale pentru a permite aburului sa iasa. Eu am facut atat deasupra cat si lateral.
[attachment=78134:6.jpg]
[attachment=78135:7.jpg]
Daca se foloseste un termometru pentru verificarea temperaturii, se introduce prin gaurile respective. Daca se introduce in aluat , riscati sa distrugeti crusta. Daca nu se fac gaurile, aburul va « fierbe » carnea, lucru care afecteaza apoi consistenta carnii. Se unge totul cu amestecul de ou si apa. Se da la cuptor pentru o perioada de la 55 minute, daca doriti sa il faceti medium rare pana la 1h si 20 minute, daca il vreti well done. La mine asa a iesit, din cauza de ambuteiaje pe autorstrada, asa ca am tot tras de el, desi noi il consumam medium. Ca e rare ori ca e bine facut, carnea ti se topeste in gura efectiv. Daca aveti termometru, puteti verifica gradul de coacere astfel : la t° de 55° este rare, pe la 70° este medium, la 80°C este well done. Temperatura carnii se verifica in partea cea mai groasa a filet-ului. Pentru mine, cam 60°C este foarte bine. Daca nu aveti termometru, faceti asa : introduceti un cutit foarte subtire in doua gauri. Daca sucul care iese este rosu, carnea este rare, daca este roz, este medium, daca e maro, e deja foarte bine facuta carnea. In orice caz, asemenea carnuri de calitate buna se recomanda sa se faca pana la gradul medium. Cand se taie va avea o culoare roz foarte frumoasa in mijloc.
Trebuie sa aveti grija la foietaj. Cand a facut o crusta aurie frumoasa, inveliti totul cu o folie de aluminiu, dar lasati un loc pe unde sa iasa aburul, si dati inapoi la cuptor.
Si asa arata gata:
[attachment=78136:8.jpg]
[attachment=78137:9.jpg]
Ingrediente Pâté Maison,care se amesteca toate:
- · 12 sau 16 felii bacon
- · 500 g carne tocata de vita
- · 500 g ficat de vitel ori de pui
- · 2 oua batute usor
- · 125 g smantana grasa
- · 1 lingura de usturoi tocat fin
- · 2 crengute de cimbru uscat
- · 1 lingurita din fiecare : sare, piper proaspat macinat, nucsoara, boia de ardei/paprika
- · jumate de lingurita de salvie macinata
Ingrediente Duxelles :
- · 250 g ciuperci proaspete de padure. Nu puneti champignons caci nu au aroma necesara. Ca sa intensificati aroma, puteti pune un pumn de ciuperci de padure uscate, lasate la hidratat in prealabil cam jumatate de ora.
- · 2 linguri unt
- · 1 lingurita de ulei de floarea soarelui
- · 1 esalota mare
- · 1 lingura de Madeira ori sherry dry
- · sare, piper, un praf de nucsoara.
Sos de porto si vin rosu : taiati o esalota marunt si doi catei de usturoi, caliti intr-o lungura de unt. Adaugati un pahar de porto si un paharel de balsamico si reduceti pana la un sirop. Adaugati 200 ml de zeama de carne ori de legume, dati in clocot. Adaugati un pahar de vin rosu mai sec si lasati sa fiarba. Adaugati o lingura de miere ori de melasa, poate chiar doua, in functie de cum doriti sa va iasa, mai acrut, mai dulce. Potriviti de sare si piper si ingrosati cu putin amidon.
Crochetele: faceti un piure cu unt, sare, nucsoara, niste ceapa prajita, bulion si faceti crochetepe care le dati la cuptor sa se aureasca.
Pastaile Prinzess se blanseaza. Se pune apa cu sare la fiert. Se prepara un lighenus cu apa foarte rece si cuburi de gheata. Cand clocoteste apa, se pun pastaile si se lasa cam 5 minute, nu mai mult. Se scot si se pun in apa cu gheata imediat. Acest procedeu de blansare pastreaza pastaile foarte crunchy si cu o culoare vie, frumoasa.
[attachment=78138:2.jpg]
Se lasa cateva minute, apoi se scurg, se usuca, se infasoara in felii de bacon si se prajesc intr-o tigaie antiaderenta, pana baconul e crocant.
Aranjati frumos pe farfurie si pofta buna ! Va garantez ca s-a meritat fiecare secunda de efort
[attachment=78139:10.jpg]
#3
Postat 16 February 2013 - 01:20 PM
#4
Postat 16 February 2013 - 01:46 PM
http://povesticulinare.blogspot.com/
#5
Postat 16 February 2013 - 02:08 PM
Arata splendid...sper ca domnul Lori a picat in transa
#6
Postat 16 February 2013 - 05:58 PM
Olguta, la 16 February 2013 - 01:20 PM, a spus:
Aaa, you're alive! Crede-ma ca e mai complicat fotografiatu', mai ales cand esti cu ingredientele pan' la coate, darmite sa mai faci si poze hartistice plus postatul! Sunt cateva ore in total, dar se merita! Multumesc frumos!
#7
Postat 16 February 2013 - 06:01 PM
Piscotel, la 16 February 2013 - 01:46 PM, a spus:
Deci jur pe rosu ca asta a fost intentia, doar ca s-a petrecut taman invers, ca jumatatea a venit cu o ciurpriza in papornita de am ramas - o pereche de cercelusi de perle cu briliante. Si noi parca stabilisem ca nu ne dam peste cap de ziua Valentinulu'
M-a consolat insa ca a ras totul din farfurie si a doua zi a mancat restul rece din bucatoaia aia, eu am luat o feliuta. Tot bolborosea printre gogâltzuri ca e buuuun.
#8
Postat 16 February 2013 - 06:06 PM
stella, la 16 February 2013 - 02:08 PM, a spus:
Arata splendid...sper ca domnul Lori a picat in transa
Te tine-o scama, zi ca nu Da' tu crezi ca pe mine ma tin mult temele astea elaborate? Fac si eu de patru ori pe an si ajunge! Pai stai mai, sa te ospatez mai intai cu felul unu: o supa cu perisoare de maduva de oase, tipic nemteasca. Am fiert la ea de ieri la ora 4 pana la 10, bai da e buuuna.
[attachment=78161:supa.jpg]
Domnu' Lori a picat in transa gustativa, daaa, si sper sa o faca si cand o sa ii servesc desertul Andalousie, care ne asteapta cuminte in frigider. Dar mai tare am picat eu in transa ca a venit cu cadoaie la fomee si mai ales cu vesti bune! Vineri m-a fericit cu o caruta de carne de vita bio in toate felurile posibile. Deci ghiciti, ce credeti ca o sa se manance in casa Enigel in urmatarele luni, ha?
[attachment=78162:bio.jpg]
#9
Postat 16 February 2013 - 08:20 PM
#10
Postat 16 February 2013 - 10:20 PM
Felicitari!
#11
Postat 16 February 2013 - 10:43 PM
Am fiert la ea de ieri la ora 4 pana la 10, bai da e buuuna.
Dar dc 6 ceasuri?
#12
Postat 16 February 2013 - 11:04 PM
cerra, la 16 February 2013 - 10:43 PM, a spus:
Dar dc 6 ceasuri?
Probabil ca a fiert carnea ( cu ciolan?) la foc mic pentru a obtine consommé-ul cit mai clar. Banuiesc...
Lori, aplauzele mele
E ceva de lucru, dar merita. Arata fantastic!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#13
Postat 16 February 2013 - 11:21 PM
Fetelor, va multumesc tare mult, sunteti foarte amabile. Sincer, nu e asa de complicat, adica nu e mare filozofie. Problema e coordonarea. In orice caz, e sincer un fel foarte, foarte delicios! Eu sunt un mare fan de bucatarie veche, traditionala, gustoasa Adica imi fac de cateva ori pe an de cap, dar sa fie gustos frate, de sa ai orgasm pe fiecare papila gustativa
#14
Postat 16 February 2013 - 11:23 PM
[attachment=78213:kuchen.jpg]
#15
Postat 17 February 2013 - 12:07 AM
si io tot muschi de vitel azi, da' repede, la grill.
acuma stau si ma gandesc daca va afla si de Andalousie
#16
Postat 17 February 2013 - 02:39 AM
#17
Postat 17 February 2013 - 09:05 AM
felicitari!
#18
Postat 17 February 2013 - 12:43 PM
Probabil ca a fiert carnea ( cu ciolan?) la foc mic pentru a obtine consommé-ul cit mai clar. Banuiesc...
Multumesc!
Aha, poate nu am cetit eu bine de la inceput.
#19
Postat 17 February 2013 - 12:44 PM
Doamne cum arata de bine!
Ce pofta mi sa facut!!!!!!!!!!