Ingrediente:
- mamaliga moale
- brînza, de care va place
- costita taiata marunt, rumenita
Multi fug de prepararea mamaligii, ba ca nu iese, ba ca-i sperie turnatul malaiului în ploaie, ba una, ba alta. Aiureli. Chiar nu tre' sa asteptati sa ploua afara, pentru a face mamaliga. Malaiul se poate turna si deodata, nu doar în ploaie... deci merge si cînd ninge
Mamaliga moale, eu o fac asa:
Pun apa rece cu sare dupa gust într-o oala. Cîta apa si cît malai? Daca o vreti moale bine masurati malaiul si apa în raport de 5 : 1 Deci nu uitati, doar daca o vreti moale moale. Daca o vreti doar moale, asa cum o fac eu de obicei, masor malaiul cu apa în raport de 4 : 1. Adica la 800 ml apa 200 g malai. Cîteodata pun 900 ml apa maxim. Depinde ce fac cu prdusul finit/ cum si la ce îl folosesc.
Cît apa este înca rece, torn tot malaiul deodata, ma înarmez cu un tel si amestec usor cînd si cînd, pe masura ce continutul vasului se încalzeste si începe a se îngrosa. Cînd începe a clocoti dau focul mai încet si amestec vertiginos si las la fiert pîna este malaiul fiert. Gustati de pe tel, dar fara sa dati cu limba pe el ( nu-i frumos si riscati sa va ardeti papilele )
Asa preparati mamaliga moale daca doriti s-o prelucrati mai departe ca în cazul acestei retete. Daca doriti s-o serviti pe lînga ceva, sau ca garnitura, sau..., etc, în toiul clocotirii, puteti adauga o lingura de unt, si sa amestecati în vas pe foc pîna mamaliga tinde a se desprinde usor de pe peretii vasului. Atunci o puteti întoarce peste un fund de lemn, daca doriti varianta clasica, sau pe un platou, farfurie... cum va place.
Bineinteles ca, pentru cei mai talentati, recomand turnarea malaiului în ploaie, atunci cînd apa clocoteste, doar " asa se face", nu?
Daca totusi va ies cocoloase, veti sti cel putin, ca nu sînteti înca pregatit pentru Master Chef
( cert este ca mamaliga nu are de suferit ca o faceti ca la carte, sau ca... mine )
Brînza. A mea a fost de vaci. Am taiat-o doar feliute subtirele.
Costita am rumenit-o fara adaos de ulei, ca era oricum destul de grasuta. Pe vremuri, pregateam brînza, rumeneam costita, în final faceam mamaliga, apoi asamblam toata afeacerea direct pe farfurii. Acum, dupa discutii cu draga mea prietena Uma, am hotarit sa aleg varianta propusa de ea - de a "monta" straturile într-un vas care apoi sa treaca putin prin cuptor. Zis si facut. Cu o pensula am luat putin din grasimea de la rumenirea costitei si am pensulat un vas termorezistent, în care am turnat ochiometric cam a treia parte din mamaliga molicica.
Am asezat stratul de brînza, pe care l-am acoperit cu cel de-al doilea strat de mamaliga,
peste care am pus costita rumenita.
Am acoperit cu stratul numarul trei de mamaliga,
pe care l-am pesnulat cu ceva din grasimea ramasa de la costita.
Deasupra am mai farîmitat putina brînza si adaugat cîteva bucatele de costita.
Am dat vasul în cuptorul încalzit în prealabil la 220°C pîna s-a colorat putin brînza deasupra.
Am avut o telemea mai uscatica, care nu s-a topit, dar totusi a fost foarte gustoasa.
Puteti folosi orice brînza va place.
Pe lînga, am servit un ardei (alma paprika) putin iute, umplut cu varza murata.
Excelent!
Pofta buna!