Eu am optat pt deserturi raw food in ultimul timp ...
Tortul de mai jos e mai degraba un raw "cheese cake". Reteta e o combinatie intre doua retete de pe net.
Blatul/Crusta:
200 g midgale (puse la inmuiat in apa de seara, ca 8h)
40 g curmale, pulpa (inmuiate de seara) Daca sunt Medjool ajunge sa le inmuiati 15-20 minute inainte de mixare.
putina sare
vanilie Bourbon - pulbere
Se macina toate ingredientele pana la obtinerea unei paste consistente. E placut la gust si daca se mai simt bucatele mici de midgale, deci nu trebuie facut totul ca o pasta fina. Eu folosesc robotul de bucatarie cu cutitul in forma de S, un Philips mai vechi care si-a scos banii demult.

Intr-o forma cu inel unsa cu ulei de cocos se pune compozitia si se taseaza. Se poate ridica crusta si pe peretii inelului insa eu am lasat numai baza.
Se pune in frigider si pregatim restul.
Umplutura:
250 g caju (puse la inmuiat de seara, ca 8 h) se macina cu vanilie, lapte de migdale, sirop de agave si putina zeama de lamaie pana la consistenta unei maioneze.
Nu am masurat laptele de migdale pt ca l-am pus treptat, dar a fost in jur de 1 dl. Sirop de agave dupa gustul fiecaruia. La sfarsit se adauga 2 linguri de ulei/unt de cocos si se amesteca doar pt omogenizare. Am oprit un pic de crema.
Se toarna compozitia peste crusta si se da la congelator.
Eu am avut merisoare congelate, ca 2 ,5 dl pe care le-am blenduit cu o banana. Am sprituit din loc in loc in pasta de caju turnata peste crusta umplutura de merisoare, cu grija ca sa nu ating crusta. 3-4 linguri am amestecat in pasta de caju oprita si am intins peste crema de caju. Sosul de merisoare ramas se poate servi ca sos la felia de cheese cake s-au consumat separat.
Am tinut la congelator pana s-a intarit biniosr, am desfacut inelul, am ornat cu goji si pudrat marginile cu cacao raw.
Am mutat-o apoi in frigider pt ca asteptam musafiri.

Gustul grozav si chiar merita incercata combinatia.