Sotul prietenei mele este ION.
Lumea este obisnuita cu mine ca sunt imprevizibila sunt instantA!!!!!!!!!!!
In prim plan cand ne adunam in gasca, oricare dintre ei suna la prietena mea primul lucru intreaba daca eu sunt acolo si daca eu pregatesc si ce. Prietena mea zice ca sunt dar are ea o vorba cind raspunde ''este aici da, dar... nu ma intreba'' ca nu stiu ce`i in capul ei. Adica surpriza. Toti ne cunoastem intre noi. Prieteni adevarati si la bine si la rau nu doar la mese intinse.
Am schimbat meniul pe hartie de 5 ori.
Eu consider toate bucatele pregatite bune si inca ceva: cand vreau sa fac ceva ptr lume multa cum a fost acum, caut sa fie acel ceva bun (calitate) si mult sa ajunga la toata lumea.
Eu consider ca am facut foarte bine ca am ales acest meniu ptr ca era multa lume. A iesit foarte bine pe toate partile si gazda. Desi nu sa pus nici o clipa vb de cheltuit mult sau putin sa zis asa: Nu conteaza cat sa fie super bine si sa fie lumea multumita.
Eu ziceam asa sa fie o idee ptr toate gospodinele care au musafiri mai multi sa fie bine si cu bani nu prea multi.
Consider asa mai ieftina varianta asta si zic eu de efect totodata fata de un meniu cu fripturi, salate de boeuf, vinete, cartofi, platouri de mezeluri, garnituri etc.
Aici au fost cam 37-8 pers nu vreau sa gresesc ptr ca se astepta colo dupa calcule pe hartie vreo 50 de pers. Aveam pregatit daca se vine sa facem repede alte salate (ca pe alea a fost batalia. Ruladele ajungeau oricum.
Bineinteles ca se poate face si ptr familie doar sau grup mai mic la scara mult mai mica.
Daca totul este pregatit, ai ajutoare, toata treaba se termina cam in 5-6 ore foc continuu, cu mici pauze de o cafea sau o tigara. In gand nu mai conteaza ce zic ajutoarele cand le zoresti, important sa fie totul gata la timp.
Nu am putut sa fac poze clare la toata masa ca....... dar sper sa intelegeti ceva
Masa dar cit am putut : o sa pun si platourile separat.
salata caesar
platou: rulada cu fructe uscate(prune, caise) rulada cu praz, bacon , cascaval, rulada cu spanac.
painici
piersici umplute
salata cu somon, merisor,rucola ....
sos ptr salate
salata coleshaw (am pus si varza mov), cranberry
platou cu rulouri, ficatei in bacon rulada : prosciutto,cascaval, praz, ardei kapia, ficatei in bacon
rosii cherry cu mozzarela si masline
chiftelute prajite cu susan (au fost si fara susan)
lume peste tot si in salon si in dining
desert
tiramisu
piure de castane,
ananas,frisca.
Pe ultima 100 m cand ajutoarele mele erau deja obosite si eu ceream intr`una bol de ala, castron de ala si pin la urma, m`am dus eu sa imi iau ce imi trebuie si cineva dintre ai casei, mi`a facut o poza sa ma vad cum sunt cand sunt in priza ca poate nu realizez.
Oricum bombanesc ceva
Sos ptr salate
Acest sos l`am folosit la toate salatele servite. Este un sos foarte usor de facut. Se poate pune si menta proaspata taiata foarte fin. Eu nu am pus ptr ca nu stiam daca la toata lumea chiar place asa.
spun reteta ptr o cantitate mica dar suficienta 2 boluri cum se vede in imagine.
1ou intreg
1lingura plina de mustar
sare 1 linguritza rasa
piper 1 varf de cutit
250 gr iaurt gros si gras
150 ml ulei
menta proaspata optional tocata fin
Se pune in paharul de la mixerul vertical oul,mustarul,sarea,piperul,uleiul si se mixeaza bine pina iese o maioneza tare, apoi se pune iaurtul si se mixeaza iarasi. Se imparte sosul in boluri si deasupra se pune crema de otet balsamic. sosul nu trebuie sa fie nici foarte gros dar nici subtirel (cum se vede in imagine tre sa stea crema de otet balsamic pe el.
Piersici umplute
2 cutii de piersici jumatati in sirop (14-16 jumatati) fara coaja.
1 telina medie
3 mere mari curatate de coaja
1 ridiche neagra curatata (dimensiunea unui mar mediu)
2 morcovi rasi.
sucul de la 2 lamai
sare, piper dupa gust
2 linguri de smantana grasa ,groasa (sa lege legumele )
Se rad merele, telina, ridichea si imediat se pune zeama de lamaie peste ele si se adauga sarea si piperul. Se lasa sa stea 15 min. Se storc bine de zeama, apoi adaugam morcovul ras si smantana.
Se umplu jumatatile de piersica stoarse bine de sirop.
decor samburi de nuca si cranberry ( merisor).
Au un gust foarte bun, chiar daca pare mai ciudata combinatia.
Salata Coleslaw
Ingrediente
1/2 varza alba taiata fin
1/2 varza rosie/mov taiata fin
2 mere curatate de coaja si rase
sucul de la o lamaie
1 mana cranberry (merisor)
1 morcov mare ras
Putin praz verde/ceapa verde
sos (sos ptr salate)
Mod de preparare
Radem merele si imediat punem sucul de lamaie peste ele, lasam 5 min apoi stoarcem zeama si inbinam cu celelalte ingrediente.
Asezam salata intr`un bol , iar desupra salatei punem cranberry si putin praz verde sau ceapa verde.
Servim cu sosul ptr salate.
Daca dorim fara sos, adaugam salatei putina sare , piper, ulei dupa gust.
Pofta buna!!!
Salata cu Somon
Ingrediente
1/2 salata lollo rosso
1/2 salata lollo bianco
1 mana de rucola
crutoane de paine
150-200gr file somon marinat si putin afumat taiat fasii inguste
crema de otet balsamic de Modena (se pune putin direct din sticla)
100-150 gr cascaval fasii late
1 mana de cranberry ( merisor)
sos (reteta sos ptr salate)
Mod de preparare
Rupem salata bucati mai mari cu mana.
Intr`un bol mai adanc, asezam un rand de salata (ambele modele) rucola, crutoane, cascaval, cranberry,fasii de somon, crema de otet balsamic. Continuam asa pina terminam ingredientele. Ultimul rand va fi somon, cascaval, crutoane,cranberry,crema de otet balsamic.
Sosul se pune in bol separat.
Salata Caesar
Ingrediente:
1/2 salata lollo rosso
1/2 salata lollo bianco
1/2 salata romana
1 piept de pui dezosat taiat fasii
3 linguri sos de soya
3 linguri ulei
1 lingurita miere
crema de otet balsamic de Modena
crutoane de paine cu usturoi
200gr cascaval facut fasii late
sos (retea sos ptr salate)
Mod de preparare
Salatele se rup bucati mai mari cu mana
Pieptul de pui facut fasii se amesteca intr-n bol cu sosul de soya si uleiul, apoi se pune in tigaia incinsa si se lasa pina se patrunde apoi se adauga mierea si se amesteca pina se rumeneste putin.
Avem nevoie de un bol mai adanc in care punem salata rupta si imbinata (adica din toate trei modele ) peste salata punem fasii de piept de pui reci, cascaval fasii, crema de otet balsamic, crutoanele cu usturoi. continuam asa pina terminam ingredientele dar, ultimul rand, va fi piept de pui, cascaval, crutoane, si peste punem crema de otet balsamic.
Separat intr-un bol punem sosul.
Pofta buna!!!
Rulada cu fructe uscate
1 muschiulet de porc
sare
piper
caise uscate
prune uscate
cascaval
Se taie pe lungime muschiuletul si se bate cu ciocanul de batut snitele, se pipereaza si sareaza putin, apoi se aranjeaza fructele si cascavalul
si se ruleaza strans se prind marginile cu scobitori , se unge cu ulei si se impacheteaza in hartie de copt si se pune la cuptor, cam 30 de min la foc moderat. Dupa 30 de min se desface hartia si se unge cu miere si se lasa sa prinda culoare. Se feliaza rece.
Rulada cu spanac
500gr spanac congelat maruntit
5 albusuri
4 linguri pline de faina
piper 1 varf de cutit
sare 1 varf de cutit
300gr cascaval ras
250 gr branza dulce de vaca ( frecam branza cu putin ulei, sare si ceapa rosie taiata marunt)
sfecla rosie fiarta taiata bastonase
Batem albusurile spuma tare, adaugam piper si sare , faina, apoi spanacul si amestecam cu lingura de sus in jos. Pregatim tava de la aragaz cu hartie de copt in ea, stropita cu ulei apoi punem compozitia si nivelam bine apoi punem la copt in cuptorul preincalzit la 170 de grade cam 20 de min (se desprind marginile ) scoatem tava afara presaram cascavalul si punem din nou in cuptor , pina se topeste cascavalul . Scoatem tava afara, in capatul dinspre noi punem ca un sul toata pasta de branza dulce apoi bucatile de sfecla pe care le aranjam de`a latul ruladei si rulam strans ne ajutam de hartia de copt apoi transferam rulada pe o folie transparenta si rulam bine in folie avind grija sa strangem capetii foliei exact ca si la salamul de biscuiti. Se pune la rece apoi se poate felia.
Mini rulade cu prosciutto, cascaval si praz
Aluat de clatite normal fara zahar , inlocuim cu putina sare. (cantitatile depind de cite mini rulade doriti sa faceti,umplutura la fel).
ingrediente
clatite
cascaval ras
cozi de praz verde taiat subtire /ceapa verde
felii de ardei kapia
prosciutto crudo felii
Atentie!!!!!!!!!
Cand spun clatita mai groasa putin, inseamna putin mai mult aluat in tigaie decit la o clatita subtirica normala. In imagine partea galbena care se vede nu este doar clatita este clatita +cascavalul care se topeste. Scriu asta sa nu faceti clatite necoapte uitandu`va la imagine.
Mod de pregatire
Din aluatul de clatite facem clatite normale dar, le prajim mai groase putin si pregatim o bucata de folie transparenta dinainte de a lua clatita din tigaie (clatita o punem direct pe folie) peste toata clatita fierbinte presaram cascaval , verdeata, feliile de ardei kapia apoi aranjam feliile de prosciutto in lung peste clatita si rulam strans in folie apoi rasucim strans capetii sa iese ca un mini salam si punem la rece. Feliem rece.
Rulada cu bacon, cascaval, praz
1 muschiulet de porc
cascaval taiat baton
felii de bacon cam 250 gr feliat
codita verde de praz
sare
piper
Mod de preparare
Se despica muschiuletul pe lungime, se bate cu ciocanul de batut snitele, se pipereaza, sareaza, se aseaza pe toata suprafata bacon feliile in lung, apoi in capatul dinspre noi al muschiuletului se aseaza pe toata latimea muschiuletului coditza de praz si peste ea batoanele de cascaval si se ruleaza strans, se prind capetii cu scobitori, se unge rulada cu ulei si se impacheteaza in hartie de copt si se pune la copt in cuptorul preincalzit la 170 gr ptr 30 de min, dupa care se deschide cuptorul si se desface hartia se mai lasa putin ptr rumenire (nu prea mult sa evitam uscarea muschiuletului) se pune la rece si se feliaza.