Salata orientala si/sau salata de cartofi
#1
Postat 26 August 2013 - 07:55 PM
Ai mei asa o numeau. O facea tata uneori seara.
Imi amintesc sigur cartofii, maslinele, ouale si ceapa.
Cred ca ardeii sunt o inventie de-a mea.
Acum o fac asa si-mi place tare: fierb ouale cu cartofii, decojesc ouale si cartofii si le tai, adaug ardeii (gasesc la Lidl ardei cred capia copti si pusi in otet, dar se simte putin de tot otetul si sunt foarte carnosi si buni) si ceapa ( o tai, o frec cu sare si o clatesc cu multa apa, in cea din seara asta n-am pus ceapa ca nu mai aveam) apoi maslinele cu uleiul lor si amestec bine.
Mie imi place tare de tot mai ales acum vara.
Voi cum o faceti?
#2
Postat 26 August 2013 - 11:24 PM
Eu am renuntat la oua. Deci numai cartofi, ceapa, masline, un pic de otet, plus o maioneza din avocado. Cateodata pun si ardei grasi.
#3
Postat 27 August 2013 - 08:03 AM
Stiu pe cineva care o face numai cu maioneza. Si fosta mea maestra clocotea apa cu otetul si apoi arunca ceapa taiata pestisori in ea fix un minut, ii ia din iuteala!
#4
Postat 27 August 2013 - 08:04 AM
Deci a mea e aşa: cartofi fierţi în coajă + ceapa roşie solzişori + castraveţi muraţi + măsline + ulei bun (măslinele mele sunt fără ulei).
#5
Postat 27 August 2013 - 10:07 AM
- Cartofi fierti in coaja, feliati
- oua fierte
- ceapa taiata feliute
- masline
- castraveti murati in saramura
- ulei, otet si piper
#6
Postat 27 August 2013 - 10:26 AM
#7
Postat 27 August 2013 - 11:23 AM
Asa ca il pacalesc,cu o sora a salatei,ii pun tonno de la conserva si in loc de otet ,zeama de lamaie doar pe peste inainte sa-l amestec cu cartofii,ceapa rosie,masline,daca am pun si maio' la asta si la copii le place cu porumb dulce boabe de la conserva .
Alte variante ar fi in functie de sezon,primavara cu ceapa verde,salata verde si ridichi,marar,vara ardei gras proaspat sau copt,felii de castravete proaspat,iarna castraveti murati sau gogosari marinati,alte muraturi.
Mie salata orientala imi place cea cum o facea mama asa cum am povestit mai sus,doar ca trebuie sa-mi fac separat asa doar pt. mine,pt. restul casei,fiecare cu portia lui cum le place
Ia niste poze din arhiva mea
Imagini atasate
#8
Postat 27 August 2013 - 12:10 PM
eh, am stat atunci cu halatul unei inginere pe mine, pana s-a uscat fusta, care-a ramas cam patata totusi.
amintiri, Adriano, datorita salatei tale
iar ardei/gogosari la otet eu am pus mereu, asa stiam reteta de la mama.
#9
Postat 27 August 2013 - 02:49 PM
Mie in schimb mereu imi aminteste de iarna(cred ca mama ne-o facea mai mult in serile de iarna alaturi de o cana de ceai )
Mna' ca acum imi e pofta de salata orientala,zau ashea'
#10
Postat 27 August 2013 - 03:23 PM
#11
Postat 27 August 2013 - 03:30 PM
Asa mananca si tata si fostul sot, si omul, de ce as pune ceva in plus, atat pun piper, ca am o poveste de dragoste cu el de vreo cateva luni!
#12
Postat 27 August 2013 - 09:27 PM
- cartofi fierti în coaja ( pe abur mult mai gustosi), apoi curatati si feliati grob
- ceapa rosie (preferata mea) taiata inele sau solzi
- masline cu tot cu sîmburi
- oua fierte, feliate grob
- ulei si otet
- sare si piper negru, proaspat rîsnite
De fapt eu doar pe cea clasica o numesc salata orientala. Restul, în care bag ardei, castraveti si alte etc-uri, e doar salata de cartofi
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#13
Postat 27 August 2013 - 09:42 PM
aura, la 26 August 2013 - 11:24 PM, a spus:
ma ingrijorez si eu de cantitatea de oua care se maninca asa dar fara ele mi se pare ca ii lipseste esentialul
avocado nu-mi place deloc, am incercat de citeva ori dar degeaba
zerda, la 27 August 2013 - 08:03 AM, a spus:
Stiu pe cineva care o face numai cu maioneza. Si fosta mea maestra clocotea apa cu otetul si apoi arunca ceapa taiata pestisori in ea fix un minut, ii ia din iuteala!
cu maioneza iar nu mi se pare "normal" oul fiert joaca foarte bine rolul ei dupa mine
O sa incerc si cu castraveciorii pe care ii gasesc tot la Lidl si care imi plac foarte mult, in locul ardeilor
#14
Postat 27 August 2013 - 09:47 PM
Maya, la 27 August 2013 - 09:27 PM, a spus:
cred ca e foarte corect
moatza, la 27 August 2013 - 12:10 PM, a spus:
ma bucur ca ti le-am stirnit
#15
Postat 27 August 2013 - 09:52 PM
Geany, la 27 August 2013 - 02:49 PM, a spus:
Mna' ca acum imi e pofta de salata orientala,zau ashea'
In schimb mie imi vine sa o fac acu vara, ca se maninca rece, n-as putea zice daca ai mei o faceau mai mult sau mi putin intr-un anotimp.
Porumbul de la cutie nu-l suport, vad ca e o moda a ultimilor 20 si ceva de ani de a-l pune peste tot.
Carmella, la 27 August 2013 - 03:23 PM, a spus:
Mama era o fericita clienta a Mercur-ului, mi se pare ca asa se numea, si de acolo se aproviziona mereu cu masline.
Vad ca multe dintre voi amintesc otetul, eu nu-mi amintesc de el.
#16
Postat 27 August 2013 - 10:20 PM
Maya, la 27 August 2013 - 09:27 PM, a spus:
[list]
[*]ulei si otet
[*]sare si piper negru, proaspat rîsnite
De fapt eu doar pe cea clasica o numesc salata orientala. Restul, în care bag ardei, castraveti si alte etc-uri, e doar salata de cartofi
Si eu pun otet in salata orientala si de restul nu sunt orientala si gata!
#17
Postat 27 August 2013 - 11:08 PM
Porumbul la conserva eu l-am descoperit tarziu rau,de fapt cand eram in Italia,am mancat destul de des acolo salata de cartofi fierti cu felii de ou fiert ,ton de la conserva si porumb,fara otet ce-i drept.Hunii o adora,si recunosc si mie imi place si asa,desi aia nu mai e salata orientala poate doar sora ei mai de departe.
Cine nu suporta sau nu-i place otetul il poate sari sau inlocui cu zeama de lamaie sau muraturi (ele sunt deja acre si-i dau acreala de care are nevoie),pe vremuri era otetul ala de muraturi acru de-ti sareau dintii din gura si stiu ca mama (de fapt si acum) otetul il punea intr-o cescuta si-l indoia cu apa si apoi il punea dupa gust in salata,noi asa facem si acum(eu din cauza de sot alergic la otet)se vede treaba ca socrela mea nu facea asa de aici si aversiunea lui domnu' Geany'
Oricum am o mare pofta de salata orientala si data aviatoare cand mi-o fac o sa pun si eu fasii de ardei copt ,pt. ca asa cum stie toata lumea(sau cel putin jumate din ea ) ma topesc dupa ardeii copti si in aceasta combinatie sunt sigura ca ar fi tare pe gustul meu,nu stiu cum de nu m-am gandit sa fac combinatia asta pana acum
#18
Postat 28 August 2013 - 01:26 PM
In schimb salata mi-a placut mereu, inclusiv intr-o tabara la Galaciuc cand am fost pedepsiti ca am fugit din perimetru si ne-au pus la bucatarie sa curatam cartofi pentru salata!
#19
Postat 28 August 2013 - 08:17 PM
Fara oua,gogosari sau maioneza :
cartofi fierti in coaja feliati
ceapa taiata solzisori
castraveti murati
masline
ulei
sare + Muuuult piper
Mai facea mama o salata incredibil de buna pe care nu am mai facuta de zeci de ani.
Tare buna mai era :
Cartofi fierti in coaja taiati cuburi mici
Ceapa solzisori foarte fini
Feliute de cabanos sau de muschiulet uscat afumat
Maioneza acrita cu lamaie sau mustar
Sare + Piper
Simplu si bun.
http://povesticulinare.blogspot.com/