Kale este in sezon acum şi mai nou este considerată regina verdeţurilor, ia de vedeţi ce conţine o canaă: 36 de calorii, 5 grame de fibre și 15% din necesarul zilnic de calciu și vitamina B6 (piridoxina), 40% din magneziu, 180% din vitamina A, 200% de vitamina C și 1020% din vitamina K, de asemenea, este o sursa buna de cupru minerale, potasiu, fier, mangan, fosfor.
Ingrediente
- 1 legătură de kale, cavolo nero, varză toscană, Grünkohl
- 4-5 căţei de usturoi daţi pe răzătoarea ceramică sau tăiaţi foarte fin
- jumate de cană de parmiggiano ras (eu am pus şi ras şi "petale", cel ras este mai bun ca textura)
- juma de cană de pesmet
- ulei de măsline
- suc de lămâie
- sare, piper, ceva iuţică (opţional)
kale este de mai multe feluri, in europa este populară cea cu frunze inchise la culoare, pe partea asta a bălţii este populară cea creaţă.

Cum se face
Scoateţi nervurile frunzelor prin ce metodă vă place, eu apuc capătul de sus al frunzei şi trec cu mîna cealaltă cît mai aproape de coadă, in sens opus creşterii. nervurile se separă foarte uşor, rămîne numai scheletul.
după eliminare nervurilor tăiaţi frunzele cît mai mărunt

puteţi face o vinegretă cu uleiul de măsline, sucul de lămâie, usturoiul, sarea şi piperul. eu am făcut dar nu a fost destulă, a trebuit să mai adaug din toate.

masaţi bine vinegreta şi condimentele în salată, puneţi mănuşi subţiri, de latex, alea de dantelă nu-s recomandate

adăugaţi parmiggiano şi pesmetul (eu am făcut pesmet din două felii de pâine rustică prăjită), masaţi-le şi pe ele şi lăsaţi la odihnă intre 5 min şi jumate de oră. dacă vreţi mai mult parmggiano, pesmet sau usturoi, adăugaţi după preferinţă

produsul final, sănătos şi neaşteptat de bun, se poate ţine în frigider cîteva zile