Mălingi - Spam (spiced ham) terina de porc de tipul luncheon meat
#1
Postat 14 April 2013 - 08:45 AM
terina de porc de tipul luncheon meat
.
.
Dialog cu mama acum 30 de ani:
- Stati mult cu cortul. Ce sa-ti pun de mancare?
- Mălingi
- Nu stiu daca-mi da Motroneasa. Sti ce greu e sa faci rost? Si mai esti si obraznic.
Stiam si eu, dar aveam parinti.
Si mai eram si foarte obraznic
O mălingă - doua mălingi. Substantiv comun (?) feminin. Conserva chinezeasca de porc marca Ma Ling ce se cumpara pe sub mana. In engleza - Spam forma scurtata de la spiced ham
.
.
Ingrediente:
800g carne de porc macinata (umar plus ceva burta)
230 g sunca presata
4 catei de usturoi
30 g amidon (1/4 cana)
4-5 cuburi de gheatza, sau +
o lingurita de zahar
o lingurita de sare, sau dupa gust
Condimente - ad libitum - eu: 1/2 lingurita boabe de piper alb si verde, o lingurita de fructe de coriandru, 6 boabe de ienupar, o pastaie de cardamon negru afumat
Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 150 grade C.
Se macina condimentele. Se zdrobeste usturoiul si se face alifie in mojar impre4una cu sarea si zaharul. Se toaca marunt sunca apoi se pune in procesorul de alimente (robot) si se marunteste cat mai bine. Se adauga carnea de porc macinata, condimentele, amidonul si cuburile de gheata zdrobite. Se proceseaza doua trei minute.
Gheata va ajuta la emulsificarea grasimii - smecherie invatata tot pe aici - si compozitia se transforma intr-o pasta fina si omogena ca cea pentru cremvurstii de casa.
.
.
Se tapeteaza o tava de chec, sau craticioara cu folie de aluminiu se umple cu compozitia, se acopera etans tot cu folie de aluminiu.
Intr-o tava se pune apa fierbinte, in ea se aseaza recipientul in care coaceti sunca inncuptor, la abur timp de trei ore. In final temperatura in interior ar trebui sa fie de minim 68 grade Celsius.
Se lasa la racit, se scurg grasimile topite, se preseaza cu o greutate si se lasa o noapte la frigider.
.
.
L-am vazut pe Andrew Zimmern prezidand juriul unui concurs american de spam. In retele prezentate acolo, amidonul era invariabil inlocuit cu compozitia pentru supa crema de ciuperci.
Ramane intre noi: Asa am procedat si eu.
.
.
De preparat eu am preparat la abur dar nu in cuptor. Cratita de circa 1 litru, fara manere, am acoperit-o cu doua randuri de folie de aluminiu pe care am asigurat-o cu ata de bumbac muiata in apa (nu aluneca). Intr-o oala de 6 l cu fund gros am asezat cu gura in sus trei capace de borcan inalte (groase) de circa 1 cm umplute cu apa. Peste ele am asezat craticioara, am turnat pe langa apa din fierbator, am acoperit cu capac de sticla si cand a inceput sa clocoteasca am ajustat temperatura astfel incat sa se formeze aburii fierbintii dar nici sa nu dea impresia ca dedesupt e o balena care are gaze.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#2
Postat 14 April 2013 - 09:10 AM
#3
Postat 14 April 2013 - 01:05 PM
"- ce mananci ?
- carne chinezeasca"
maling suna mult mai bine.
#4
Postat 14 April 2013 - 01:36 PM
#5
Postat 14 April 2013 - 02:43 PM
Data viitoare, va rog mult, aduceti-mi aminte sa incerc sa incorporez si o cantitate de parmezan ras, acest rege european al gustului umami. (idee inspirata de reteta de polpette al sugo de la Giallo Zafferano)
Si cand vine vorba de umami si gustul savuros - ca sa parafrazez un bucatar:
1 + 1 = 8
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#7
Postat 19 April 2013 - 01:09 PM
La cate poteci de munti am batut, asta era piesa de rezistenta.
#8
Postat 23 April 2013 - 04:45 PM
#9
Postat 23 April 2013 - 11:35 PM
#10
Postat 24 April 2013 - 09:01 AM
#11
Postat 24 April 2013 - 10:29 AM
#12
Postat 24 April 2013 - 10:55 AM
Sa incerc asa la un sfert de portie!
As face, ca si eu am mers pe munte cu conservute din astea in rucsac, mor cand ii aud pe astia ca snitelul expira in doua zile, chiftelele se prescriu tot asa, zacusca se strica, pai noi mergeam o saptamana cu ele mai la soare, mai la rece noaptea, uite ca inca va scriu!
Tu ce condimente ai pus??
#13
Postat 24 April 2013 - 12:07 PM
l-am facut cu amidon ca n-am avut vreme sa intru la creatie cu supa de ciuperci...cred ca de-aia a crescut asa tare Al meu n-a lasat grasime/sucuri deloc
Mda, eu am carat snitele prin Apuseni, vara, capatate de la o nunta pe care am onorat-o cu prezenta in prealabil. N-au avut nici pe dracu'! Si dac-or fi avut, cine arunca snitele?! Beai o rachie inainte de masa ca sa ametzasca bacteria si gata
#14
Postat 24 April 2013 - 02:51 PM
alpha, la 24 April 2013 - 10:29 AM, a spus:
Te crez pe cuvant de pion ier caci stiu despre ce faci vorbire.
Arata intr-un foaaarte mare fel.
Si ti-am spus ca-mi place la nebunie formula ta de condimentare ?
O saptamana s-a pastrat la frigider (la noi in ... Filarmonica unele tin post )
Si e foarte versatila.
Se poate face si pane. In cele vremi asa facea mama cand avea conserva.
Am gasit o reteta filipineza cred de fried rice cu spam (ma rog sin coserva) Am probat cu entuziasm. Taiata in cubulete carnea nu se risipeste si are nevoie de timp redus de gatit.
Pe unde a trecut soldatul american, de-a lungul si de-a latul Pacificului, spam-ul a prins radacini puternice
"Hawaii holds an annual Spam Jam in Waikiki during the last week of April."
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#15
Postat 10 June 2020 - 12:14 PM
Pozele de tot rasul, dar ma grabeam si n-am chef sa fac altele ca-i intuneric si ploua . Deci, DA!
Voi face niste modificari data viitoare, ca ma gandeam sa-mi pun sandwich la serviciu, dar se simte usturoiul cam tare pentru birou . Deci mai putin usturoi, mai multa sare si condimente (mi-a fost frica sa pun prea mult, ca primesc reclamatii de la dl sot ca "iar ai pus nu stiu ce" )
Imagini atasate
#17
Postat 10 June 2020 - 04:20 PM
Asta este o specialitate bavareza - nu am citit daca Paparotti a spus deja asta, daca da, scuzati redundanta!. In Bavaria ii zice Leberkäse, desi nu am inteles de ce, ca Leber = ficat , iar reteta nu prevede organe, este facuta cu carne de porc si vita ... ( https://www.wagners-...selbst-gemacht/ ) . Eu una nu sunt deloc fan Leberkäs si nici bucatarie bavareza , dar altii adora sa manance alaturi de piure de cartofi si Sauerkraut plus o Weizen (bere alba, fermentata, de grau).
Daca ai facut-o cu usturoi e romanizata, patentatata reteta
Sa va fie de bine!
#18
Postat 10 June 2020 - 04:26 PM
Foto de pe net.
Se mai serveste si cu cartofi taranesti si castraveciori la otet.
#19
Postat 11 June 2020 - 12:00 AM
Lapona Enigel, la 10 June 2020 - 04:20 PM, a spus:
Asta este o specialitate bavareza - nu am citit daca Paparotti a spus deja asta, daca da, scuzati redundanta!. In Bavaria ii zice Leberkäse, desi nu am inteles de ce, ca Leber = ficat , iar reteta nu prevede organe, este facuta cu carne de porc si vita ... ( https://www.wagners-...selbst-gemacht/ ) . Eu una nu sunt deloc fan Leberkäs si nici bucatarie bavareza , dar altii adora sa manance alaturi de piure de cartofi si Sauerkraut plus o Weizen (bere alba, fermentata, de grau).
Daca ai facut-o cu usturoi e romanizata, patentatata reteta
Sa va fie de bine!
N-am stiut, mersi de info! Dar am gasit unele retete de "spam" (spiced ham) in engleza, cu usturoi, asemanatoare cu cea postata aici, altele fara.
Cred ca e precum alte specialitati nationale cum ar fi sarmalele, sa zicem - majoritatea popoarelor est-europene/balcanice se lauda ca ei le-au inventat .
N-am mai mancat din copilarie, eu nu cumpar asa ceva, clar i-am uitat gustul, dar carnea aceea din conserva nu cred ca avea aroma de usturoi. Mie asta mi-a placut, cum am zis, am sa pun poate doar 1 catel de usturoi sau poate chiar fara. Noi am mancat asa rece, sub forma de sandwich.
#20
Postat 11 June 2020 - 03:07 PM
Eu nu am vazut topicul lui Paparotti cand l-a facut, sau l-oi fi vazut si-oi fi uitat. Aici se gasesc din astea direct in formele de aluminiu, convenience.
A-propos de conservele de carne, aveam un coleg de facultate a carui mama facea doua cehstii super faine: o pasta de casa cu conserva de carne data prin masina de tocat, cu ceva parizer , dat si ala prin masina de tocat, ceva unt frecat spuma si condimente. La fel si cu conserva de peste in loc de carne de porc si parizer. Vaaaai cum era! Tin minte ca odata ne-am dus la el toata gasca sa invatam ca eramm in sesiune si avea doua lighenuse pline si tot a disparut. Diparut e si colegul meu care, dupa ce a ajuns in Canada cu multi altii din grupul nostru , s-a departat de ei si s-a axat pe cariera lui. Imi e dor de el .