terina de porc de tipul luncheon meat
.

.
Dialog cu mama acum 30 de ani:
- Stati mult cu cortul. Ce sa-ti pun de mancare?
- Mălingi

- Nu stiu daca-mi da Motroneasa. Sti ce greu e sa faci rost? Si mai esti si obraznic.
Stiam si eu, dar aveam parinti.
Si mai eram si foarte obraznic

O mălingă - doua mălingi. Substantiv comun (?) feminin. Conserva chinezeasca de porc marca Ma Ling ce se cumpara pe sub mana. In engleza - Spam forma scurtata de la spiced ham
.

.
Ingrediente:
800g carne de porc macinata (umar plus ceva burta)
230 g sunca presata
4 catei de usturoi
30 g amidon (1/4 cana)
4-5 cuburi de gheatza, sau +
o lingurita de zahar
o lingurita de sare, sau dupa gust
Condimente - ad libitum - eu: 1/2 lingurita boabe de piper alb si verde, o lingurita de fructe de coriandru, 6 boabe de ienupar, o pastaie de cardamon negru afumat
Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 150 grade C.
Se macina condimentele. Se zdrobeste usturoiul si se face alifie in mojar impre4una cu sarea si zaharul. Se toaca marunt sunca apoi se pune in procesorul de alimente (robot) si se marunteste cat mai bine. Se adauga carnea de porc macinata, condimentele, amidonul si cuburile de gheata zdrobite. Se proceseaza doua trei minute.
Gheata va ajuta la emulsificarea grasimii - smecherie invatata tot pe aici - si compozitia se transforma intr-o pasta fina si omogena ca cea pentru cremvurstii de casa.
.

.
Se tapeteaza o tava de chec, sau craticioara cu folie de aluminiu se umple cu compozitia, se acopera etans tot cu folie de aluminiu.
Intr-o tava se pune apa fierbinte, in ea se aseaza recipientul in care coaceti sunca inncuptor, la abur timp de trei ore. In final temperatura in interior ar trebui sa fie de minim 68 grade Celsius.
Se lasa la racit, se scurg grasimile topite, se preseaza cu o greutate si se lasa o noapte la frigider.
.

.
L-am vazut pe Andrew Zimmern prezidand juriul unui concurs american de spam. In retele prezentate acolo, amidonul era invariabil inlocuit cu compozitia pentru supa crema de ciuperci.
Ramane intre noi: Asa am procedat si eu.
.

.
De preparat eu am preparat la abur dar nu in cuptor. Cratita de circa 1 litru, fara manere, am acoperit-o cu doua randuri de folie de aluminiu pe care am asigurat-o cu ata de bumbac muiata in apa (nu aluneca). Intr-o oala de 6 l cu fund gros am asezat cu gura in sus trei capace de borcan inalte (groase) de circa 1 cm umplute cu apa. Peste ele am asezat craticioara, am turnat pe langa apa din fierbator, am acoperit cu capac de sticla si cand a inceput sa clocoteasca am ajustat temperatura astfel incat sa se formeze aburii fierbintii dar nici sa nu dea impresia ca dedesupt e o balena care are gaze.